Ovo je jako zanimljiva tema i odusevila me natprosecno kvalitetnim odgovorima.
Mislim da jedini pravi odgovor na pitanje greha moze da se naci u pravilnom razumjevanju plana spasenja (JEVANDJELJA).
Najvaznije je da shvatimo zasto cinimo greh. Zasto se on dogadja cak i ljudima koji su bili blizu Boga?
Da bi nasli odgovor na ovo pitanje moramo se vratiti u prapocetke ljudske istorije, u Edemski vrt. Tu cemo naci covjeka koji ne cini greh, koji svakodnevno uziva u odnosu sa Bogom, moze mu pristupiti licem k licu, covjeka cije ponasenje je potpuno potcinjenog Bozijoj volji. Taj covjek je mogao da zivi vjecno, nije bio podlozan bolestima i smrti, niti bilo kojoj slabosti. Taj covjek nije bio uslovljen da mora sluziti Bogu. On je mogao da bira.
Dalje sledi poznata prica o lakovjernoj zeni, plodu poznanja dobra i zla, korovu i trnju i izgubljenom Raju

. Ipak da bi pitanje greha razumili moramo znati sta se zapravo tu desilo, jer tu je kljuc razumjevanja za svaki nas problem.
Najveci problem i uzrocnik greha je vjerovali ili ne l
jubav. Neko ce reci da je ovo apsurdna izjava, medjutim, ovo je istina. Biblija nas uci da postoji vise vrsta ljubavi. U Bibliji nalazimo nekoliko razliciti rijeci koje oznacavaju razlicite vrste ljubavi, tu su reci eros, storge, fileo i agape.
Samo
agape oznacava onu pravu bozansku ljubav. Ljubav koja je
nesebicna, koja je usmerena ka davanju, koja ne trazi korist. Kad Biblija kaze da je Bog ljubav ona zeli da predstavi Boga kao licnost kome je glavna crta karaktera nesebicna
AGAPE ljuba. Ostale ljubavi kao sto je ”eros” oznacavaju ljubav koja ima odlike usmerenja ka sebi (egocentricnost).
Bog je stvorio covjeka na svoju sliku, pa prema tome covjek je imao savrsenu nesebicnu agape ljubav. Medjutim kada je pogresio ta ljubav je dozijela preusmerenje, mjesto da je usmerena ka Bogu i bliznjima ona je covjeka usmejravala ka sebi.
Pre pada u greh Adam je toliko volio Evu da je bio spreman da umre sa njom jer ju je neopisivo voleo. Medjutim, nakon pada u greh njegovo srce se promjenilo i umjesto da zastiti, onu koju voli, on je optuzio nju da je kriva. Jos je i krivnju svalio na Boga sto ju je stvorio.
Pad u greh je najveca katastrofa u istoriji, majka svih ostali tragedija. Ucinivsi prestup covjek se odvojio od Boga, nije vise nesebican nego sebican. Ovo je dovelo do degradacije covjekovog uma, duha, tjela i ostavilo dalekosezne posledice po covjekovu okolinu, zivotinjski i biljni svet, pa cak i na materiju. Sve je pocelo da propada jer je harmonija svemira bila narusena. Bozija ljubav je ta sto je drzala svet. Odvojivsi se od Boga covjek i njegovo okruzenje su ostali pez pokretacke sile i samim tim se moraju suociti sa unistenjem. To objasnjava zasto na svetu postoji smrt, bolesti, katastrofe.
Kao potomci Adama mi smo rodjeni sa deformitetom u nasem srcu (mislim izvoru nsih emocija), mi nismo sposobni da cinimo dobro. Mi bi to mozda i zeleli ali smo se rodili odvojeni od Boga, pa smo sebicni. Mala beba, cista i nevina, ipak ima egocentricnu prirodu, ona ne mari da probudi umornu majku u 2h posle ponoci samo da bi privukla paznju na sebe. Malu djecu niko nemora da uci da lazu, pa ipak jako lako pocnu lagati. Sto vise starimo to postajemo sve vise okrenuti ka sebi. Neki ljudi manje a neki vise, ali ako ponovo ne uspostavimo odnos Bogom u opasnosti smo da postanemo pravi sadisti.
Prema tome moramo primjetiti da postoji razlika u biblijskoj terminologiji za greh: Biblija dovori o GREHU i GRESIMA. Kada Biblija Govori o GREHU u jednini to se uvjek odnosi na stanje u kome se nalazimo. Stanje odvojenosti od Boga i sebicnosti. Ona ne govori da je covjek kriv zbog ovoga stanja, ono je samo posledica pada u greh. Medjutim, kada govori o GRESIMA u mnozini podrazumjeva nasa licna djela koja su proizasla kao posledica stanja u kome se nalazimo. Prema tome svako nase rdjavo djelo nastalo je zbog stanja odvojenosti od Boga.
U svim religijama osim u hriscanstvu covjek treba da se trudi da cini dobra djela kako bi ona na nekoj "
nebeskoj vagi" prevagnulanad onim losim i tako omogucila spasenje covjeku. Nasuprot tomu Biblija je jasna. Svako djelo koje je ucinio covjek nemoze uticati na njegovu sudbinu u pogledu spasenja. Dok god je covjek odvojen od Boga on je gresan, pa makar radio nevjerovatna djela milosrdja. Uvjek ce u njemu postojati sebicnost, pa prema tome bice odvojen od Boga. Mi jednostavno nemozemo uciniti nista sa cim bi promjenili stanje u kome se nalazimo.
Bog je svet, sto znaci odvojen od greha, pa tako prljav covjek ne moze uspostaviti zajednicu sa njim i ponovo zivjeti vjecno.
Ali bas tu je ljepota, i bas tu se ogleda velicina Bozije ljubavi. Upravo zato sto mi ne mozemo njemu, sto nemozemo uciniti nista da bi se spasili Bog je dosao nama. On se spustio u licnosti Isusa Hrista na nivo palog covjeka da bi mi mogli biti spaseni.
Tu se ogleda savrsenstvo Bozije inteligencije.
Hajde da shvatimo jos dva pojma koja su jako bitna. Znam da sam oduzio ali vas molim da nastavite da citate, posto sam ubjedjen da je tema bitna za zivot svakog od nas, a ovim putem zelim prenjeti deo svoga odusevljenja LjEPOTOM JEVANDjELJA.
Bog ima mnogo osobina, ali dve se izdvajaju: MILOST i PRAVDA.
Bozija PRAVDA nalaze da krivac snosi posledice svojih postupaka. Plata za greh je smrt, kaze Bibija. To nije surovost, nego neophodnost, jer kao sto je vec neko rekao da je greh kao bolest, greh je kao rak i zato mora da se unisti da nebi unistio cjelo tijelo. Zbog jedne celije raka cjelo tijelo moze biti unisteno, tako i cjeli univerzum moze propasti zbog greha u samo jednom srcu, jer on je zarazan.
Medjutim, Bog je i MILOSTIV i ne zeli da niko strada. On pati za svakim i najmanjim bicem koje strada. Ali On nije kao mi da pravi kompromise sa svojim osobinama kao mi sa nasim. Mi ako smo ljuti zaboravimo na dobrotu ili obrnuto, sledimo nase osecaje. Medjutim Bog je savrseno uravnotezena licnost.
Isus je savrseno resenje. Zbog Bozije milosti on je dosao na zemlju i umro na goloti da bi nas spasao. Posto Bozija pravda trazi osudu krivca on je krivicu preuzeo na sebe i umro za gresni ljuski rod. Za ovo nije cekao da se mi popravimo nego je to uradio za svakoga covjeka, pa i one koje ga trenutno ne prihvataju. Svaki cojek moze da se spasi, samo treba prihvatiti dar. Covjek moze samo da se divi djelu koje je Bog uradio.
Vec sam naveo da mi nemozemo uciniti nista da bi se spasili. Mi cak ne mozemo ni da se iskreno pokajemo, jer nase kajenje je cesce strah od posledica zbog ucinjenog greha nego istinsko pokajanje i gnusanje nad grehom. Pravo pokajanje je dar od Boga koje dozivi svako ko iskreno vjeruje Isusa Hrista kao spasitelja.
Ipak pobjedom nad grehom koju je Isus izvojevao mi mozemo doci u spasenje. On je nasa zamjena i uvjek spreman da nas prihvati nakve kakve jesmo. On ne zeli da mi cekamo da se popravimo pa da mu dodjemo. On nas sad zeli. Ovoga trenutka.
Bez njega mismo potpuno nemocni. Ako bi pokusao da u sto manje reci opisem JEVANDjELjE onda bi ove reci koje je napisao jedan duhovni pisac bile najbolji primjer za to:
Sa Hristom se postupalo onako kako mi zasluzujemo, da bi se s nama postupalo kako On zasluzuje. On je bio osudjen zbog nasih greha, u kojima nije imao udela, da bismo mi mogli biti opravdani Njegovom pravdom, u kojoj nemamo udela. Pretrpeo je smrt koja je bila nasa, da bismo mogli primiti zivot koji je bio Njegov. »Ranom njegovom mi se iscelismo.«
Mi mozemo da zivimo svoj zivot sa Bogom ili bez Njega. Bog nam je dao slobodu da biramo. Ali sam siguran da je zivot sa Bogom mnogo kvalitetniji i lepsi nego Bez njega.
Bog je znao da smo mi previse slabi da pobjedimo greh, pa je zato on pobjedio za nas. Sve sto je potrebno jested da vjerujemo u Isusa kao spasielja, da prihvatimo taj neprocjenjivi a ipak besplatni dar i da Bogu u poniznosti priznamo da smo gresni i da nemamo snage da se popravimo i da napusimo greh. Ako zaista zelimo da vjerujemo u to Bog ce uciniti da Duh Sveti mjenja nase srce i mi pocinjemo da uvidjamo koliko su losi bili nasi postupci. Svi oni gresi koji su nam bili slatki i privlacni postace odvratni i odbojni.
Priznanjem nase vjere Bogu mi se ponovo vracamo u zajednicu sa njim. On nam vise nije tako dalek, vec shvatamo da nam je jako blizak. Shvatamo koliko On cezne da ima prijateljstvo sa nama, a i mi ceznemo za njim. Prestajemo ciniti greh ne zato da bi se spasili vec zato sto znamo da to vredja Boga a posto ga volimo necemo ga vredjati nego cemo uzivati izvrsavanju njegove volje. Sa vremenom cemo provoditi sve vise vremena u molitvi i proucavanju Biblije. A svaki teret krivice i osecaj neprihvacenosti ce nestati. Nas zivot postace ljepsi, dobice smisao, shvacemo da nismo bezvredni i nistavni, vec da vredimo neopisivo. Toliko da je tvorac univerzuma bio spreman poloziti zivot za nas.
Isus je rekao:
”Evo stojim na vratima i kucam. Ako ko cuje glas moj i otvori vrata, uci cu k njemu i vecerati sa njim i on samnom." (Otkrivenje 3.20)
Ja sam siguran da je on blizu nasih srca, samo ceka priliku da mu dozvolimo da udje i oslobodi nas od okova greha. AMIN
Boziji balgoslov zelim svima.