banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 21:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Okt 2006, 22:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Kratak nezvanicni izvjestaj sa zasjedasnja redovnog Sabora arhijereja SPC u Zici (preuzeto sa foruma gazimestan.com/)

"Господо, на сабору лети перје на све стране! Распламсала се тако жестока расправа и свађа међу епископима, каква још није забележена на седницама архијерејског сабора. Тема је, веровали или не, шумадијски епископ Јован Младеновић и његово присилно увођење новотарија у литургију. Владика Јефрем Бањалучки је лупио шаком о сто у име велике већине епископа и дао до знања да то неће моћи тако, без саборске одлуке. Неколицина епископа је стала на страну Јована Младеновића (наши "жестоки момци", ко би други), тврдећи да епископ има право да служи литургију како хоће, али су сви остали скочили и настао је незапамћени вербални кркљанац. Они који бране досадашњи начин служења литургије много су бројнији и неупоредиво су оштрији него ми овде на Газиместану, а они који бране увођење новотарија малобројни су и неупоредиво лукавији него они код Аце Гебелса (тј. служе се свим и свачим да оправдају увођење новотарија). Видећемо како ће се ова битка завршити, али једно је сигурно: Јован Шумадијски ће запамтити дан када је донео наредбу о измени богослужења! И ко му је дошао главе? Обичан српски сељак - Шумадинац, српски домаћин који деценијама иде на литургију и сваки детаљ зна напамет, и који не дозвољава да се у његовом селу служи или проповеда друкчије, па макар анђео с неба сишао у његово село. Таквих је још увек пуна и препуна српска земља, и неће злотвори моћи лако да је освоје, јер се Свети Сава још увек моли пред Престолом Творца за православне Србе. Лепо је било Јовану Младеновићу да се изува по џамијама заједно са Амфилохијем и двојицом Иринеја... Ено сад га Босанци изувају на сабору, и видећемо како ће се одбранити. Неколицина синодских мафијаша мислила је да ће сви остали епископи довека ћутати док се упропашћује Црква, али испоставља се да су се преварили. Мафијаши су годинама замајавали сабор сталним подизањем тензије око владике Артемија, знајући да се он неће надвикивати са њима, неће се бунити, неће се бранити... Нападали су га на Сабору само да би одвратили пажњу епископа од правих проблема, а истовремено су иза леђа тог истог Сабора радили шта су хтели, а све помоћу проширеног синода. Али то сада више не пали и архијереји се не осврћу на покушаје да се опет покрене кампања против владике Артемија (свима се та кампања већ смучила), него су се наоштрили да добро натрљају нос свима који су се дрзнули да мењају литургију по Зизјуласовом рецепту. Нисмо те среће да дочекамо рашчињење или бар забрану чинодејства неком од митроносних мафијаша, нити се надамо да ће епископи исто овако устати против екуменисања истих тих мафијаша (јер многи од њих су равнодушни према екуменизму) али ако ништа друго, бар имамо моралну сатисфакцију због оваквог јединственог благочестивог поступка већине архијереја СПЦ.
(Asistent)
-------------------------------------------------
Slika
Na mnogaja ljeta, preosveceni vladiko!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2006, 16:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Sveti Jovan Zlatousti je rekao da ako neko javno krene da huli na Boga (u pravoslavnoj sredini najvjerovatnije), da ga malcence ucutkas (ako je to moguce tj. osoba nije zdrta, onda su tu i plicija zbog remecenja javnog reda i mira) i time ces osvestati ruke. Tako nesto, nemojte me drzati za rijec, no ono sto ocu da kazem, da je vladika Jefrem poznat medju visokim zvanicnicima SPC po svojoj smirenosti, pa onda mozemo pretpostaviti ako je izvjestaj tacan (ali se na Gazimestanu od pocetka svasta objavljuje), do koje je mjere doslo to unijacenje i kvazi ekumenisanje po masonsko papskom receptu. Otprilike ja tako vidim akt vladike Jefrema, tj. on ne gubi smirenje, ali nedopusta hulu, jer smirenje nije samo ne mlataranje rukama i jezikom, nego mnogo vise i ljepse i finije (slozenije).
P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2006, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro, mozda nije preneseno bas onako kako je bilo: mozda je bilo smirenije, mozda je bilo i zesce?
Sjetimo se primjera sv. Nikole na 1. Vaseljenskom saboru i njegovog samaranja jeretika Arija! Sjetimo se Hristovog bacanja stolova u jerusalimskom hramu?
Revnovanje ponekad trazi i lupanje samara i lupanje sakom o sto ili bacanje stolova!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Морам да се побуним против овог чланка, пошто познајем особу која стоји иза њега.
Ако је потребно могу и јавно да свједочим да та особа није била присутна на засиједању Светог Архијерејског Сабора СПЦ, нити је могла ову вијест сазнати од било којег од присутних Архијереја.

Текст (осим што је измишљен) је свјесно написан сензационалистички, да би ефектношћу скрену пажњу са самог аутора чланка и тачности ових навода. Такође овај чланак је могуће и провјерити директним контактом са г. Јефремом који је присутан на већини вечерњих служби у Цркви Св.Тројице.

Ја сам због овог чланка посјетио интернет форум *газиместан*, и увјерио се лично да је говор којим се користе чланови овог форума, далеко од хришћанског, а да већину тема чини оговарање и препричавање трачева, те мноштво сензационалистичких тема.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 18:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Hvala na obavjestenju brate!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 02:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Немаш брате на чему...

Треба се чувати од *...вукова у јагњећој кожи..* како рече Христос, а данас је нажалост, много такивх...

Срећом је наш Епископ нормалан и за разговор доступан човјек.
А на том форуму званом *Газиместан* ја дајем главу ако имају бар три психички здраве особе...Тужно је кад се такви наметну као доносиоци истине, а у ствари је повод сасвим десети, а истина ни близу ономе што се стварно догађа...

Свако ти добро у Христу Господу нашем!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 10:09 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Okt 2006, 14:00
Hrišćani, bez obzira kom obredu pripadali, ne treba da se zamajavaju ovim sitnim teološkim razmiricama, nego da međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem naprave jedinstveni front. Mi imamo samo jednog neprijatelja, obojenog zelenom bojom, koji se kiti polumjesecom i zvijezdom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2006, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Gospodo, praznoslovite: ovdje nije vazno kakav je vladika Jefrem: svet (ne ponasa se kao obicni smrtnik, jer je nebeski smiren) ili nije svet (jer je lupio sakom o sto u ljutnji?). Vazno je da je na Sinodu bila rasprava o mijenjanju Liturgije i da je odluceno da se nista ne smije mijenjati.
A samozvani doktori sa svojim dijagnozama neka traze forum Medicina, ovdje je forum Religija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2006, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Брате Брђо, ако живиш у Бања луци или негдје близу,
ајде да се нађемо сутра у св.Тројице и лично питамо Владику за догађаје са сабора.

Ја владику Јефрема лично знам и неће му бити проблем да ти одговори шта се ново дешава на сабору и које су теме.

А ако си православан нећеш пред неправославнима представљати некакве лажне раздоре у православној цркви.

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 17:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sta je tebi, covjece, pa zar ti pojma nemas o mijenjenju Liturgije? Zar ti pojma nemas sta sta se desavalo u Eparhiji sumadijskoj kod vladike Jovana? :lol:

Ako laze koza, ne laze video:

http://www.gazimestan.com/izvolte/divx/ ... _neda.divx

PS Ako racunar ne moze da vidi snimak, treba preuzeti DivX for Windows (15 МB) sa adrese:

http://www.divx.com/divx/windows

SA SABORA:

"На дневном реду Сабора се, као и сваки пут, нашло и питање наше црквене просвете и школства. Притом је посебна пажња поклоњена новом плану и програму српских православних богословија. Формирана је и комисија за литургијска питања, уз препоруку да се богослужбени живот у нашој Цркви негује у духу устаљене православне литургијске традиције."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Лијепо од тебе што на тако квалитетан начин представљаш Православну цркву људима који су ван цркве, и што те занимају само лијепе ствари у тој цркви.Не знам само да ли је више за похвалу твоје смирење, твоја љубав или твоје расуђивање. Овај пост који си поставио ће твојој цркви бити веома на корист, а поготово онима који га читају. Највише користи ће имати они вјерници који су неупућени у унутрашње односе у Цркви, они неутврђени у вјери и новокрштени.Напросто ће бити одушевљени стањем цркве у коју улазе. Мислим да заслужујеш све похвале, твоја пожртвованост на изграђивању имиџа твоје цркве пред неправославнима је вансеријска.А Господ ће нам свима судити по дјелима нашим...Свака част брате Брђо.Ти си такорећи врхунски хришћанин и вјерник.Да није тебе црква би пропала потпуно.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 01:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam ja Brdjo, kao i sto sam vidis. Jasno pise: V-i-d-u-s-a!

Laz nikome nije od koristi i laz nije od Istine. Ovdje dolaze i Pravoslavci, pa neka znaju sta se desava kako bi znali da cuvaju jedinu spasonosnu vjeru od nasrtaja ekumenske jeresi i laznih ucitelja ekumenista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 01:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Како да је чувају,
тако што пребију проповједника ако им се не свиђа оно што прича? :D

Ето, ја те нахвалих и као хришћанина и ако човјека и као несебичног и пожртвованог Бранитеља Вјере (јој како ово крсташки звучи) :D

А што се тек духовне теме које постављаш, чудо једно, све кипти од љубави, мудрости и јасне духовне поруке коју свима около упућујеш (да не кажем зрачиш :D )

Што не дође на вечерњу, чекали те Владика и ја, беш смо хтјели да чујемо од тебе још покоју душекорисну поуку и да узмемо благослов, или би можда нас тукао у намјери да нас спасеш и од нас самих? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 01:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Сад сам видио твој сајт!!!! :D

Па човече!, ти си онај из Високог што је открио пирамиде!!! :D
Кажу да је неки дан била делегација из Египта у Високом, вадили родне листове :D
Кажу још да је једна група њих била за уједињење са босанским египћанима, али да је онај главни лупио шаком од сто и рекао:

وقف عالمي ينوفاتحده!!!

што би на арапском заначило - Стоп екуменистичким новотаријама!

И тиме одржао чистоту Праве Вјере! Свака му част! :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 06:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Feb 2006, 18:59
svaka crkva ima svoje probleme ne treba tako prilazti svemu tome, Ono sto je interesantno u danasnjem vremenu da su ljudi brzo spremni da nekoga izruze i osude, Bilo bi dobro kada bi se molili za taj problem ili za te ljude da im bog pomogne da svakog trena u zivotu prepoznaju sta je volja Bozija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 21:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Сад сам видио твој сајт!!!! :D

Па човече!, ти си онај из Високог што је открио пирамиде!!! :D
Кажу да је неки дан била делегација из Египта у Високом, вадили родне листове :D
Кажу још да је једна група њих била за уједињење са босанским египћанима, али да је онај главни лупио шаком од сто и рекао:

وقف عالمي ينوفاتحده!!!

што би на арапском заначило - Стоп екуменистичким новотаријама!

И тиме одржао чистоту Праве Вјере! Свака му част! :D :D :D

Otvoreno pred svim ljudima lazes o meni, a mene prekorijevas sto pricam o realnom stanju u SPC. Ti lazes, ja istinu kazujem i ti sebe nazivas hriscaninom, a meni se kao hriscaninu podrugivas?
E bas si "ljudina" od "vjere, casti i obraza"!!! :laughing5: :lol: :lol:

Evo Vidusinog sajta, pa nek se ljudi uvjere da si lazov, lazovcino:
http://www.vidusa.org

Poslednji put menjao Vidusa dana 22 Okt 2006, 02:37, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 21:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kaspa73 je napisao:
svaka crkva ima svoje probleme ne treba tako prilazti svemu tome, Ono sto je interesantno u danasnjem vremenu da su ljudi brzo spremni da nekoga izruze i osude, Bilo bi dobro kada bi se molili za taj problem ili za te ljude da im bog pomogne da svakog trena u zivotu prepoznaju sta je volja Bozija

Kad bismo se mi molili za sve probleme ovog svijeta, poskapali bismo od gladi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Мислим да се нисмо најбоље разумјели, драги Петко,
ријеч није о лажи, него о хумору... :)

Из горе наведеног да се закључити да тај појам баш и не разумијете... :D

Без обзира што се баш и не уклапате у причу о љубави, духовном сазријевању и духовности уопште, јако сте шармантни и забавни и ја вас молим да овај форум не напуштате.

Ето, сигурно се и други учесници форума (с)лажу да пирамиде и вјерски екстремизам играју значајну улогу у духовном животу нашег човјека :D

Свако добро! :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2006, 00:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam ja Petko, ja sam Vidusa. Tebi treba durbin da vidis sta pise: VIDUSA!

Samo kilavi pravoslavci kao lazov Damaskin izigravaju vrle pobozne hriscane koji su bez mane, a njihovi svestenici podobni su andjelima nebeskim (o pederima i pedofilima i nosiocima kardinalskih papinih prstenova cute ko kurve o svom poslu).

A sto se tice piramida, junace, eno tema je postavljena, dodji pa raskrinkaj Vidusu. Ali, i ti i takvi kao ti duhovno ste ustrojeni i razumom osakaceni pa svoje neznanje priokrivate nekom sterilnom duhovitoscu.

Ja za ljubav mimo Pravoslavlja niti znam, niti zelim da me ekumenski psi toj ljubavi mimo Crkve prizivaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2006, 01:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja, prepodobri Damaskine, takoreci i ne ucestvujem ovdje u diskusijama. Ti si dolutao sa nekog drugog mjesta i pobrkao si loncice.

:fist:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]