Na pokretanje ove teme me podstaklo gledanje filma MALI BUDA, u kojem budisticki svestenici traze sirom svijeta reinkarnaciju svoga duhovnog ucitelja - lame Dordjea. U toj potrazi oni nailaze na troje djece (dva djecaka i djevojcicu) za koje vjeruju da su njegova reinkarnacija. Medjutim, ispostavlja se, na kraju, da su sve troje reinkarnacija lame Dordeja. U filozofskom smislu to je objasnjeno time sto je ovaj lama htio da odvoji na razlicita mjesta tri dijela sebe - tijelo, govor i um.
Vrhovni budisticki svestenik koji je najvise trazio reinkarnaciju svog ucitelja, u duhu ovog objasnjenja, prilazi posljednjem od njih (a u americkom filmu to mora biti - Amerikanac!

) i govori mu:"Ucitelju, srecan sam sto sam vas NAPOKON nasao!" U obracanju drugom djecaku i djevojcici svestenik je rekao isto to, samo bez predloga NAPOKON.
To bi bio motiv. Zanima me da li i u ostalim religijama ima istih ili slicnih vjerovanja. Citao sam sinoc ponesto o budizmu u OPCEM RELIGIJSKOM LEKSIKONU i VODICU KROZ SVJETSKE RELIGIJE Mirca Elijadea, i tu sam nasao potvrde za ovo sto se govori u MALOM BUDI.
Micelijus mi je vac rekao i natuknuo da takvih slucajeva ima i u hriscanstvu. Zanima me da li je neko pronasao takve slucajeve, ne samo u hriscanstvu vec i u drugim religijama...
Pozdrav.