banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 07:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Kad smo već tu, vaš izbor je ...
Eclipse 57%  57%  [ 4 ]
NetBeans 29%  29%  [ 2 ]
Nešto treće ... 0%  0%  [ 0 ]
Oboje !!! 14%  14%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 7
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Maj 2006, 21:17 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1964180,00.asp

Eclipse je open source SDK (tačnije IDE) prvobitno razvijan od strane IBM'a, a danas pod Eclipse Foundation kao open source projekat. Zanimljivo je da se "boss" E.F.'a zove "Majk Milinković" :D

Anyway, Sun je pre više godina kupio tada komercijalni Forte editor i od njega napravio besplatni NetBeans koji je "šipovao" zajedno sa jdk'om. Zadnjih nekoliko godina vodi se "rat" između NetBeans'a i Eclipse'a.
(http://www.indicthreads.com/blogs/0105/ ... beans.html)

I tada naiđoh na ovaj članak (mislim na slashdot'u) i rekoh daj da postujem :)

Inače, eclipse svima preporučujem, mene je Digresija nagovorio da ga probam i sada sam navučen. Skinete još jedno desetak pluginova i možete ga koristiti za php, python, c++, uml itd ... Baš napredna stvar :)

http://eclipse.org
http://www.netbeans.org/

EDIT: stavio sam "Oboje" na "glasački listić" :)

Poslednji put menjao che.guevara dana 19 Maj 2006, 23:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 23:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
yup mozes i C# da guras preko njega doduse plugin je jos u beta fazi ja mislim :) ali definitivno super stvar. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 09:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Meni su oba IDE-a dobra, samo licno mislim da Eclipse ima bolju buducnost jer koristi najvecim dijelom nativnu C biblioteku kada je u pitanju renderovanje pa je dosta brzi od NetBeansa, a imao sam priliku u to i sam da se uvjerim. Svi profesori i asistenti na univerzitetu i institutima ovdje u Austriji koje poznajem koriste Eclipse, bas zbog tih "plugable" modula i finog Look&Feel-a. Evo iz licnog iskustva: Radio sam jedan projekat za Siemens, poceo sam da ga radim sa Swing i onda smo presli na SWT-biblioteku (ta biblioteka je 'subset' Eclipsove biblioteke, znaci isto od IBM), na ljeto cu potpuno preci na Eclipse RCP (rich-client-platform, to je osnovni set plugin-ova sa kojima se programira svaka stand-alone aplikacija sa Eclipse L&F i dodatnim funkcijama koje Eclipse nudi kao npr. Help-system, editori itd).
Na kraju jedan moj savjet: koristite NetBeans ili Eclipse ili oboje, ali ucite da programirate Eclipse, znaci upoznajte biblioteku, programirajte plugin-ove, ucite da programirate nemonolitne programe sa Eclipse. Isplatice vam se visestruko.

Veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 20:11 
Urednik
Urednik

Sviđa mi se taj SWT ...

Odoh u školu jednom da sjednem za neki računar i da skinem svaki plugin za eclipse, pa da vidim na šta će to da liči :)

Ali da li je neko vidio NetBeans 5.0 sa onim novim GUI editorom? Mattise - tako se nekako "zove" ... Vjerovatno najbolji gui dizajner na svijetu - bolji je i od onog u VisualStudio'u !

Doduše, sve je to uvijek nekako bagovito :P

Ja koristim oboje (mada nisam siguran da sam tako glasao :lol:) i preferiram NetBeans za pravljenje malih GUI aplikacija jer ih brže i jednostavnije uradim. Eclipse koristim za "veće" projekte kod kojih GUI predstavlja manji dio posla. A Eclipse je brži i u tom je caka.

Ali opet, i da bi eclipse radio treba ti računar i po' :P
Zar ne :( ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 20:33 
Majstor
Majstor

che.guevara je napisao:
Doduše, sve je to uvijek nekako bagovito :

OT:
HA-HA-HA-HA, Che, ajmo jednom da se dogovorimo pa uzmemo slobodno tri mjeseca, sjednemo na panj, uzmemo Eclipse, dekompiliramo ga pa trazimo bagove :lol: . Tako sam ja jednom trazio jedan bug u RED-DOT-ovom CPS-u pa morao citav server da dekompiliram, na kraju ga nasao :D pa nam ljudi poslali patch-klassu (orden jos uvijek nisam dobio, samo jednu bijednu uputnicu psihijatru :D )

:lol:

Ja licno volim da budem direktno u kontaktu sa kodom, bez nekih Drag&Drop pomagala, zato sam neko vrijeme koristio notepad, ali "svako vreme nosi svoje breme". Danas moras da budes efikasan, musterija cijeni produktivnost a ne dosjetljivost i kreativnost. Rokovi, rokovi, rokovi... Moras biti tata-mata za svaku vrsta alata. Po mome misljenju Eclipse nije nesto ekstremno zahtjevan jer ja gledam na to po principu zahtjevnost-korist, a korist je ogromna. Zato sam rekao da je buducnost u rukama Eclipse. Fantasticno koncipirana platforma za nadogradnju...

Veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2006, 09:52 
Urednik
Urednik

Dak je napisao:
che.guevara je napisao:
Doduše, sve je to uvijek nekako bagovito :

OT:
HA-HA-HA-HA, Che, ajmo jednom da se dogovorimo pa uzmemo slobodno tri mjeseca, sjednemo na panj, uzmemo Eclipse, dekompiliramo ga pa trazimo bagove :lol:

Ima likova koji to rade ... ja ne ...

Anyway kad smo već kod Java'e, učestvuje li iko na CodeJam'u ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2006, 20:21 
Urednik
Urednik

I Eclipse konja za trku ima!

http://www.instantiations.com/windowbui ... ntent.html

To je plugin za dizajniranje swing/swt formi, međutim malo sucks jer je komercijalan, međutim hvale se da je dizajner bolji i od onog beans'ovog !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2006, 07:11 
Majstor
Majstor

che.guevara je napisao:
I Eclipse konja za trku ima!

http://www.instantiations.com/windowbui ... ntent.html

To je plugin za dizajniranje swing/swt formi, međutim malo sucks jer je komercijalan, međutim hvale se da je dizajner bolji i od onog beans'ovog !

Samo kratko da blicnem sa jednim savjetom: ja sam koristio Jigloo:

http://www.cloudgarden.com/jigloo/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2006, 17:21 
Urednik
Urednik

Wow izgleda dobro :oops:

Hvala 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2006, 17:23 
Majstor
Majstor

che.guevara je napisao:

Hvala 8)

Brate samo reci, jesmo li komsije ili niismo! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2006, 13:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Koji GCC kompajler/debuger/make koristite za eclipse ?
Upravo skidam MinGW (gdb,make,gcc) samo ne znam da li ce ovo biti kraj problema sa C++ unutar eclipse-a :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2006, 16:09 
Urednik
Urednik

Dak je napisao:
che.guevara je napisao:

Hvala 8)

Brate samo reci, jesmo li komsije ili niismo! :)

Braća i komšije po forumu :D

Citiraj:
Koji GCC kompajler/debuger/make koristite za eclipse ?
Upravo skidam MinGW (gdb,make,gcc) samo ne znam da li ce ovo biti kraj problema sa C++ unutar eclipse-a Smile

Nažalost nemam iskustva sa tim. Moj savjet svima koji imaju problema sa podešavanjem eclipse'a i njegovih plugin'a jeste da "probaju" slijedeći paket:

http://easyeclipse.org/

Vrh

Tema posta: ....
PostPoslato: 27 Maj 2006, 16:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ja sam pokusao Eclipse konfigurisati sa Microsoft Visual C++ Toolkit,i nije islo,stalno su bili neki problemi sa switchevima kompajlera.Cini mi se da to jos uvijek radi bolje u teoriji nego u praksi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 15:49 
Urednik
Urednik

Nije lako napraviti toliku aplikaciju i naštimati da se sve "cakli" ... Mada sada postoji odvojen projekt u kojem se upravo to pokušava, za određen dio koda.

Nego, dok mi ovdje ovako fino hvalimo eclipse (manje više) meni je iz Češke stigao Net Beans 5.0 sa nekim dodacima, tako da ... hvala sun ;)

Bio je link ovdje negdje da se naruči (IIRC) ... Akcija se zove World tour - tako nekako.

Ja sam pravio jednu malu komercijalnu aplikaciju za prijatelja i napravio sam je u NB. Zaista mi ništa drugo nije bilo ni potrebno. Ali za maturski sam izabrao eclipse ... najbolje je koristiti oba :D

A čak, ne mogu pravo ni da sudim, jer kod oba koristim samo osnovno - editor, a to bih ruku na srce mogao i sa gedit'om ... Što i radim kad je python u pitanju. Oba IDE'a imaju dodatne mogućnosti koje samo profesionalci koriste, a beskorisne su za obične programere ... Gogo i NB i Eclipse !!! Dok ste džaba, koristim oba ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]