Meni je to preskupo.
Dodje me skoro 70 km grijanje.
70 x 12 = 840 KM
Pa ti sad vidi.
A ja godisnje zaradim cak 3 500 km,radeci na crno i cekajuci da me klepi inspekcija i napise mi kaznu od 3 000 km,jer sam tako zla pa nisam prijavila svog gazdu,a trebala bih biti dobra djevojcica i jesti vazduh,te se svakog prvog tako sita od vazduha javljati na biro.
Ja sam u Mejdanu i zakljucili smo da ne griju bas svagdje isto.
Jedan dan,cak je i snijeg malo padao ujutro,kod nas nisu ni grijali,tek poslijepodne (doduse,radijatori su bili topli i poslije 23:00).A na Starcevici su grijali cijeli dan.
Kad griju,ne mogu se pozaliti - toplo je.
Ali,kad sam preracunala,meni je isplatnije grijati se na struju (bar sa ovim cijenama,mada ce i to da poskupi

).
Kad radimo prvu i ja i dragi,do 16:00 nam grijanje i ne treba.
A za 840 km se mogu na struju grijati koliko hocu i kad hocu.I jos da ustedim u odnosu na grijanje.
Prosle godine smo se dogrijavali koristeci klimu (mada je grijanje bilo placeno,ali kad nisu grijali kako treba

) i racun za struju nije dolazio prevelik.
Posto imamo pretplate oko 500 km sigurno,vidjecu kakvo ce stanje biti do tada,dok se ta pretplata ne istopi,pa cu fino sjesti i izracunati,uzecu u obzir cijenu struje,cijenu grijanja,pa baciti na papir.Ali kako stvari stoje - grijanje ide pod kljuc.
Voda ne da je poskupila,skoro pa duplo je otisla,sad je na oko pola marke nije pola marke,ali tu je oko toga na sitno).
A iza nove godine ide na 70 feninga.
Pa ti zivi.
Bas me zanima koliki ce biti rast plata s obzirom na povecanje cijena i PDV.Da,znam da zvuci kao vic.
A sto se tice placanja i onoga sto ne koristis (grijanje prosle godine,a i ranijih,koga i nije bilo,a moras ga placati,doduse oni budu 'velikodusni' pa ti daju popust od 10 %),nije tu problem samo s grijanjem,vec i sa ostalim stvarima.
Koliko se odvaja za zdravstveno osiguranje?Oko 40 % prijavljene plate?
I sta imas od toga kad ti zatreba?!?
Nece da te operisu ako im ne das novac (doktoru)!
Kad se probudis nakon operacije cekaju da ti neko dodje u posjetu da mu daju spisak lijekova koje operisani mora primati,a bolnica nema!
I onda operisanog otpuste nakon 24 sata kuci,pa ako mu pozli,nek se vraca i moli i gleda gdje ce i kako ce!
Eto,za to je moja majka godinama odvajala,a i mnogi vasi roditelji,braca,sestre.
Samo u ovoj drzavi ne mozes tuziti nikog jer krade od tebe,jer moras dva puta placati istu stvar,jer moras placati i ono sto nemas (grijanje ranijih godina),drzava ti ne daje tvoj zaradjeni novac i ne mozes joj nista...
Ma sve bih ja njih na robiju (ove sto vode zemlju i poziciju i opoziciju),ma na drustveno korisni rad...
A u skupstini bi mi dnevnica bila 10 km i sendvic za rucak,pa ne bi oni oko banalnih stvari razglabali 10 dana,vec bi pozurili zavrsiti to sto prije i kako treba,da bi isli kuci pojesti nesto toplo i ici raditi,zaraditi za koru hljeba.