Na prvi pogled, park izgleda, novo, modernizovano, uredno, organizovano, klupe popunjene, mnogo omladine, ljudi setaju, divno je osvijetljen, bice mnogo ljepsi kad poraste sva ona zasadjena trava. Svidjaju mi se ploce na zemlji, kao i podloga od onog ravnanog sljunka-betona oko nepravilno postavljenih klupa. Svidja mi se sto ima dosta vode i jedino nacin na koji su uradjene fontane. Fontane iako su tako zamisljene , veliki plus za majstore koji su izveli onako dobar pad (ko je gradio shvatice

), jer idealno treba biti izmjereno da se podesii onako jednak i tanak pad preko ivice i da se slijeva niz memrerne ploce, taj fazon im je jedino super kod fontana. Svidja mi se drvo od kog su napravljene klupe, siroke su i ima ih dosta. Svidja mi se to sto je setaliste do gl. ulice prosireno i mnogo je otvorenije, prozracnije nego ranije.
No ima mnostvo toga sto mi se ne svidja

, krenucu redom:
-muzicki paviljon: koliko su ga pravili i najavljivali nekakva plinska stakla koja mijenjaju boju, ispade nakraju samo plavi reflektori u podu. Zatim, napravljeno u dve etaze?! to znaci da ce izvodjaci biti i gore i dole?ne razumijem?Zatim, onaj odvojeni dio, mnogo manji, gdje ima nekakav sank i racunari, izgleda bezveze, uopste ne znam kakva je svrha? I na kraju ,koja je sama smisao tog paviljona. Muzika koja se bude unutra stvarala, kako ce zvucati gledalistu i publici , osim ako se potpuno ne otvore oni stakleni zidovi, poput kliznih vrata? pretpostavljam da je publika ukopana iz razloga da gradska buka ne ometa pracenje spektakla u paviljonu?
mislim stavrno, mogli su se i na mars popeti!
-zatim fontane i voda-pomenula sam pad i nagib fontane kao +, ali smatram da je voda poput stajace vode, jako je komplikovana za odrzavanje, zato sto je iznad nje drvece, stalno nesto upada, ljudi bacaju kovanice

, a vec vidim ciganiju kako kad se smanji guzva uskacu u tu vodu i kupe te kovanice
vidim pijane adolescente koji u ljetnim mjesecima usacu u tu vodu

itd. itd. Zasto nisu napravili fontane sa vodom koja se vise krece, ide u zrak, poput one ranije??
-Spomenik P. Kocicu, vidim da je oblozen novim mermerom, fino je osvijetljen, no opet mi je (neko je vec i rekao) , potisnut periferno.
- za 5 miliona maraka su mogli da kupe rolanu travu sa bardace, tamo gdje se struze uz Savu, a ne da cekaju da naraste.
- strme klupe kao da su Stounhendz u nekoj novijoj izvedbi, neko se trudio da izgleda kao neki moderni izraz, a o funkcionalnosti "nidje veze" osim sto klinci deru i prljaju hlace i spustaju se tobogana.
-smatram da nedostaje cvijeca, ono malo leditja sto su posadili ne kosta sve ukupno 200-300 KM. Previse je sivila i betona, nekih linija, nedostaje prirode.
Smatram da je onaj stari izgled parka u osnovi bio super!
Trebalo ga je modernizovati i ostaviti centralno mjesto fontani, koja bi se modernizovala , a ipak imala onaj autohtoni izgled, jer je to jedan od simbola BL. Uraditi osvijeljenje poput ovoga, nove plocnike, poput ovih, nove biljke, a kakav crni muzicki paviljnon, to su gluposti.
Najakusticnija sala u Evropi je na nedeljnom matineu prazna, a oni prave ciganluk u cetru BL i pokusavaju da od paora naprave Mocarte i Strause.
Ne moze se nesto uraditi na silu. Onaj ko voli i zeli klasiku ici ce na koncert za svoju dusu, a ne sjediti na nekoj klupi i plocniku, gdje tutnje autobusi sa strane, piste djeca, skripe kocnice i kobajagi da se kulturno uzdize.
Bolje bi bilod a su te novce usmjerili na Kastel, na ljetnu pozornicu a ne da trava prorasta kroz one daske na klupama, koje ionako ne valjaju nicemu, Vojni Muzej ce se svakog sekunda urusiti...
Mislim, zaista.
Mada, znam sta je pozadina price, 5 mil maraka, je brdo novca, ljudi za 3 miliona naprave zgradu od 4 sprata "kljuc u bravu" sa dzakuzi kadama, a imi smo dobili takodje park vrijedan sigurno oko te cifre
ALi to je realnost, nazalost. Veliki projekti-veliki procenti. So, vi narode uzivajte dok vodi "huci" i slijeva se niz stijene, dok "na lijepom plavom dunavu" odzvanja nasim muzickim paviljnom