banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 22:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Novi zakon o saobracaju je:
Kvalitetan i sve je na mjestu 44%  44%  [ 20 ]
Pretjeran, kazne su zaista previsoke za RS standard 24%  24%  [ 11 ]
Smijesan, policija izgleda nista ne radi osim regulisanja saobracaja 31%  31%  [ 14 ]
Ukupno glasova : 45
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 11:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2004, 13:53
blue je napisao:
Juče sam čuo da u novom zakonu piše i to da se bicikl smije voziti samo biciklističkom stazom. Uhvaćeni su u prepisivanju, i to onom najgorem, bez ikakvog razumijevanja prepisanog... Time se praktično zabranjuje vožnja bicikla u gradu, sa ona dva-tri nepovezana komada biciklističkih staza se ne može nigdje stići.

:mad: Ovdje su ga pretjerali sto jest, jest !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Ma ne da su pretjerali, nego nemam rijeci!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 15:11 
Pa znachi i drotovi ce krsiti zakon ako budu pichili sa onim svojim bicevima.....

Znachi ja skrenem sa biciklistiche staze, a oni jave kolegama preko puta da preuzmu situaciju sa druge strane ulice....ili sidju sa bicikla i pretrche ulicu i opet sjednu na njega i nastave za mnom, a ja vec u pizdicimA.... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 23:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2006, 14:27
Hej ljudi pa citava ova prica je tako bizarna...Sve bi to bilo ok da mi zivimo u drzavi gdje se zakoni sprovode ali kad samo uzmete u obzir da je isti taj Dokic koji je ministar saopbracaja BiH osudjen i kaznjen(sa 45000KM globe)za zloupotrebu sluzbenog polozaja zadrzavsi ministarsku poziciju.Smijesno,zar ne!?A sto se zakona tice,samo ce policiji dati jos vise mogucnosti da ucjenjuje i otima.Sad sam prosao kraj patrole koja je isprepadala nekog klinca srbo-slovenca koji jedva prica srpski i na moje oci mu uzeli sto marki.Ja sam dakako za najstroza kaznjavanja ali po principu pravda za sve,sto znaci ako userem uzmite mi dozvolu i pare ali neka se isto desi i nekom guzonji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2006, 12:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Besmisao,neka mi neko objasni zasto kaciga na biciklu?Nemoj samo da mi kaze radi licne sigurnosti,sta policija ce da brine o mojoj sigurnosti a ja necu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2006, 14:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
Za svjetla, pojas, kacigu i brzinu je u redu, ali 23h ograničenje i vožnja samo po biciklističkim stazama? Fascinantno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2006, 15:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Svakome nije uredu ono šta ga kači. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2006, 15:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Мени је баш одлично правилo да они који имају мање од 23 године не могу да возе након 23h ... иако ме се дотиче. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2006, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
nikad ni ne vezem pojas po gradu...znam gdje su patrole pa ni ne zujum tuda. zulja me i opasno nervira. ovo za svjetla je totalna nebuloza i kod mene izaziva kontraefekat. a za telefon nikog ne mogu kazniti - jednostavno prekinem vezu kad primjetim lizalo u blizini. ovo iza 23 sata za osobe ispod 23 godine je jos gluplje - iako postoje odredjeni idioti, ja licno u ove 3 godine nikakvo sranje nisam napravio na cesti. kacige za bicikliste - nista smjesnije nisam cuo, a uz to tu je i vezanje na zadnjem sjedistu. da vidim ko to ima, osim ovih sa 5-6 godina starim automobilima i mladjim. sve u svemu zakon donesen samo s jednim ciljem - da vozaci umjesto dosadasnjeg podmazivanja sa 10 maraka sada iz dzepa izvade nekih 20. kerovi najobicniji, nek' se jebu i oni i njihovi zakoni. jos malo pa ce uvesti propisani precnik volana, duzinu mjenjaca, boju automobila, vrstu feluga itd. gdje nam je kraj majko mila. bar u cijenama sigurno koracamo za evropom, u nekim segmentima ih cak i premasujemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2006, 18:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
Ma idiotizam mi je ovo da poslije 23h ne mogu voziti,sta trebam babu sa sobom vozati poslije 23,ma daaaaj.... Jel zna neko kolika je kazna za taj prekrsaj?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2006, 07:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
-delilah- je napisao:
da poslije 23h ne mogu voziti,
Najbolji dio!!! :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2006, 13:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
a dobro, sta ste skrvili na 23h, cinjenica je da je najveci broj klinaca ispod 23 godine ginuo u kasnim vecernjim satima, tipicna prica - napuni 18, polozi vozacku, nacuga se navece (opciono) i pravac "auto-put" (Klasnice-BL), posto je navece inttenzitet saobracaja slabiji. Zbog takvih je zakon i donesen, da bi se koliko-toliko sprijecili u svojem divljanju. Slusao sam na TV-u, cika plavi je rekao da biciklisti, ukoliko ne postoji bic.staza, trebaju saobracati kolovozom. To je opet po meni rizicno, 14 godina vozim bicikl, nisam udario NITI JEDNOG pjesaka (a 80 posto voznje sam na trotoaru), dok me kod hard rock-a udario majmun autom, dok sam isao potpuno regularno kolovozom :roll: I opet logicno pitanje: koliko ja mogu povrijediti pjesaka ako se sudarimo, a koliko moze automobil biciklistu? Nek se hebu, ja cu voziti trotoarom kad je guzva u saobracaju. Svakako da smatram da bih trebao ici kolovozom, ali pored ovakvih budala za volanom, neka, drazi mi je zivot nego strogo postovanje zakona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2006, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
monstrum je napisao:
I opet logicno pitanje: koliko ja mogu povrijediti pjesaka ako se sudarimo, a koliko moze automobil biciklistu? Nek se hebu, ja cu voziti trotoarom kad je guzva u saobracaju. Svakako da smatram da bih trebao ici kolovozom, ali pored ovakvih budala za volanom, neka, drazi mi je zivot nego strogo postovanje zakona.

Bolje je da biciklisti u našim uslovima voze trotoarom nego kolovozom, kad nemamo biciklističku stazu. Nisam "budala za volanom", ali kad vidim starog čovjeka na biciklu koji ne čuje auto, još onako "krivudavo" vozi... bolje neka idu trotoarom. Da ne govorim što ima svakakvih ljudi koji se svačim bave. Mom prijatelju se desilo da je biciklista ispred njega namjerno pao (on ga naravno nije ni dodirnuo, vidjelo se ja sam bila s njime u autu) i tražio mu pare jer ga je ovaj kao srušio :mad: . Dobro je što je bilo svjedoka i što se vidjelo da je biciklista pao nekoliko metara ispred auta, i da nije bilo nikakvog kontakta, pa se samo pokupio i otišao.
A stvarno se ne može požaliti na bicikliste na trotoaru, nije me ni jedan nikad udario, niti sam čula da se to dešava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2006, 01:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ja u potpunosti podrzavam kacige na biciklima.Ne samo da podrzavam , vec bi uveo obavezu da svi ucesnici saobracaja nose kacige, jer, koliko je samo ljudi stradalo izletivsi kroz sajbu i udarivsi se u glavu ;i to ne samo vozaci , vez i suvozac i oni pozadi koji, logicno, moraju da se vezu.Dalje bi uveo i da pjesaci moraju da nose kacige, jer bi tako bili mnogo sigurniji ucesnici saobracaja.Time bi se postigao dvostruki kosistan efekt;sigurnost bi bila podignuta na visi nivo, a zbog velikog broja ucesnika saobracaja, povecala bi se probaja kaciga, pa bi samim tim, ako ne od same proizvodnje, ono bar od PDV-a bila punija drzavna blagajna, pa bi nasi dragi penzioneri dobili vece penzije, pa bi imali dovoljo para za nove kacige.
Bas je sjajna ova nasa vlast, brine o svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2006, 10:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Vozim ja neki dan kroz BL, kad ispred mene neki tip na biciklu sa gradjevinskim sljemom na glavi...
I da se pohvalim, ovo je prvi put da sam prosao bez ijedne kazne u BL i okolini. Popravlja se policija izgleda. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2006, 11:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2005, 18:57
Digresija je napisao:
Vozim ja neki dan kroz BL, kad ispred mene neki tip na biciklu sa gradjevinskim sljemom na glavi...
I da se pohvalim, ovo je prvi put da sam prosao bez ijedne kazne u BL i okolini. Popravlja se policija izgleda. ;)

nekidan je moj half proletio sa vojnickim sljemom na glavi :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2006, 12:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ja sam vidio konobara u kafani sa kacigom na glavi. Trebo naplatiti ceh nekim problematicnim tipovima i posudi od ovog sto raznosi pice, ko veli ne moze da odmogne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 13:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jun 2004, 22:23
FLASH je napisao:
Ovo za bicikliste i kacige je totalna glupost, i u tome se potpuno slazem sa Nitrom. Sebe mogu ugroziti na mnogo nacina, i samo ja mogu da odlucujem da li da se zastitim ili ne, a ne da me drzava tjera. Koliko dugo vozim biciklo, jos nikad nisam pao "na glavu", i kaciga je u ovom slucaju u 99% slucajeva nepotrebna. I sam sam danas isao isprobati kacige (i pritom naisao na nezapamcenu neljubaznost prodavaca u toj radnji), i kao sto blue rece, neke su teske, ruzne su, a da ne pricam o 'komforu'. Pa, nisu biciklisti motociklisti, pa da se tako 'zalijecu'. Ali, neka, sve za sigurnost. Kako nas samo paze... :-?

Država tebe tjera na više od jednog načina da štitiš sebe. Što se tiče komentara o nepotrebnosti nošenja kacige evo ti jedan primjer. Moj jedan poznanik 23godišnjak je umalo poginuo kad ga je tip pokupio autom ispred zgrade Opštine. Zaradio je višestruku frakturu lobanje i jedno vrijeme je bio jako spor, kao neka biljka. Sad mu se to polako vratilo većinom ali se i dalje trza i čini nekontrolisane pokrete. Doktor mu je rekao da se vjerovatno ništa od toga ne bi dogodilo da je nosio kacigu.

Kazne su itekako potrebne, i po meni trebaju biti što veće. Red u toj oblasti u većini zapadnih zemalja je direktno srazmjeran veličinama kazni. Po službeno dostupnim podacima najmanji broj mrtvih u Evropi u toku 2005 godine je zabilježen u Velikoj Britaniji i Švedskoj. Za tvoju informaciju u RS je prošle godine ukupno poginulo na cestama više ljudi (185) nego u Velikoj Britaniji (manje od 160). Nas je jedva preko 1.2 miliona a njih 60 miliona, znači 50 puta više, pa ti vidi ko su moroni u toj priči. Englezi su u zadnjih 5 godina progresivno povećavali visine kazni za saobraćajne prekršaje i to im se višestruko vratilo jer su sa donje polovine evropske ljestvice prešli na sam vrh. Najgora situacija u Evropi je u Grčkoj i Portugalu koji su čak i od nas gori, uglavnom zbog liberalnih zakona koje policija ne sprovodi kako treba. Mi smo nešto gori od Belgije, Holandije i mislim bijaše Italije, uglavnom zbog velikog broja auta kod njih i nadrogiranih idiota sa kojima se policija bori u prve dve navedene zemlje. U goreopisanom slučaju tip koji je udario momka kad je izašao iz auta je navodno rekao: "U pm! Drugi pješak ove godine." Dog god budemo imali takvu situaciju, nema nama nego da ko može kupi tenk i vozi se u njemu jer je izgleda tako jedino sigurno. Ja se pomolim Bogu svaki put kad sjednem za volan da idem van BL.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 00:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
zakon je potpuno na mjestu! jedino sto mi nije jasno ovo skripanje guma. mislim da je to malo nedefinisano. meni su npr gume na autu mekanije i kad je ravan asfalt(ima puno katrana i nafre u sebi) skripe mi gume kad skrecem, krecem i stajem.

za pojas ne treba nista govoriti. ko nije svjestan vaznosti pojasa treba do kraja zivota da placa kazne.
mobilni telefon... sad uz svaki telefon dolazi headset, tako da mislim da i to nije bezveze.
svjetla po danu smatram najboljom tackom zakona... X puta mi se desavalo da krenem u preticanje i da iz suprotnog smjera ne vidim auto zato sto mi sunce ide u oci i stvara odsjaj od asfalta.
kacige na motorima i biciklima takodje +. tu bi stavio josh vece kazne! oni ruljci sto ginu na motorima i koji se najvise kur*e najvise ginu bash zbog toga da ih svako vidi da su oni na motoru. ne voze motor iz gusta vec da ih drugi primjete.
@nitro
najvise smrtnih slucajeva u nesrecama u kojima su ucesnici motociklist i biciklist se desavaju vezano za kacige. udarac glavom od asfalt i CAO PIS! ;)
josh treba poostriti zakon za mlade vozace... kao sto je u hrvatskoj. neznam da li je tako i kod nas. znaci poslije 22h suvozac mora biti iskusan vozac ograniciti brzinu na 10 ispod normalnog ogranicenja i 0.0 alkohola.
a ovi ljaciSe sto se bune... jesu ikad bili npr. u HR? jesu ikad tamo vozili? svi postuju brzinu, svi su vezani, svi imaju svjetla(sem pokojeg bosanca). pa tako i oni kad odu tamo (po licnom primjeru) josh vise pazim, jer mi se ne daje za glupost 50-100KM.

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 10:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Sve bi to bilo u redu što se tiče zakona u nekom idealnom svijetu u kojem mi ne živimo, ali gdje je realnost...

Prije neki dan čitam u novinama, kako neki čovjek u Gradišci na glavi nosi vojni šljem dok vozi bicikl, jer jednostavno NEMA PARA da kupi adekvatnu biciklističku opremu. Kako čovjek da kupi kacigu koja košta 40-ak km, dok bicikl ispod njega vrijedi 10 km ili ne vrijedi ništa pošto je sklepan u nekoj garaži od dijelova sa odtpada... Sve to ijepo zvuči, zakoni i poštovanje, čak i poređenja sa Hrvatskom i komšijskim zemljama, ali osvjestimo se malo...

Zašto bi vozači vezali pojas u zemlji u kojoj ga 90% policajaca ne veže uopšte, a oni bi trebali da služe za primjer. Kako da kacigu od 40 km kupi neko ko ima mjesečna primanja od 200 km, a biciklom ide na posao. Kako da ja poštujem zakon kad me prije neki dan umalo zgazio POLICAJAC u civilnom autu, dok sam ja prelazio ulicu PREKO PJEŠAČKOG i to sa štakom u jednoj ruci...
Kako očekviati poštovanje zakona od strane vozača kad je 50% policijskih automobila tehnički neispravno?
Gdje je smisao da neko ko je dosad prešao hiljade i hiljade kilometara automobilom, a ima ispod 23 godine ne može da vozi poslije 23 časa, a ako na suvozačevo mjesto stavi svoju poluslijepu i polupokretnu prababu od 100 godina, onda je kao siguran i smije da vozi?

Zakon je prepun rupa i neprilagođen uslovima u kojima živimo. Slažem se da su određene stvari dobre i neophodne, ali treba biti svjestan uslova u kojima živimo, a ne olako se porediti sa zemljama koje su za nas svjetlosnim godinama daleke, a služe nam kao model po kojem se ravnamo...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]