banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 18:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 18:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Bez bezicne kartice,nema konekcije,logicno.Ako vec imas laptop bez kartice,uzmi USB varijantu,zbog instalacije.Zatreba li ti na nekoj drugoj masini,mnogo je laksi transfer:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 19:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
http://www.windowsmarketplace.com/Content.aspx?ctId=91

Na ovoj stranici mislim da sam našao ono što mi treba i ono što ja hoću. Ukoliko sam dobro skontao, treba mi wireless router koji ću da povežem sa WL AP koji su mi instalisali iz Blica. Signal se emituje sa tog routera kroz cijeli stan (pretpostavljam da ne treba optička vidljivost između routera i PCMCIA kartice u laptopu) te bilo gdje da upalim laptop, imam net. Ima li još kakvih fazona ili začkoljica?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 19:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Postoje kombinacija AP+ROUTER,u jednom uredjaju,ako to nemas,onda si dobro skontao,jos samo router i bezicne kartice za masine.Zackoljica bas i nema,osim podesavanja security-a na routeru,koju ces vrstu izabrati,WPA,WEP,filtriranje po MAC adresama.Od routera ti savjetujem Netgear ili D-link,Linksys izbjegavaj u sirokom luku,bez obzira sto iza njih stoji Cisco.Ne bi bilo lose izabrati kartice istog proizvodjaca kao i router,najbolje se ponasaju u radu.U zavisnoti koliko masina mislis umreziti,i ako nije prevelika razlika u cijeni,razmisli o 108 MB/S routerima i karticama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 20:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Sad sam se vratio iz trgovine. D-link wireless router (zaboravio sam koji model) za 59 EUR. Mislim da je to ok cijena. Dakle isti proizvođač kao PCMCIA kartica. Hvala svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 03:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Mislim da su ti routeri dosta skupi. Ako želiš jeftinu varijantu, onda možeš podesiti da ti jedan laptop+običan AP izigrava router. Pri tome taj laptop mora stalno da bude upaljen kada želiš da koristiš i drugi laptop. To ti je jeftinija varijanta.
Druga varijanta je da kupiš WL router.
Treća varijanta (najmanje elegantna i najmanje vjerovatna) je da pitaš BLIC da li mogu da ti obezbjede još jedan PPPoE link. Dakle, kupiš dodatni AP, koji povežeš sa postojećim koji si kupio od BLIC-a. Mislim da je ovo veoma malo vjerovatno, tako da najbolje da odmah to zanemariš.
Najbolja je druga solucija (router).

BLIC <-> WL router <-> WL AP <-> računari

Nisam siguran, ali bi možda bilo moguće i

BLIC <-> WL AP <-> WL router <-> računari

Ako je ovo drugo moguće onda imaš najmanje zezancija oko spajanja (ako ti je WL oprema negdje na krovu i sl.). Samo onaj kabl što trenutno ide u laptop skopčaš u router i podesiš opremu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 14:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pa reche Lear da je uzeo WL router.Ili je do mene? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 15:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nisam ga uzeo. Išao sam samo da provjerim u ovoj jednoj radnji. Kao što rekoh, D-link (ne znam koji model) izađe 59 EUR. Sutra ću otići u drugu radnju gdje imaju malo povoljnije cijene, pa ću vidjeti. U principu, ja sam i kontao da može varijanta

Blic - WL AP - AL ROUTER - PCMCIA - računar

ali me sad malo Not now, John! zbuni kada kaže da valjda može.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
ma prvo se ti dobro raspitaj o svemu tome...Lako je to kupiti..
Znas kako kazu "dva puta mjeri jednom sijeci"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 15:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ja stvarno ne vidim potrebu za ovolikim komplikovanjem.Slobodno uzmi D-link,mislim da se za tu cijenu radi od modelu DI-624.I vise nego dovoljan uredjaj za tvoje potrebe.Spoji ga sa AP na WAN port,preko jednog od ethernet portova na racunar,da bi se router podesio.Iz browsera se zakacis na 192.68.0.1 na web interfejs routera,podesis SSID,WPA ili WEP,eventualno port forwarding,MAC filitriranje ako ima potrebe,i slicno.U svakoj od masina trebas imati bezicnu karticu,svejedno USB ili PCMCIA.Iskopcas router iz masine sa koje si vrsio podesavanja,montiras router kako ti odgovara,i picis bezicno iz cijelog stana.S vremena na vrijeme pogledas logove routera da vidis ima li nekog suvisnog saobracaja,pokusaja upadanja i sl.

Stvarno mislim da nema potrebe ici na neka komplikovanija rjesenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 15:57 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
veoma je bitno da odrediš sa kojeg uređaja ćeš ostvarivati pppoe konekciju. Dlink to ne može, mora imati pppoe sa podrškom za MS-CHAPv2 i MPPE enkripciju. Ako će ti Dlink samo služiti kao AP za lokalnu mrežu, nema frke, samo naprijed.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 16:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Slika

Da li Blic ima uređaj koji bi mi omogućio rješenje kao gore na slici? Najsretniji bih bio kada bi to sve mogao da riješim sa njima, ali da ne pretjeraju u cijeni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 17:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ti imaš već prva dva lijeva elementa sa slike. Sad ti još samo treba router.
Ako sam dobro razumio mirka, PPPoE konekcija je na tvom AP-u koji već imaš, tako da router koji trebaš ne mora da ima sve to što je mirko nabrojao.
WL routeri imaju bežični ethernet i žičani ethernet (nekoliko priključaka za mrežne kablove). Ukoliko postoji mogućnost da jedan žičani priključak bude veza sa WL AP-om, a bežični da pokriva lokalnu mrežu u tvom stanu, onda nema problema.
Obično je obrnuto: bežični dio je izlaz iz mreže, a žičani priključci pokrivaju lokalnu mrežu.
Stvarno se ne razumijem u te uređaje, ali valjda ima ljudi koji se bolje od mene razumiju. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 17:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja se razumijem još manje :wink: , ali znam šta bih htio (to sam i grafički prikazao, s tim što veza između jednog laptopa i routera može slobodno da bude žičana), znam koliki mi je budžet. Ne bih želio samo da ja prekosutra dođem u Blic i tamo dobijem odgovor da je sve to izvodljivo, ali da oni nemaju tu opremu ili da je imaju, ali da je cijena van mog budžeta, pa da se onda kajem što to nisam kupio u inostranstvu kada sam već ovdje. Zato i pokušavam da dobijem konkretan odgovor - tipa, uzmi to i to, pa ako mi cjenovno odgovara, uzmem, a ako ne, nikom ništa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 20:38 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
Not now, John! je napisao:
Ti imaš već prva dva lijeva elementa sa slike. Sad ti još samo treba router.
Ako sam dobro razumio mirka, PPPoE konekcija je na tvom AP-u koji već imaš, tako da router koji trebaš ne mora da ima sve to što je mirko nabrojao.
WL routeri imaju bežični ethernet i žičani ethernet (nekoliko priključaka za mrežne kablove). Ukoliko postoji mogućnost da jedan žičani priključak bude veza sa WL AP-om, a bežični da pokriva lokalnu mrežu u tvom stanu, onda nema problema.
Obično je obrnuto: bežični dio je izlaz iz mreže, a žičani priključci pokrivaju lokalnu mrežu.
Stvarno se ne razumijem u te uređaje, ali valjda ima ljudi koji se bolje od mene razumiju. ;)

ne, pppoe nije na APu, osim ako taj uređaj nije Mikrotik (naravno, pod uslovom da je oprema kupljena kod BLICa).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 22:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ja onda stvarno ne vidim razloga da se ne prikopca neki D-link router na AP,i vozi dalje :wink: ..Ili sam ja nesto opasno propustio? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 22:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 22:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Napravismo nauku oko 2-3 masine i bezicnog neta :D ..Samo ti uzmi D-link 624,i pichi..Vrijeme je za lock :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2006, 17:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
MuskoBre je napisao:
Napravismo nauku oko 2-3 masine i bezicnog neta :D ..Samo ti uzmi D-link 624,i pichi..Vrijeme je za lock :D

A sta ce biti izmedju Blica i D-linka ? Mora biti nesto sto ce izvrsiti PPPoE autorizaciju.

Koliko sam shvatio, covjek ima normalni PPP account na blicu, konekcija se pokrece na njegovom racunaru.
AP je tu samo bezicni bridge koji spaja bezicni i zicani "svijet".

Ako hoce da ima bezicni internet po kuci, a koristi Blic, onda mora prije ili u samom ruteru imati mogucnost uspostavljanja PPPoE konekcije.

Znam da Ovislink WL-5460 AP ima novi fabricki firmware sa WISP klijent modom, ali ne znam da li podrzava MS-Chap v2 i MPPE.
To prije Mirko moze odgovoriti.

Jeftino rjesenje u ovoj situaciji ne postoji.
Najjednostavnije je da stavi neki stari komp i u njega ubaci wireless karticu, digne neku distribuciju prilagodjenu WLAN routiranju i da preko njega rijesi problem.

Znaci:

BLIC > AP > stari komp sa jednom ethernet i jednom wireless karticom.
I ima sve sto mu treba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2006, 17:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ADSL kod T-coma ima WLAN uređaje koji podržavaju sve ovo.

http://www.t-com.hr/privatni/internet/m ... kofunk.asp

Za vizualiste...

Slika

Ja sam na kraju uzeo sebi Siemens Gigaset 515DSL

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 19:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Gdje u BL kupiti router?

(Ne mora imati wireless)
Moze odgovor i na pm ako je zabranjeno oglasavati.
hvala

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]