banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 13:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Avg 2006, 11:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Dakle idemo redom.
Na serveru sam postimao phpnuke 6.5, posto nijedan drugi nije htjeo da se pokrene, zasto nemam pojma. To sad sve radi odlicno vec mjesec dana, medjutim juce sam odlucio da tu nabacim i rss. Uspio sam da nastimam MoreNews modul i da to sve prepravim po svojoj zelji,medjutim pojavio se problem nasih slova. Pregledao sam stotine stranica i foruma, ganjao sam i po chatu ali niko nema odgovora...
1. Problem se javlja u tome sto rss je u UTF-8 a ostali tekst na sajtu je u Windows-1250, pa se prilikom promjene charseta sa jednog na drugi nevide nasa slova ili na rss-u ili na ostatku sajta.
2. Php nuke koristi Windows-1250 i svi prevodi na srpski do kojih sam ja dosao su za Windows-1250 (verzija 5.6 , 6.9 i 7.7), da li postoji verzija prevoda na UTF-8 koliko sam cuo da ima tih verzija ali su ti sajtovi ukinuti(http://www.phpnuke-serbian.co.yu ili nesto slicno). Ima bosanska na UTF-8 al to nebi podnjeo...
3. Kako prevod sa http://www.virtualno.com radjen u Windows-1250 radi na njihovom sajtu koji je UTF-8, a kod mene nemoze???
4. Probao sam da u MoreNew modul ubacim liniju header('Content-type: text/html; charset=utf-8'); ali nije pomoglo. Da li postoji neki nacin da sajt ostane na Windows-1250, a da samo ubacim neku liniju slicnu u index.php u MoreNew modulu.
5. Da li postoji nacin pravljenja duplog charseta tipa:Content-Type: text/html; charset="UTF-8", charset="Windows-1250" tj. echo "<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=utf-8; charset=utf-8">n";
6. Naisao sam na iconv al neznam sta da radim sa tim ima li nesto slicno na windowsu za konverziju charseta, pa da probam konvertovati srpsku verziju za php nuke.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2006, 15:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
majstorovic je napisao:
1. Problem se javlja u tome sto rss je u UTF-8 a ostali tekst na sajtu je u Windows-1250, pa se prilikom promjene charseta sa jednog na drugi nevide nasa slova ili na rss-u ili na ostatku sajta.

Zar ne možeš definisati da RSS bude u windows-1250 kodnom rasporedu?
Nešto kao:
Kod:
<?xml version="1.1" encoding="windows-1250" ?>

Možeš li na cijelom sajtu koristiti utf-8?
majstorovic je napisao:
2. Php nuke koristi Windows-1250 i svi prevodi na srpski do kojih sam ja dosao su za Windows-1250 (verzija 5.6 , 6.9 i 7.7), da li postoji verzija prevoda na UTF-8

Mislim da to možeš sam da riješiš. Negdje u fajlu u kom se nalazi prevod ima definisan charset. U nekom boljem tekst editoru otvoriš taj faj u 1250 kodnom rasporedu, zatim promijeniš tu varijablu da bude utf-8, i na kraju sačuvaš taj fajl u utf-8 kodnom rasporedu.
majstorovic je napisao:
5. Da li postoji nacin pravljenja duplog charseta tipa:Content-Type: text/html; charset="UTF-8", charset="Windows-1250" tj. echo "<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=utf-8; charset=utf-8">n";

Ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2006, 20:40 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
John zašto odvraćaš čovjeka od UTF'a ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2006, 20:57 
Veteran
Veteran

che.guevara je napisao:
John zašto odvraćaš čovjeka od UTF'a ?

Izvini. Mea Culpa. Slika
:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2006, 01:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nemozes vjerovati od svih tih foruma silnih i silnih strucnjaka da su ljudi samo ovdje se udostojili da mi pomognu, hvala puno.
<?xml version="1.1" encoding="windows-1250" ?>
pokusao sam ali to neradi to neznam gde da ugavim, gde god da ubacim prijavljuje mi silne greske. Stims to sam umjesto windows-1250 stavljao UTF-8
Ok jedino sto nisam pregledao prevode da se u njima nekrije negde charset, koristim ultraedit i u njemu nenajoh nigdje to za taj prevod charseta, mozda grijesim ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2006, 11:46 
Veteran
Veteran

Ne mogu da nađem srpski prevod, ali sam skinuo prvi koji sam našao i prva varijabla u fajlu je:
Kod:
define("_CHARSET","windows-1250");

Znači, u UltraEditu ideš File->Open i odabereš fajl "lang-serbian.php" da se otvori u windows-1250 kodnom rasporedu (negdje u File->Open dijalogu bi trebalo da postoji opcija odabiranja charseta).
Zatim promijeniš ovu liniju u
Kod:
define("_CHARSET","utf-8");

i ideš na File->Save as... i sačuvaš fajl u utf-8 kodnom rasporedu (negdje u File->Save as... dijalogu bi trebalo da postoji opcija za biranje charseta).

Nakon toga bi trebalo da cijeli sajt bude u utf-8 kodnom rasporedu.

Koliko vidim, postoji više lang-serbian.php fajlova - jedan za sajt, jedan za administraciju, za module... Treba sve da ih izmijeniš na opisani način.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2006, 22:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ok boricu se hvala na pomoci, skontaj kako sam previdio da i u prevodu ima charset, posije vase poruke sam pogledao kad ono stvarno ima. ok hvala jos jednom

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]