zitanjac je napisao:
buduci da sam ja ovu temu apsolvirala na visokom nivou (iz ciste dokonosti) evo par opservacija da se zamislite:
- najcesce se ljudima svidjaju njima slicni, kao proizvod vrhunskog egoizma ili samoljubivosti ljudi u stvari traze sebe u drugima pa tako mrsavi obicno trce za mrsavima, visoki za visokima a osobe svjetlije puti za osobama svjetlije puti, pogledajte na ulici pa cete vidjeti da vecina parova u sustini izgledaju kao rodjaci, kao sto rekoh proizvod egoizma i nista bolesno vec valjda normalna poslijedica cinjenice da sebe gledas citav zivot u ogledalu pa ti se cini da bi svaki normalan covjek trebao manje vise tako da izgleda,
- a druga stvar je sto ljudi onda iza srodnog izgleda na drugo mjesto u trazenju idealnog partnera stavljaju listu zahtjeva koji reflektuju uglavnom njihov odgoj i dozivljaje iz perioda odrastanja, tj. ako ju je majka ucila da je vazno da se u zivotu dobro uda i obezbjedi sebe i djecu onda ce vjerovatno ganjati sponzore a ako je majka pred njom ocu govorila nek se tjera u materinu bolje joj je bez njega, onda ce vjerovatno ganjati nesto drugo, opet ako su je djeca u vrticu proganjala zazirace od agresivnih ljudi itd., itd.
- prica se moze siriti do beskraja jer je veoma specificna za svakoga, preporuka je (ovo negdje pokupih) da se analiziraju zajednicke osobine prethodnih partnera ili potencijalnih partnera pa analizira zasto se bas te osobine traze i da li je to zato sto su to zaista osobine koje bi nam odgovarale ili samo zato sto time lijecimo neke vlastite komplekse a na svoju stetu, e onda pristupiti zaista pozeljnoj listi osobina kod partnera pa sliejdeci put ne cekati da dodje do suza vec se truditi vezu zasnivati sa nekim ko zaista ima izgleda da nas usreci,
a ako vam se sve to ne da a vi se onda zaljubiti slijepo u koga hocete pa sta bude bude, zivot je nekad ipak samo lutrija
evo samo da pobijem ovu teoriju, sa mojom ex je bilo suprotno, totalna suprotnost, osim mozda izgleda "facijalnog" , tu smo si mozda bili ne da bi nas zamjenio za brata i sestru(znam da ima bolesnika na ovom forumu) ali nesto slicno...oboje smo si bili lipi