Ima već nekoliko dana kako nisam pisao ovde, pa se nakupilo
Prvo, zaslužena pobjeda Brazila, mada je drugi gol postignut iz dvostrukog ofsajda. Gana je previše neiskusna da prođe daleko na ovakvom takmičenju.
Rutinska pobjeda Francuza nije nikakvo iznenađenje kad znamo izrazit gubitnički mentalitet Španaca koje stalno svrstavaju u favorite, a oni uvijek ispadnu u ranoj fazi takmičenja. Imaju kao neku veliku seriju utakmica bez poraza, a pogledajte s kim su igrali - sa Bosnom i Hercegovinom, Litvanijom, Ukrajinom, Tunisom... Prvi jači protivnik i oni su donji. Doduše, sad je Ukrajina, koju su oni nabili 4:0, prošla dalje od njih, ahahaha. Kakva ironija.
Što se suđenja tiče na ovom prvenstvu, ja sam siguran da je u pitanju najgore suđenje u novijoj istoriji. Skoro nijedna utakmica nije prošla bez neke ogromne sudijske greške i to redovno na štetu "slabije" ekipe. Vidim da sad kritikuju Ivanova zbog onolikih kartona, a u stvari je trebalo da ih pokaže mnogo više. Meč Portugala i Holandije je bio pravi festival nefer-pleja, užas.
U polufinale prolaze sigurno Njemačka, Portugal i Italija. Za meč Brazil - Francuska ne znam kako će se razvijati, mislim da obje ekipe imaju podjednake šanse. Francuzi se sigurno neće utrtati kao što se to desilo sa Ganom i Australijom, jer su oni već sredili Brazil sa 3:0, a osim toga kao pobjednici ne tako davnih prvenstava 1998. i 2000. ne nedostaje im pobjedničkog mentaliteta. Dakle, sasvim je moguće da Brazil odapne baš na ovoj utakmici. Francuzi će sigurno da odigraju najbolje što mogu, dok ispod ovih rutinskih pobjeda Brazila protiv za klasu slabijih protivnika leži mnoštvo problema - odbrana im je kanta, Ronaldinjo i Kaka ne dodaju loptu jedan drugom (zapravo je Ronaldinjo rijetko uopšte dodaje), odbrana im je truba (npr. Gana je napravila milion u najmanju ruku solidnih prilika, e sad zamislite šta će da se dešava kad umjesto napadača Gane na terenu bude Anri (i eventualno Trezege), a u sredini terena Zidan koji igra posljednje Svjetsko prvenstvo i sigurno će da izvuče maksimum maksimumovog maksimuma iz sebe), napadači totalno precijenjeni (Ronaldo jeste dao tri gola, ali i dalje je debeo ko svinja i to što je radio protiv Gane neće moći da radi sa Tiramom i kompanijom) itd.