banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 20:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2006, 17:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Наградно питање за тебе је: Које године је тај вођа дошао на власт, и да ли је тај вођа те године када је то писано давао икакав наговештај у каквог ће монструма да израсте?!? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 20:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 00:24
Odgovor na nagradno pitanje:
-Mein Kampf je izdan '28. ili '29. i ko god je htio mogao je tamo lijepo da pročita o kakvom "monstrumu" se radi, a sv. Nikolaj je to mogao sigurno, jer je njemački znao kao svoj maternji jezik.
-Ovo što je on rekao o Hitleru rečeno je '35. na Kolarcu, a do tada su na Hitlerovu incijativu proglašeni "Zakon o zaštiti njemačke nacije", "Zakon o zaštiti naroda i države", "Zakon o državnoj službi" (Arijevski zakon), "Zakon o jedinstvu partije i države" ... (treba li još?). Evo bonus (gratis) - do '35. su zabranjene sve partije, rad svih sindikata, ukinuto je pravo na štrajk, bojkotuju se jevrejske radnje, a Jevreji se izbacuju sa univerziteta i iz državnih službi ... i da, bila je i Noć dugih noževa.
Izgleda da sv. Nikolaj nije baš čitao ondašnju štampu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2006, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Ти, Сисибане, никада нећеш разумијети шта је неко написао ако то не одговара твом политичком (а не вјерском или религиозном) ставу и убијеђењу... Зађи мало дубље у ријечи владике Николаја и свашта ћеш открити. Пријатељски савјет, без намјере да се препуцавам с тобом око овога, јер би то било бесмислено.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2006, 14:29 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2006, 15:40 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Где је у то време био Св. Николај? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 20:33 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 11:49 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Jan 2006, 09:19
Ma, nema sta, brojne su njegove antisemitske izjave, kao i druge, prepune mrznje...

Ali, meni su jos interesantnije izjave u kojim smatra da je kultura veliko zlo, jer "odvraca covjeka od Boga" i da bi makar jedan dan godisnje trebalo odrediti za molitvu protiv kulture...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2006, 12:00 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
*Sisiban* je napisao:

"Sva moderna evropska gesla sastavli su Židi koji su Hrista raspeli, i demokratiju i štrajkove i socijalizam i ateizam i toleranciju svih vera i pacifizam i sveopstu revoluciju i kapitalizam i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova, djavola".

srbi i dan-danas ovako razmishljaju. bilo da su u pitanju jevreji, ili zapad generalno. pitam se zashto. :lol:

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2006, 15:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Citiraj:
upoređivao brkatog čovječuljka sa Svetim Savom

Nije njega uporedjivao procitaj ponovo sta si sam napisao, odnosno prepisao iz djela o organskom nacionalizmu. Uporedjivao je ono sto je shvatio Hitler, a bilo je blisko pravoslavnom shvatanju. On nije poistovjetio rad Hitlera na pomjesnoj crkvi sa pravoslavnim shvatanjem, vec mu je odao postovanje, po tebi bi Gospod trebao ubiti Avrama sto se pitao ko je i kakav je Bog, a nije odmah imao jasnu predstavu.

Citiraj:
crpio ideje od svog dobrog prijatelja Dimitrija Ljotića

Hm, bas je Sv. vladika koji je imao tri doktorata a cetvrti su mu ukrali, crpio ideje od Dimitrije Ljotica. Ako je imao Ljotic ideje slicne vladikinim onda pogledaj koje su to. Pa necemo sada ako je on rekao da je 2+2 = 4 u skupu prirodnih brojeva, mi to negirati samo zato sto je on to rekao. Kosi se sa onovnim logickim zakonima.

Citiraj:
zagovarao povratak u srednjovijekovni tip države u kom bi crkva i popovi bili sve i svja,

Navedi gdje je to tako Sv. vladika napisao ili je negdje rekao. Povratak duhovnosti koja je bila u poletu ya vrijeme Nemanjica da, ali po cemu je to lose. To nema nikakve veze ni sa naukom, ni sa tehnikom, ni sa umjetnoscu (mislim na svjetovnu), pa onda o cemu ti pricas. Srednjovjekovni tip drzave nije monarhija izricito. Monarhijska uredjenja su i danas uveliko prisutna, u svojim prilagodljivim oblicima, a i republika je bila josu starom vijeku. Nemoj izvlaciti iz konteksta neke misli, mada ni ovo nije u onom tekstu koji si prilozio.

Citiraj:
postane svetac?

Ti ne odlucujes ko postaje svetitelj.

Nastavak ce uskoro, sada nemam vremena za podrovbnije.
[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2006, 15:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
E da, da ipak uputim jednu pohvalu za *Sisiban*-a, a to je da je konkretizovao temu (prosli put se prosirio previse), pa mozda od ove diskusije i bude nesto.
Ipak, jos napomenem da *Sisiban*e ne treba iz tebe da izbija mrznja ako nekoga drugog opanjkavas za to, mada kao sto sam rekao nemam vremena da sada pobijam i onaj drugi tvoj post u kome mrznju prikacujes Sv. Nikolaju ne citajuci kako treba, ali cu i to uraditi uskoro, sada sam kratak sa vremenom.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2006, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Кад је већ мудрост Владике Николаја тема, хајд и ја да додам нешто на ту тему:

ГОСПОД ГОВОРИ ЧОВЕКУ
Да ли си кадгод размишљао, сине, да све што се дотиче тебе, дотиче се једновремено и Мене, јер све што се тебе дотиче, дотиче се зенице ока Мога.

Ти си драг у очима Мојим, бесцен, и Ја сам те заволео, па је зато за Мене нарочито задовољство да те васпитавам.

Кад те искушења сколе и непријтељ навали као река, знај да је то по Мом допуштењу, да твоја немоћ осећа поребу за Мојом силом и да појмиш да си сигуран само кад се Ја борим за тебе.

Ако се налазиш у тешким приликама, међу људима који те не разумеју, који не воде рацуна о томе шта ти је пријатно, који те одбацују - то је по Мом допуштењу.

Ја сам - Бог, Који управља приликама. Ти се ниси случајно нашао на своме месту; то је баш оно место које сам ти Ја одредио!

Молио си Ме да те научим смирености, па, ево, види: ставио сам те у ону средину, у ону школу, где се та лекција учи. Твоја средина и људи који живе с тобом само испуњавају Моју вољу.

Ако се налазиш у новчаној оскудици, тешко везујеш крај с крајем - то је по Мом допустењу, јер ја располажем свим материјалним средствима. Ја хоћу да Ми се ти обраћаш и да зависиш од Мене. Моје ризнице су неисцрпне. Ја хоћу да се увериш у верност Моју и истинитост Мојих обећања. Да се не догоди да ти могу рећи у твојој невољи: "Ви нисте веровали Господу Богу вашем" (5. Мојс. 8,12-13).
Ако преживљаваш ноћ бола, ако си одвојен од својих ближњих - то је по Мом допуштењу. Ја сам Утешитељ и Исцелитељ болести, ја сам то допустио, да би Ми се ти обратио и да би у Мени нашао вечну утеху.
Ако си се разочаро у свога пријатеља, у некога коме си открио своје срце - то је по Мом допуштењу. Ја сам допустио да се разочараш, да бих показао да је Господ твој најбољи пријатељ.

Ја хоћу да Ми ти све приносиш и да Ми се повераваш. Неко те је оклеветао. Препусти ту ствар Мени и приклони се Мени, прибежишту Своме, да би се избавио од злог језика. Ја ћу изнети твоју истину на светлост дана и доказаћу твоју невиност.

Ако су твоји планови пропали, ако си клонуо душом и телом - то је по Мом допуштењу. Ти си правио планове и износио си их Мени, да их Ја благословим. Али ја хоћу да Ми ти препустиш да располажем приликама твог живота. Тада ће одговорност за све пасти на Мене, јер је она за тебе сувише тешка и ти сам не мозеш изаћи с њом на крај.

Ако су те неочекивано снашле животне невоље и ако ти је туга испунила срце, знај - то је по Мом допуштењу. Ја хоћу да твоје срце и твоја душа буду увек огњени пред очима Мојим и да именом Мојим побеђујеш сваку малодушност.

Ако већ дуго не добијаш вести од оних које волиш, па по својој малодушности падаш у очајање и ропћеш - то је по Мом допуштењу. Кроз патњу твоје душе Ја испитујем јачину твоје вере у моја обећања и силу и снагу твоје молитве за ближње. Јер, ти њих ниси препоручио Покрову Моје Пречисте Мајке, нити си препустио бригу о њима Мојој Очинској љубави.

Ако те је снашла тешка болест - пролазна, или неизлечива, па си прикован за постељу, знај да то је по Мом допуштењу. Ја хоћу да ме ти у својој телесној немоћи још дубље упознаш. Хоћу да не ропћеш што ти је послато искушење и да не испитујеш Моје непроницљиве планове за спасење људских душа, него да се с поверењем препустиш Мени и дођеш под Моје окриље.

Ако си маштао да учниш неко нарочито дело Мене ради, а уместо тога пао у болесничку постељу и онемоћао, знај - то је по Мом допуштењу. Кад си здрав, био си презаузет својим пословима и твоје мисли су биле далеко од Мене. Сети се да су се неки од Мојих најбољих сарадника удаљили од светских послова, да би у миру научили да се непрестано моле.

Ако си неочеквано позван да зауземш неки тежак и одговоран положај, иди, прихвати се и ослони се на Мене. Ја ти поверавам тај задатак, јер те је зато благословио Господ Бог у свим делима твојим, у свему што будеш радио својим рукама.

Данас ти дајем овај сасуд светог јелеја. Користи се њиме слободно, дете Моје. Сваку тешкоћу која искрсне, сваку увредљиву реч коју примиш, сваку сметњу у твом раду која би могла да те ожалости и обесхрабри, сваку своју немоћ и неспособност - помажи овим јелејем. Сећај се да је свака невоља - Божија поука, прилика да се нечему научиш.

Свака оштрина ће отупити да се ти не озледиш. Стога усади у срце своје речи које сам ти данас објавио: то је по Мом допуштењу.

Јер, ово за тебе није само реч, но је то - живот твој.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]