banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 10:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Avg 2006, 12:23 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 11:27 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Je si li ti citao uopste ista od Sv. Nikolaja Velimirovica?

Ovo ti je malo presiroko za ozbiljnu diskusiju, bolje da zavrsimo sa ovom temom a da posebno postavis ako nesto nadjes da se prodiskutuje.

Besmisleno je brbljati oko citave jedne knjige u okviru cijelog izdavackog opusa na forumu (pogledaj samo postove koji razmatraju Bibliju u cjelini na sta lice i njihove komentare - "nema sta ljudi su je procitali i to bas shvatili do tancina"). Pogotovo kada se vecina u diskusiji ne pridrzava pravila logickog misljenja u svojim racionalnim razmatranjima problematike, a sto se tice nadracionalnog (ne neracionalnog) tu i da nepricam kakvih ima stranputicenja.

Eto toliko i pozdrav, pa da kao sto sam rekao zavrsimo sa ovim (ne bjezim ja od diskusije, vec je pokusavam usmjeriti da bude kvalitetnija, konstruktivnija i jednostavno odredjenija).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 01:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Такође би препоручио да прочиташ покоју књигу Николаја Велимировића, па просуди сам је ли свет или није.

Формирај своје мишљење без сензационалистичких наслова из дневне штампе.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 08:32 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
**Sisiban** je napisao:
Iz njegovih djela izbija antisemitizam, privrženost Adolfu i zatucani konzervativizam, i ne treba biti pretjerano pametan da bi se to zaključilo...

Да. Не треба...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 11:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
хахаххахаха Даљац легендо.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ниси одговорио на питање,
која његова дјела си читао, и дај цитат који указује на твоје тврдње.

Дајте људи наведите једно мјесто из неког дјела Владике Николаја које указује на све то што причате...

Давање оддредница тако олако, мене тјера да твоје мишљење не узимам за озбиљно и да те схватим као неког ко олако даје етикете.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 18:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Ja Tarzan a i Jane. Pa sta sam ja napisao a ti odgovorio? Brate, nauci kako se vodi diskudija, i u diskusiji prati zakone logickog misljenja. Jedini koji neposredno opisuje zakljucivanje je modus ponens, ovo vec drugi put pricam, a vi kao tupi udarate u zid. Ja predlozih posebnu i odredjeniju temu a i kao cigani glavom u zid. Ovo je vise sada poziv uredniku da djeluje.
Hajde u zdravlje i s Bogom!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 08:21 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

У реду, значи ниси читао, а нама сервираш причу у коју си повјеровао из једног новинског цитата.

Мислим да ми који живимо у 21. вијеку морамо престати да све узимамо здраво за готово, и да је данас толико извора сазнања и информација, да је крајње вријеме да се престане са мрачњаштвом и вјеровање причама типа *чуо сам*.

Све што се чује, може и да се провјери. А ти си овде дао једну врло озбиљну осуду на човјека кога читав цивилизовани запад сматра једним од највећих умова 20 вијека, и првим не-англиканским свештеником којем је дата част да бесједи у Кантеберијској Катедрали.

Ово је само још један у низу примјера да не поштујемо човјека јер је *наш*, а цијели га свијет признаје као великог човјека и великог мислиоца...

Тужно на шта човјек себе сведе...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 18:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
**Sisiban** je napisao:
Samo će ti se reći...

Као што се казало одакле је фалсификатор Даљац преписовао све текстове који су се тицали позоришних представа, књижевних дјела, музичких албума...

Као што се казала сва она национална нацистичка историја српског народа, сви злочини који су почињени од стране Срба у свим ратовима, и оним који су прошли, и оним који трају, и оним који ће тек доћи, сва зла овога свијета која потичу од фашистичког српског народа који, по својој варварској природи мора бити у некој вези са Хитлером или Атилом...

Као што се казала сва она истина о Меши Селимовићу као изразито муслиманском писцу, босанском језику које је старије и од египатских хијероглифа и кинеског клинастог писма, о досељавању мирољубивих Турака на ове просторе, и о одласку Срба, у потрази за бољим животом, у камењарске кршеве и гудуре, о лажима које су сервиране о суровости тих истих Турака, јер они су, казало се то врло добро, пазили и мазили своје драге Србе...

Ко има уши да чује...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ја Вас само молим да водимо дијалог цивилизованих и образованих људи, што ће рећи, да уважавамо једни друге, да своје тврдње поткрепљујемо аргументима и чињеницама, у циљу да што јасније саговорнику у дијалогу представимо своје стајалиште.

Овако, ово изгледа као неки Ваш монолог, а коментари типа *кашће ти се само* нажалост, само Вас предстваљају као неког нетолерантног и без поштовања са саговорника.

Знате, мени се мало ствари у животу *казује само*, ја покушавам да сваком феномену нађем што већи број чињеница које га мугу изазвати у његовом пројавном облику, тј, да пронађем истинске чиниоце који га изазивају и који су неријетко различити и многобројни.

Ви сте навели низ тема, за које сте, вјероватно на неки начин емотивно повезани и које код Вас изазивају огорчење, али то није разлог да према мени или било коме будете цинични или иронични, јер ја Вас нисам ничим увриједио, нити сам актер наведених тема.

Ако је ово начин којим водите дијалог, тј. методологијом прогласа и аксиома, онда ви наставите са монологом и прогласима, а ја боље да нађем саговорника са жељом за истинским дијалогом.

Ја вас опет питам, уз дужно поштовање, а не видим да ви исказујете икакво поштовање према мени као саговорнику,
на ком мјесту Владика Николај изражава свој антисемитизам и нацизам?

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:21 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па молим Вас већ трећи пут...

То ме јако занима јер сам прочитао доста књига од гоподина Велимировића и баш нигдје нисам нашао нешто слично.

Оно што се да закључити ит његовог писања је да је био велики поштовалац како западне традиције (гдје је и дао два доктората) тако и источне културе (добар пријатељ му је био чувени индијски пјесник Рабиндрат Тагоре).
Из свега тога нисам закључио да се ради о неком ко је национално оптерећен и изражава нацистичке ставове.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:29 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ево ја баш сад поново узех пар његових књига које имам у посједу и листам:

Hriscanstvo ne priznaje nikakve drustvene i klasne razlike. - *Заповести светог живљења*

Мало ми је чудно како може бити антисемита неко коме је врховни узор - Исус Христ и сам био Јевреј?
Јеврејка је и Богородица, најпоштованија од свих жена међу православцима.
Јевреји су апостоли, јевреји први хришћани, Јеврејин је и св.Јован Крститељ, за кога Христос каже да је *највећи међу рођенима од жене*...

Како онда неко ко се моли свим тим Јеврејима, коме је Бог, Јеврејин по тијелу, духовни учитељи Јевреји могао и теоретски бити антисемита?

А, такође, и сами признајете да су га Нијемци држали у затвору читав рат и на крају послали у конц-логор, па откуд он тамо ако је био нациста и поштовалац Хитлера?

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 15 Okt 2006, 19:55, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Такође је и чудна чињеница да је Владика Николај током Другог свјетског рата помагао Јеврејима, и чак чувао у манастиру једну Јеврејку и њену кћерку, а када се за то пружила прилика, одвео их на сигурну територију, ризикујући при том сопствени живот.

Како онда антисемита и нациста?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:54 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Колико сам успио да сазнам, читајући постове и *оне друге стране*, ради што објективнијег става,
спорни дио је из предавања о Светом Сави одржаног на Коларцу и накоме је Николај водио жустру полемику са лијевичарима који су величали Хитлера као генија и чак га предлагали за Нобелову награду.
Николај им у овом цитату цинично одговара да то није ништа ново (јединствена црква на пољу једног народа) и да је такво нешто већ урадио св.Сава у 12 вијеку. Само предавање није стенографисано, већ је до послератне УДБЕ дошло као свједочење лијевичара присутних на предавању. Николај није оспорио овај цитат (додуше, онако како он преноси, редослед ријечи указује на то што тврди), али даје изјаву да он не подржава Хитлерова дјела у 2 свј.рату нити да је антисемита.

У сваком случају, човјек је толико лијепог и дубоког написао у својим дјелима, а својим постуцима и животом свједочио да није антисемита нити фашиста. јер зашто би нациста и антисемита чувао јеврејску породицу, а на крају и сам завршио у злогласном концентрационом логору Дахау?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 22:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2006, 16:11
**Sisiban** je napisao:

I Adolfu je baka bila Jevrejka, pa ga to nije sprečavalo da se povampiri... Elem, Nikolajeve riječi dovoljno govore o njemu. Ili sad slijedi neka apologetska odbrana kako, zaboga, on to nije mislio ovako nego onako?
Mislim da sam ja ovde mozda i jedini koji moze da govori o Adolfu Hitleru . Nema Jevreja u njegovoj porodici, njegova majka je radila kod neke jevrejske porodice i to je jedina veza njegovih roditelja sa Jevrejima ali A. H. je u to doba vec bio u skolskoj klupi tako da ti otpada i ona mogucnost koja ti je sigurno pala na pamet . Te price koje prosipas objesi macku o rep ,jer kakvih sam se gluposti naslusao o Adolfu Hitleru to ni pas s' maslom ne bi progutao

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]