TSM je napisao:
Slažem se sa obojicom samo me interesuje koliko bendova u gradu ima svojih stvari da svira čitavo veče, evo recimo nek svirka traje 2 sata. To je neki standard.
Vec je Jontra pisao, a ja cu da potvrdim. Bend koji svira 2 sata je tezga...tada se sviraju obrade u kafani i to je to.
Svirka benda gdje predstavlja svoj rad i umjece je nesto sasvim drugo..to je moj stav i necu vise ovo komentarisati.
TSM je napisao:
napravili bend i odmah imaju 10 svojih stvari koje realno nevaljaju kurcu
Upravo se o tome i radi. Jako je tesko napraviti dobru stvar, a to je valjda i izazov. Ko napravi dobru stvar on je dobar. A iskreno ja znam gitarista koji su tehnicki vrlo napredni, a nemaju zicu da naprave dobru stvar i dzaba.
Blind Guardian je napisao:
Mislim da je na prvom mjestu upravo kako pomoci bl bendovima, a onda kasnije, kad i ta vasa organizacija zazivi, i ti bendovi ce imati sopstvene stvari!
Bendovi mogu samo sami sebi pomoci, tako sto nece izlaziti iz podruma/garaza dok se ne uvjezbaju i ne naprave nesto originalno/svoje da mogu reci... to smo mi.
Ja znam kako pomoci bendu:
1. Prvo se sami muzicari moraju dobro preispitati sta oni zapravo zele? Sta je njihov krajnji cilj? Da li im je to hobi ili poziv? Da li su spremni da se zrtvuju za to...da li imaju dovoljno vremena za to (u vecini slucajeva da li ce vam roditelji dopustiti da toliko izbivate iz kuce i npr. da odete na 2 dana u Sarajevo i sl)
2. Muzika je skup sport, i ako nemate novce jednostavno ne mozete svirati...pocevsi od instrumenata, potrosnih materijala...do proba koje se placaju.
3. Da bi bend i poceo da funkcionise kvalitetno, u bendu mora da se potrefe svi clanovi koji pozitivno odgovaraju u gornje dve tacke. Ili barem 4 od 5.
4. Da bi bend bio popularan, ovo je jednostavno, mora da napravi dobar album, snimi ga, snimi dobar spot za najbolju pjesmu, napravi prvu turneju da pokaze da isto tako dobro zvuci i uzivo ili cak bolje. Na toj turneju ce bend ispitati da li uopste ima publike za tu muziku i kako reaguju... ako se i to poklopi bend je zavrsio tezak i dobar posao. Tada upadaju u masinu i pocinju da ubiru plodove.
Za sve ovo gore je potreban naporan rad, mnogo para, odricanja... U ovoj verziji ne postoji da vam neka zurka ili djevojcurak bude vazniji od probe, igranje igrice vaznije od vjezbanja...pa cak i ako treba pobjeci sa casa ili pasti na polugodistu i to rizikovati...
Morate pretiti sta se desava na muz. sceni u svijetu...sta je popularno u tom zanru koji vi svirate...kvalitetna web stranica, gostovanje na radiju, ubaciti pjesmu u sve top liste na svim radijima koji imaju takav program...
Sabaheta će vas spojiti sa Draganom koja obično nije na lokalima na kome vi ... Babi morate glasnije govoriti, recite : "Baba, baba, molio bih u program. ...