banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 17:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jul 2006, 17:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
dezintegrator 13 Jul 2006, 10:50 Post #1

Group: Members
Member No.: 19373

U Beogradu se okupili ljudi da obeleze godisnjicu, kako kazu, genocida u
Srebrenici. Pored MNOGIH otvorenih tema - to mi je to razumljivo. Istorija jos nije rekla svoje... vidim samo namere da se ceo rat u Bosni svede na Srebrenicu. Ali OK. Ako je tamo stvarno ubijeno 7 000 ljudi, velicina ove nacije se i sastoji u tome da se u glavnom gradu obelezi nesto tako. Ja se LICNO nemam zasto kajati - nikada nisam bio u Bosni, NE POZNAJEM nikoga ko je ubio nekog... NE VIDIM razlog da mi bilboard sa sanducima stoji ispred prozora... ALI kazem i ponavljam OK, ako je tamo stradalo 7 000 ljudi, sto ce istorija pokazati vrlo brzo - to je nesto stravicno i predstavlja vrhunsko srpsko - nacionalno pitanje vredno svakog istrazivanja.

Posto smo pitanje obelezavanja genocida u Srebrenici delimicno resili...
moja pitanja su sledeca:

KOG TO DATUMA ce u Beogradu sve STATI na 1o minuta
i pola miliona gradjana upaliti svece za SVE ZRTVE Jasenovca u centru grada?
Jasenovac se, ako se tako vulgarno moze porediti, 100 Srebrenica.

KOG DATUMA obelezavamo onu situaciju kada medjunarodne snage nisu dozvolili da kiseonik stigne u Banjaluku - kiseonik za BEBE? BEBE KOJE NISU PREZIVELE?
Ko je za to odgovoran?

KOG DATUMA obelezavamo pretvaranje Sarajeva u logor za Srbe i organizovano i najsvirepije istrebljivanje 5 000 Srba?

KOG DATUMA cemo paliti svece za sve preklane Srbe od strane Nasera Orica?

KOJI DATUM posvecujemo mnogostradalnim kosovskim Srbima?

LJUDI, ako cemo da posvecujemo dane zrtvama - ajde onda da pomenemo sve zrtve, a svi narodi pocinju od SVOJIH zrtava. Zasto bi mi bili izuzetak?
Zasto kada Englez pomene svoje zrtve - on je normalan, zasto kada Hrvat pece vola povodom Oluje - najveceg egzosuda posle WWII - to je normalno, zasto kada Srbin pomene preklane Srbe - on je sovinista i nazadan?

Ili ajde da sve prepustimo istoriji i zakljucimo da u prestonici Balkana nema mesta za ovakve manifestacije, koje obelezavaju jos uvek diskutabilne i od strane istorije nedovoljno izucene dogadjaje.

Jezim se tabora, da se razumemo. I ove antisrpske histerije (mi genocidan narod - Srbija najmultietnickija zemlja na Balkanu, Hrvatska 99%, kako oni kazu, CISTA) i ovih bezubih patriota (oni su na nas isli sa jataganima u zubima, a mi smo se branilima osmesima u ruzama). Istina je MNOGO dalje od toga i ovo vreme zahteva od mislecih ljudi da MISLE, ne da se svrstavaju.

Sta vi mislite?
( Preneseno sa Foruma B92)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2006, 23:30 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 00:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Istorija ili poltika? I ja sam se mislio gdje da postavim temu. Mozda to i nije vazno, vazno je zasto je to tako?
Mozda je ovo tema i za psihologiju, ili filozofiju? Mozda i za psihijatriju, jer se protivi zdravom razumu?
Ova tema i ne trazi javnu raspravu, nego razmisljanje i trazenje odgovora: zasto je to tako?

Poslednji put menjao Vidusa dana 14 Jul 2006, 00:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 00:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
vidim da micelijusa svrbe prsti i da se vec masio za dzep da izvuce svoj magicni kljuc, ali je u pravu u potpunosti i prvi i drugi post. bebe (12 zvjezdica banjaluckih) skoro niko vise ne pominje. imamo jednu ulicu i to je to..a dan? ma kakav dan, premda ima potencijala da se organizuje ovakva ili onakva manifestacija tipa pomoci djeci, mladim majkama, ovome i onome.. da ne pominjem sam jasenovac, pobijene srbe u srebrenici, pobijene srbe u sarajevu... sve je to smijesno i ispolitizirano...a srbi? srbi ce samo da sute trpe i savijaju glave...valjda je tako lakse....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Poenta postavljenne teme jeste: zasto kada Srbin pomene preklane Srbe - on je sovinista i nazadan?
Micelijus je vec dao dio odgovora pominjanjem zakljucavanja (tabu) teme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 00:48 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 01:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ovdje se nema o cemu raspravljati. Ostaje samo ono pitanje iz teme:
zasto kada Srbin pomene preklane Srbe - on je sovinista i nazadan? Zasto je to politicki nepozeljna tema koju ne treba spominjati, dok svi drugi to o svojim zrtvama smiju pricati i smiju oboljezavati dane u njihov spomen? I neka, nevine ne treba zaboravljati, da se zlocin ne bi ponovio.

Ali, zasto Srbi ne smiju da obiljeze dan svojih nevino pobijenih? Od koga ne smiju? Jesu li Srbi pod necijom upravom, okupacijom, samookupacijom ili sta?

Ako neko zna odgovor, neka ga kaze!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 10:13 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 22:54 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Jul 2006, 21:20
Micelijus je napisao:
Па зар није и више него очигледно да су Срби под окупацијом?

Ma jasno je to. Svako ko imalo ima vlasti u ruci, taj pritiska Srbe da ne dizu glave. I to traje jos od 1941. god..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2006, 01:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
a i srbi se bore protiv pritiska u P.M....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2006, 02:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

VeLiKi je napisao:
a i srbi se bore protiv pritiska u P.M....

Vala bas tako.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]