banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Apr 2006, 22:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2006, 05:14
Evo mi prilike da sve moje drago sto sam sa mojega rodnog brijega pogledom obuhvacao, i vise od toga, pozdravim, odavde sa sanas oblacnih obala sjevernog mora, u nadi da kod vas sija sunce i cvijeta. Mislim da nisam pogrijesio kad mi Banja Luka sva u beharu.

Evo mi cijelo jutro zvoni u usima Rade Serbedzije glas" More od olova i nebo od borova, glasovi iz proslosti, ...glas majke, saputnice, brata, groma..."

Tko je Stankov Radovan, i zasto mi se i njegov glas iz proslosti javlja, pa mi u ovim tisinama tako jasno odzvanja u usima. Bio je i ostao jedan od velikih ucitelja u mom zivotu, jedan od rijetkih koji je ne samo vjerovao u ono sto je naucavao, nego ga je i u zivotu svakodnevno provjeravao i potvrdjivao.

Cudno je to u zivotu, da tako veliki ljudi na izgled ostavljeju tako malo traga medju ljudima, jer on koji je naglavacke okretao zivote svima oko sebe, i otkrivao ljepote zajednistva i druzenja, ostajuci pri tome uvijek u pozadini iz koje gura sve u bolji i ljepsi svijet. Mislim pri tome naravno na ono sto smo svi zajedno postigli, vi koji ste tamo ostali, i mi koji smo se kao pilici razbjezali i rasuli po svijetu.

Usrdno molim sve one, koji mi bilo kako mogu pomoci da nadjem podatke tog dragog covijeka, on je sluzbovao u nekadasnjoj OS Mladen Stojanovic, a sadasnje mislim da je Georgij Stojkov Rakovski, no odavno je vjerovatno u penziji, ima otprilike 75 godina, nadam se da je dobro, i gdje god bio ima moje najtoplije pozdrave njemu i svemu sto je volio i voli.

Za svaki podatak o njemu cu biti beskrajno zahvalan, i spreman sam sretniku koji me do njega dovede to pokazati i materijalno.

Moja mail adresa je plamenko.bogumil@email.si

Da li ovdje slucajno netko poznaje Rakic Dubravko, to je generacija 1955, Dubravko je bio moj dragi prijatelj, isli smo zajedno u Tehnicku skolu u BL, zadnje sto znam o njemu je da je sretno ozenjen i ima TRI sina, a onda je dosao rat, i tragovi se mnogi zametose. Bilo bi mi drago cuti za bilo koga iz te generacije, da imena ne nabrajam, uvijek ce mi se desiti da nekoga ispustim, pa bi me mogao upitati kako mi se to moglo dogoditi.

U to vrijeme voljeli smo se bez obzira na razlike, one su nas samo cinile toliko zanimljivijima. Gdje smo danas??

Evo desetak dana sam u ovoj samoci. Izgubio sam danima imena, nema telefona, cabla ni TV-a, samo vjetrovi sume i kise padaju, svanjiva i zalazi sunca, ptice pjevaju i zivotinje se oglasavaju, a sve dokle uho cuje nigdje znaka ni zvuka od covijeka. Tiho odzvanja tipkanje po tastaturi, ne znam tipkati slijepo nego gledam u slova, ona se slazu u rijeci, rijeci uoblicuju misli, i ptica pijev koje su neumorne, nocne i dnevne se smjenjuju, i pomalo se navikavam i prepoznajem ih. Dragi susjedi.

Eto gdje sam stigao krenuvsi iz Banja Luke, u tihoj nadi da cu se jednoga dana ziv vratiti, i opet sjesti na mome brijegu, da vam zapisem dobrodoslicu. :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2006, 22:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Sep 2001, 01:00
gdje si to ti zabaso gardijane....nista se ne sikiraj ,popet ces se ti opet
na svoje brdo

ps.hoces li nam objasniti znacenje potpisa...ili je stamparska greska

Vrh

Tema posta: opet pozdrav svima
PostPoslato: 28 Apr 2006, 15:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Trenutno sam u divljini Yukon-a, to je Canadski sjever. a ono je svakako greska u kucanju u potpisu.

Inace sam se ponadao da je to neki glas o Radovanu, ali eto to je sto je, svima lijepi dan zelim :o

Vrh

Tema posta: Lijep pozdrav
PostPoslato: 01 Maj 2006, 20:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2006, 21:38
Procitala sam vasu poruku,i veliku zelju da saznate nesto o vasem ucitelju S.Radovanu ja sam isla u G.S.R. skolu i sjecam se da jedan od ucitelja se zvao Radovan al mislim da je on vec duze vremena u penziji.Mozda bi vam bilo najbolje pokusati saznati e-mail G.S.R. skole pa njih direktno pitati.Ja cu pokusati stupiti u kontakt sa par prijatelja koji zive u Banjojluci pa cu vam javiti ako nesto saznam.Dal planirate skoru posjetu Banjaluci,ne znam koliko dugo niste bili dole Banja luka se puno izgradila poslije onog tuznog gradjanskog rata.Sada je to jedan lijepi grad koji kao i uvijek odise sa svojom tradicijom mladoscu,parkovima i nasim Vrbasom koji cuva sve nase tajne i ljubavne jade.Sve najbolje i najljepse zeli vam Banjalucanka sad nastanjena u Hannoveru.Javite se nekad ako hocete nekad lijepo je imati poznastvo sugradjanina pa makar on bio miljama daleko,nije vazno dali smo stari ili mladi.Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2006, 05:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Drago mi je da dobri duh Banja Luke u nama jos zivi i progovara. Hvala na trudu i savjetima. Uistinu sam se obadovao da se neko javi a pogotovo ovako angazirano.

Draga je Banja Luka svima nama koji smo ikad u njoj boravili a kamo li nama koji smo u njoj prozivjeli cijeli svoj rast. Sanjam da ce mo se jednoga dana svi vratiti, i donijeti sa sobom sve najbolje sto smo po svijetu upoznali i naucili. Ima tu velikog duga kojeg nismo cesto ni svjesni.

Mozda mene ta pitanja vise zaokupljaju jer sam zakoracio u starost, opazio sam sto vise starimo sve nam je Banja Luka vise u mislima i na jeziku. Kad bih jos jednom zivio cini mi se da ne bih otisao nikad, ali mi se kad sam imao 20 godina cinilo da se je nemoguce oduprijeti izazovima svijeta. A kad decenije zivota prodju shvatimo da smo toliko bili vrijedni i angazirani u nasem gradu, on je danas mogao biti mnogo vise nego sto jeste, a i mi. No general je lako biti poslije bitke.

Svim dragim Banjolucanima zelim jedan nezaboravni maj, maj je oduvijek u BL bio mjesec ljubavi. I sam sam dozivio mnogo nepravde straha i neugodnosti zboh mojih sugradjana, u nesretna vremena koja bih najradije zaboravio, ali na srecu mogu mirne duse reci da sam svima oprostio i na nikog se ne ljutim. Nisam odavno bio u BL, ali kad jednom dodjem, a nadam se mozda jos ovoga ljeta, stat cu na onom trgu pred Boskom podignuta cela i nasmijan, jer sam za moj grad i moj zavicaj, i ljude u njemu uvijek i jedino imao samo ljubav. Svima pozdrav :D

Vrh

Tema posta: ah ja,
PostPoslato: 05 Maj 2006, 15:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2006, 21:38
znala sam da svi pa vi ste jedan od onih sa pozornice koja se zove ......
Moje sledece javljanje vama bice i posljednje ako nesto saznam u vezi Stankov R. pozdrav

Vrh

Tema posta: Re: ah ja,
PostPoslato: 05 Maj 2006, 15:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

RICKLINGEN je napisao:
znala sam da svi pa vi ste jedan od onih sa pozornice koja se zove ......
Moje sledece javljanje vama bice i posljednje ako nesto saznam u vezi Stankov R. pozdrav

Meni tek sad nista nije jasno, jer pozornica na kojoj ja stojim nije sakrivena, zasto bi to trebalo precutati. Ja je zovem pozornica LJUBAVI. Ako neko ima bolje ime samo neka se javi, uvijek sam spreman nesto nauciti.

Kako god, svako dobro svima zelim, a koliko ovdje dugo izdrzim izdrzim, znam da cu ako odem otici iskren i nasmijan kao sto sam i dosao. :fadein:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]