prvo sam razmisljao da li da odgovorim na ovaj topik sa obzirom na najcescu populaciju koja posjecuje ovja podforum kao i mogucu zloupotrebe od istih ali evo odgovoricu
tema je "sta znaci vjerovati u boga " a ne ateizam/anarhizam grozniuma

tako da nemam namjeru ovdje predavati ili zapocinjati novu religiju ili ti postojati novi guru ili slicno ("savjetnik za preuzimanje odgovornosti") jer je to upravo ono cemu se protivim da ti netko govori sta trebas uciniti nego je to nesto sto svatko od nas sam spoznaje na sebi svojstven nacin. .
Citiraj:
Reci mi kako si ti poceo, koliko si ti uspio u tome... Koji su prvi koraci koje si preduzeo. Ali konkretno, sta si uradio po tom pitanju
preuzimanje odgovornosti je nesto sto traje cijelog zivota i sto je u svima nama ili ti teznja ka slobodi , dakle od rodjenja odgoja , preko adoloscetnog bunta nezadovoljstva okruznjem drustvom autoritetima trazenjem alternative trenutnom sistemu vrijednosti (velicanjem npr nacije ili religije ili bogastva kao mjerilo za vrednosti covijeka ) do sazrijevanja kao osobe ,
dakle prvi i osnovni korak je da mislis svojom glavom i imas svoj stav o necemu da stvari i pojave ne prihvatas nekriticki prinudu ili ti autoritete stvarne i imaginarne zdravo za gotovo nego da razmisljaszbog cega stvari jesu postavljene takve jesu i kome je to u interesu oligrhijama ili svim ljudima ili najugrozenijim djelovima drustva , gledanja konkretno sto ti mozes konkretno uraditi na opste dobre naravno po principu primarno ne naskoditi.o svom aktivistickom djelovanju necu pisati jer nemam namjeru pisati ovdje autobiografiju
Citiraj:
Ja mislim da covjek opet mora da ima motiv da bi nesto cinio
naravno za sve sto ljudi rade postoji motiv , a gdje ces veci motiv od samog voljenja i slavljenja zivota i brigom za isti
Citiraj:
kako da jedan posmatrac primjeti sa strane da si ti postao covjek koji nosi odgovornost u medjuljudskim odnosi
da bi se donio bilo kakv sud o bilo kome mora biti licno upoznat sa istim kao i njegovim djelovanjem u svim sferama dakle njegov cjelokupan zivot
Citiraj:
Potvrdi da postoje alternativni putevi za preuzimanje odgovornosti pored onog s Bogom.
naravno da postoje recimo da postave zivot u prvi plan umjesto imaginacije , jer ne znam ja cu uvijek vise cijeniti ljudski zivot nego nesto sto smatras
bogom jer opet imamo konfuziju oko shvacanja istog pojma .
Citiraj:
Ljudi vole da pricaju ali ne vole mnogo da rade, sta je tebe natjeralo da radis a ne samo da pricas kao i ostali ljudi?
okolnosti u kojima zivimo samo sto sebe ne smatram ni boljim niti gorim od ostalih ljudi niti imam kompleks autoriteta
p.s. ovo nije podforum filozofija nego ipak podforum duhovnost i religija tako da smo doooobro otisli u offtopic ,bjezim radim prvu