banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 20:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jun 2006, 20:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2005, 01:47
upravo sam zavrsila citanje serije knjiga od carlosa castanede.
intirgantno i zanimljivo, pa makar bila i cista fikcija. da li je neko
vec citao njegove knjige? posebno me zanima 'the art of dreaming'
u kojoj su opisane tehnike lucidnog sanjanja a i vise od toga, s
obzirom da autor tvrdi da su snovi ulaz u druge paralelne svijetove.
ako je neko se neko oprobavao u ovome voljela bih da mi se
javi sa iskustvima.

pozdrav svima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 09:27 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pozdrav Quester!

Zao mi je sto cu te razocarati ali ja sam citao da je Castaneda bio teski prevarant, neki ljudi su rešerširali o njegovom radu i ispostavilo se da je bio teski prevarant. Danas ga njegovi fan-ovi zestoko brane od kritike, ali nemaju nijedan jedini kontra-argument. Prevara u nauci imas svugdje, pa tako i u etnologiji. U internetu su navedeni argumenti koji govore u prilog tome da je bio prevarant. Meni je odmah palo na pamet da se Don Huan nikad nije dao fotografisati, a Castaneda koji je bio njegov ucenik sam se mnogo puta slikao. Jedan od mogucih razloga zasto se Don Huan nije dao slikati je sto nikad nije ni postojao. Pored toga navode da je Castaneda imena dosta mjesta pogresno pisao sto se ne smije desiti covjeku naucniku koji jos u tim mjestima zivi dugo vremena. Odredjena mjesta koja on spominje cak ni ne postoje... Ima toga jos, samo mi se to urezalo u pamcenje.

Ako znas njemacki poslacu ti jedan link a ako nadjem nesto na engleskom posaljem ti i to. Ti ubaci u Google "Scientific deceive Castaneda" ili slicno pa pogledaj. A ako znas njemacki ubaci "Wissenschaftlicher Betrug Castaneda".

:-(

Veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 11:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Mali OT nadam se da ce ti mi oprostiti ... :)

I Nostradamus je bio veeeeliki prevarant. Na njegovo ime su snimljeni mnogi filmovi, napisanie brojne knjige, a lik je u stvari prepisivao tekstove iz Kabale. Prvi put kad ih je prepisivao nesto je izmjenjivao. Drugi put se uopste nije trudio pa je samo 'ladno prepisao sta je stigao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Da li ono što su oni pisali "stoji"'?
Da li "pije vodu"?

To su glavna pitanja, preko toga se može (bar sa neke strane i u nekoj mjeri) doći do toga da li je neko prevarant ili nije.

A treba se čuvati da se neko proglasi prevarantom samo zato što ga se ne razumije, ili zato što je razradio nešto što je već poznato, jer sve što je poznato može u nedogled da se proširuje, produbljuje, da se sagledava iz drugih uglova i da se primjenjuje na više načina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 13:15 
Majstor
Majstor

Vader je napisao:
Da li ono što su oni pisali "stoji"'?
Da li "pije vodu"?

To su glavna pitanja, preko toga se može (bar sa neke strane i u nekoj mjeri) doći do toga da li je neko prevarant ili nije.

A treba se čuvati da se neko proglasi prevarantom samo zato što ga se ne razumije, ili zato što je razradio nešto što je već poznato, jer sve što je poznato može u nedogled da se proširuje, produbljuje, da se sagledava iz drugih uglova i da se primjenjuje na više načina.

U pravu si Vader, ali ako je Nostradamus prepisao od Kabale onda citajmo kabalu, ali nemojmo citati od covjeka koji je prevarant. Jednostavno ne mozes da vjerujes covjeku koji je teski lazov koliko god da je precizno prepisao tekstove.

U vezi Castanede: SVE ideje koje on iznosi u svojim knjigama su navodno preuzete iz djela velikih filozofa i samanizma, citava radnja u njegovim knjigama je navodno fikcija. Niko ili malo ljudi moze poreci ili potvrditi da su ideje iznesene u njegovim knjigama laz, ali nisu njegove. Mi ne mozemo sada uzeti pa razdvajati zito od kukolja u njegovim knjigama, jednostavno nismo u stanju. Ne mozes citati knjigu covjeka koji je sa necasnim namjerama pisao knjigu, barem ja ne mogu. Slucaj Castanede je danas standardni primjer prevare u nauci. Pokusacu da nadjem ponovo dokument koji pise o Castanedi pa ga prevesti.

Veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 16:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dak je napisao:
ako je Nostradamus prepisao od Kabale onda citajmo kabalu, ali nemojmo citati od covjeka koji je prevarant

Kabala nije jedna knjiga da se čita :)
Kabala je nešto što se mukotrpno proučava.

Strogo sumnjam da je Nostadamus bio prevarant. Ne znam samo otkud takve izjave. Ah, da...možda dolaze od nekih koji ne razumiju ono što je on pisao. Kao što mnogi ne razumiju ni Biblijska proročanstva pa svašta govore za njih.

Za Kastanedu ne znam jer sam davno čitao samo jednu knjigu. Ali znam da postoje dokazi i "dokazi" kad se nešto opravdava ili opovrgava, makar dolazilo iz pera "stručnjaka" i "naučnika".

Mene kod takvih stvari više interesuje da li nešto fercera, da li daje ploda, jer me više interesuje teorija, metoda, tehnika, a ne osoba koja je to pisala. Samim tim ako neko nešto prepiše, a to može biti od koristi onome ko to čita, onda je to OK, sa te neke strane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 18:48 
Majstor
Majstor

Vader je napisao:
Mene kod takvih stvari više interesuje da li nešto fercera, da li daje ploda, jer me više interesuje teorija, metoda, tehnika, a ne osoba koja je to pisala. Samim tim ako neko nešto prepiše, a to može biti od koristi onome ko to čita, onda je to OK, sa te neke strane.

Hmmm, opasno je sve to moj Vader-u, sta ja znam... Ne radi se samo o prepisanciji vec o mijesanju istine i lazi sto je mnogo gore. A kao sto sam rekao, mi mozemo samo ili da vjerujemo u sve ili da bacimo knjigu. I gdje smo onda dospjeli? Ali kako neko rece "Lazni ucenici nalaze lazne ucitelje". Valjda je zbog toga Castaneda dobro uradio svoj posao...

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 20:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dak je napisao:
Ne radi se samo o prepisanciji vec o mijesanju istine i lazi sto je mnogo gore

Da, ali upravo toga ima na svakom koraku. Vjerovatno zato što i na neki način, za neko vrijeme, i treba da bude baš tako, da bismo učili razlikovati istinu od laži, a nismo se rodili sa tom mudrošću, to tek treba da stičemo, da razvijamo, da tražimo vođstvo od Sila Nebeskih.

"Sve prouči, dobro zadrži" reče apostol Pavle.

Znači da u nekom kompletnom djelu može biti (ili često i ima) lažnog i istinitog, mi trebamo to proučiti, pronaći dobro, i to zadržati. A ne bježati od svega zbog straha što tu ima i nešto loše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 20:19 
Majstor
Majstor

Castaneda recimo govori o pokusaju lucidnog sanjanja, gdje on pokusava da u snu digne ruku, i ajde recimo da nemamo pojma da samanizam postoji, ali znamo da je Castaneda prevarant koji nikad nije bio u potrazi za duhovnim prosvetljenjem nego za slavom medju kolegama, citav zivot je lagao citav svijet samo da bi stekao slavu, dobio doktorat u etnologiji... I da li bi ja i ti dane i noci proveli pokusavajuci da dignemo ruku znajuci da nam to savjetuje jedan olimpijski šarlatan? O tome se radi Vader-u. Zato kazem da radije uzmemo originalna djela od provjerenih ljudi i od njih ucimo nego da gubimo vrijeme sa sarlatanima. Navod od apostola Pavla stoji, ali tako mozemo da navedemo i citat: "Cuvajte se laznih ucitelja, prepoznat cete ih po plodovima njihovim". Mislim da od sarlatana treba da bjezimo. Nema tu straha, jednostavno mudro i razumno postupanje.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 21:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam razumio bas ovaj zadni post Dak...
Imas temu o lucidnom sanjanju na starijim stranicama ovog podforuma i upustvo za postizanje...

@
Vader

Pokusaj da pronadjes knjigu Leksikon mitova i legendi starog i novog svijeta. Meni se sad neda objasnjavati... :)
A Nostradamus... Onoliko koliko sam ga citao, bilo je u fazonu pojavice se car na istoku i pokorice mnoge narode i sl... Mozda i grijesim, nista nije iskljuceno, ali pokusaj da dodjes do ove knjige nece da ti skodi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 21:39 
Majstor
Majstor

Pero_Bombas je napisao:
Imas temu o lucidnom sanjanju na starijim stranicama ovog podforuma i upustvo za postizanje...

Moje postove razumijemo samo ja i Einstein ;-) :D

Salim se, nadam se da je Vader skontao na sta mislim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 21:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Pero_Bombas je napisao:

Meni je Albert sredje ime... Zato me i cudi... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 21:45 
Majstor
Majstor

Pero_Bombas je napisao:
Dak je napisao:
Pero_Bombas je napisao:

Meni je Albert sredje ime... Zato me i cudi... :)

Da ti nisi mozda Zweistein ili Dreistein ??? :oops: :D :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 03:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2005, 01:47
hej ljudi hvala vam puno! :))
neko se bunio sto se spominje tema lucidnog sanjanja, samo da kazem
da je to po castanedi (don juanu) jedan od osnovnih puteva osvajanja moci, pronalazenja odgovora na pitanja s one strane postojanja i dospijevanja u druge svijetove.

iskreno ja sam se skoro primila na sve sto je rekao ali onda slucajno na netu nadjem neke stvari koje ne idu castanedi u prilog, kao na primjer da je umro od raka jetre iako je u knjigama pisao o nekakvom unutrasnjem sagorijevanju i premjestanju u druge svijetove.
sistem koji je tamo opisan zvuci primamljivo, osvaja, zanimljivo stivo. svaka mu cast i ako je sve slagao, treba imati dovitljivosti pa osmisliti sve to!

pozdrav

dak - ako imas nesto na enleskom sjajno, njemacki ne znam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 04:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Kastanedu sam čitao oko 1994 godine. Don Huan treba primjetiti ima identičnog prijatelja. Dakle radi se o sposobnijim pojedincima koji su donekle čak samotnjaci. Odvojeni od stada. To ukazuje da su možda ti ljudi imali posebna znanja. Koliko sam uvidio radi se o staroindijanskoj kulturi, dakle tip Inka, Maja i Asteka.

Od oko 5 knjiga koliko sam imao pročitao sam mislim sigurno tri, ali suštinski sam razumio samo prvu. Mislim da odlika pravog pisca treba biti da bude razumljiv svojim čitaocima, a Kastaneda to baš i nije, osim u prvoj knjizi.

Dakle uočio sam odlike indijanske npr. medicinske kulture, duhovno dozrevanje. Nije da u neke fikcije nemam vjere, ali to bi Kastaneda trebao više djelom , a ne pričom za djecu potkrijepiti. Ne kritikujem, imam vjere za neke iznesene stvari, ali sada u suštini ne znam o čemu je sve govorio, možda se naime radi o bezbožnim porivima, što bi ga odmah negiralo kao znalca. Dakle govorim samo o tradicionalnoj medicini u prvoj knjizi koja je autentična, a odnosi se na duhovnu zriobu čovjeka, kao pomagači. Ima tu svašta, i ne sječam se najbolje.

Sve je moguće, samo ako je on u duhu dobra i ka Bogu to pisao i ako je taj nauk takav, jer uistinu zemaljski ljudi pojma nemaju o jednom drugom uzvišenijem nevidljivom svijetu, a koji bi im bio dostupan na putu duhovne a ne samo fizičke tjelesne zriobe., samo kad bi voljeli potpunu istinu i pravdu.
Obrazovanje je u tom pravcu, a ne u obrazvonim ustanovama na gomilanju nepovezanih činjenica, već u količini vjere.

Ne mogu govoriti o knjigama Kastanede osim prve jer ne sječam se najbolje, ali ima mogućnosti prevare, kao i što ima mogućnosti da on tu istinu i ne prezentuje svijetu jer to je tajna, a tajna nije za svakoga, to je duhovno stupnjevanje, zrenje, dozrevanje.

Ipak zaradio je novac, koliko? Šta je učinio s njim? Kakav je bio još čovjek?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 07:54 
Majstor
Majstor

Quester, kao sto sam rekao, Castaneda nije sve izmislio kad se radi o spiritualnim tehnikama, najvecu inspiricaju je trazio u knjigama samana. Ali nista nije njegovo od toga svega. Te tehnike koje on navodi nije problem isprobati ali je sigurnije kao referencu koristiti neka originalna samanska djela. Ali to nije bezopasna igra. Dosta samana je valjda izgubilo razum, ali ko zna sta su sve radili. Sve to navodno moze biti i opasno, zavisi od tehnike. Citao sam jedan izvjestaj sa jednog njemackog foruma ciji je autor bio odredjeno vrijeme sa samanskim uciteljom koji se kasnije ispostavio kao prevarant i manipulator. Evo sta on sam kaze:

"Ako zelis da trazis samanske ucitelje ili posrednike, moras se pomiriti sa time da oni samani koji dobro barataju svojim zanatom ne izgledaju kao Don Huan. Ako blista kao Don Huan, radi se o zamci".

Na tom forumu je tematizirana egzistencija Don Huana i gdje ljudi govore o iskustvima sa magicnim svjetovima i to. Ali ocigledno vise nema sumnje u naucnim krugovima da je Castaneda bio sarlatan. Jos i njegov nacin zivota mu ne sluzi na cast jer svjedoci da se on sam nikad nije drzao onoga sto je Don Huan govorio.

Evo jedan od rijetkih linkova koje sam uspio naci, na engleskom je i sadrzava opise nekih pojedinosti u vezi Castanedinih knjiga koje se ne rimuju :

http://www.straightdope.com/columns/020621.html

Zao mi je Quester sto si se razocarala ali kao sto vidis nikom se danas ne moze vjerovati, na kraju uvijek izadju na vidjelo pravi motivi i zelje a sve se svodi na zajednicki nazivnik: NOVAC. Ali isto tako znam da ako iskrenim srcem trazis da si uvijek na pravom putu i da nisi sama. Koliko je do mene, zelim ti iskreno srce i puno blagoslova u tvom Quest-u :-)

@JHBX: negdje sam procitao da je prodao cirka 8 miliona kopija na 17 jezika. Najbolje da odes na http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Castaneda pa procitas kad budes imao vremena, mozda nadjes i odgovore na svoja pitanja.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 10:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nisam shvatio svrhu navođenja podizanja ruke u vezi sa lucidnim sanjanjem, ni ovaj navod Pere o primjeru Nostradamusovog proročanstva.

Ono što sam htio reći je sledeće, navešću analogiju.
Uzmio stručnu literaturu, knjigu i zbirku zadataka iz elektrotehnike (matematike, fizike ili bilo čega). Teško da neko može objaviti knjigu a da takva knjiga već ne postoji u hiljadu varijacija, od hiljadu drugih profesora, od kojih su neki vjerovatno prepisivali od drugih, i pri tom malo izmijenili. Ali student će i iz takvih knjiga nešto naučiti, položiti ispit, postati inžinjeri. Tu nije bitno kakav je sam autor knjige ni da li je do tog materijala došao sam ili je prepisivao. A ako zbirka zadataka ima grešaka (a često ima bar malo) onda će student koji to ozbiljno sprema uočiti te greške, i moći će sam doći do ispravnih rješenja.

Potpuno ista stvar je i sa duhovnom literaturom, ja sam u mnogim knjigama čitao iste stvari, ali iz nešto drugačijih uglova, zavisno od iskustva i pristupa konkretnog autora. I to je dobro, jer se neka tema može sagledati iz više uglova, a i pri čemu će jednoj osobi više odgovarati jedan pristup, a nekoj drugoj neki drugi. Zato sam rekao da je bitno šta je izneseno u nekoj knjizi, da li to fercera, da li je istina, da li daje ploda onima koji to slijede. Manje je bitno da li je do toga autor došao sam ili je prepisao. Ovo zadnje bi bilo bitno samo ako bismo željeli od autora stvarati idole, ali to ne želimo, bitno nam je samo učenje koje iznose.

Neki autori duhovne literature su namjerno i svjesno iznosili pogrešne stvari, sa svrhom. Poznato je da je Alister Krouli u nekim svojim knjigama namjerno pogrešno opisivao neke magijske rituale. Poenta u duhovnosti je da polaznik mora da razmišlja svojom glavom, a ne da samo slijepo slijedi ono što se stavi pred njega, jer u tom slučaju neće moći napredovati izvan onoga što je neko već napisao, objavio, objasnio. Niko u duhovnoj literaturi ne navodi sve, već samo vrh ledenog brijega, samo polaznu mrvicu. Takvo je i Sveto Pismo. Problemi nastaju kada se ono što je objavljeno smatra za svu istinu, a niti se dublje tumači i proučava i ono što nam je dato.

Tako da mene kod Kastanede ili bilo koga više interesuje da li u tim knjigama ima nešto dobro, nekih dobrih učenja, nešto što će mene izgraditi. A odakle je autor to pokupio je manje bitno, da li je dobio od pravog duhovnog učitelja, ili je prepisivao od raznih duhovnih učitelja nije toliko bitno, jer od Kastanede ne mislim stvarati idola pa mi nije bitna njegova reputacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 15:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Dak je napisao:
Pozdrav Quester!

Zao mi je sto cu te razocarati ali ja sam citao da je Castaneda bio teski prevarant, neki ljudi su rešerširali o njegovom radu i ispostavilo se da je bio teski prevarant. Danas ga njegovi fan-ovi zestoko brane od kritike, ali nemaju nijedan jedini kontra-argument. Prevara u nauci imas svugdje, pa tako i u etnologiji. U internetu su navedeni argumenti koji govore u prilog tome da je bio prevarant. Meni je odmah palo na pamet da se Don Huan nikad nije dao fotografisati, a Castaneda koji je bio njegov ucenik sam se mnogo puta slikao. Jedan od mogucih razloga zasto se Don Huan nije dao slikati je sto nikad nije ni postojao. Pored toga navode da je Castaneda imena dosta mjesta pogresno pisao sto se ne smije desiti covjeku naucniku koji jos u tim mjestima zivi dugo vremena. Odredjena mjesta koja on spominje cak ni ne postoje... Ima toga jos, samo mi se to urezalo u pamcenje.

Ako znas njemacki poslacu ti jedan link a ako nadjem nesto na engleskom posaljem ti i to. Ti ubaci u Google "Scientific deceive Castaneda" ili slicno pa pogledaj. A ako znas njemacki ubaci "Wissenschaftlicher Betrug Castaneda".

:-(

Veliki pozdrav!

Jesi li cuo za onu ideju kod njegovih ucenika kada se radi rekapitulacija?

Ako jesi, i znas na cemu se radi, onda mozes slobodno reci da NISI siguran da je on prevarant.. ;)

Eto samo toliko..
Zanimljivo je kada uvedes rekapitulaciju u njegovo tumacenje ucenja i slicno..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ej Jivane dugo te nije bilo... Velkam bek! :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 10:26 
Majstor
Majstor

Pero, umjesto sto mu ego podizes trebao si mu postaviti gomilu pitanja da bi osigurao njegov ostanak :D:D:D ;-) :-)

Jivane, bilo bi super da opises detaljno svoje glediste, eto cisto zbog Quester. Ja sam prije odredjenog vremena nabasao na informaciju da je Castaneda sarlatan pa sam pomislio da je dobro da se to spomene i na ovoj temi. Ja nisam nesto bio puno vezan za Castanedina djela ali sam volio da ga citam zbog Genara, covjek je saljivdzija da nema veceg :P.

Ja nazalost nisam kompetentan da govorim o Castanedinim tehnikama (mada pokusavam svim snagama da zvucim kompetentno :D) pa bih zamolio ako neko moze da mi kaze koliko tehnike koje je Castaneda promovisao imaju veze sa samanizmom.

PS: De smisli i ti Pero neko pitanje, ali ne zaboravi da ubacis jedno "Jivane" i jedno "?" :D ;-)

Pozdrav!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]