Aragorn je napisao:
Promjena programerske platforme se ne radi tek tako (postoje sistemi koji u osnovi još uvijek rade na npr. Cobolu i na mainfraim-ovima, a samo nove komponente se pišu u novijim razvojnim alatima), pogotovo se ne mijenja "tim koji pobjeđuje", a Delphi je još uvijek vrlo dobro razvojno okruženje
Slažem se sa navedenim. Delphi je u svakom slučaju i dalje numero uno za Win32 razvoj - u svakom pogledu! Međutim, to na žalost, već nekoliko godina nije dovoljno...
Citiraj:
za corporate okruženje, tj. "staromodni" stil programiranja koji nije orjentisan niti ograničen web tehnologijama.
Šta ti znači ograničenost web tehnologijama? Recimo, Visual Studio .Net vrlo dobro pliva i u web i u klasičnom Windows okruženju (ako si mislio na desktop aplikacije). I šta fali web-u? Recimo, naše aplikacije na web-u gotovo da imaju identičnu funkcionalnost (i look and feel) Windows desktop aplikacija.
Citiraj:
Smatram da u razvoju strogo specijalizovanih aplikacija uopšte ne treba žuriti sa recimo .Net-om, sve dok se standardi ne stabilizuju i ta tehnologija ne pokaže očigledne prednosti.
Ejh sad - i pojam "strogo specijalizovanih aplikacija" je širok kao Glamočko polje. Međutim, govoreći sad o .Net-u i čekanju da se vidi "šta će biti poslije" me podsjeća na motive mnogih roditelja koji svoje klince upisuju u Elektro-školu ili ih guraju na Elektro-faks uz objašnjenje - "ma tamo se radi sa računarima, a u računarima je budućnost" (barem što se struke tiče). Nebuloza, naravno - računari su "prezent tens" već dugi niz godina, a isto tako i .Net je već poodavno (mislim, ovo poodavno ne shvatati doslovno

) sazrio i tu, barem po mom skorom mišljenju, ne može biti ni govora o nečemu zelenom što tek treba da dobije svoju afirmaciju - štaviše, .Net tehnologija je i trenutno jedna od primarnih razvojnih platformi (daleko od toga da je jedina i daleko od toga da je bez buba).
Citiraj:
A Borland nek prodaje šta hoće i kad hoće, mi ionako ne zavisimo od njihove tehničke podrške, nego od iskustva, sposobnosti i inventivnosti naših ljudi. Mislim da je inače greška suviše se oslanjati na bilo koga suviše i predviđati suviše unaprijed.
Vrlo dobar stav. U obe rečenice!
Citiraj:
Tržišna logika je jedno (tj. težnja da se stalnim lansiranjem novih tehnoloških rješenja "bez kojih se ne može" svako toliko uzimaju velike pare za principijelno istu stvar), a produktivan i efikasan rad, uz racionalnu upotrebu raspoloživih resursa bez zalijetanja bez potrebe nešto, sasvim drugo.
U pravu si - činjenica je da je profit jedan od vodećih pokretača inventivnosti savremenog informatičkog svijeta, no šta god da je razlog, razvoj softvera danas je tri svjetlosne godine ispred razvoja od prije samo 5 godina unazad (normalnih, ne svjetlosnih

).
Meni lično programiranje predstavlja zadovoljstvo, i uzbuđenje sa otkrivanjem novih tehnologija ili rješenja nekih drugih pametnih glava ne jenjava već dugo vremena.
No, da ne odem previše u off-topic, puno sreće sa pronalaskom programera!