Citiraj:
Ono što Hari nije spomenuo, a biti će od ključne važnosti pokušat ću dodati:
1. psihologija i trend. Neke akcije nenadano polete, pa se zaustave. Uvijek je dobro ne zaboraviti "trend is your friend". Trenutno za RS vlada blaga euforija.
Netstrider, hvala sto si ovo dodao. Jako je bitno.
Citiraj:
Burza je mnogo više od materijalnog interesa i tih sitničarenja. burza je
... igra. I sto je vise igraca, to je zanimljivije.
Citiraj:
Ali pritom se mislilo npr. ako znaš nešto i to je fantastično dobro i korisno i bitno, tebi važno.....hočeš li to otkriti drugima prije nego li sam to iskoristiš?
Naravno da ne, naravno da ne.
Za sve ostalo tu postoji dobra volja, razumjevanje i pomoć.

.
Citiraj:
So, how was the day today?
Juce kilavo, danas nesto bolje. Ali, sve se vise manje svodi na elektroprivredu. Plus nesto malo RNAF i neke akcije koje moram da cistim za klijenta bez obzira na cijenu (preuzimanje u planu). Danasnje kupovne naloge za ZERS sam stopirao kad sam vidio mnogo lijepih okruglih iznosa na strani ponude - 20 000; 50 000; 30 000... Kad sitni akcionari prodaju, oni istresu sve sto imaju, i to obicno izgleda - 68 259... A RNAF bi mogla jos rasti. Juce su on close veliki koristili visak traznje za prodaju na 0,33, a danas se on close kupovalo... FOK naloge ne daju mali. Posto su srijeda i cetvrtak najsiromasniji ponudom, RNAF bi mogla na 0,35. RFUM nece preko 0,35; tu se mnogo akcija nagomilalo.
Citiraj:
Evo ja sam se juce ukljucio na berzu, kupivsi akcije Telekoma, ali jos bih bolje prosao da sam ovu temu nasao prije mjesec ili dva. Sve akcije koje je Hari preporucivao ostvarile su nevjerovatan rast.
Mr Simpson dobrodosao na BLSE

... Jesam najcesce pogadjao (ali sam znao i propustati prilike), ali vjeruj da nisam nista posebno izmisljao. Sve su to bile poznate i ocekivane stvari, vecina drugih igraca bi ti isto preporucila. Elektroprivreda je bila potcijenjena, i jos uvijek je...
E, a preporuke za ubuduce... hm.

Zajebano je sto ide ljeto. Sta ako veliki igraci odu na godisnji ? Sitni akcionari se ponasaju iracionalno, zaboli njih za cijenu, samo zele kesh. Ja nikad nemam problema ako njihove akcije prodam po nesto nizoj cijeni od dogovorene... Ali, ako ih ne prodam po par feninga nizoj od pogodjene i vrate se kuci praznih dzepova da cekaju jos tri dana.... znaju biti gadni

.
Eventualno odsustvo traznje bi se najvise moglo osjetiti na preduzecima najvece kapitalizacije - het, hed, rite, rteu... Zato bih ja dao prednost distribucijama, od elektroprivrednih preduzeca. Oni ce baciti svojih 30 % prinosa. Dalje, preporucujem PDPT, jos uvijek je dobra cijena. Za gradjevince bih sacekao da izbace polugodisnji obracun (obicno je losiji od zavrsnog, pa bi cijene akcije mogle biti povoljnije... Preporucujem SODJ, ako je bude bilo do 60 KM.
Ne znam. Mozda jos nesto naleti. Nije fazon kupiti akcije preduzeca koje duze vrijeme dobro posluje. Fazon je izvuci iz naftalina neku firmu kojoj slijedi poboljsanje poslovanja (privatizacija, preuzimanje, investicije), a da to vecina drugih investitora jos nije provalila.
Da li bi se neko nadovezao ?