Vidim da se zbori o astronomiji lagano pa da prozborim i ja koju...
Elem, prva stvar... sto se tice tog astronomskog drustva u BL... ono postoji. Stvar je u tome sto drustvo vode ljudi koji bas nemaju vremena da se u vecoj mjeri posvete tome... tako da se sve zavrsi na nekom kampu... ili eventualno posmatranju neba sa Kastela... sto malo ljudi sazna na vrijeme...
Tehnicki su kao dobili i neki prostor u zgradi Med. elektronike.. pa su mislili tu da naprave malu kupolu i da stave teleskop... i da to kao bude mjesto gdje bi clanovi mogli stalno dolaziti ... medjutim citav taj proces traje godinama... sigurno vec 4-5 god.
Poznajem par ljudi iz tog kluba... i to su Ok ljudi .. samo sto smatram da fali mladih ljudi koji bi stvar bas pogurali... To je pmalic najbolje rekao ... ako se mi ne organizujemo i povucemo sto vise entuzijasta... tesko da ce se nesto promijeniti samo od sebe...
Posle ispitnih rokova cu se jos malo raspitati oko toga pa postovati na forum ako ima nekih novosti...
toliko o tome...
Knjige... Carl Sagan.. Cosmos... vidim da svi to trazimo

... vjerovatno najbolja knjiga tog tipa... Preporucujem Plava tacka u beskraju (isto Carl Sagan) isti fazon... oko 50KM... Prve tri minute (Vajnberg) i Bozija Cestica(Lederman)...
Jos bih preporucio program Red Shift 4 ili 5 ... mnogo dobar softver...pokazuje trenutnu sliku nebeskog svoda i poziciju poznatih nebeskih tijela u svakom trenutku... kao i bitne podatke za njihovo posmatranje teleskopom.
Prosto oko i red Shift... i moze se steci jako dobra orjentacija na nebu...
Ne znam skoro nista o teleskopima.. ali koliko sam citao bitnije je imati sto vece socivo koje dosta kvalitetno uradjeno a ne npr. dugacak teleskop... Ima na netu tacno klasifikacija... koji poluprecnik sociva ... i kakvu vidljivost mozete ocekivati...
Veliki pozdrav za sve stargejzere...