Патријарх Павле! Нису то две обичне речи, то је збир појмова који подразумевају додир с небесима, приближавање Богу, молитву за спасење људског рода, зауздавање мржње да би се освојила љубав, потискивање славољубља и среброљубља да би се пригрлили смерност и задовољење малим, бацање освете на дно како би на површину избило праштање, жеља да неправда уступи место Божјој и људској правди, да се неверовању претпостави тврда вера у Бога и сазнање да зло није вечно и да није остало од Бога некажњено.
Отуда, свакако, проистиче поштовање према овом крхком човеку за кога верници шапатом говоре да је светитељ који хода, а владике да је Божји човек који с лакоћом носи свој крст.
Патријарх је ушао у десету деценију живота. Недовољно упућени, склони честиткама својим партијским вођама, честитаће му „рођендан“, откривајући тако незнање да се у Српској православној цркви и међу верницима славе само три рођендана: Исуса Христа, Богородице и Светог Јована Крститеља.
Али, не мари, незнање није грех, као што није грех ни погрешно тумачење појма о савршенству које се, у ствари, састоји у приближавању Богу и животу у заједници са Њим. Свети људи су прожети врлинама и ненасити жеље за подвизима нарочите врсте: посте да би укротили своје тело, бде да би изоштрили духовни вид, проводе време у ћутању како би избегли повод да учине нешто чиме би увредили Бога, стоје дуго на богослужењу...
Тој врсти „живих светаца“ припада и Патријарх Павле.
У мноштву питања чују се и она сасвим обична људска, изазвана радозналошћу: чиме се храни, на чему спава, чита ли новине, гледа ли телевизију, ко му набавља одећу и обућу? Укратко: ко брине о човеку за кога се несумњиво може рећи да брине о људском роду?
На ова питања могло би се одговорити реченицом: Патријарх једе веома мало, увек само биљну и млечну храну, једино пиће му је сок од парадајза, сам намешта своју скромну постељу, не гледа телевизију, не слуша радио, новине чита повремено, али је, захваљујући сарадницима, о свему добро обавештен. Бог га је обдарио умећем из многих заната: уме да направи ципеле, скроји и сашије мантију, истеше држаљу за сваку врсту алата, наоштри косу, окалеми воће, ореже виноград, умеси хлеб, поправи славине за воду, кварове на електрици; уме да зида, малтерише, кречи... Још као млад монах, нарочито после завршених студија, живећи у усамљеним манастирима, схватио је да свој интелект и своју слободу неће моћи да одржи независним ако буде у ма чему зависио од других људи.
У време кад је беснео рат у Славонији, негде између Борова Села и Даља, стиже, забринут, Патријарх Павле. Само што је приспео, притрча му наоружан човек до зуба, с укрштеним реденицима преко груди, паде на колена и завапи:
- Ваша Светости, благословите ме. Намеравам зло да починим.
Патријарх се стресе. Кад се мало прибра, ухвати човека благо за рамена, и гледајући га право у очи, прозбори:
- Синко мој, не тражи од српског Патријарха благослов за зла која намераваш да учиниш...
- Морам, Ваша Светости, погледајте - рече и из џепа војничке блузе извуче фотографију. - Ово су моја унакажена деца...
- Ужас, ужас! - изусти Патријарх загледајући стравичан призор. - Једно зло рађа друго. Хоћеш ли, питам те, светећи се, бити мањи злочинац од онога који је поклао твоју децу?! И ово да ти кажем: кад се оконча овај проклети рат и кад се обелодане сва зла и сви злочинци, биће срећан само онај који ће моћи да каже: ја нисам починио ни један злочин. Даље - пресуди сам...
Приметили Патријарху Павлу да има лепе ципеле: лаке, удобне, сјаји се кожа...
- Јесте - осмехује се он. - Удобне су, могу у њима дуго да пешачим...
- Где сте их купили?
- Ех, купио! - рекао и одмахнуо руком као да је ставио тачку на разговор.
А иза ових ципела стоји мало необична прича: ципеле, у ствари, некад биле женске чизме - нашао их Патријарх, бачене, близу куће своје сестре. Загледао их, превртао, видео да су старе и очуване. После неколико дана у својој малој радионици начинио је себи добре ципеле.
Патријарх има свештеничку пензију, али и то даје сиромашним студентима и убогим људима који пружају длан... Других прихода нема - свету дужност Патријарха обавља, како би се то савременим језиком рекло - волонтерски. Није шкртица, напротив, даје све што има, али не подноси расипништво: тражи од свештеника и монаха да сами поправљају, крече и уређују храмове у којима служе.
Старешина храма у Пећи, прота Станко, људина од два метра, договарао се са братијом да реновирају цркву. Сачинили спецификацију: колико материјала набавити и колико платити мајсторима. Све то, уз писмо, послали тадашњем владици Павлу, очекујући благослов. Отуда убрзо стигао отпоздрав: владика навео имена људи који ће бесплатно дати песак, креч, цемент, мешалицу... Што се радова тиче, рекао им да то могу сами, али ако не знају - ето њега да им покаже. Послушали свештеници, али делимично: набавили материјал, дали добри људи, али рекли да не знају да малтеришу и крече, а опасно је да се пењу под куполу... Одржао и владика обећање: дошао да их подучи...
Овде, заправо, почиње онај драматуршки део, пун заплета и необичних дијалога: кад су владику помоћу чекрка и конопца испели под куполу и кад је започео да малтерише, један од свештеника, онај што је држао конопац повика:
- Хоћете ли ви, Преосвећени, дати благослов да платимо раднике или да ја испустим овај конопац?!
- Нема плаћања за оно што можете сами да урадите. Кад ја стар могу на чекрк, можете и ви млади. Али, ако имате пара платите мени! - рекао владика с висине и наставио да малтерише.
Боравио владика Павле у овчарско-кабларском манастиру Благовештење: позвао га игуман Георгије да се мало одмори и ублажи реуматичне болове бањском водом. Ту се, шалећи се, пожалио потписнику овог текста:
- Чудан је овај мој игуман: позвао ме у госте, а после тражи да му гошћење платим. Уместо да он плати мени што сам му порту оплевио и сав маслачак појео као салату...
Другом приликом у истом манастиру затекосмо отац Венијамин и ја двојицу владика: Павла и сада блаженопочившег Јована, синовца владике Николаја Велимировића. Велики духовник, Венијамин, игуман манастира Преображење, обукао се свечано за ову прилику - све на њему блиста. Стигосмо некако у доба ручка: владика Јован и игуман Георгије, који се нису заветовали да неће јести месо, сецкају неко печење, владика Павле једе маслачак и барену блитву. У неко доба огласи се Георгије:
- Ех, да нам је, владико, мало вина дечанског или љубостињског да ово залијемо...
- Ви сада, вероватно, очекујете да вас прогласим великомученицима! - огласи се владика Павле уз осмех.
Порта тога дана, пуна народа - чули да је дошао призренски владика и донели дарове: брескве, јабуке, крушке, понеку боцу ракије... Владика прима ове дарове, задржи их мало у рукама, затим их враћа и каже:
- Ја сам све ово примио, хвала вам, а сада вам враћам дарове и молим да их дате некоме коме су потребнији. Ја ово не бих могао да поједем ни за годину дана...
|