banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 03:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jun 2006, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Otkriven krater koji je uzrokovao 'veliko izumiranje'

Otkriven je krater ubojica koji je prije 250 milijuna godina izbrisao većinu života na zemlji. Golemi krater promjera oko 480 kilometara pronađen je pod ledenim pokrivačem Antarktike, a vjerojatno je nastao u udaru meteorita prije 250 milijuna godina.

Udubinu su otkrili NASA-ini sateliti koji snimaju suptilne razlike u Zemljinoj gravitaciji, javio je BBC. Profesor Ralph von Frese iz američkog Državnog sveučilišta u Ohiou objasnio je kako je "krater u Wilkesovoj zemlji mnogo veći od onog koji je ubio dinosaure". Ako se potvrdi datiranje Freseovog tima, udar bi mogao objasniti najveće izumiranje u povijesti Zemlje u kojem je nestalo oko 95 posto života u vodi, te oko 70 posto na kopnu.

Već su ranija istraživanja pokazala da se izumiranje na prelasku Perma i Trijasa vjerojatno dogodilo prilično brzo, odnosno da ga je uzrokovao udar velikog svemirskog objekta. Slični tragovi naveli su stručnjake na zaključak da su dinosauri prije 65 milijuna godina izumrli u udaru meteorita.

Međutim, neki znanstvenici smatraju da veliko izumiranje prije 250 milijuna godina nisu mogli izazvati samo udari meteorita, već kombinacija više čimbenika – promjena u razinama mora, vrlo snažna vulkanska aktivnost, globalno zagrijavanje i otapanje zaleđenog metana u morskim sedimentima
http://www.radio101.hr/?section=1&page=1&item=24583

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2006, 00:29 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Kako naucnici mogu odrediti da li se nesto desilo prije milion, 5, 10, 100 ili evo u ovom slucaju 250 miliona godina? Ovo mi (sa nenaucne strane) lici na neko razbacivanje i preuvelicavanje, kako bi se ljudima dokazalo da oni ipak nesto rade, pa ovolike godinje sluze za preuvelicavanje, "odvracanje od teme", mazanje ociju javnosti.
Takodje, ako je tako, dosad su mogli utvrditi koliko je Zemlja stara.

Ne znam da li govorim dobro, pa zato vas pitam, da mi razjasnite ove nejasnoce. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2006, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pa, valjda se zna koliko je zemlja stara? ja sam zaboravio, ali sam sto puta vidio taj broj. A ako se zna kad je bilo to veliko izumiranje, onda nije tesko pretpostaviti da je i udar toliko star, ako je on to sve izazvao. A starost mogu provjeriti broju i staroscu slojeva zemljista(leda) a ove opet, provjeravaju hemijskim ispitivanjem, ili kojekakim drugim fazonima ako je previse duboko.
nisam ja neki strucnjak, ali volim BBC odgledat pokoji put :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]