banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 18:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 17:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
*Sisiban* je napisao:
Maran Ata je napisao:
Јер она није богиња. А знамо да се Бог пројављивао људима кроз материјалне предмете. Докази из Библије су бројни. Када бака љуби слику својих унука, да ли је и то за тебе "ostaci paganskih obreda"? :lol: :lol: :lol:

Što će reći, balavljenje ikona je neka vrsta seksualnog čina? :roll:
Не одговори ти мени да ли су "ostaci paganskih obreda" и кад бака гледа слику својих унука и љуби је?!? :lol:

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 24 Jun 2006, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Prvo, što se Svetog Predanja tiče, o tome se čini mi se već diskutovalo na ovom forumu, pa mislim da to mogu da preskočim da se rasprava ne bi rasplinula.
U suštini, ne, Sveto Predanje NIJE mjerodavnije od Svetog Pisma, to je jedna cjelina. Sveto Pismo je nastalo uz pomoć Svetog Predanja. Da se sad ja ne bih pravio pametan, to sigurno ima lijepo objašnjeno na nekom od sajtova.
To pitanje oko Pisma i Predanja je zapravo ona čuvena Sola Scriptura rasprava. E sad, ja možda nisam dobro istorijski potkovan, ali koliko se sjećam, Crkva je imala nekoliko Sabora na kojima su određene pojave označene kao jeresi i odbačene. Jedna od njih je bila i ikonoborstvo. Dakle, pojavi se ikonoborstvo, biva označeno kao jeres i tu je kraj. Bar za neko vrijeme. Sve do milenijum i nekoliko vijekova kasnije kad se iz vedra neba pojavljuje Sola Scriptura.
Meni se čini logično da bi nastupila neka velika frka tamo negdje u prvom ili drugom vijeku, kad su se pojavile ikone. Da je to stvarno idolopoklonstvo, siguran sam da bi bilo u korijenu sasječeno u sekundi. Međutim, ne postoje zapisi o tome. Jedini zapisi za koje ja znam su oni gdje se govori o crkvenim Saborima, na kojima se raspravlja o IKONOBORSTVU a ne o IKONAMA, tj. ikone se uzimaju kao nešto što se podrazumijeva, dok je "strana pojava" o kojoj se raspravlja ikonoborstvo.
To je nešto kao primjer iz Novog Zavjeta, kad se pojavio neko ko je počeo da priča da neznabošci moraju da se obrezuju (i drže Zakon) da bi se spasili i onda se sastanu apostoli i kažu da to nije tako i navedu onih nekoliko stvari (četiri ili pet valjda) kojih neznabošci moraju da se drže. (Mislim da je nešto slično vezano i za subotu.) Ja vjerujem da idolopoklonstvo može da postoji, ali sam siguran da ne bi moglo da opstane u okviru Crkve koja ima apostolsku sukcesiju.
S druge strane, priznajem da se često čak i u pravoslavnoj literaturi sreće vrlo nesretan termin "poštovanja ikone", "klanjanja ikoni" i tako dalje, ali mislim da je to jednostavno nepreciznost izražavanja a ne stvarno idolopoklonstvo. Npr. cjelivanje ikone Isusa Hrista predstavlja cjelivanje samog Isusa i niko među pravoslavnima ne vjeruje da će sad ikona da prohoda ili da čini čuda ili nešto. A ako postoje recimo priče o nekoj čudotvornoj ikoni ili čudotvornom grožđu, svi znamo da te stvari nisu čudotvorne same po sebi već da ih NEKO čini čudotvornim. Naravno, sve to pada u vodu bez vjere. Očigledan je primjer koji smo već obojica naveli, sa ženom koja je bolovala od tečenja krvi i iscijelila se dodirivanjem Hristove haljine. Naravno da to ne bi uspjelo da nije imala vjeru. Isto važi i za bolesnike koji su bli liječeni Pavlovim ogrtačem (koji u trenutku kad su se oni prekrivali njime sigurno nije bio na Pavlu). Dakle, to su primjeri kad se pomoću ljudske vjere Božja moć prikazuje kroz predmete.
E sad, ja vjerujem da se svi ti silni predmeti tu pojavljuju zato što smo mi ljudi u suštini malovjerna sorta i po prirodi smo materijalni i treba nam nešto "opipljivo" pred očima, a što se odnosi na nešto duhovno, ne bismo li kako uspostavili vezu između ta dva različita svijeta. Da se vratimo na primjer one žene: Zašto je ona pomislila "samo da dodirnem njegovu haljinu i ozdraviću" ? zar ne bi ozdravila i da se jednostavno pomolila Bogu? Zar Bog mora da liječi kroz dodir? Mislim da sve to zavisi od vjere. Sjetimo se kapetana (jel ono bio kapetan?), čiji je sluga bio bolestan. On je izašao pred Isusa i rekao mu "Reci samo riječ i ozdraviće moj sluga". I tako je i bilo. Nije tražio nikakav komad haljine ili nešto slično, čak nije ni dopustio da Isus uđe u njegovu kuću. Meni lično je ovo jedan od omiljenih primjera jačine vjere.
Da ne davim više, ikone se koriste samo kao posredstvo, dakle nešto materijalno kroz šta mi (manje ili više uspješno) pristupamo onom duhovnom. Stvarno idolopoklonstvo, ono koje se osuđuje u Starom Zavjetu, je kad ja sebi napravim od kamena ili drveta npr. lik psa, sove, magarca, zmije, vrapca ili nečeg sličnog i onda poštujem i klanjam se upravo toj kamenoj ili drvenoj skuplturi, dakle materijalnoj stvari, bez razmišljanja o tome da li u duhovnom svijetu postoji nešto što taj materijalni objekt predstavlja (mada, naravno, u ovom slučaju sove, psa ili magarca, vjerovatno bi i ta "duhovna" molitva bila jednako uzaludna :D )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2006, 10:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2006, 11:53
Citiraj:
Не одговори ти мени да ли су "ostaci paganskih obreda" и кад бака гледа слику својих унука и љуби је?!? :lol:

Joj marane brate ti nop stop sabiras babe i zabe!
Ma kakve veze imaju obicne slike sa ikonam. Kada dodjem u crvu pa kada vidim kako pop kadi ikone, kako zene cjelivaju i klanjaju se pred ikonama i kako se daje dar na ikonu okrene mi se zeludac. Ja nisam vidio ni jednu babu da tako ljubi sliku unuka:)
Mene zanima zasto se to bas radi na nacin na koji su to radili pagani idolima?
Zar nema drugogo nacina, osim paganskog, da se nesto postuje?

Osim toga postivanje ikona vredja 2 Bozije zapovjesti.
Pruvu koja kaze da se samo Bogu treba klanjati i drugu koja kaze ne pravi ikone!!!
Ova zapovjes je ukljucivala da se ni Bog ne pokusa obozavati preko ikona jer to vredja njegovu licnost. U 2 Mojsijevoj to je jasno precizirano.

A samo moljenje svetcima kao posrednicima je greh prema Hristovoj zrtvi jer Biblija kaze da nema drugog posrednika izdmjedju Boga i covjeka osim Hrista Isusa.

NESTO MALO O MENI:
http://www.mladen.iwarp.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2006, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

И ти патиш од папагајског синдрома. Ево укратко да бацим у канту за ђубре твоје типично јеретичке инсинуације....

Gal. 2,20. A ja više ne živim, nego živi u meni Hristos.

- Поштовање светитеља је заправо поштовање Христа који се у њих уселио.

- Поклоњење светитељима је поклоњење Христосу који се у њих уселио.

- Љубљење икона је израз поштовања према онима кога оне представљају, а у које се уселио Христос.

- Друга заповест декалога НИГДЕ у Новом Завету није поновљена, јер Христос будући да је ИКОНА Оца на небесима, сам је својим ваплоћењем НАСЛИКАО Оца у свом лику.
:angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2006, 14:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Jun 2006, 13:55
Druga zapovest Dekaloga ne može se tumačiti baš tako površno, jer u produžetku Starog Zaveta ima puno zapovesti koje je lično Gospod izdao Izraelcima da načine mnoge "likove rezane" i "slike od onoga što je na nebu i na zemlji" i to upravo za bogoslužbenu upotrebu. Evo par primera:

Citiraj:
"18. I nacini dva heruvima zlatna, jednostavne ih nacini, na dva kraja zaklopcu.
19. I nacini heruvima jednog na jednom kraju a drugog heruvima na drugom kraju; na zaklopcu nacinite dva heruvima na oba kraja.
20. I neka heruvimi rasire krila u vis da zaklanjaju krilima zaklopac, i neka budu licem okrenuti jedan drugom, prema zaklopcu neka su okrenuta lica heruvimima.
21. I metnuces zaklopac ozgo na kovceg, a u kovceg ces metnuti svedocanstvo koje cu ti dati.
22. I tu cu se sastajati s tobom i govoricu ti ozgo sa zaklopca izmedju dva heruvima, koji ce biti na kovcegu od svedocanstva, sve sto cu ti zapovedati za sinove Izrailjeve.
23. Nacini i sto od drveta sitima, u duzinu od dva lakta, a u sirinu od jednog lakta, a u visinu od podrug lakta.
24. I pokuj ga cistim zlatom, i nacini mu venac zlatan unaokolo.
25. I nacini mu oplatu unaokolo s podlanice, i nacini zlatan venac oko oplate.
26. I nacini mu cetiri biocuga od zlata, i metni mu te biocuge na cetiri ugla koji ce mu biti kod cetiri noge.
27. Pod oplatom neka budu biocuzi, da u njima stoje poluge da se nosi sto.
28. A poluge nacini od drveta sitima, i okuj ih zlatom da se o njima nosi sto.
29. I nacini mu zdele i case i vedra i kotlice, kojima ce se prelivati, a nacinices ih od cistog zlata.
30. I metaces na sto hlebove, da su postavljeni svagda preda mnom.
31. I nacini svecnjak od cistog zlata, jednostavan neka bude svecnjak; stup i grane i casice, jabuke, i cvetovi neka budu u njega.
32. A sest grana neka mu izlazi sa strana, tri grane s jedne strane svecnjaka a tri grane s druge strane svecnjaka.
33. Tri casice kao badem neka budu na jednoj grani i jabuka i cvet, i tri casice kao badem i jabuka i cvet na drugoj grani; tako neka bude na sest grana sto izlaze iz svecnjaka.
34. I na samom svecnjaku neka budu cetiri casice kao badem i jabuke i cvetovi.
35. Jedna jabuka pod dve grane sto izlaze iz njega, i jedna jabuka pod druge dve grane sto izlaze iz njega, i jedna jabuka pod druge dve grane sto izlaze iz njega; tako ce biti pod sest grana sto ce izlaziti iz svecnjaka;
36. Jabuke i grane njihove iz njega neka izlaze; sve jednostavno od cistog zlata.
37. I nacinices mu sedam zizaka, i palices ih da svetle sa svake strane;
38. I usekaci i spremice za gar neka budu od cistog zlata.
39. Od talanta cistog zlata neka bude nacinjen sa svim tim spravama.
40. I gledaj, te nacini sve ovo po slici koja ti je pokazana na gori.
[2.Moj 25]

"1. A sator ces naciniti od deset zavesa od tankog platna uzvedenog i od porfire i od skerleta i od crvca; i po njima da budu vezeni heruvimi.
...
30. Tako ces podignuti sator po slici koja ti je pokazana na gori.
31. I nacini zaves od porfire i od skerleta i od crvca i od tankog platna uzvedenog, i po njemu neka budu vezeni heruvimi."
[2. Moj 26]

"6. I nacini zaklopac od cistog zlata, u duzinu od dva i po lakta, a u sirinu od podrug lakta.
7. I nacini dva heruvima od zlata, jednostavne nacini ih, na dva kraja zaklopcu,
8. Jednog heruvima na kraju odovud, a drugog heruvima na kraju odonud; zaklopcu na oba kraja nacini heruvime.
9. I u heruvima behu krila rasirena u vis, i zaklanjahu krilima svojim zaklopac, i licem behu okrenuti jedan drugom, i gledahu prema zaklopcu heruvimi."
[2.Moj 37]

"23. A u svetinji nad svetinjama nacini dva heruvima od drveta maslinovog; deset lakata bese visok svaki.
24. A od pet lakata bese jedno krilo u heruvima, i od pet lakata bese drugo krilo u heruvima; deset lakata bese od kraja jednog krila do kraja drugog krila.
25. Tako i drugi heruvim bese od deset lakata; jedne mere i jedne naprave behu oba heruvima.
26. Deset lakata bese visok jedan heruvim, tako i drugi.
27. I namesti heruvime usred unutrasnjeg doma, i rasirise heruvimi krila svoja tako da krilo jednog ticase u jedan zid, a krilo drugog heruvima ticase u drugi zid, a usred doma ticahu krila jedno u drugo.
...
31. I na ulasku u svetinju nad svetinjama nacini dvokrilna vrata od drveta maslinovog, kojima pragovi s dovratnicima behu na pet uglova.
32. I na tim dvokrilnim vratima od drveta maslinovog izreza heruvime i palme i razvijene cvetove, i oblozi ih zlatom, i heruvime i palme oblozi zlatom.
33. Tako i na ulasku u crkvu nacini pragove od drveta maslinovog na cetiri ugla;
34. I vrata dvokrilna od drveta jelovog; na dve se strane otvarase jedno krilo, i na dve strane otvarase se drugo krilo.
35. I izreza na njima heruvime i palme i razvijene cvetove, i oblozi zlatom sve sto bese izrezano."
[1.Car 6]

"10. I nacini u domu svetinje nad svetinjama dva heruvima, naprave umetnicke, i oblozi ih zlatom.
11. I krila tih heruvima imahu u duzinu dvadeset lakata: jedno krilo bese od pet lakata, i ticase u zid od doma i drugo krilo bese od pet lakata, i ticase u krilo drugog heruvima;
12. Tako i drugog heruvima krilo bese od pet lakata, i ticase u zid od doma, i drugo mu krilo bese od pet lakata i sastavljase se s krilom drugog heruvima.
13. Krila tim heruvimima behu rasirena na dvadeset lakata, a oni stajahu na nogama svojim, licem okrenutim u dom.
14. I nacini zaves od porfire, od skerleta, od crvca i od tankog platna, i po njemu nacini heruvime."
[2.Dn 3]

Dakle, ako drugu zapovest Dekaloga protumačimo kao apsolutnu zabranu izrade bogoslužbenih slika imamo problem, jer Bog lično naređuje upravo suprotno. Pošto Biblija svakako nije kontradiktorna, znači da naše tumačenje te zapovesti nije ispravno. Ona ne zabranjuje izradu bogoslužbenih slika i predmeta, nego poštovanje lažnih božanstava - idolopoklonstvo. Druga zapovest, prema jevrejskoj podeli Dekaloga glasi:

Citiraj:
"Nemoj imati drugih bogova uza me. Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene."
(2.Moj 20:3-5)

Ovo već ima smisla i u skladu je sa gore navedenim stihovima - zabranjeno je poštovanje lažnih bogova i izrada njihovih slika i kipova, a ne izrada slika i kipova uopšte.

Svako dobro

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 27 Jun 2006, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Da, očigledno je da se zabrana odnosi samo na pravljenje likova koji bi se koristili kao idoli. Jer inače bi slikarstvo kao zanat bilo prilično nepopularno, zar ne :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 15:52 
Početnik
Početnik

Upravo tako. A umetnost je bila kod tih starih istočnih naroda veoma razvijena i to često upravo za bogoslužbene potrebe. Evo kako je izgledala jedna jevrejska sinagoga iz II veka:

Slika

Veća slika može se videti ovde:
http://www.sln.org.uk/re/syria/images/synagoguewall.jpg

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 16:24 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 16:46 
Početnik
Početnik

Uz takve epitete koje si prilepio sagovornicima ti očekuješ da neko uopšte nastavi razgovor sa tobom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 16:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Bas tako, umjetnicke slike nemaju nikakve veze sa onim sto ikone prestavljaju u religijskom smislu.
Umjetnost je bila vredna u Bozijem hramu ali nikada nije obozavana. Nije li zmija koju je Mojsije podigao u pustinji bila u hramu, ali kada su je poceli obozavati Bog je naredio da se unisti.
Sa druge strane nacin kojim se u crkvi postuju ikone je identican svim paganskim praksama. Npr: za krstovdan se potapa krst u vodu i peru ikone, to su isto radili i stari sloveni svojim idolima. Etnologija nam pokazuje da su se ti paganski obicaji nevjerovatno dosledno prenjeli u pravoslavlje.

Osim toga maranova tvrdnja da se tako postuje Isus u kroz svetitelje nema osnova. Jer Biblija jasno pokazuje da je Isus jedini posrednik i da se nikome sem njemu ne treba klanjati.
Kada su se Pavlu i Barnavi hteli pokloniti oni su to odbili. Osim toga u Pravoslavlju se osim ljudi slave i andjeli. A Andjeo u Otkrivenju jasno kaze Jovanu kada mu se ovaj hteo pokloniti da se samo Bogu poklanja.

To je sotona velika zamka da odvoji ljude od Boga.
Ljudi se mole ikoni u nadi da je ona kanal do Boga. Medjutim Isus kaze da se Bogu treba moliti duhom, na svakom mjestu. Covjek ne treba ikonu ili krst ili brojanicu da bi se molio, jer to vredja Boga, koji nam je dao mogucnost da mu se direktno obracamo. Ta praksa ogranicava sveobuhvatnog Boga na predmete koje je izradio covjek.
Dovoljno je samo moliti se Bogu na nacin kao da pricamo sa nekim ko je ispred nas. Sa nekim ko je u nasem prisustvu. On cuje svaku nasu misao i zna nase srce. Ako smo iskreni bice sa nama i cuce nas, a ako nismo iskreni tu ne moze pomoci nikakva ikona.

PS: Zvonko ta sinagoga moze da potice od neke judejske helenisticke sekte. Samo je Bozija Svetinja mjerilo, to sto su radili jevreji u drgom vjeku ne znaci da su oni neki kriterij, pogotovo kada se zna da su u toku istorije jevreji bili skloni paganizmu i da je danasnji judeizam preopterecen kabalom i paganskim misticizmom.

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 17:12 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 17:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
- Друга заповест декалога НИГДЕ у Новом Завету није поновљена, јер Христос будући да је ИКОНА Оца на небесима, сам је својим ваплоћењем НАСЛИКАО Оца у свом лику.
:angel:

Nije istina. Klanjanje ikonama je i u novom zavjetu strogo zarajeno.
Apostol Pavle kaze da "nebudemo kao neznabosci, jer Bozanstvo nije kao ikone zlatne i rezane" ili opet a drugom mjestu kaze da se neznabosci djavolima klanjaju.
U otkrivenju pise da se mnogi ljudi nece pokajati od svojih greha da se klanjaju ikonama:
Otkrivenje 9, 20 je napisao:
И остали људи који не бише побијени злима овим, не покајаше се од дела руку својих да се не поклањају ђаволима ни идолима златним и сребрним и бронзаним и каменим и дрвеним, који не могу видети ни чути, ни ходити;

Osim toga jasno pise da ce lazna religija uvesti praksu klanjanja ikoni zveri:
Otkrivenje 13 je napisao:
14. И вара оне који живе на земљи знацима, који јој бише дани да чини пред звери, говорећи онима што живе на земљи да начине икону звери која имаде рану смртну и оста жива.
15. И би јој дано да даде дух икони звериној, да проговори икона зверина, и да учини да се побију који се год не поклоне икони звериној.

A ovo je upozorenje onima koji ce ovo praktikovati:
Otkrivenje 14 je napisao:
9. И трећи анђео за њим иде говорећи гласом великим: Ко се год поклони звери и икони њеној, и прими жиг на чело своје или на руку своју,
10. И он ће пити од вина гнева Божијег, које је непомешано уточено у чашу гнева Његовог, и биће мучен огњем и сумпором пред анђелима светима и пред Јагњетом.
11. И дим мучења њиховог излазиће ва век века; и неће имати мира дан и ноћ који се поклањају звери и икони њеној, и који примају жиг имена њеног.

Prema ovim stihovima klanjanje ikonama je greh bez obzira koga one prestavljaju.

PS:Isus nije samo slika Boga nego je i sam Bog. Njega ljubiti direktno nije nikakavv greh vec blagoslov. Praviti ikonu Hrista i vjerovati da Isus kanalise kroz ikonu je bogohulenje.

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 18:01 
Početnik
Početnik

Ako pročitate gore stihove Biblije koje sam naveo, a koji opisuju kako je izgledao jerusalimski Hram, onda nema potrebe da izmišljamo neke "helenističke sekte" kada je izgled ove sinagoge u potpunom skladu sa tim.

Druga stvar, da znate kako je izgledala služba u hramu i sinagogi znali bi koliko je tu bilo poklona, kađenja i ljubljenja stvari, počev od Tore, zavese na Arki, ulaznih vrata i tako redom. Morate da se udubite u običaje drevnih naroda ako hoćete da saznate istinu po tim pitanjima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 18:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ZvonkoM je napisao:
Ako pročitate gore stihove Biblije koje sam naveo, a koji opisuju kako je izgledao jerusalimski Hram, onda nema potrebe da izmišljamo neke "helenističke sekte" kada je izgled ove sinagoge u potpunom skladu sa tim.

Druga stvar, da znate kako je izgledala služba u hramu i sinagogi znali bi koliko je tu bilo poklona, kađenja i ljubljenja stvari, počev od Tore, zavese na Arki, ulaznih vrata i tako redom. Morate da se udubite u običaje drevnih naroda ako hoćete da saznate istinu po tim pitanjima.

U hramu su bili islikani uglavnom andjeli koji su simbol zainteresovanosti nebeskih bica za pitanja resenja problema greha. I jos po neki ukras.
Tu nema nikakvi cak ni literalnih prikaza kao sto su davanje zapovjesti ili izlazak. Samo herubimi. Svetinja je prestavljala nacin na koji Bog resava problem greha. Sve je u njoj bilo simbolicko! Nakon sto je Isus ispuno sibole oni vise nisu potrebni, jer su oni samo imali zadatak da ukazu na Njega. Kada je on dosao i umro na krstu simboli su prestali, niti je vise trebalo zrtvovati jaganjce niti je trebalo vise kaditi, niti je hram vise bio potreban.

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 18:43 
Početnik
Početnik

Imaš simbole koji su tipološki, što znači da nalaze svoje ispunjenje u Novom Zavetu kao na primer Pasha koja se ispunila Hristovim stradanjem i Vaskrsenjem. Anđeli koji su bili oslikani u hramu nisu bili tipološki simboli nečega što treba da dođe, već su simbolisali prisustvo nebeskih bića na svetom mestu. Potpuno ista stvar su hrišćanske ikone, s tom razlikom da sada na nebesima osim anđela imamo vaskrslog Hrista i njegove svete.

Primeti samo da bi Božija zapovest da se u hramu postave slike i kipovi heruvima bila direktno suprotna drugoj zapovesti Dekaloga "ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu", ako se ne protumači pravilno. To je potpuno jasan dokaz da se druga zapovest Dekaloga ne odnosi na religiozne slike u istinitoj veri u Boga, već na takvu praksu u lažnim religijama. Bog u Bibliji u stvari direktno zapoveda izradu bogoslužbenih predmeta i slika svojim sledbenicima.

Svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 18:49 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 19:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ma ne vredi, niko ovde ne prica o prikazima ili slikama vec o obozavanju slika.
Ako je neko obozavao bilo koji predmet u hramu taj nije bio Boziji podanik nego neznabozac.

A ko zeli i posle ovako jasnih dokaza da nastavi da obozava mrtve predmete umjesto zivoga Boga moze sebi mnogo da naskodi. Jer prvenstveno sebe sputava da upozna Boga.

Zvonko ti navlacis argumente da dokazes nesto sto ne stoji, da opravdas pagansku praksu. To je jako licemjerno jer sebi nemozes da priznas da si pogresio u odabiru religijske orjentacije, toliko daleko ides u tome da svu svoju inteligenciju koristis da dokazes nesto pogresno.

Objasni zasto popovi vode ceremoniju na krstovdan kada se krst i ikone peru? Zasto prati u vodi krst i ikone? Da li su to i pagani radili zato sto su vjerovali u Isusa i prosvetitelje? U koga su vjerovali?

E a sta je sa srpskom slavom???

Da li je to biblijska ili paganska praksa?

Da li je pecenica zrtva svetcu ili idolu?

Zasto se pali banjak na Bozic?

Zar Isusu treba dati silu da pobjedi zimu kao sto je to trebalo slavenskom bogu Perunu?

Zanimljivi su mi pokusaji odgovora na ova pitanja, zato sto svaki pravoslavac daje drugi odgovor. Uglavnom su to pokusaji da se to oprvada na jedan biblijski nacin. Tipa da se badnjak pali kao uspomena na vatru koju su palili da se ugriju Marija i djete. I tako u nedogled.
Ali mene zanima zasto je bas tako vazno da se to radi na nacin koji su to radili pagani?
Zasto se svetkovine svetkju na paganski nacin?
Zasto hramovi lice na paganskje?
Zasto predmeti u hramovima imaju pagansko poreklo? Recimo oltar?
Zar je paganstvo bas tako dobro?
I na kraju kakav je Boziji stav prema Paganstvu?

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 19:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Лепо ти је човек написао али ти видиш само оно што ти хоћеш. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 19:37 
Početnik
Početnik

Niko ne zapoveda klanjanje, kađenje itd. tim predmetima, već se u hramu Božijem ispred tih predmeta obavljala i dan danas obavlja služba Bogu Tvorcu i Spasitelju. Svako ko je pročitao knjige Starog Zaveta zna kolike i kakve su se službe činile u jerusalimskom Hramu upravo ispred tih slika, pa čak i kipova od kojih su neki bili u samoj svetinji nad svetinjama i na kovčegu zaveta.

Dakle, niko ne "obožava" ikone, to se u Pravoslavlju smatra za veliku jeres.

A ti "Defender" nemoj sada kada nemaš argumenata da skrećeš temu, sve to možemo da ti objasnimo, ali jedno po jedno. Ovde su tema ikone.

Svako dobro želim

Poslednji put menjao ZvonkoM dana 27 Jun 2006, 20:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 20:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ja bih ovo podjelio na dva pogleda na Boga!

................................HRISCANSKI
Pogled na Boga je da je Bog jedna osoba koja ja savrseno uravnotezena izmedju svoje dve glevne osobine pravde i milosti.
Hriscanski Bog je sveprisutan, nepomjmljiv, nedokuciv ogranicenom ljudskom umu, svemoguc. On je pravedan i uspostavlja savrsene zakone.
On zeli da komunicira sa covjekom. On je toliko svemoguc da je u stanju da se ponizi i spusti na nivo covjeka. On ima toliko ljubavi da bi dao svoj zivot da spase covjeka. On je ucinio sve da bi se covjek spasio i ne trazi nista osim vjere. On ne trazi djela, niti kaku ljudsku zrtvu jer je On dao zrtvu za zivot. On je u potpunosti ustanju da izvede covjeka u vjecnost i za to mu ne treba nicija pomoc.

................................PAGANSKI

Pogled na boga se razlikuje. Taj bog cesto nije uravnotezena osoba. Paganski bogovi cesto grese, mjenjaju raspolozenje, zavide, mrze, svete se. Cesto nisu u staju da se nose sa situacijom, nisu apsolutno sveprisutni.
Nisu ustanju da se ponize (ovo je evidentno za islam, gdje se bog slavi kao svemoguc a sa druge strane se ne vjeruje da je u stanju da uzme ljudsko oblicje)
Paganski pogled na boga je specifican pogotovo po pitanju spasenja i obozavanja. Taj vidi spasenja uvjek ukljucuje ljudska djela za spasenje, covjek mora da da svoju zrtvu. Mora ciniti dobra djela da bi se spasio. Mora ici na hodocasca, davati milostinju, itd.
Njemu se ne moze pristupiti direktno, nego su potrebna neka sredstva, ikone, predmeti, magijski obredi. U to sve su uvjek ukljuceni posrednici, neka natprirodna bica i neki prosvetljeni ljudi koji pomazu bogu da spasava.
(paganski pogled na spasenje je posebno evidentan u tradionalnim religijama kao sto su pravoslavlje, katolicizam, islam i judeiza)

Nije vazno kako se prestavljamo, hriscanina ne odredjuje sto se izjasnjava kao hriscanin vec nacin na koji upraznjava svoju vjeru.

Jako je vazno shvatiti da paganski pogled na boga cesto ima velike slicnosti ali ne i smisao kao hriscanski pogled.
I hriscanin treba raditi dobra djela ali ne da bi se spasio vec da bi bio slican svom Bogu. Bogu nisu potrebna ljudska djela, ali dobra djela su pokazatelj kakav je karakter tog covjak. Tu je velika razlika u motivu. Premda i jedni i drugi rade djela jedni to rade iz koristi a drugi iz ljubavi.
Isto je tako i sa prosvetiteljima, oni nisu nikada bili ni bezgresni ni savrseni niti je Bog kada zavisio od njih.

NESTO MALO O MENI:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]