banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 18:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Novosti
PostPoslato: 07 Jun 2006, 19:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Evo jedna tema za objavljivanje noviteta i vijeti iz auto industrije kao i svega ostalog vezanog za automobile, saobracaj itd.

Citiraj:
Predstavnici italijanskog „Fijata“ ponudili su kragujevačkoj „Zastavi“ sklapanje i proizvodnju potpuno novog modela automobila koji nosi radni naziv D 200.

Prodaja „zastave 10“, odnosno, prekrštenog modela „fijat punto“, na tržištu Srbije teče slabo, pa je to moguć motiv ponude koja je upućena iz Torina. Kako saznajemo u „Zastavi auto“, od 16. marta ove godine, prodato je samo 52 odsto. Na placu „Zastave“ kupce čeka 330 „zastava 10“, dok je kod dilera još 250 automobila. Do kraja godine, po ugovoru sa „Fijatom“, kragujevačka fabrika mora da uveze najmanje 5.200 „punta“.

Kako je za „Blic“ rekao Srđan Dejanović, direktor prodaje „Zastave auto“, reč je automobilu C klase, verzije „sedan“, koji će da izgleda kao produženi, već poznati, model „grande punto“, sa četvoro vrata i pridodatim gepekom.

- Automobil D 200 razvijen je na platformi „punta“, i ukoliko se bude proizvodio u „Zastavi“ biće namenjen tržištu Srbije i okolnih zemalja. Skicu automobila menadžmentu „Zastave“ već je pokazao predstavnik „Fijata“ Roman Smirnov, i reč je o većem automobilu od „punta“ koji je u rangu „opel astre“ ili „opel vektre“. Ako se sa Vladom Srbije postigne dogovor, novi automobil bi u Kragujevcu počeo da se proizvodi već u toku naredne godine - kaže Srđan Dejanović.

Kako je objavio franscuski dnevni list „La Tribune“, novi model „Fijata“ pod nazivom D 200 treba da predstavlja konkurenciju „dačiji loganu“, i namenjen je za prodaju u zemljama u tranziciji i centralnoj Evropi. List navodi, pozivajući se na interne izvore u „Fijatu“, da je D 200 konstruisan kao porodični auto skladnih linija, sa četvoro vrata i odvojenim prtljažnikom, na kome je mnogo rađeno kako bi se što više smanjili troškovi njegove proizvodnje“. Njegova cena biće manja od 10.000 evra. „La Tribune“ piše da će se taj model „Fijata“ od 2008. godine proizvoditi u Turskoj, a, prema njegovim izvorima, u igri oko dobijanja tog velikog posla su i Brazil, Indija i Kina.

O novom italijanskom automobilu D 200 pisao je i moskovski list „Gazeta“ koji navodi da ruska kompanija „Severstal auto“ razmatra mogućnost da počne da ga proizvodi krajem 2007. ili početkom 2008. godine.

Izvor: http://www.blic.co.yu

Slika:
http://forum.softpedia.com/index.php?s=34f58f0e92be996c6352cada73d3ff0c&act=Attach&type=post&id=85310

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 18:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
konačno "normalan" auto, sa gepekom kakav bog zapovijeda. inače ne izgleda loše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 18:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E bojim se da sam se zaletio pri pretrazivanju interneta.

Dakle, gornji link vodi na stranicu koja pokazuje novi Grande Punto u sedan verziji, dakle predobro i preskupo za Srbiju.

Sve mi čini da je (ako je info uopste tacan) ponuda izgledala ovako:

Slika

Mada iskreno, ovaj je model poznat u Juznoj Americi i nosi ime Fiat Siena, nesto je kao naslednik Palia.

Vidjet cemo :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 19:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U BiH je počela prodaja još jednog automobila namjenjenog trzistima sa slabijom kupovnom moći.

Slika

STANDARDNA OPREMA:
-servo volan podesiv po visini,
-metalik boja,
-centralna brava sa daljinskim upravljanjem,
-električni podizači stakla,
-putni kompjuter,
-elektronska blokada motora i alarm- zaštita protiv krađe,
-tonirana stakla,
-zadnja svjetla za maglu, dopunsko stop svjetlo, podešavanja visine farova i prednji nasloni za glavu.

Cijena do registracije: 14.990,00 KM

http://www.lada.ba/

Na crash testu osvaja poene u vrdijednosti od tri EURO NCAP zvjezdice, steta sto bi ABS i zracni jastuci samo idu kao opcija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 22:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2004, 16:27
pa mofu rec da ovaj fijatov autic lijepo izgleda a sto se tice lade, hm da je jos dodata klima uredjaj... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 23:03 
Pripravnik
Pripravnik

evo slike te albea-e:

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 23:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Kalina bi mogla postati 'ubica' Dacie Logan ..

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
lada karina

cuo sam neku pricu da su im (ladini) karavani zakon, jako izdrzljivi, slabo kvarljivi, jeftini. istina?
znam da 'karavani' oznacava malo sirok pojam, ali kakva su iskustva?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa sada imas onu staru svima poznatu Rivu, prodavala se do prije par godina mislim po 7,500 KM i bila je definitivno najjeftinje novo auto i BiH.

Zatim imas model 111 koji nesto noviji karavan i za tu seriju 11x generalno vec duze vrijeme nema vecih prigovora, uglavnom ako se desi neki problem to se otklanja u garantnom roku koji je istina kratak i traje dvije godine ili 30.000 KM. Nakon toga nema većih problema i odrzavanje je uzasno jeftino i jednostavno. Ni potrosnja nije velika i vrti se oko 7 l/100km

Istina, samo sam par dana vozio L 112 i potrosnja je stvarno svedena na razumnu mjeru. Udobnost i ostalo je tu i tamo, antikorozivna zastita je odlična, volan je uzas iako mu je sada dodan servo.

Sta jos? Ne znam, otidji sam i vidi, mislim da svaki model mozes dobiti na probu.

Za Sienu/Albeu bolje stoji ovo dupe:

Slika

Da ovo ne bude samo puko kopiranje i lamentiranje kojekakvih vijesti evo malo zabave, a mozda bude i nesto vise:

Dizajnirajte svoj novi lifestyle auto FIAT 500 ili u narodu poznatiji Fićo.

http://fiat500.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 19:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gledao sam danas na RTS-u u emisjiji Vrele gume intervju sa ministrom privrede Srbije u kojem on potvrdjuje da je doslo do nekih ponuda iz Fiat-a u pogledu tog nekog novog modela ali i da o tome neće ništa više da govori dok se posao konačno ne dogovori. Što je doduše pametno.

Stekao sam utisak da je ponuda mnogo bolja od sklapanja Siene/Altee?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 19:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nova Corsa dolazi čini mi se kao neki gemišt, ha:

Slika

Slika

Nova Corsa će premijerno biti prikazana na Britanskom salonu automobila, koji se održava u Londonu od 18. do 30. jula, dok će prodaja startovati u oktobru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 19:42 
Pripravnik
Pripravnik

i pretpostavljao sam da će tako nekako izgledati, to jest da će biti neki miks između stare i većeg brata, u ovom slučaju astre. sprijeda mi malo vuče na mercedesa, a ?

sve i svemu, sviđa mi se, odličan 5 :thumbup:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 19:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ni zadnji kraj nije nesto bolji, dosta ljudi bi se potuklo oko toga jel ovo dupe Mercedes A ili B klase :D

Slika

Vrh

Tema posta: Raplet drame u VW
PostPoslato: 29 Jun 2006, 16:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Istorijski sastanak nadzornog i akcionarskog odbora Volkswagena koji je trebao da odredi budućnost najvećeg evropskog proizvođača automobila okončan je pre nešto više od mesec dana. Ipak tek sada smo u mogućnosti da sagledamo sve posledice i kontraverze koje je izazavao ovaj, za evropske prilike redak slučaj iznošenja prljavog veša i unutrašnjih borbi za prevlast u javnost.

Svakako da je Bernd Pischetsrieder najviše profitirao u celokupnom događaju. Jednoglasno na oba odbora njegov boravak na čelu VW-a produžen je do 2012. godine omogućivši mu da sa svojim saradnicima u potpunosti sprovede „FourMotionPlus“ plan restruktuiranja i ozdravljenja giganta iz Volfsburga.

Istini za volju, cena te jednoglasne podrške nadzornog odbora, a naročito predstavnika zaposlenih izlazi na videlo tek ovih dana. U najnovijim izjavama za javnost iz uprave VW-a se pored obaveštenja o nastavku planova za izgradnju fabrike kod Klaluge u Rusiji, može pronaći informacija da će Volkswagen broj zaposlenih u nemačkim pogonima smanjiti, ne kako je prvo bilo najavljivano otpuštanjem, nego isplatom velikodušnih otpremnina koje će za najsatarije radnike iznositi i do 250.000 eura.

Zanimljivo je da najveće kritike na sastanku akcionara nije izazvao Pichterseder nego njegov predhodnik na mestu diektora i sadašnji predsedavajući nadzornog odbora Ferdinand Piech. Njega je javno kritikovalo više predstavnika malih akcionara optužujući ga za namernu opstrukciju rada menadžmenta zahtevajući njegovu trenutnu ostavku. Razlog za ovakvu nesvakidašnju javnu kritiku prvenstveno leži u kontraverznoj, i nikada u potpunosti razjašnjenoj, kupovini VW–ovih akcija od strane Porschea u sptembru 2005. godine. Ovom transakcijom Porsche je postao najveći pojedinačni akcionar VW-a.

Da bi dodatno razjasnili ovaj događaj moramo se prvo vratiti nekoliko decenija u nazad. Kada je tokom šezdesetih godina VW doživeo bum, nemačka vlada je izračunala da je skoro svaki sedmi zaposleni u toj zemlji vezan za ovaj koncern. Shvativši od kolike je VW važnosti za ekonomiju zemlje donet je savezni zakon po kom ni jedno lice ne može da poseduje više od 20% akcija ovog koncerna. Na taj način sprečena su bilo kakva iznenađenja po pitanju sudbine VW-a, a samim tim i Nemačke ekonomije. Najveći akcionar do septembra 2005. godine sa nešto manje od 20% akcija bila je VW- ova matična država Donja Saksonija.

Takođe treba reći i nekoliko reči o liku i delu Ferdinanda Piecha. U pitanju je brilijantni inženjer koji je ceo svoj vek proveo u pogonima VW, Audija i Porschea. Unuk Ferdinanda Porschea danas zajedno sa svojom sestrom poseduje više od 50% akcija i 100% upravljačkog prava poznatog Nemačkog proizvođača sportskih automobila Porschea, kao i nešto manje akcija u kompaniji Porsche Holding koja se bavi distribucijom WV- vozila i rezervnih delova u Austriji i istočnoj Evropi.

Vrhunac karijere Piech je doživeo devedesetih na čelu VW. Tada je prvo velikim kupovinama Bugatija, Betleya, Lamborginija i drugih, a zatim i nizom projakata kao što su Bugati Veyron, VW Tuareg i Pheaton, pokušao da uvede VW u krug prestižnih brednova. Takođe je kao ubeđeni Socijaldemokrata u želji da izbegne otpuštanje radnika osmislio i sa čelnicima sindikata sproveo u delo tada revolucionarni i veoma hvaljeni sistem 28-satne radne nedelje.

Dotični sistem je obezbedio da umesto otpuštanja, svi zaposlenici pređu na četvorodnevnu radnu nedelju. Obzirom da su Volkswagenovi radnici plaćeni daleko više nego drugi u Nemačkoj autoindustriji to se smatralo kao prihvatljiv kompromis. Sa mesta vodećeg čoveka VW povukao se 2002. godine na mesto predsednika nadzornog odbora, lično izabravši Piscretsredera za svog naslednika. Našavši se na izuzetno uticajnom položaju, dodatno osnažen političkim vezama i odličnim odnosima sa predstavnicima sindikata koje je izgradio tokom svog šefovanja, Piech je postao veoma uticajan igrač iz senke.

U proteklih nekoliko godina, međutim, ispostavilo se da je uspeh njegovih projekata bio polovičan i da su upravo oni najvećim delom prouzrokovali stanje u kome se nemački gigant danas nalazi. Čini se da je proizvodnja luksuznih, tehnološki sofisticiranih automobila koja sa sobom povlači i znatno više cene, previše udaljila „narodni auto“ od njegovih korena i vrednosti po kojima je bio prepoznatljiv te ga doveli ga u veoma nezavidan finansijsjki položaj. Upravo snižavanje troškova i proizvodnja jednostavnijih i jeftinijh automobila koji su godinama zaštitni znak VW-a jesu okosnice Pischetsriederovog plana za finansijsko ozdravljenje koncerna.

U isto vreme Evropska komisija se okomila na prethodno spomenuti nemački protekcionistički zakon koji po njima sprečava slobodnu trgovinu i protok kapitala. Tada je pod još ne razjašnjenim okolnostima, i kako istali akcionari tvrde na ivici zakona i mimo ustaljenih normi, Porsche za 3,6 milijardi Eura kupio 8.36% akcija VW-a postavši na taj način najveći pojedinačni akcionar sa 18.96% akcija.

Ceo ovaj konraverzni događaj prećutno je podržala i nemačka savezna vlada pokušavajući da ga zataška. Na ovaj način Porsche i nemačka savezna država Donja Saksonija zajedno poseduju oko 40% akcija što uz VW-ovih 13% daje dobre garancije da u budućnosti, čak i ukoliko se zakon koji ograničava vlasništvo nad akcijama ukine, neće doći do takozvanog „neprijateljskog preuzimanja“ i samim tim neželjenih posledica po nemačku ekonomiju.

Naravno da je ovaj potez izazvao bes među ostalim akcionarima. Kulminacija se dogodila na sastanku akcionara kada je Hans-Christoph Hirt predstavnik Hermesa najvećeg Britanskog penzionog fonda u čijem je vlasništvu 0,5% VW akcija govoreći takođe u ime takozvanog „anglo-saksonski bloka“ kao i velikog broja malih akcionara, optužio Piecha za zloupotrebu položaja i sukob intersa zatraživši od njega da podnese momentalnu ostavku na sve funcije u VW-u. Na ove optužbe Piech je lakonski odgovorio da nije uradio ništa protivzakonito.

U Porscheu tvrde da su zbog veoma bliske tehnološke saradnje bili primorani da zaštite svoje investicije u Tuareg-Cayen projekat kao i u veliki broj drugih koji ove dve kompanije zajedno razvijaju, a u koje se ubraja i novi hibridni pogon. Takođe Piech tvrdi da se njegovo poimanje biznisa ne poklapa sa onim predstavnika „anglosaksonskog bloka“ u kome se uspeh određuje isključivo profitom koji se juri bez obzira na posledice. Razumljivo je da Piech čini sve što može da spreči da kompanija koju je osnovao njegov deda i u kojoj je proveo ceo život vođena tim principima dođe u situaciju u kojoj se danas nalaze GM i Ford.

Bez obzira na njegovo protivljenje, zaključak većine akcionara je bio da Piech treba da odstupi sa funkcije predsednika nadzornog odbora. Ovo, naravno, nije kraj pošto će Ferdinand Piech i dalje sedeti u nadzornom odboru. Dodouše ovog puta ne kao predsedavajući nego kao predstavnik Porschea, jednog od dva najveća akcionara.

Bilo kako bilo sastanci su prošli i Volkswagen sada može nesmetano da nastavi putem oporavka. To potvrđuju i izveštaji prema kojima je u prvom kvartalu ove godine VW ostvario prihod od 408 miliona dolara. Ovo je još uvek manje od planiranog, ali svakako veliki napredak u odnosu na predhodnu godinu.

Izvor: B92.net

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 10 Jul 2006, 19:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2006, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Novi Audi A5.
Prvi audijev kupe nakon 10 godina.

Slika
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2006, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nova Alfa Romeo 149, najavaljena za 2007. godinu:

Slika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2006, 09:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Novi Megane, najavljen za 2009. god. ali kako stvari stoje izaći će nešto ranije.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2006, 09:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Fiat Stilo:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2006, 14:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poštovani učesnici u saobraćaju,
Ovo obavještenje je namjenjeno prvenstveno vama u svrhu upoznavanja i informisanja sa novostima koje donosi novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Novi zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Bosne i Hercegovine objavljen je u Službenom glasniku broj 6/06, od 31.01.2006.godine, a primjenjivaće se od 8. avgusta 2006. godine.
U cilju poboljšanja vaše bezbjednosti namjera nam je da budete pravovremeno informisani kako bi se u saobraćaju ponašali u skladu sa novim saobraćajnim pravilima i na taj način doprinijeli ličnoj bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju. Najznačajnije nove odredbe u Zakonu imaju svrhu povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

MOBILNI TELEFON - NE, OSIM. . .

Kaznom u iznosu od 40,00 KM kazniće se za prekršaj vozač koji prilikom upravljanja motornim vozilom koristi mobilni telefon, osim kad upotrebljava uređaj koji omogućava njegovo korišćenje bez upotrebe ruku.

BEZBJEDNOSNI POJASEVI OBAVEZNO, VOZAČ I SVI PUTNICI U VOZILU

Vozač i svi putnici u vozilu koji se za vrijeme vožnje u motornom vozilu ne vežu bezbjednosnim pojasem kazniće se za prekršaj kaznom u iznosu od 30,00 KM.

VOZAČI, ALKOHOL JE NAJČEŠĆI UZROK SAOBRAĆAJNIH NEZGODA

-dozvoljeno do 0,3g/kg za vozače amatere
-bez alkohola (0/0 g/kg) za profesionalne vozače, instruktore, kandidate za vozače, vozače mlađe od 21 godine starosti i manje od tri godine vozačkog iskustva.
Ako upravljate vozilom u saobraćaju na putu i pri tome se metodama mjerenja utvrdi količina alkohola u krvi preko 1 g/kg bićete kažnjeni za prekršaj novčanom kaznom od 100,00 do 300,00 KM. Izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 1-4 mjeseca, kao i dva kaznena boda.
Bićete kažnjeni za prekršaj kaznom 50,00 do 250,00 KM ako upravljate vozilom, a metodama mjerenja se utvrdi da količina alkohola u krvi prelazi količinu od 0,3 g/kg do 1 g/kg.
Takođe policajac na licu mjesta privremeno vam može oduzeti vozačku dozvolu i isključiti vas iz saobraćaja ako se utvrdi da u organizmu imate alkohola preko dozvoljene količine.

VOZAČI, OPREZNO, KRATKA SVJETLA DANJU

Ako upravljate motornim vozilom bez upaljenog kratkog svjetla danju bićete kažnjeni za prekršaj kaznom od 30,00 KM.
Kaznom od 50,00 KM bićete kažnjeni za prekršaj, ako po magli ne upotrebljavate kratka svjetla za osvjetljavanje puta ili svjetka za maglu ili oba svjetla istovremeno.

BOZAČI, POŠTUJTE ZNAKOVE OGRANIČENJA BRZINE ILI . . .

Bićete kažnjeni za prekršaj sa dva kaznena boda i kaznom od 100,00 do 300,00 KM ako se na putu u naselju krećete vozilom brzinom koja je za više od 30 km/h veća od dozvoljene brzine, ili na putu van naselja brzinom koja je više od 50 km/h veća od dozvoljene brzine;
Bićete kažnjeni za prekršaj kaznom od 50,00 KM ako se vozilom na putu u naselju krećete brzinom koja je za 20 do 30 km/h veća od dozvoljene brzine;
sa 30 KM bićete kažnjeni za prekršaj ako se vozilom na putu van naselja krećete brzinom koja je za 10 do 20 km/h veća od dozvoljene brzine;
Ako brzinu kretanja svog vozila ne prilagodite osobinama i stanju puta i drugim saobraćajnim uslovima tako da vozilo ne možete blagovremeno zaustaviti pred preprekom koju pod datim uslovima možete predvidjeti bićete kažnjeni kaznom od 50,00 do 250,oo KM;
Bićete kažnjeni sa kaznom od 30,00 KM ako smanjite brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom pričinjavate smetnje normalnom odvijanju saobraćaja;
Bićete kažnjeni sa kaznom od 40,00 KM za prekršaj ako prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo povećate brzinu kretanja na način da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe.

BICIKLISTI, MOTOCIKLISTI OBAVEZNO JE KORIŠTENJE ZAŠTITNE KACIGE

Vozač bicikla i bicikla sa motorom i lica koja se prevoze tim vozilom ako u saobraćaju na putu ne nose odgovarajuću zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje biće kažnjeni kaznom od 40,00 KM
Vozač motocikla i lakog motocikla i lica koja se prevoze tim vozilom ako u saobraćaju na putu ne nose odgovarajuću zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje biće kažnjeni kaznom od 50,00 KM

PJEŠACI, OPREZNO!

Kaznom od 40,00 KM bićete kažnjeni ako ste pješak i pri tome:
-na putu koji ima trotoar ili drugu površinu određenu za kretanje pješaka krećete kolovozom,
-prilikom prelaženja preko kolovoza na mjestu na kojem nije obilježen pješački prelaz ometate saobraćaj vozila,
-preko kolovoza i biciklističke staze ili trake ne prelazite pažljivo i na najkraći način,
-pri prelaženju puta krećete se kolovozom mimo obilježenog pješačkog prelaza, ako nije od njega udaljen više od 100m,
-nepotrebno se zadržavate na kolovozu ili se krećete po kolovozu na način kojim se ometa ili sprečava saobraćaj vozila,
Kaznom od 50,00 KM bićete kažnjeni ako prelazite kolovoz na obilježenom pješačkom prelazu na kojem je saobraćaj regulisan semaforima za pješake, kada je na njemu crveno svjetlo.

VOZAČI, VAŠA OBAVEZA PREMA PJEŠACIMA JE . . .

Da na obilježenom pješačkom prelazu na kojem saobraćaj nije regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima kao ni znakovima koje daje policajac, zaustavite vozilo ispred pješačkog prelaza, da propustite pješake koji prelaze ili stupaju na pješački prelaz, ili nedvosmisleno pokazuju namjeru da pređu preko pješačkog prelaza ili ako postupite suprotno navedenom bićete kažnjeni kaznom od 50 do 250 KM.
Ako ometate prolaz pješaka koji su stupili na obilježen pješački prelaz na kojem je saobraćaj regulisan semaforima, ili znacima koje daje policajac i timznakovima im je dozvoljen prolaz, bićete kažnjeni kaznom od 40,00 KM.
Ako se krećete mokrim kolovozom neprilagođenom brzinom u naselju i pri tome izvršite prskanje pješaka koji se kreće ivicom kolovoza ili trotoarom bićete kažnjeni sa 30,00 KM.

STICANJE PRAVA NA UPRAVLJANJE MOTORNIM VOZILOM

Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje motornim i priključnim vozilima koja se razvrstavaju u:
-kategorije: A, B, BE, C, CE, D I DE i
-potkategorije: A1,B1,C1,D1, C1E i D1E.
Pravo da upravlja motornim vozilom za pojedine kategorije, odnosno potkategorije stiče lice koje ima:
16 godina za potkategorije A1 i B1, 18 godina za kategorije A,B,BE i potkategorije C1 i C1E, kategorije C i CE, uz uslov da je uupravljalo motornim vozilom potkategorije C1C1E najmanje 1 godinu; kategorije D1 i D1E pod uslovom da je upravljao motornim vozilom kategorije C ili CE najmanje dvije godine.

A ZA NOVE VOZAČE

Ako ste tek položili vozački ispit i dobili vozačku dozvolu za kategoriju vozila A1, A, B ili C i C1 ne smijete dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole da:
-upravljate vozilom u saobraćaju na putu u vremenu od 23 do 5 časova, ako imate manje od 23 godine, osim ako je sa vama u vozilu lice starije od 25 godina koje ima vozačku dozvolu;
-upravljate vozilom na putu brzinom većom od 70 km/h,
-upravljate brzinom većom od 90 km/h na putu namjenjenom isključivo za saobraćaj motornih vozila i brzom putu;
-upravljate brzinom većom od 120km/h na autoputu;
Tim vozilima ne smijete da vučete priključno vozilo, a ni organizovano da prevozite djecu.
Ako ne budete poštovali prethodno navedene odredbe, bićete kažnjeni kaznom od 50,oo KM.

A evo ko želi da download-uje punu verziju zakona:

Novi Zakon o bezbijednosti saobraćaja

Izvor: Letak Auto moto saveza Republike Srpske (začudo :roll: )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2006, 18:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Voditelj emisije “Top Gear” Richard Hammond nalazi se u bolnici u kritičnom stanju nakon što je doživio tešku prometnu nesreću u Elvingtonu snimajući pokušaj rušenja britanskog rekorda u brzoj vožnji. Doktori kažu da je prvih 24 sata odlučujuće hoće li Hammond preživjeti teške ozljede.

Glavni doktor u bolnici koja je primila Hammonda tvrdi kako je voditelj u kritičnom, al stabilnom stanju. Nad tridesetšestogodišnjim Hammondom cijelu je noć bdjela njegova obitelj, koja je odlučila da ne daje izjave za javnost dok se ne vidi što će biti.

Slika

Bivši vatrogasac koji je među prvima stigao na mjesto nesreće tvrdi da je hammond vozio automobil pri brzini od 480 kilometara na sat kad se sudario. Navodno je pokušavao srušiti rekord u najbržoj vožnji u Britaniji.

Dave Ogden, vlasnik privatne tvrtke Event Fire Services, kaže da se nesreća dogodila u zadnjem pokušaju, te da je Hammond u prethodnoj voožnji tek neznatno prešao brzinu od 480km/h, no kako nije siguran je li time srušio rekord.

Trenutni britanski rekord drži Colin Fallows iz Northamptona koji je 2000. godine u svom Vampireu vozio 483 km/h.

Izvor: Večernji list

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]