pamella_morrison je napisao:
simplicity je napisao:
Kako ce danas sutra mladic djevvojka-kad napuni 25 god , a ima istoriju od 10 godina pijancenja, moci da bude kvalitetan gradjanin, sposoban da radi, stvara porodicu, privredjuje sebi i kompletnom drustvu..
lako! najbolje jos nekom lijepiti ETIKETU(za cijeli zivot

) zato sto se par puta napio c c c
ono sto ja mislim je da je to tinejdzersko alkoholisanje vikendom
faza odrastanja koju svako ko osjeca potrebu treba proci da ne bi kasnije zalio sto nije... vrijeme se ne moze vratiti
ne znam koliko imas godina, ali to bas i nije tako, kao sto tvrdis.
Jedno je popiti povremeno, koje pice, kad je zabava, malo se opustiti, a drugi je svaki vikend popiti po gajbu piva, koju litru zestokog pica i pri tome imati 15-16 godina...

Dakle opijati se, da bi navodno nesto prozivio...

to se ne mzoe proziviti, proci faza... to je ensto sto se usadjuje u ponasanje, odrastanje, odgoj, usvaja kao prihvatljivo, jer svakim daljim pjanstvom, povecava se nivo praga, kao i potreba da se svaki put unisi sve vece kolicine...
Prvo tako mlada osoba nije dovoljno zrela. Drugo, to su strasne posljedice, starsne navike i potrebe, uticaj na zdravlje.
Sve to lagano prerasta u potrebu, ta pijancenja postaju sa takvim rezonom sasvim normalna i danas sutra kad takva osoba bude imala svoju zenu i djecu, i to ce biti sasvim normalno, da pijan doalzi kuci, radi scene, ostavlja psoljedice na dijete, zatim se dijete uci svemu tome, stice takav obrazac ponasanja i ono samo i imamo zacarani krug.
Druga stavr, nije istina da niko nije umro od pica. Samo da znate da se u hitnoj mogu sresti 13-godisnjAci, koji idu na lavaze zeludca...
A danas sutra takav koji nastavi sa takvim ponasanjem, nema sanse da se izvuce bez ciroze jetre, poremecaja pamcenja, vida, ponasanja, senzibiliteta, drhtavica, skleroza i slicnih promjena.
Nemam ja potrebu da nekog nagovaram i tupim, smao mi je porazavajuce da citajuci sve i jedan post na ovu temu, zapazim da je sve i jedan afirmacija pica od strane vrlo mladih ljudi... sve u svrhu nekog dokazivanja...ali to je potpuno pogresno.
I josh nesto, ja ne samo da smatram da alkohol treba zakonom zabraniti prodaju mladjim, vec da ga treba poskupiti i ciniti na taj nacin manje dostupnim. Zalosna su ona pakovanja piva od 2 l, to kad vidim, automatski bi kaznila takve prozivodjace.