banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 20:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Dec 2006, 11:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
20.12.2006.
Isus... KUPI!... Marija... KUPI!... Štalica... KUPI!
Bozanić: Božić se zlorabi za potrošačku religiju
Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić imaju je filozofsku i antikonzumersku inspiraciju kad je pisao svoju božićnu poruku. Evo što je, među ostalim rekao: "Nije čudno što se u našemu društvu može uočiti pojava neobičnih slavlja u kojima je za Božić Bog gotovo nepotreban, jer se promiče neka čudna 'potrošačka građanska religija'... "Hrvatsko društvo ponekad pokazuje zabrinjavajuće znakove umora, nedostatak radosti i oduševljenja, znakove depresije, međusobnih razdora i interesa kojima u središtu nije čovjek"..., dok je za politiku rekao "da uvijek postoje i nastojanja da se kršćanstvo i Crkva koriste prema vlastitim mjerilima i potrebama". Navodno se crkveni vrh sprema pozvati vjernike i sve građane na bojkot kupnje na Badnji dan i drugi dan Božića.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 11:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

13.12.2005.
Kartica nema dna
Blagdanska groznica Amerikanaca iznosit će 440 milijardi dolara
Tokom ovog mjeseca za blagdanske potrošnje Amerikanci će potrošiti nevjerojatnu svotu od 440 milijardi dolara (proračun države Hrvatske je, primjerice, oko 15 milijardi dolara). Milijardu dolara otići će na božićna drvca, dvije milijarde na čestitke i još pet stotina milijuna dolara na poštanske marke za njihovo pošiljanje. Dvije stotine milijardi za poklone i milijardu i pol za alkoholna pića. Prosječna osoba će na poklone, zabave i dekoraciju potrošiti oko 800 dolara. Studije ukazuju na to da većina maloprodajnih poduzeća ostvaruje između 25 i 40 posto godišnjeg utrška u razdoblju između posljednjeg tjedna u studenom do posljednjeg tjedna u prosincu. Tisuće Amerikanaca će se zbog tog kupovanja zadužiti otplaćujući sljedećih šest mjeseci ono što su potrošili tijekom zadnjih šest tjedana.

22.12.2005.
Bor možeš birati...
Mnogim Nijemcima je za Božić važnije drvce od druženja s familijom
Prema anketi njemačkog tjednika Focus, čak 75 posto Nijemaca ne može zamisliti božićni ugođaj bez tradicionalnog okićenog božićnog drvca, dok samo 65% tvrdi da je vrijeme provedeno s familijom također nužno za dobar Božić. Ostale prigodne aktivnosti, poput pjevanja božićnih pjesama i razmjene darova Nijemcima je manje važno, pa bi 57% ispitanih moglo bez pjesmica, dok 42 posto tvrdi da ne može zamisliti Božić bez darova. U kategoriju "Grincha" spada samo 3 posto Nijemaca koji bi najradije htjeli preskočiti predstojeći blagdan.

12.12.2005.
Novac nije Božić
Papa: Materijalizam zagađuje božićni duh
Papa Benedikt XVI rekao je jučer da materijalizam onečišćuje duh Božića. "U današnjem potrošačkom društvu ovo doba godine pati od svojevrsnog komercijalnog zagađenja koje prijeti da promjeni njegov istinski duh" rekao je Papa jučer na Petrovom trgu u Vatikanu na svom tjednom angelusu. Kaže on da bi Božić trebale obilježiti trezvene proslave.

19.12.2005.
Udri Božić na veselje
Papa: Darujte radost, a ne skupe poklone
"Ljudima treba anestezija da bi živjeli, oni žive u mračnom svijetu. Radost oslobađa ljude, a osmjehom i ljubaznošću, uz malo pomoći i opraštanja, može se dati radost svijetu" filozofske su misli ne nekog komičara ili hedoniste nego Pape Benedikta XVI. "Darujte radost, a ne skupe poklone koji koštaju i novca i vremena" rekao je Papa prikladnom auditoriju okupljenom u crkvi Santa Marija Konsolatriche, u radničkom predgrađu Rima. Tamo je propovijedao radost kao lijek za sve bolesti društva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 11:47 
Ogromna, ali i tuzna istina shto kazu ovi gore....svi samo kupuju...padaju u depresije jer nemaju novca...i shta josh ono...otpacuju narednih sest mjeseci poklone za bozic i novu godinu...glupost..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 11:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 22:41
cirkus

The bird files to God.That God`s name is Abraxas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 12:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2006, 11:34
Tuzno ali istinito.
Zalosno je da vecina i ne zna sta se slavi! Najvazniji su pokloni i da se nesto slavi .

Neki dan su pravili radio anketu po ulicama Beca... provokativno pitanje je bilo "u kakvom su srodstvu Isus od Nacareta i Hristus?"
Najcesci odgovori su bili :rodjaci i otac i sin :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 13:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ima jedna odlična epizoda South Parka koja govori o tom, ona o "Božićnom govancetu".
Papa je napisao:
"U današnjem potrošačkom društvu ovo doba godine pati od svojevrsnog komercijalnog zagađenja koje prijeti da promjeni njegov istinski duh"

Čuj "prijeti" :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 13:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Mogu reci da je ova tema u pravo vrijeme. Eto u sta su se pretvorile slave kod Pravoslavnih Srba. Nekada su vojnici na Solunskom frontu slavili u rovovima, samo sa svjecom u ruci, a sada da ne pricam. Sta mislite koje slavlje je bilo Bogu milije. Pod terminom slavlje se cesto podrazumjeva obilno goscenje, ali u proslosti to nije bas tako znaclo. Nista drugo do sramota. Pa samo kad se ja sjetim kakav sam bio doskora, to nije normalno. Stidim se sam svoga ondasnjeg shvatanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 15:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

odoh ja u sataniste,pa mi svejedno :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Javi nam se kad stigneš :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 15:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

nije mi daleko,os adresu :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 15:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

jebiga sada :D
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 16:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vratimo se na temu.

Warrior of the Light je napisao:
Papa je napisao:
"U današnjem potrošačkom društvu ovo doba godine pati od svojevrsnog komercijalnog zagađenja koje prijeti da promjeni njegov istinski duh"

Čuj "prijeti" :lol:

Da, već je u velikoj mjeri uzelo maha.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 00:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ljudi izgleda hoce da pruze i prime ljubav na kredit.
Mislim da prava osjecanja, kod vecine ovih "potrosackih vjernika", sve vise trunu. Od dva nacina, bira se onaj losiji, a to je "ljubav=radi-kupuj-pokloni-svi srecni, zadovoljni i... prazni", a ne "ljubav=prava ljubav, sreca, blagostanje, briga". Pored toga sto su i mnoge kompanije odavno shvatili nacin da u ovo doba povecaju prodaju, i ljudi ne znaju sta hoce. Ljubav se ne prodaje niti kupuje. :)
Ja dijelom volim praznicnu atmosferu (kad je sve okiceno i slicno), cisto da dijelom uveca to osjecanje praznika, ali mi to nije prioritetno, niti igra ulogu u samom prazniku. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 00:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

FLASH je napisao:
Ja dijelom volim praznicnu atmosferu (kad je sve okiceno i slicno)

Nije problem u svjetovnim praznicima (npr. nova godina) i okićenosti, i estetika itekako može da duhovno ispuni čovjeka.
Problem je na šta su se sveli vjerski praznici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 01:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

21.12.2006.
Stop: Uključi mozak
Božićne svjećice ili blagdanska rastrošnost
Koliko smo deklarativni, a koliko je globalno iskren rad i stav prema zaštiti prirode, borbi za zdrav i čist okoliš, štednji energije i prirodnih resursa, najbolje se pokazuje u predbožićnom periodu, a s kulminacijom u novogodišnjoj noći. Rastrošnost i ponašanje tipa "pijanog milijunaša/jednom se živi" prihvaćaju gotovo svi, pa makar samo na nekoliko dana. Da li ste znali da količina ukrasnog papira za poklone potrošena u Britaniji tijekom blagdana doseže 83 kvadratna kilometra, a problem njegovog bacanja je što je taj papir većinom plastificiran, ili je na bazi alu folije, obojan sumnjivim bojama i gotovo se može svrstati u opasni otpad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da, sve se svelo na to "ko će više, ko će bolje" pri tom se zaboravlja zbog čega sve to.

Što se tiče "propratnih negativnih" efekata navela bih petarde.
Svake godine se izmišljaju i prodaju sve jače petarde, koje se graniče sa malim minsko-eksplozivnim sredstvima.
Mnogo djece nastrada pred praznike.
Ja bih strogo sankcionisala prodavce istih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 14:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

cekaj sada,jel bozic vjerski praznik :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 00:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

22.12.2006.
Božićni kolačići u obliku izmeta
Tradicionalna božićna scena u Kataloniji podrazumeva figuricu "Kaganer", što na katalonskom znači "usranko". Simboli pražnjenja creva širom Katalonije vekovima igraju vrlo važnu ulogu u božićnim proslavama. U poslastičarnicama se tako mogu naći kolači u obliku izmeta. (Blic)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 08:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Али Самуило рече: Зар су миле Господу жртве паљенице и приноси као кад се слуша глас Његов? Гле, послушност је боља од жртве и покорност од претилине овнујске. (Прва њига Самуилова, 15:22)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 13:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Upravo tako.

A ovo više nego jasno govori o svemu tome:

Tada pristupiše k Isusu književnici i fariseji od Jerusalima govoreći: Zašto učenici tvoji prestupaju običaje starih? Jer ne umivaju ruku svojih kad hljeb jedu. A on odgovarajući reče im: zašto i vi prestupate zapovijest Božiju za običaje svoje?... Licemjeri! dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći: Ovi ljudi približavaju se k meni ustima svojim, i usnama poštuju me; a srce njihovo daleko stoji od Mene. No uzalud me poštuju učeći naukama i zapovijestima ljudskim.(Evanđelje po Mateju 15, 1-9)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]