Uffff, ovo se pretvara u situaciju ko će prije da se umori...
Damaskin je napisao:
Сам појам "духовност" садржи у себи ријеч "дух", дакле нешто нематеријално, ирационално, неопипљиво, а сви ови појмови немају баш много тога заједничког са материјализмом и "сувим" рациом.
Ni duhovitost nema veze sa religijom. Zašto bi duhovnost imala veze istom? BTW, ako sam ja duhovan u smislu hrišćanstva, da li bi me budisti smatrali duhovnim? Ako je odgovor ne, kakva je onda to duhovnost koja zavisi od geografske dužine?
Damaskin je napisao:
Да ли сте апсолутно сигурни да је Бог само нешто фиктивно, измишљено и непостојеће?
Дајте какав аргумент (овај пут мало озбиљнији и разложнији)
Nisam siguran, jer ne postoji apsolutni dokaz da bog ne postoji, kao što ne postoji ni apsolutni dokaz da postoji.
Međutim, teret dokaza je na tebi, a ne na meni.
Ako bih ja tebi tvrdio da postoje babaroge, onda ne bih mogao da tražim od tebe da dokažeš da babaroge ne postoje, je li tako?
O tome je govorio
Bertrand Rasel (nadam se da nećeš i njega odbaciti kao šalatana). Ako pročitaš informacije o njemu na Wikipedijinoj stranici vidjećeš da mu nije nedostajalo moralnih normi, iako je bio ateista.
On je postavio tezu o
orbitirajućem čajniku koji orbitira oko Sunca između Zemlje i Marsa. Čajnik se ne može otkriti ni najboljim teleskopima, jer je previše malen. Da li je razumno da vjerujemo da taj čajnik zaista postoji, zato što ne možemo da dokažemo da ne postoji? Naravno da nije.
Ako neko tvrdi da taj čajnik postoji, onda on treba da dokaže da postoji, a ne da traži od drugih da dokažu da ne postoji.
To je poenta Raselove teze o čajniku.
Nauka prilično dobro opisuje svijet u kojem živimo bez uvođenja hipoteze o tvorcu, tako da ne postoje razumni razlozi da vjerujemo u tvorca ili Raselov čajnik.
Damaskin je napisao:
Па ето, у то исто не вјерује данас ни пар хиљада људи, па то не значи да су атеисти.
Ако не вјерујем да су се људи спустили на мјесец, да ли ме то чини атеистом?
Зашто? Да ли то а приори значи да бити атеиста значи не вјеровати ни у шта?
Ријеч атеиста у дословном преводу значи "богоборац", онај који се бори против Бога. Како се то борите против нечега што по вашем мишљењу не постоји, ово је за мене поприлично шизофрено.
Nemoj molim te da izmišljaš prevode. Ima ljudi koji će ti povjerovati.
Ateista (a=bez) - bezbožnik, onaj koji ne vjeruje u postojanje boga.
Da malo odmorimo, pogledaj South Park epizode 12 i 13 iz 10. sezone. Zezaju se na račun Richarda Dawkinsa. Svidjeće ti se.