banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 07:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Sledeća

Da li su Bosnjaci porijeklom starosjedioci ili Sloveni
Starosjedioci 15%  15%  [ 11 ]
Sloveni 85%  85%  [ 62 ]
Ukupno glasova : 73
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 14:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Stoga ja i okrivljujem Turke i kao sto sam vec Sisiban-u odgovorio, u tome je i poenta svega sto sam i ja zelio da kazem. Ipak je 400-500 godina tlacenja presudno uticalo na razvitak naseg mentaliteta u svom negativnom smislu.

Nasem mentalitetu ama bas nista ne fali .....
Eto turci su ti krivi ...
Turci su otisli prije 100 godina ... nije ni to mali period (bogat i prosperitetan) za male a bome i velike promjene, reci ti meni onda jesmo li se nesto promijenili u tom periodu ili smo ostali kao i pod turcima ......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 15:19 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
EZAN je napisao:
Nasem mentalitetu ama bas nista ne fali .....
Eto turci su ti krivi ...
Turci su otisli prije 100 godina ... nije ni to mali period (bogat i prosperitetan) za male a bome i velike promjene, reci ti meni onda jesmo li se nesto promijenili u tom periodu ili smo ostali kao i pod turcima ......

Kojem "nasem"?

Da se pojedinci nisu bitno promijenili krije se u samom tvom postu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 16:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@sisiban

Ne mozemo nikako da se nadjemo na zajednickoj duzini. Ostajem pri stavu da su hriscanske drzave na Balkanu sa svojim naucno-kulturno-ekonomskim razvitkom i pismenoscu bili daleko iznad Turske! Kako objasniti danasnju zaostalost Turske pri cinjenici da su nesmetano citavih 400-500 godina ubirali ogroman porez i pljackali susjedne zemlje. U politiku medjusobnih odnosa necu da ulazim. Uvijek je neko nekom sluzio za potkusurivanje sto je i danas stalni dio medjudrzavnih odnosa i politike. Ali slazem se da je apsolutizam u ono vrijeme bio "normalna" pojava. Ono sto ti sistematski opovrgavas i odbacujes je cjelokupna zaostavstina i sjaj Vizantijske imperije (umjetnosti, kulture, nauke, ekonomije... ) i da je Konstantinopol na istoku (kao sto je to vjerovatno bio slucaj i sa Salamankom na zapadu) svojevremeno bio meka za mnogobrojne ucenjake i umjetnike onog doba sto nije slucaj sa Istanbulom od 1453 pa naovamo.

Zelio bih da mi prezentujes i izneseses cinjenice o Savi kao netrpeljivom ili mrzitelju inovjeraca.

Jos nesto: ne mogu nikako da "svarim" tvoju olako izrecenu misao kako bi (nam) bilo bolje da su hriscanska djeca davana u Istanbul nego sto su ih kupili u "Danku"! Normalno, kad se vec nalazis tu gdje jesi pokusaj da izvuces najbolje za sebe.
I kad vec govoris o visestranom, objektivnom pogledu na neke istorijske dogadjaje ili cjelokupni period onda pokusaj da se stavis na mjesto majke nekog od tih klinaca i pokusaj da shvatis sta je to prvo njoj znacilo. Pogledaj to sa, bar, nesto sireg sociolosko-drustvenog aspekta i shvati sta je to znacilo za jednu hriscansku familiju kao i "pravo prve noci"!

Poslednji put menjao Michigenac dana 12 Maj 2006, 16:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 16:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Apr 2003, 21:06
žaoka je napisao:
...sve apsolutne gluposti koje su ustvari samo zataskavanje...istoriju naroda je najlakse pratiti razvitkom jezika...apsolutna istina je da govorimo istim jezikom sto ukazuje na isto poreklo...ne treba biti ni poseban naucnik da bi se to shvatilo...

ode ti sad i na Hrvate i Crnogorce, i ovi su znači izmišljeni narodi? :D

inače u mom kraju je bila prisutna određena razlika u govoru između muslimana i pravoslavnih, kod starijih generacija. muslimani su govorili ikavskim dijalektom a pravoslavni ijekavskim odnosno "jekavskim". Onda glasove H, V i F su različito koristili ili ne koristili, u biti i danas je to različito. A sve komšije na 500 metara zračne udaljenosti. dakle po ovom ikavskom tragu smo Bošnjaci (bar u mom kraju) po korjenima srodniji Hrvatima nego Srbima.

Citiraj:
Sa ovim drugim dijelom mogu da se slozim, ali bih to ipak drugacije preformulisao i rekao da Austro-Ugarska, vjerovatno ne bi nikad u onakvom obliku krocila na ovo tle da nisu sami Turci provalili na Balkan. Da nisu ovi dosli, citiram tebe, bili bi ne samo puno razvijeniji i "evropskije" razmisljali nego bi mogli, uvjeren sam, u potpunosti parirati citavoj Zapadnoj Evropi. Stoga ja i okrivljujem Turke i kao sto sam vec Sisiban-u odgovorio, u tome je i poenta svega sto sam i ja zelio da kazem. Ipak je 400-500 godina tlacenja presudno uticalo na razvitak naseg mentaliteta u svom negativnom smislu.

Pazi da Turci nisu došli i pod uslovom da nas Mađari nebi poklopili umjesto Turaka onda bi se vjerovatno ovde na Balkanu održale I Bosna i Srbija kao samostalne zemlje. I u vrijeme "buđenja naroda" bi se po evropskom trendu država-nacija kao prvom principu formiranja nacija, ovde oformile nacija bosanska i srpska. U modernom dobu bismo bili dakle nešto kao Danci i Šveđani, jezički bliski al svako narod za sebe. Takva je moja pretpostavka. U svakom slučaju bi ovde opet živili Bošnjaci 8) s tim što ovaj put nebismo bili muslimani (osim možda par novodobnih konvertita eksperimentatora) već bismo vjerovatno bili katolici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shaka brzi je napisao:
Pazi da Turci nisu došli i pod uslovom da nas Mađari nebi poklopili umjesto Turaka onda bi se vjerovatno ovde na Balkanu održale I Bosna i Srbija kao samostalne zemlje. I u vrijeme "buđenja naroda" bi se po evropskom trendu država-nacija kao prvom principu formiranja nacija, ovde oformile nacija bosanska i srpska. U modernom dobu bismo bili dakle nešto kao Danci i Šveđani, jezički bliski al svako narod za sebe. Takva je moja pretpostavka. U svakom slučaju bi ovde opet živili Bošnjaci 8) s tim što ovaj put nebismo bili muslimani (osim možda par novodobnih konvertita eksperimentatora) već bismo vjerovatno bili katolici.

Ili mozda Vizantijci (ili Grci) 8)? Ne bih rekao...
Malo (vise) si pogresno shvatio trend "budjenja naroda". Onda je bilo jedan (slican?) jezik - jedna nacija. Kao npr. Pruska I Bavarska ili Pijemont i Sicilija!
Tako i Srbija i Bosna: -ako izuzmemo Dusanovo naslijedje i Tvrtka, vjerovatno bi se odrzale i u nekom pogodnom momentu, u vrijeme "budjenja naroda" kako i sam kazes,
"zusammenzufügen". Eto... Katolici ili Pravoslavni? Ne bih znao reci...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 17:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Apr 2003, 21:06
pa dobro postojala bi i mogućnost da se ujedinimo po njemačkom ili talijanskom modelu dakle po jezičkoj liniji (inače to je princip koji je sljedio onom prvotnom principu državljani=nacija (Francuzi, Holanđani, Danci, Švedi,...), kad je došlo do modela kultura=nacija (Njemci, Talijani, Česi,..), ali, Njemačka se je ujedinila pod patronatom jake Pruske i jake dinastije Hochenzollera (među tadašnjim njemačkim državam je samo još Austrija imala na čelu podjednako moćnu dinastiju - i eto Austrija se nije ujedinila, naravno nespremnost Habsburžana da prihvate nadvlast Hochenzollera nije bio jedini faktor koji je kumovao austrijskom neprisajedinjavanju ali je bio jedan od bitnijih). A dinastije na vlasti u Bosni i u Srbiji ne bi bile tako različite po snazi ko što su bili na primjer pruski kralj i bavarski kralj (kao drugi najjači od Njemaca, ako ne brojimo Habsburgovce). Uostalom po jezičkoj liniji (i još plus vjerskoj) su se ujedinili Srbi i Crnogorci pa vidimo danas kako je to stapanje prošlo :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 17:39 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
"vizantijska dvoličnost"...

Mislis,"latinska dvolicnost" ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

*Sisiban* je napisao:
Da ne bude zabune: ako je već primjenjivana kazna za pokorene narode u Otomanskom carstvu, pa i za srpski, koja se zvala "danak u krvi", onda je bolje da su tu djecu odvodili pa ih trenirali da budu vojnici ili činovnici, nego da su ih ubijali i tamanili kao što se to radilo u mnogim drugim ratovima.

Danak u krvi, tj. odvajanje djeteta od majčinih skuta i očeve zaštitničke ruke, za porodicu odvedenog djeteta svakako je bilo nešto strašno. Ali bilo bi još strašnije da su, na primjer, to isto dijete ubili pred očima vlastite majke i oca.

Odvođenje od kuće je svakako manje zlo nego oduzimanje života.

A što se tiče prava prve bračne noći, to je već druga tema...

Ne da je bilo strasno nego uzasno surovo. Bilo je slucajeva i da su familije cijele stradale jer nisu htjele da prihvate da im oduzmu djecu... Majka skoci da zastiti dijete i onda muz (otac) za njom i sl. Trenutno ne mogu da se sjetim nijedne narodne pjesme ili knjizevnog djela u kojem su opisani takvi dogadjaji. Ti i slicni turski zulumi su se duboko urezali u sjecanje hriscanskih naroda i jos i danas zive u narodnoj svijesti. I kad neko danas pomene Tursku odmah iz podsvijesti izranjaju takve slike. "Pravo prve bracne noci" sam pomenuo u cilju da ti odgovorim i radi povlacenja paralele izmedju ovih prethodnih postupaka. Po tvom sistemu shvatanja mogli bi zakljuciti da bi bolje bilo da su se hriscanske nevjeste "dobrovoljno predavale" a ne da su se opirale, krile i na kraju mnoge i stradale od turskog jatagana u slucaju da se ne bi dale "ukrotiti". I kako bi za sve bilo najbolje da su odmah citave familije presli na Islam (sto su mnoge naposljetku i ucinile) i tako postedjele sebe muke i truda drugih.
Naravno, opet kazem, nije bilo uvijek i svagdje isto.
Tvoju primjedbu o ubijanju (ili tamanjenju) djece nisam bas sasvim shvatio? Zelis da kazes kako su Turci u ratnim i pljackaskim pohodima postedjivali djecu da bi ih najposle odvodili u Stambol? Ono sto ja zelim ovde da kazem je da hriscanske balkanske drzave nisu ubijali djecu pri medjusobnim okrsajima
i da su sve manje-vise bili casni vojnicki megdani, za razliku od Osmanlija i njihovog sistema ovladjivanja.
Ti isti djecaci mogli su i kao Hriscani - u vazalnoj vojsci da sluze Otomanskoj Imperiji a ne da budu nasilno odvodjeni i poislamcivani. Hint: Stefan Lazarevic i njegova velika uloga u bici kod Nikopolja i Angore.
Ali ne, Sultanu je trebala odana vojska (licna elitna garda) a ne vojska pojedinih Pasa, Spahija, Begova i Aga sa kojom nikad ne mozes u potpunosti racunati.

Zaboravih cevape! Moram da kazem da mi ovde, u Becu, veoma nedostaje banjalucki cevap ili pravo pripremljen "bosanski lonac"! :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shaka brzi je napisao:
pa dobro postojala bi i mogućnost da se ujedinimo po njemačkom ili talijanskom modelu dakle po jezičkoj liniji (inače to je princip koji je sljedio onom prvotnom principu državljani=nacija (Francuzi, Holanđani, Danci, Švedi,...), kad je došlo do modela kultura=nacija (Njemci, Talijani, Česi,..), ali, Njemačka se je ujedinila pod patronatom jake Pruske i jake dinastije Hochenzollera (među tadašnjim njemačkim državam je samo još Austrija imala na čelu podjednako moćnu dinastiju - i eto Austrija se nije ujedinila, naravno nespremnost Habsburžana da prihvate nadvlast Hochenzollera nije bio jedini faktor koji je kumovao austrijskom neprisajedinjavanju ali je bio jedan od bitnijih). A dinastije na vlasti u Bosni i u Srbiji ne bi bile tako različite po snazi ko što su bili na primjer pruski kralj i bavarski kralj (kao drugi najjači od Njemaca, ako ne brojimo Habsburgovce). Uostalom po jezičkoj liniji (i još plus vjerskoj) su se ujedinili Srbi i Crnogorci pa vidimo danas kako je to stapanje prošlo :wink:

vidim polako ucis. 8) Jos moras da shvatis da u vrijeme "nacionalnih budjenja" nije bilo drzava u obliku kojim se ti vodis. Da je bilo tako onda zaista ne bi danas bilo jedne Francuske, Holandije, Danske,... vec bi imali stotinu malih Luksemburga pa ti ovaj princip drzava-nacija ladno pada u vodu. Pokusavam da ti kazem kako su cjelokupna Francuska, Holandija, Njemacka, Italija i ostatak ondasnje Evrope bili rascjepkani na mali milion
samostalnih Knezevina, Grofovija ili Vojvodstava koja je svaka za sebe predstavljala drzavicu nezavisnu od kralja, cara, despota koji je imao vlast samo na papiru. Francuska je prva stvorila modernu drzavu ne zbog toga sto je do nacionalne revolucije bila jedna drzava vec sto su njeni izdanci prvi u Evropi dosli svijesti i shvatili znacaj nadolazeceg vremena i ujedinjavanja rulje po jezickoj osnovi!
Kad govoris o jakoj Pruskoj moras isto da shvatis da neko mora da bude nosioc ponovnog nacionalnog objedinjavanja ne zbog toga sto je taj jak vec i zbog toga sto mu je tako "pao grah" u odredjenom istorijskom trenutku. O dinastijama u Bosni ili Srbiji neizvjesno je danas govoriti, ali i Tvrtko i Lazar su pretendovali na jedan te isti presto Nemanjica kao nosioca najviseg drustvenog razvitka kod onovremenih juznoslovenskih naroda i tesko je prognozirati kad i u kojoj mjeri bi se izrodio sukob izmedju njih dvojice.
Crnogorce i trenutnu politicku klimu ne mijesaj u ovo, jer ovde je o tome jos uvijek nezahvalno govoriti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 22:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Po svoj prilici Zaoka ti nisi dovoljno pratio ono sto je napisano. Obicaji su se pretapali jedni u druge, jedni se gube,, drugi ostaju. Naveo sam ti primjer Slovenaca, koji su po svemu drugome-obicaji i kultura blizi Nijemcima nego Slavenima, ali je kod njih preovladao samo slavenski jezik, pa primjer tetoviranja u centralnoj Bosni, koji nije slavenski obicaj, a i danas ga praktikuju oni koji sebe smatraju Slavenima, bolje receno Hrvatima.

Ta problematika je ostala nepoznata, a tebi ni drugima nije zabranjeno da mislis kako i drukcije.

Sto se tice prvog univerziteta, nemam namjeru da se raspravljam sa onima, koji u tu problematiku nisu dovoljno i pravilno upuceni. Ono sto sam naopuisao tacno je, samo mi je zao, sto tu knjigu nemam, da ti to malo opsirnije objasnim. OIstala je u mom gradu Banja Luci. Zasto je ostala, to moze biti posebna tema.

A sto se tice danka u krvi, i o tome postoje puno verzija. Vama a i meni je bila je najpoznatija ona srpska verzija, koju rado pripovijedaju Srbi ucesnici na forumu. Necu da ulazim u motive takvog pisanja, ali evo sta o tome kazu drugi.

"Premda su krscanski roditelji kadkada podmicivali svoje muslimanske susjede, da zamijene krscanske djecake svojom jos neobrezanom djecom, bilo je i suprotnih slucajeva, da su roditelji obiju vjera podmicivali sluzbenike da im uzmu rodjenu djecu. Dakako, da su prednosti ovog sistema bile jasne bosanskim muslimanima, koji su 1515.godine sklopili poseban sporazum da se po 1000 njihove djece salje godisnje u uciliste carske palace, kako kaze Suger Southheastern, Europe under Ottoman Rule st.58, a cije misljenje navodi N. Malcolm u svojoj knjizi Povjest Bosne, str.63.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 07:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Sigurno se ponavljam za vec datim izjavama ali hajde rekoh da i ja dam svoje misljenje.O kakvim vi bosnjacima ovde pricate.Ovo sto se danas naziva bosnjaci su 75% poturceni srbi a ovo ostalo su potomci turaka koji su se ovde naselili za vreme turske vladavine.
Neka ljudi pricaju sta hoce ali svi znamo da je to istina.Pgledajte malo turska prezimena ,to su sve srpska s nekim sitnim izmenama da bi zvucalo na turski npr,ba i tako.
Eto toliko od mene,rekoh samo da dam svoje misljenje.Hvala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 20:13 
Veteran
Veteran

I ovo sto si rekao kao da nista nisi rekao. Ti mozes pricati i da su Kinezi Srbi, niko ti ne brani.

Ipak jedan savjet. Najbolje bi bilo da sam prucis srpsku proslost u geografskom i etnickom smislu, a onda predji na proucavanje istorije drugih naroda. Najbolje je da pocenes proucavati istoriju svojih susjeda: Bugara, Makedonaca, Albanaca, Bosnjak, Hrvata, Madjara i Rumuna. Tako ces nesto saznati, pa neces prosipati prazne i neutemeljene price, uzete iz nekog naciopnal-sovinistickog prirucnika, ili politicke istorije, pisane samo sa jednim ciljem, da se dokaze kako su svi Srbi i kako je sve srpsko. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 18:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Mar 2003, 10:03
Водите неку расправу о поријеклу бошњака а то је тако једноставно објаснити:
Зa сваког чoвјека kojи je у временима kaдa je вјера била на првом mjeсту личних убјеђења, a tа времена су била 15, 16, 17. i 18. вијек, био у стању да је из материјалне користи, због материјалног притиска, или из страха, промјени, moжe се сматрати чoвјеком слабог морала и човјеком без карактера, или кукавицом. У тим вјековима, сваки дјечak и дјевојчица kojи су се родили, били су самим својим рoђeњem предодређени да буду диo једне нације и једне хришћанске вјерe. Kрштени су још као бебе, и током цијелог свог дјетињства и младости били су учени својој вјери и нацији и знали су ком народу припадају.
Вишевјековна Турска владавина над покореним народима на Балкану je представљала генетско сито и решето, jeр је оно најгоре (они који су промијенили вјеру у ислам или се мјешали са турцима) u српском или хрватском народу отишло "низ воду".
Данашњи муслимани (потурице) на простору Балкана su посљедица турских и арапских злочина и њихова појава ме увијек подсјећа нa све те њихове генетске злочине.
Е због тога ви муслимани или бошњаци највише мрзите оне од којих водите порјекло да се случајно не би поистовјећивали са истима и тврдите да сте неки старосједиоци као да прије вас нико није живио у Босни!?

Дакле "драги" бошњаци,потурице муслимани на простору Балкана а тако и у Босни ви стварно не желите и нећете да знате своју истину о вашем порјеклу,мислим да је врло добро знате и запамтите да се крв не мијења са вјером;она је ВЈЕЧНА!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 19:18 
Veteran
Veteran

Tvoja prica Bludnik je presipanje iz praznog u suplje. To sto pricas su toliko izlizane i neutemeljene price, da gotovo i nemaju nikakav valjan argument. Po tvom misljenju sve su Srbi i sve je bilo srpsko, dobro je samo ono sto je srpsko i pravoslavno, a sve ostalo je niko i nista. To pokazuje koliko ne poznajes druge narode, religije i obicaje, a sigurno i prilike toga vremena, kad tvrdis da je vjera u tom vremenu bila na prvom mjestu.

Dakle, tako tvrdis ti, a sta tvrde drugi, evo ti izvodi, Jopsip Vrbic, Povjest Bosne do turskih vremana, knjiga II Kalifornija USA.

1. Zagrebacki biskup Simuna Erdedi 1536.godine pise svome prijatelju hrvatskm banu Franji Bacanu ovako o prijelazu krscana Turcima. " I nasi podloznici cuvski za slobodu, koju su Tiurci proglasili, tako su postali bijesni, da se bojim da ce jednog dana i plemici i seljaci jednodusno izjaviti vjernost Turcima, tako da ja ni u svojoj kuci nisam siguran".

2. Radoslav Lopasic, koga smatraju jednim od najboljih poznavalaca turske povjesti toga vremena kaze "..vecina je naroda bosanskog ostala pri ocinskoj grudi, pokorila se turskoj vlasti i primila Kur'an. To je bilo time lakse, sto su se mnogi kmetovi, tlaceni do zla boga od svoje vlastele, bili uzrujali i naginjali turskoj vlasti, samo da budu u zivotu i imetku sto vise postedjeni".

3. I sam je hrvastski ban Nikola Zrinski 1552.godine pisao. " Narod je vec tako zdvojen, da su neka sela pisala sultanu, da ce mu se predati, ako ih oslobodi pljackanja".

4. Dominik Mandic, spominje da je narod u nekim dijelovima Slavonije silio svoje zapovjednika tvrdjava da ih predaju Turcima. " Taskvi su vec dusevno bili pripravni da prime Islam" zakljucio je Mandic, pa se pita, po kakvoj se logici bosansko plemstvo treba smatrati izdajnickim , ako su od dva zla birali manje".

5. Ili primjer kada ljudi dolaze na pijacu u Visko, pa jedan drugom kaze, sacekaj me prijatelju, samo da ime promojenim"

Eto to su primjeri koju osporavaju tvoju proizvoljnu nicimm ne potkriepljenu tvrdnju.

Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta: Porijeklo "bosnjaka"
PostPoslato: 18 Maj 2006, 21:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Mar 2003, 10:03
Sta ti Zah kazes da moje tvrdnje nisu istinite i kazes da su to neke izlizane i neutemeljene price;cuj "price"?
Pa to nisu "price" za malu djecu to je istina Zah....
Jedan tako nacitan lik kao sto si ti ne bi smio tako nesto da izjavi,ali poznate su mi te "izvlakuse".
Ne znam po cemu ti mozes zakljuciti da ja nepoznajem druge vjere,nacije ili rase?
Poznajem ih veoma dobro 8)
Kazes vjera nije bila na prvom mjestu u to vrijeme od 14-18.v.?
Pa sta ti mislis Zah sta je bilo na prvom mjestu?

Naravno da ima beskonacno puno zapisanih dokumenata o porijeklu muslimana u Bosni ali ti su tu naveo neke tvrdnje za koje su navedeni banovi,biskupi itd. tvrdili da u ovom slucaju pripadnici hrvatskog naroda tj. katolici da su oni dobrovoljno prelazili u islam kao rjesavajuci se svojih nekih kmetovskih problema i dr..........
Ja sam isto tako mogao nabacati dosta tvrdnji iz pisanih dokumenata u vezi ove teme ali ja hocu da ti to kazes iz svoje glave sta mislis o tome?

Ma daj Zah pa sta ti mislis ali stvarno realno reci da si ti bio u njihovom
polozaju da li bi ti bjezao pred turskim hordama ili bi ostao na svom posjedu i jednog dana kad ti dodju po harac i postave ti par uslova (pretpostavljam da znas na koje mislim)?

Istina je Zah da su ti hriscani pretpjeli velike patnje i muke dok su bili pod turskom vladavinom i da je ogromna vecina presla na islam ali isto tako je istina da je jos veca vecina naroda zadrzalo svoje porijeklo i borila se koliko-toliko za svoje oslobodjenje od tudjina.....e vidis ja tu pripadam i ponosan sam sto znam svoje porijeklo a vjerovatno i ti znas svoje samo iz ovih tvojih par postova sam skontao da lazes sam sebe.

pozdravljam i ja tebe,zdrava je ovo diskusija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 22:56 
Veteran
Veteran

Ja mogu kazati da ni jedan okupator nije mio, ma koje vjere bio, da ni je dan tlacitelj naroda nikad nije mio, ma koje narodnosti bio, pa bili to domaci plemici ili Turci.
Izvode koje sam prezentirao, imaju za cilj da pokazu kakve su bile zivotne prilike naroda u vrijeme prije dolaska Turaka. Dakle, domace plemstvo je itekako ugnjetavalo svoj narod, da je narod svoj spas vodjeo u Turcima, koji su po njihovom tadasnjem misjenju bili manji zulumcari od domaceg plemstva.

Sa onim citatom "sacekaj me dok ime promijenim" zelio sam pokazati, da u to vrijeme vjera nije bila na prvom mjestu kako si ti naveo.

Dakle, o ovim problemima postoje dosta oprecna misljenja, pa je tvrditi nesto kao 100% tacno pomalo nozbiljno. Inace, u nasoj istori ima puno oprecnih tvrdnji, a to samo pokazuje da problematika naroda na Balkanu nije dovoljno istrazena. Zato ja volim prezentirati neka druga misljenja, od onih koje smo ucili u skoli, ali ne osudjujem se tvrditi, da su i ove tvrdnje tecne, jer kao sto rece Relja Novakovic"....mozda je uistinu bilo nesto deseto". Na mladjim istoricarima ostaje obaveza istrazivanja ove problematike, ali bez politickog uplitanja. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 13:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2006, 22:46
Podgrijmo :wink:

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Bosanac test za sve one koji su rođeni u Bosni ili su porijeklom iz Bosne. Ovaj test sa sigurnošću pokazuje da li si onaj pravi, iskonski, originalni Bosanac slovenske kulture ili samo deklaratvini Bosanac, predstavnik arapskog kulturnog naslijeđa.

Etnoloska napomena: Svaka grupacija ljudi koja pretenduje da bude poseban etnos mora da posjeduje neke odlike koje je determinišu kao takvu tj. kao poseban etnos. Odlike koje determinišu etnos su:

- Jezik kao osnovna i najvažnija odlika
- Kultura
- Tradicija i običaji itd.

1. Ako radije koristiš arapske i turske riječi tamo gdje postoje bosanski sinonimi, upotrijebljavaš glas H tamo gdje mu nije mjesto (meHko, truHlo, laHko) i pritom misliš da je baš ovo naprijed navedeno specifikum tvoga jezika ili determinanta koja odvaja tvoj jezik od jezika dugih entiteta u Bosni, onda garantovano nisi pravi Bosanac nego prestavnik arapskog kulturnog naslijeđa i ne moraš da ispunjavaš test dalje.

Primjer za tačku broj jedan:
Ako radije pozdravljaš svoje bližnje i poznanike na arapskom SELAM ALEJKUM ili turskom MERHABA, a na uštrb naših lijepih bosanskih pozdrava kao npr. POMOZ BOG ili DOBAR DAN ili ako koristiš arapski sinonim ALAH za našu riječ BOG itd.

2. Ako svom djetetu ne bi mogao ni pod razno da daš neko od slijedećih bosanskih imena koja su inače zapisana na našim bosanskim stećcima, a koje pravi Bosanci nose i dan danas

a) Vukašin
b) Radovan
c) Ljubiša

onda garantovano nisi pravi Bosanac i ne moraš da ispunjavaš test dalje.

3. Ako bi svom djetetu dao neko od slijedećih arapskih imena

d) Muhamed
e) Hamza
f) Amir

onda garantovano nisi pravi Bosanac, nego si prestavnik arapskog kulturnog naslijeđa i ne moras da ispunjavađ test dalje.

4. Ako su tvoji preci odbacili bosansku slovensku kulturu i tradiciju i prihvatili arapsku, a ti misliš da je bas ta arapska kultura i tradicija specifikum tvog etnosa tj. ona karakteristika koja te razlikuje od drugih entiteta u Bosni, onda garantovano nisi pravi Bosanac nego si, kako to i sama logika pokazuje, prestavnik arapskog kultrurnog naslijeđa i ne moras da ispunjavaš test dalje.

5. Ako misliš da su Turci „oslobodili” Bosnu 1463. godine ili ako sa sentimentalnošću gledaš na vremena Otomanskog Carstva, onda garantovano nisi pravi Bosanac, nego sa punim pravom nosiš naziv prestavnik arapskog kultrurnog naslijeđa i ne moraš da ispunjavaš test dalje.

6. Ako ti je neko od predaka bio aktivni učesnik u vojsci nacističke Njemačke ili njene satelitske Nezavisne Države Hrvatske u II Svjetskom Ratu i pri tom ubijao Bosance, možda još ima malo nade za tebe, ali ako na tu činjenicu danas gledaš sa blagonaklonošću ili razumijevanjem, onda garantovano nisi pravi Bosanac i ne moraš da ispunjavaš test dalje.

7. Ako su Talibani pokazivali simpatije za „tvoju” stranu u ovom posljednjem sukobu u Bosni ili ako su na „tvojoj” strani ratovali Mudžahedini, onda garantovano nisi pravi Bosanac, nego predstavnik arapskog kulturnog naslijeđa, kao uostalom i tvoja mudžahedinska braća i ne moraš da ispunjavaš test dalje.

8. Ako misliš da se Alija Izetbegovic zalagao za multietničku Bosnu, onda garantovano nisi pravi Bosanac, nego predstavnik arapskog kulturnog naslijeđa kao i Alija, kako mu to i samo ime govori, i ne moraš da ispunjavaš test dalje.

9. Ako misliš da bosanski Srbi, predstavnici slovenske kulture, nisu pravi Bosanci ili ako misliš da je Bosanac/Bosnjak etnička odrednica, a ne geografska, onda garantovano nisi pravi Bosanac.

i još jednom, sretno! :wink:

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 00:56 
Veteran
Veteran

Nekako Milutine puno prezentiras ovaj svoj sovinisticki test. Izgleda da ti on razgaljuje dusu. Prezentirao si ga na politici i dobio valjan odgovor, pa sad i ovdje. Znaci, iz odgovora na politici nisi izukao nikakvo naravoucenije, ali to je tvoj probem.

Bti nacional-sovinista nije nikakav problem, to mzoe biti cak i svaka budala, ali biti kulturan covjek, sposoban sa svakim razmjenjivati misljnja na jedan kulturan nacin, ipak ne moze svako. Ocito se ponosis vrjedjanjem drugih, sto to puno govori o tebi.
Pozdrav Zah

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]