banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 08:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jan 2007, 08:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jan 2007, 12:43
Dragi duhovni prijatelju, zelim ti svako dobro! Vidim da si dobar covjek i da iskreno vjerujes u Boga i da se trudis da nikog ne povrijedis. Danas su iscezle one prave vrijednosti i ljubav covjeka prema covjeku je sve manja, a kamoli prema Bogu. Kada bi svi malo vise citali Sveto pismo shvatili bi i culi Isusov poziv, mjenjali bi se, ne bi osudjivali nikoga, nego bi ljubili i neprijatelja svoga. Uzeli bi krst svoj i poslji za Njim!
Ono sto zelim da ti kazem jest - bez uvrede, da svojim trudom mi ne mozemo nista postici, pa ni pricama o americkim pastorima koji se ne libe ni u drustvu prostitutki biti kako bi postigli nesto, kako bi se "pobrinuli " za njihovo spasenje. Duhovnik - svestenik je ipak nesto drugo. On je jedan molitvenik nas pred Bogom i njegovo prakticno djelovanje bi trebalo ipak biti - staviti sve u Bozje ruke i podrediti se Njegovoj volji,a prije svega moliti se neprekidno! Rijetko kada mi osobu mozemo promjeniti - svojom snagom, svojom voljom, svojim postupcima...Mozemo, ali na kratko. Mozemo jedino i samo da se molimo za nju. Kada se molimo - molimo duplo, kada postimo - postimo duplo. Tako da sve cinimo i za nju i to je onda prakticno djelovanje jednog molitvenika. Ovo bi trebalo biti na prvom mjestu, pa tek onda ili u isto vrijeme da ga nahranimo, obucemo i ugrjemo.

Posjeti stranicu http://www.soz-org/forum/index.php
Mnogo je bolja i dusekorisnija za tebe. A citati psovke i vrijedjanja, na Duhovnosti i religiji, ne razumijem??!

ps: samo bez americkih pricica! - nemoj da se ljutis,molim te
Svako dobro od Gospoda!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2007, 09:07 
Početnik
Početnik

Ispravka

http://www.soz-rs.org/forum/index.php

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2007, 11:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Citiraj:
Ono sto zelim da ti kazem jest - bez uvrede, da svojim trudom mi ne mozemo nista postici, pa ni pricama o americkim pastorima koji se ne libe ni u drustvu prostitutki biti kako bi postigli nesto, kako bi se "pobrinuli " za njihovo spasenje. Duhovnik - svestenik je ipak nesto drugo. On je jedan molitvenik nas pred Bogom i njegovo prakticno djelovanje bi trebalo ipak biti - staviti sve u Bozje ruke i podrediti se Njegovoj volji,a prije svega moliti se neprekidno! Rijetko kada mi osobu mozemo promjeniti - svojom snagom, svojom voljom, svojim postupcima...Mozemo, ali na kratko. Mozemo jedino i samo da se molimo za nju. Kada se molimo - molimo duplo, kada postimo - postimo duplo. Tako da sve cinimo i za nju i to je onda prakticno djelovanje jednog molitvenika. Ovo bi trebalo biti na prvom mjestu, pa tek onda ili u isto vrijeme da ga nahranimo, obucemo i ugrjemo.

Prijatelju hvala ti na tvojim rijecima. Apsolutno se slazem s tobom da je posao duhovnika molitva. Trudim se u svom zivotu da odvojim dovoljno vremena svakog dana za tu aktivnost. Nazalost odrastao sam u crkvi koja se puno molila ali nikad nije ucinila nista za drustvo u kome zivi. Uzmi Isusa na primjer. Svakog jutra, prije nego sto svane, odvajao je vrijeme za molitvu ali je po citav dan bio sa ljudima pomazuci im i zadovoljavajuci im njihove potrebe. U prici o milostivom Samarjaninu Isus nije pohvalio svestenika koji je prosao pored, vjerovatno smatrajuci da je njegov posao da se moli, vec Samarjanina koji je zastao i pomogao. U Mateju 25 glavi Isus pohvaljuje svoje sljedbenike zato sto su dali casu vode zednom, hranu gladnom... a ne fariseje koji su se molili striktno 3 puta dnevno. U svemu mora postojati balans. Ja provodim rane jutarnje sate u molitvi da bi mi Bog dao snage da mogu da zivim za Njega i za bliznje u toku dana. Jedno bez drugog ne ide.
Sto se tice americkih prica, za mene je prica prica bez obzira odakle je. Ja podjednako odusevljeno citam i price o patrijarhu Pavlu kao i knjige Toni Campola. U zivotu se treba cuvati predrasuda - donosenja suda prije provjere cinjenica. Campolo je inace fenomenalan lik- licno sam ga upoznao. Covjek je cijeli zivot posvetio borbi za socijanu pravdu i veoma se ostro bori protiv americke politike. bPogledajte ovdje cim se bavi:
http://www.tonycampolo.org/abouteape.php

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2007, 11:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
Citiraj:
veoma se ostro bori protiv americke politike

boriti se PROTIV necega, znaci ojacavati to protiv cega se bore.
Malo ljudi to zna.

Recimo primjer je M. Tereza, koja je rekla nesto u fazonu:
"Zovite me kada se budete borili za mir, a antiratne demonstracije me ne interesuju."
Ili u tom kontekstu.

Svi se bore protiv terorizma, protiv droge.. protiv zagadjenja, a samim svojim djelovanjem, misli i emocija, bas ZBOG TOGA, dolazi do povecanja istog protiv cega se bore.
Ima mnostvo primjera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2007, 15:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Borimo se protiv kablovskog interneta!!! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2007, 17:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
u potpunosti podrzavam tu ideju bice.. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2007, 15:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:
Ne nego su ljudi dosli do tog stepena da su toliko glupi i slabi da religiju okrivljuju za sve.
Religija nema ni moc ni svrhu da zaglupi covjeka, ono sto si ti rekao nema smisla.
To je kao da si rekao "Biologija je dosla do stepena kad samo jede sladoled."
Religija ima jednu prostu i jednostavnu svrhu a to je da covjeka sto vise priblizi bogu (iliti samom sebi).
U tome nema nista zaglupljujuce, osim ako ne znas sta je to bog (to je onda neki drugi problem).
Ono sto je hitler radio je zaglupljujuce, a ne religija.

Ima vjerovatno puno pojedinaca iz religijskih ustanova koji ni sami ne znaju zasto su tu pa onda na svoju ruku pricaju gluposti, blagosiljaju puske, i rade ostale stvari koje nemaju veze ni sa ljubavi, ni sa bogom, ni sa religijom.
Ako znas sta je bog i religija, takvi ljudi mogu samo da te naljute.

Citaj malo sta cika Pavle (the patrijarh) prica, on tacno zna zasto je tu. On je olicenje prave religije.
Imas baku da ti pokaze kako se razvija pita, i imas cika Pavla da ti pokaze sta je to bog.

btw. nisam mislio na one anegdote iz teme koja je na forumu, nego njegove gvore pred ljudima. Sad ih je bilo oko bozica i bice ih za ovu pravoslavnu novu godinu.

Ali sad sam vidio i tvoje komentare na one anegdote, pa sam skontao da ti uopste ne procitas ono sto pise.
Mozda i preletis okom, ali ti pouka izmakne pod prizmom hriscanstvo-sekta-tito-paganizam-kapitalizam itd. Kad izadjes iz puberteta, vrati se pa probaj ponovo.

Ово је најпаметнији пост који сам прочитао икад на овом форуму...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2007, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
da, problem je sto vecina crkava bude prava kad nastane ali nakon vremena se izoblici tako bi bilo i sa ovom crkvom od hriscanskog pisca. u pocetku je sve dobro, kasnije ljudi unesu svoja pravila obicaje i sve se izoblici dok ne nastane opet nova crkva koja je dobra i onda opet ispocetka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2007, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Само да додам пријатељу Вим да постоје цркве које воде поријекло још од апостола и Светих Отаца, и које нису мијењале своје учење нити богослужење од времена Васељенских Сабора до данас...

Проблем код нас није у учењу, него у нашем наопаком менталитету...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 00:03 
Početnik
Početnik

Dragi prijatelji, evo malo pouka mudrijih ljudi od nas, da nas malo ukrijepe u vjeri. Posebno naseg "duhovnog prijatelja", ali naravno i sve ostale.Ovo prilikom pouke monaha Siluana.

1. Посете једном ава Силуан и његов ученик Захарије један манастир; и пре него што крену назад, натерају их домаћини да мало једу. А кад изађоше, ученик нађе мало воде на путу па хтеде да пије. А старац му вели:
- Захарије, данас је пост.
Он рече:
- Зар нисмо јели, оче?
Старац му вели:
- Оно што смо јели беше због љубави; а ми сада, чедо моје, држимо се поста.
2. Он исти, налазећи се међу браћом, обрете се у заносу и падне лицем на земљу; а нешто касније устане плачући. И упиташе га његова браћа:
- Шта ти је, оче?
Али он ћуташе и плакаше. А пошто га натераше да говори, он рече:
- Беше ме обузео занос; и видех многе из нашега рода како одлазе у пакао и многе световне људе како одлазе у Царство.
И старац беше у дубокој жалости и не хтеде да напусти своју келију. А када беше приморан да је напусти, покривао је лице кукуљем, говорећи:
- Зашто да гледам ову привремену светлост а немам од тога никакве користи?
3. Другом приликом уђе његов ученик Захарије и нађе га у заносу, са рукама пруженим ка небу. Па затворивши врата, изађе. И дошавши опет око шестог и деветог часа, затекне га у истом положају. А десетог часа покуца на врата, па ушавши, затекне га како тихује па га упита:
- Шта ти је данас, оче?
А он вели:
- Слаб сам данас, чедо моје.
А овај, држећи му ноге, рече:
- Нећу те пустити док ми не кажеш шта си
видео.
Старац му вели:
- Бејах узет на небо и видех славу Божију и тамо стојах до малочас, и сада сам отпуштен.
4. Остане једном ава Силуан на Синајској гори, а његов ученик Захарије пође по неком послушању, па рече старцу:
- Пусти воду и залиј врт.
А овај, изашавши, покрије своје лице кукуљем и гледаше само у своје ноге. Тога часа дође му у посету један брат па, угледавши га издалека, примети шта је овај учинио. И ушавши код њега, брат му рече:
- Реци ми, аво, зашто си покрио своје лице кукуљем те тако заливаш врт?
Вели му старац:
-Чедо моје, да не би моје очи гледале дрвеће па да се мој ум не би почео бавити њиме.
5. Посети један монах аву Силуана на Синајској гори; па када виде браћу како раде, рече старцу:
- Немојте радити око хране која пропада. Јер, Марија је добар део изабрала. Старац рече своме ученику:
- Захарије, подај брату књигу и смести га у празну келију.
А када беше око деветог часа, он стане да мотри на врата, неће ли доћи монаси да га позову за трпезу. А пошто нико не долажаше да га позове, он устане и дође пред старца, па рече:
- Јесу ли браћа обедовала, аво?
Рече му старац:
- Да. А он ће на то:
- Зашто мене не позвасте?
Рече му старац:
-Јер си ти човек духован и немаш потребе за овом храном. А ми, будући да смо телесни, хоћемо да једемо и због тога радимо; а ти си, читајући целог дана, изабрао добар део и не желиш да једеш телесну храну. А он, чувши то, начини метанију, рекавши:
- Опрости ми, аво.
Рече му старац:
- Свакако да је и Марији потребна Марта; јер се Марија кроз Марту прослави.
6. Упиташе једном аву Силуана:
- Какав си подвиг извршио, оче, те си стекао такву разборитост?
А он одговори:
- Никада у своме срцу нисам оставио помисао која би гневила Бога.
7. Причали су како је ава Силуан седео затворен у својој келији, имајући само мало зрна леблебије, и начини од њих стотину сита. И гле, дође некакав човек из Египта, који имаше магаре натоварено хлебовима, па покуцавши на врата старчеве келије, истовари их. А старац, узевши сита, натовари их на магаре и отпусти га.
8. Причали су о томе како ученик аве Силуана беше изашао напоље без њега; па узевши браћу са собом, поруши ограду око врта и начини већу. А старац, када то сазнаде, узме свој огртач и пође напоље, па каже својој браћи:
- Молите се за мене.
А они, видевши то, падоше му пред ноге, говорећи:
- Реци нам, оче, шта те мучи?
А он им рече:
- Нећу ући унутра и не скидам са себе огртач док не вратите ограду на њено првобитно место.
И они опет сруше ограду и начине је каква је била. Тада се старац врати у своју келију.
9. Рекао је ава Силуан:
- Ја сам слуга а мој господар ми је рекао: "Ради моје дело и ја ћу те хранити; а одакле, не питај; било да крадем, било да позајмљујем, ти не истражуј. Само ради, а ја ћу те хранити". А ја, ако радим, јешћу од своје плате, а ако не радим, јешћу од милостиње.
10. Још је рекао:
- Тешко ономе човеку чије је име веће од његових дела.
11. Упита ава Мојсије аву Силуана:
- Може ли човек свакога дана да поставља нови почетак?
А старац рече:
- Ако је вредан, може и свакога часа да поставља нови почетак.
12. Причао је неко од отаца како је једном приликом један монах срео аву Силуана, па видевши како његово лице и тело сијају као у анђела, падне ничице на земљу. Говорио је да су такву благодат имали и неки drugi starci.
S ljubavlju u Hristu

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]