Bice, moras se realno postaviti prema situaciji, ovo sto ti zelis je nemoguca misija, dozivio si isto razocarenje kao i ja sa temom "Moj doprinos za bolji svijet". Nekome tema nije interesantna, neko je vec napisao sto je imao da napise negdje drugdje pa ima osjecaj da se ponavlja.
Istina je, da jos dugo vremena necemo naci ljude koji ce pricati iz srca, koji ce u svojim postovima srce da izlivaju, da ti suze krenu dok citas njihove postove. Ja sam se nacekao da vidim takvih postova da si nahranim dusu ali toga nisam vidio ili sam vidio veoma malo. Vidio sam samo gomilu citata i izmedju dva citata licemjerje, omalovazavanje, obezvredjivanje, ismijavanje.
Sta govori u prilog tome?
Govori mi to sto ljudi u jedan mah pricaju o ljepoti vjere, meditaciji, spoznaji, itd... a kad ne govore o tome onda se rugaju drugima, i vidis da su zaista samo citirali druge, jer to sto citiraju nije u njima, jer to sto govore nije dio njih. Govore o ljubavi, iskrenosti, a njihovo licemjerje i hipokrizija prosijavaju kroz svaku NJIHOVU rijec; kad bi carobnim stapicem mogao da ucinis da nestane sve njihovo znanje, tako da ostanu samo oni i ono sto je u srcu, sta bi vidio? Zar ne bi vidio samo podlost, zavist, pakost, mrznju, nestrpljivost, beozbzirnost? To su hipokrate, sujetnici, misle da je vjera i duhovnost jos jedna naucna oblast koja treba da se savlada, da se ovlada strucnim rijecnikom, da se mogu formulisati velike recenice, da se ostavi utisak na druge. I to ti onda jos teze pada jer vidis nevjerovatnu kolicinu licemjerja i lazi.
A upravo je nase znanje koje smo s pogresnim motivima skupljali ono sto nas ukopava, to je ono sto nam stavlja mrenu na oci. Negdje sam citao da budisti kazu da moras biti spreman, u jednom trenutku sve svoje znanje da ostavis (pri tome su mislili na svete spise), ali to su rekli bas zbog toga sto su znali da je to ono sto te sprecava da steknes ISTINSKO znanje, mudrost, znanje koje cini da se osjecas kao najbogatiji covjek na svijetu, kad spisi vise nisu u tvom umu nego u tvom srcu. Tad ces cijeniti vise trun iskustva nego sve sto si ikada procitao. Bog, ali bez svetih spisa je veoma tesko iskreno da ti kazem, ali spisi su nam zvjezda Sjevernjaca koja nam pomaze da ne zalutamo, u jednom trenutku moramo da slijedimo vodica u nama, koji nam sapce u srcu sta da radimo i kako da postupamo. Problem nije sto vecina nikad ne dostigne taj nivo zrelosti da slijedi unutrasnjeg vodica, vec sto niko ne zeli iskreno da se mijenja. Opet kazem da ne zelim da se kunem bilo cim, ali mi vjeruj na rijec da je moguce da ne budemo licemjeri, da je moguce da budemo nesebicni u srcu, da je moguce da budemo nezavidni, da ne budemo pakosni, ne slusaj lazove koji ti govore suprotno, ne slusaj laznje ucitelje i "gurue" koji ti govore da se radi o prirodnim osobinama.
Kad sam imao 18 godina, u jednom trenutku sam postao svjestan da su nekontrolisani gnjev, bijes, mrznja, licemerje nestali iz mene. Znas ono kad planes zbog svake sitnice, sve ti smeta, sa svakim se svadjas, sa majkom, ocem, sa Bogom, sa svime mogucim. Znas li sta sam u tom trenutku osjetio? Osjetio sam slobodu, ogromnu slobodu, kao da sam izasao iz robije, i osjetio sam ljubav i zelju da cinim druge srecnima, da pomognem drugima, da se trudim da niko ne trpi zbog mog licemjerja i zlobe. Zar se ovdje ne uklapaju savrseno rijeci Isusa Hrista: "Dok god cinite grijeh, robovi ste grijeha"???? Kad god smo nesrecni, zapitajmo se da nije mozda zbog toga sto nam nedostaje malo nesebicne i iskrene ljubavi, ne pedofilske niti homoseksualne niti posesivne, vec ljudske, Hristove ljubavi. Svaki put kad smo nesrecni zapitajmo se da nije zbog toga sto svako svoje licemjerje pravdamo, zato sto hiljade svojih malih pakosti i mrznja pravdamo velikim rijecima.
Nema opravdanja za mrznju, nema opravdanja za pakost, nema opravdanja za podmuklost, to me zivot naucio.
Kad raspravljas o tome da li neko zasluzuje tvoje postovanje, da li je sebicnost normalna, prvo si odgovori na pitanje "Da li sam ja u stanju da osjetim iskrenu ljubav prema drugima?". Ako jesi u stanju, onda slobodno reci da neko mozda i nije zasluzio tvoje postovanje.
Mi smo samo u stanju da citiramo, moramo to da prihvatimo, sve sto nisu citati su samo nase tumacenje procitanog i citiranog, citavo vrijeme krecemo se u zoni vec odavno poznatog, sve je vec objasnjeno, teolozi su rijesili sve zagonetke, sve su "protumacili", ali niko to ne zivi, ali Rijec postaje ziva onog trenutka kad zivi u nama, u nasem srcu.
Ja sebe, kako kazu, ne preporucam nikome, zelim samo da ugasim duboku unutrasnju zedj za istinskim ljudima, za siromasnima u duhu, toga zelim da vidim, a ne vidim, samo istu staru poznatu mrznju obucenu u ruho vjere, ili meditacije, ili svega moguceg.
Pozdrav svima!
|