banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 20:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2006, 14:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Tit. 1,15. čistima je sve čisto; a poganima i nevjernima ništa nije čisto, nego je opoganjen njihov i um i savjest.

Ето правог разлога због ког си ти отишао из Божје Цркве у људску измишљоптину америчке епилептичне бабе 19. века. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2006, 15:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Jun 2006, 13:55
Nepismen je naš narod i neuk, pa ga lako zavode belosvetski hoštapleri

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2006, 17:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
ma sta kazes...:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2006, 17:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Поготово као атеисти који су налетели директно на агента за врбовање у секту. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2006, 13:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2006, 11:53
Prijatelju, ja od svoje petnaste godine čitam Bibliju, znam katihizis gotovo napamet. Išao redovno na bogosluženja, na svetkovine, čitao slavu,čak propovjedao pravoslavlje. Jako revnovao za vjeru. Jedini vojnik u klasi koji je sa sobom donjeo Bibliju. Čak ni dva pravoslavna scveštenika koji su samnom služili nisu našli za shodno da je ponesu za sobom.
Ali što sam bolje poznavao Pismo to sam više uvidjao iskrivljenost ušenja pravoslavlja. Počeo istraživati sve i našao da je otpala od istine još prije mnogo vjekova. Nekoliko godina bio u potrazi za crkvom koja zadovoljava biblijske kriterije i na kraju nasao Adventističku crkvu. Moja sigurnost je velika jer sam sam uz pomoc Svetoh Duha vjerovao u 80% vjerovanja koja vjeruju adventisti. Ni jednu knjigu njihovu do tada nisam procito, niti sam znao i jednog adventistu. Bog me blagoslovio monogo i dao mi mnogo literature koja mi pomaže u daljem istraživanju i traganju za Bogom i njegovom istinom.

Hvala Bogu što mi je otvorio oči i pokazao pravi put.

I još nešto, pošto se u ovoj temi jasno može vidjeti da je kult ikona paganska praksa koja se uvukla u pravoslavlje i sada čini sržneo-neopaganskog bogosluženja u SPC, sada pokušavate da ove jasne argumente omalovažite tako što će te kompromitujeti onog ko je ovo iznjeo.

Prijatelji nije važno ko je ovo iznjeo- nego da li je to istina, a argumenti su dovoljno jasni!!!!
A Bog mi je svjedok da su moji motivi iskreni!!!

PS: Zvonko, namoj ni da pokušavaš onu svoju standardnu priču o Adventizmu ili Elen Vajt. To su sve velike gluposti koje su najčesće dekontestualizovani elemennti i nemaju osnova ni po kom pitanju.

Postoji prljavi veš u pravoslavlju koji ne želim da iznosim, ali ako ti želiš da cistiš po tudjoj kući, ja ću se pobrinuti da se malo zabavljaš sa svojom.

Ono što ja želim jeste namiru da propovjedam Jevandjelje o spasenju u Hristu, ni adventizam ni bilo šta drugo, samo želim ljudima prenjeti deo radosti koju sam ja osjetio. Ali me nop stop ometate, i kada se nisam ni u kom pogledu kačio za pravoslavlje doživljavao sam napade.
U svetu gdje ima toliko ljudi koji su Ateisti, Hinduisti, Budisti, Muslimani, zar treba da se slade kako se "HRIŠĆANI" svadjaju.

NESTO MALO O MENI:
http://www.mladen.iwarp.com

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 08 Jul 2006, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Prijatelju Defenderu, cijenim tvoju iskrenost i neću da spominjem Elen Vajt i ostalo, ali odgovori mi na sljedeće:

1) Spomenuo si 80%. Šta je sa ostalih 20?
2) Bez obzira na Elen Vajt, fakat je da je adventistička crkva nešto što ima svoj početak, što su definitivno osnovali ljudi (tamo negdje hiljadu osamsto i neke, čini mi se). Znači nema apostolske sukcesije. Zašto je Bog čekao maltene dva milenijuma da ljudima pokaže "pravi put"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 22:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Jun 2006, 13:55
Pa evo ovaj "Defender" je odličan primer. Očigledno je čovek iskren, ali su ga u neznanju uhvatili i prevarali lažni učitelji. Brate, Hristos je Vaskrsao u Jerusalimu 33. godine, a ne u Americi 1844-te.

Svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 08:13 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да, само што је битна разлика да ли је основана од стране Сина Божјег пре 2000 година, или од неких смртника 1844. године после... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2006, 21:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ZvonkoM je napisao:
Brate, Hristos je Vaskrsao u Jerusalimu 33. godine, a ne u Americi 1844-te.

30 godine, cisto mala ispravka. Zna se tacan datum, ali se on ne slavi onda kada je On vaskrsnuo. Dakle, pogresno se proslavlja datum Isusovog vasrksenja.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 17:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Pozdravljam sve clanove foruma poslije duze vremena. Drago mi je sto vidim sve manje tenzije a sve vise dobre diskusije. Sto se tice teme o ikonama zelim prvo reci da iako nisam pravoslavac volim pravoslavnu liturgiju jer su u njoj ukljucena sva cula. Crkva u koju ja idem je ponekad previse intelektualna i volio bih da se ugleda na pravoslavnu liturgiju i ukljuci sva cula u svoja bogosluzenja. Takodje mi smeta sto su protestanti zbog reakcije na ikone potpuno zanemarili umjetnost pa im crkve vise lice na kino dvorane nego na bogomolje. Mislim da protestanti treba da vrate umjetnost nazad u crkve.
Sto se tice teologije ikone citao sam Schmemana, pravoslavnog istoricara, kao i poznatog crkvenog istoricara Jaroslava Pelikana, kojeg je Maran Ata jednom javno pohvalio zato sto je presao iz protestantizma u pravoslavlje. Evo sta ovi pravoslavni teolozi kazu u ikonama.
Schmeman tvrdi, u svojoj knjizi „Istorijski put istocnog pravoslavlja“, da rana crkva nije poznavala ikone u danasnjem dogmatskom znacenju. Poceci hriscanske umjetnosti – slike u katakombama- su bile simbolicne prirode. Ove rane slike nisu imale portrete Hrista, svetaca ili dogadjaja iz svete istorije koji se mogu naci na danasnjim ikonama. One su izrazavale odredjene ideje o Hristu i crkvi, uglavnom sakramentalno iskustvo krstenja i euharistije. (Alexander Schmemann, The Historical Road of Eastern Orthodoxy, p. 200.)
Pelikan objasnjava svrhu ovih ranih slika –brigu za neobrazovane clanove crkve. Vizualna umjetnost se koristila u edukativne svrhe za nepismene ljude. On te slike naziva „knjige za nepismene“ koje su ih ucile hriscanskoj poruci. Neobrazovane i nepismene mase nisu obracale paznju na citanje iz Svetog Pisma u sluzbi, ali su kroz sliku mogli da nauce ono sto se citalo. I tada je bilo onih koji su smatrali da ce nepismeni ljudi jednog dana poceti da obozavaju nezivu materiju i da nece biti u stanju da naprave razliku izmedju slike i bozanstva. (Pelikan, The Christian Tradition; a History of the Development of Doctrine., p. 94.) Nazalost pribojavanja su se obistinila.
Pelikan takodje tvrdi da u ikonoklasnim borbama, branioci ikona nisu mogli da se oslone ni na Sveto Pismo ni na crkvene oce koji su zivjeli prije 300. godine. On doslovno tvrdi “da ne postoji ni jedan zapis iz perioda prije 300. godine koji bi ukazivao na postojanje bilo kakvih hriscanskih slika i likova osim najjednostavnijih i hijeroglifskih simbola. (Ibid) On spominje Klementa i Origena.
Za Klementa Aleksandrijskog, druga zapovjest je znacila da rezani likovi bilo cega su prevara jer je slika ili lik samo mrtva materija oblikovana rukom umjetnika. On tvrdi da “mi hriscani nemamo vidljive slike nacinjene od vidljivih materijala, vec imamo sliku koja je vidljiva jedino umu, pravoga Boga.
Origen je koristio odsustvo slika i kipova medju Jevrejima da bi dokazao superiornost jevrejskog u odnosu na pagansko bogosluzenje. Ideju da likovi oblikovani ljudskom rukom mogu da prenesu cast na bozanska bica zvao je ludoscu.” (Pelikan, 101)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2006, 15:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vidish, nesto slicno i ja sam citao, od nekih drugih istoricara. Ono sto je meni zanimljivo jeste da su ikone bile jedna od glavnih prepreka da muslimani i jevreji predju u hriscanstvo, jer za njih je to bilo idolopoklonstvo.
Inace, mislim da si dobro poentirao kada si kritikovao protestante u vezi njihovih bogomolja. Mada, nisu sve takve, i stvarno mislim da malo umetnosti ne znaci nista lose. :)

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2006, 20:22 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
gdje pise u Bibliji da je SPC nasljednica.

Zvonko M prouci malo adventisticku istoriji pogotovo 1844, pa ces da vidis da niko od njih nije bio pre adventista. kao drugo advent znaci onaj koji ceka drugi Hristov dolazak, sto ne znaci da ga samo adventisti cekaju, tu su i baptisti, pekonstalci, evandjelisti, jehovini svjedoci, SPC i KC. u svim tim crkvenim denominacijam ljudi ce ti reci da cekaju i vjeruju u drugi Hristov dolazak.

i kao sto rekoh ocu jasan Biblijski citat da je SPC nasljednica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2006, 10:29 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 13:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Micelijus je napisao:
spavac je napisao:
i kao sto rekoh ocu jasan Biblijski citat da je SPC nasljednica.
Ствар је у томе што се сви понашају по старој народној: "Што је баби мило, то јој се и снило", па ријеч "црква" која се у Писму помиње тумаче као "српска православна црква"(као и друге православне цркве), "католичка црква", "адвентистичка црква", "еванђелистичка црква", ... итд. до у бесконачност...

А ствар је врло проста. Постоји само једна једина Црква, Црква која је заједница свих људи у Духу Светом, без озбира којој вјерској заједници ти људи припадали или не припадали, Црква у којој критериј за чланство није неки обред или ријеч људска, већ Црква за чије је чланство једини критериј чистота срца, искреност и добра дјела оних који јој, можда и не знајући, припадају од почетка свијета до данас.

Међутим, цака је у томе да се за припадање "Цркви" треба потрудити, погледати себе у очи, борити се против зла у самом себи, поравнити своје путеве, очистити своје срце...
Док је припадање некој од вјерских заједница које себе називају "црквом" много, много лакше.
Ту нико не може да завири у ваше срце и да види шта вам заиста у срцу лежи. Ту свако безбиједно може да се гради добрим, дивним, красним, да се наслађује угледом и частима које људи једни другима дају да би се осјећали боље, да би варали сами себе како су чисти, добри, по ријечима људским које једни другима дају...

И да, то је разумљиво. Ко се не би борио за један такав обилат и непресушан оброк за свој его, ко се не би борио за илузију коју сматра реалношћу, за бесплатни алиби који оправдава све оно што кријемо дубоко у себи...
За све то неопходно је убиједити себе да је једино твоја вјерска заједница права, једина, да једино називајући се "православцем", "католиком", "јеховиним свједоком", "адвентистом", "муслиманом"..., можеш бити спасен, штавише, да је то и једино што је за спас потребно...
Da druze, jesi ti u pravu da treba srce ocistiti, ali kako, nisi rekao kako ... nekom svojom samodisciplinom.... to je nemoguce...bez pomoci Boga.. poravnati svoje puteve ..na koje nacine? Koja pravila pri tome koristis? Koristis neku Filozofsku nauku ili disciplinu? Ili mozda svoje neke predloge...ako je tako odakle znas da su oni ispravni?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 13:39 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pozdrav betiss,

Mozes li mi reci koje metode si ti koristio?

Pozdrav!

Poslednji put menjao Dak dana 07 Sep 2006, 10:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 10:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ja sam musko.....Ko iznese neke stavove...ako tako misli onda mors da zna da li to u praksi funkcionise... Govorim Micelijusu da li si koristio ta ispravljanja srca i da li imas iskustva u tome,svoja ili druga,ili samo pricas nesto iz svoje maste, nesto sto bi ti voleo da je tako, da su svi ljudi raznih religija ispravni tako sto ce biti , nazovi iskreni i dobri...
Gledaj u bibliji lepo pise : ne dajte se zavesti tudjim naukama, pazite da vas ne zarobe filozofskim naukama i naukama po ljudskom predanju, po svetskim stihijama, a ne po Hristu...Vidim da si ti napisao da postoji jedina crkva, zajednica u Duhu Svetom...to je ipak dokaz da ti prihvatas bibliju, mada na svoj nacin... ali ako prihvatas..onda ovo sto sam ja citirao iz biblije isto bi trebalo da prihvatis jer tako pise...pa ne mogu Islam i Hriscanstvo da budu isti jer se razlikuju, a ti kazes da nije bitno koje je religije covek, a kao sto vidis lapo pise NE DAJTE SE ZAVESTI TUDJIM NAUKAMA...
Sto se tice metoda...evo ti metodi... Pokajanje.... ti si napisao ono za Duha Svetoga... a Duh Sveti obitava u Svetim Tajnama, dakle ucestvovanje u njima , voditi hriscanski zivot je ispravljanje srca.To najbolje znamo mi koji pristupamo Svetim Tajnama kako Bog time ispravlja nase srce...kakva su to sve iskustva,a ne kao sto drugi govore van objekta , van hrama, nekakvo ispravljanje srca po nekim teorijama od ko zna odakle...lepo je sto ti zelis da svi budu slozni i dobri,ljudi razlicitih religija, i da ostvare cilj kroz te religije, ali je to tvoja zelja... i pitanje je kako si dosao do nje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 10:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
A ja nisam Micelijus :-).

Izvini brate, nisam znao, pogresno sam prosudio po avataru i nick-u.

Posto se citavim postom osvrces na ono sto Micelijus kaze, ne mogu sebi dati pravo da odgovaram umjesto njega.
Jos bih te jednom zamolio za odgovor na pitanje, prije ili kasnije.

Veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 08:47 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 09:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
За друга "betiss"-а...

Јер Бог не гледа ко је ко.
Јер који без закона сагријешише, без закона ће и изгинути; и који у закону сагријешише, по закону ће се осудити
(Јер пред Богом нијесу праведни они који слушају закон, него ће се они оправдати који га творе;
Јер кад незнабошци не имајући закона сами од себе чине што је по закону, они закона не имајући сами су себи закон:
Они доказују да је оно написано у срцима њиховијем што се чини по закону, будући да им савјест свједочи, и мисли међу собом туже се или правдају)
На дан када Бог узасуди тајне људске по јеванђељу мојему преко Исуса Христа.
(Римљанима 2, 11-16 )
Jer Bog ne gleda ko je ko....slazem se...ipak ne ulaze svi u Carstvo Nebesko.... nije tek tako napisano... nemojte se zavesti tudjim naukama...zasto je to napisano...zasto nas to apostol upozorava? Zasto neki ljudi prelaze preko toga? Ako se to ne uzme u obzir, onda ljudi ne moraju uzimati u obzir i druge reci iz biblije i onda se negira sustina stvari

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]