banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 22:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Feb 2006, 12:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Ovaj naziv nosi navedena stara zgrada željezničke stanice u BL u centru grada. Dakle nije mi jasno zašto piše ovo savremene? Šta je sa prošlom umjetnošću? Kakva savremena?

Poslednji put menjao JHBX dana 14 Apr 2006, 18:39, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 12:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
:lol: U pravu si. Ali posto uprave galerije ne uspjeva da dodje do nikakvih arivskih podataka, izlaze samo modernu, oliti savremenu umjetnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 17:59 
Pripravnik
Pripravnik

Том, што излаже модерну уопште није разлог да се тако и назива. То је чиста ноторност из које је видљив потенцијал РС, међутим постоје паметни људи, и нормално је да се то савремена избрише, јер једноставно не може бити, јер већ има прошле умјетности, а итекако ће је засигурно и бити.

Међуосталом тако дивна зграда могла је послужити и више него постојечој сврси, у оквиру ширег умјетничког прецизније културног потенцијала.

Мислим да нама престоји у наредном периоду након сређивања одређених елементарних друштвених ствари и сређивање јако битних културних питања, ако желимо бити уопште стабилно друштво и уопште називати се друштвом.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2006, 12:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Svaka umjetnost koja nastaje u nekoj sadasnjosti je savremena, a ne treba mijesati savremenu i modernu umjetnost (jer, na kraju krajeva, ako postoji postmoderna umjetnost onda bi njen sinonim bio postsavremena umjetnost, a ja za takvu jos nisam cula). I, ako se galerija naziva ’ Galerija savremene umjetnosti’(iako se meni cini da se zove ’Muzej savremene umjetnosti RS’), to ne znaci valjda da ona ne moze izlagati i djela koja ne pripadaju savremenoj umjetnosti. Toliko o tome. (Naravno, ispravite me ako grijesim!)
A sto se tice same galerije (muzeja), njen problem je to, sto, iz ovog ili onog razloga, nije u stanju da predstavi i djela nekih znacajnijih i zanimljivijih umjetnika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2006, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Koliko ja znam ima jako velik broj galerija u svetu koje imaju rec savremena u svom nazivu. Ja sam uz Friedu.

Jer na kraju krajeva,

Covek uvek kaska, a konj ... , konj kaska na drugaciji nacin. :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2006, 17:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
JHBX je napisao:
Ovaj naziv nosi navedena stara zgrada željezničke stanice u BL u centru grada. Dakle nije mi jasno zašto piše ovo savremene? Šta je sa prošlom umjetnošću? Kakva savremena?

Suti to je jos i dobro, ona dzada kod sukrije se zove ni manje ni vise nego "Bulevar cara Dusana"...

tuga i cemer

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2006, 19:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
ja kad sam bio mali, ulica u kojoj sam zivio se zvala bulevar revolucije. ali sam ja, kad bi me neko pitao u kojoj ulici zivim (a to su radili oni dobronamjerni i manje dobronamjerni rodjaci, cisto da provjere da li se ukljucujete u njihove koordinate straha), ja bih rekao: bulevar evolucije. onda bi roditelji, rekli, ne, ne, kid a, bulevar revolucije. a ja bih rekao: e nije, recite brzo bulever revoucije i poslusajte sta dobijete. i onda bih rekao sta znaci evolucija. procitao u klajicu.

sada se ulica zove bulevar cara dusana. i ima najgoru rasvjetu u gradu. i parking je uvijek pun, zato sto je besplatan i u centru grada. i dosad sam cetiri puta zvao policiju zbog likova u parku. tolerisem ih kad vriste petkom i subotom, ali ne moze cetvrtkom. ako neko ko cita ovaj forum izlazi ispod zgrade u kojoj zivim (to so vam svi oni silni parkici) ili nocu prolazi pored zgrade pijan, neka zna da je to odvratno akusticno mjesto i sve sto pricate se prilicno dobro cuje cak i na sedmom spratu. a ljeti su svi prozori otvoreni. takodje, moja sestra trenira streljastvo i ima vazdusnu pusku. i tata se nekoliko puta salio da bi mogla malo iskoristiti to svoje znanje i to hladno oruzje na likovima ispod. super, druzite se, ali malo tise. neki ljudi ustaju u sedam.

jednom je neki lik imao solo koncert sa gomilom pratecih vokala. repertoar: dragulji eks jugoslovenskog roka. uh. naravno da sam zvao policiju. da su svirali, sta ja znam, the smiths, mozda bih bio blagonaklon. nazovem policiju i oni kazu: a, vi ste osmi koji je nazvao. ja: super.

muzej savremene umjetnosti zapravo ima mnogo zanimljivijih stvari u svom fundusu nego sto bi se dalo posjetiti. samo sto je tesko doci do toga. i pokazuju ih strancima.

sta mislite o protoku?

Poslednji put menjao Kid_A dana 21 Apr 2006, 09:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2006, 18:38 
Pripravnik
Pripravnik

Što se tiče ovog naziva o komu sam pokrenuo temu izgleda da stoji, jer ako Zagreb ima istu ustanovu istog naziva, onda je valda u redu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2006, 09:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

najveci problem je sto na celu te institucije sjede totalno nekompetentne osobe i sto ne postoji umjetnicki savijet. neko dovoljno obrazovan da odlucuje o izlozbama i umjetnicima. u banjoj luci postoji toliko mladih ljudi koji rade mnoge zanimljive stvari, ali muzej ne daje prostotima tim ljudima. mislim, oni sinoc naprave dernek za likove iz novog sada. kad ce to uraditi za nekog u banjoj luci? inace, u ovom gradu javnost i pojedinci tesko mogu povjerovati da neki iz banje luke moze uraditi nesto dobro. kao: kultura i savremenost se uvijek nalazi negdje drugdje. uzas. to je problem cijelog drustva, to je sjajno rekao mirko ilic: problem srba je u tome sto nikoga ne mogu pohvaliti, uvijek ce reci, on je peder, on ja mason, tata mu je sredio izlozbu. to je stvarno tacno. a ljudi ovdje postaju sve ocajniji. zasto nije organizovano neko bijenale i nije napravljen katalog za mlade banja lucke umjetnike? za kataloge ljudi izvan grada se daju cifre od 7000 maraka. jednako kao i u cijelom drustvu, i u kulturi postoje klanovi koji se drze zato sto im je dobro, zato sto dobijaju novac. i zato je tu gomila problema. postoji jedno pozoriste, jedan bioskop, jedna akademija, jedan muzej. i imaju monopol i zato svako moze da radi sta hoce. mladi ljudi se moraju pokrenuti. scena u sarajevu je nevjerovatno primjecena u svijetu, sejla kameric je zvijezda, sarajljije izlazu po cijelom svijetu. ovdje niko ne podrzava mlade. najgore je sto odate u ljubljanu ili beograd i ljudi malo stariji od mene imaju samostalne izlozbe i drzi ih se kao malo vode na dlanu. bio je onaj tekst u new yorke (dobro, to bas jeste drugi svijet) u kome mozete biti primjeceni samo ako imate manje od 25 godina. ja kad sam vidio da cura od 19 godina ima samostalnu izlozbu, flipno sam. zasto nema prostora za sve ljude koji su zavrsili akademiju i koji sad prezivljavaju tako sto predaju likovno u bijeljini, gradisci, kotor varosi? ljudi u sarajevu su se skoncetrisali na jeftinije medije zato sto naravno nema novca, ali rade i ljudi govore o njima. gdje da ja odem sa svojim fotografijama?

skontao sam da ljudi na ovo podrucju uopste nemaju iskustvo demokratije i da su pojam samoinicijative i borbe za svoju stvar totalno nepoznati. mora se boriti za sebe. samo ljudi iz muzeja treba da shvate da ako ne saradjuju sa mladima, to im se samo moze obiti o glavu. jer su mladi ovdje shvatili da se moraju boriti za svoju stvar. da ne moraju uvijek odgovarati da drustvu. da mogu raditi stvari koje se drugima na dopadaju. znate ono: veoma smo mladi i veoma smo bijesni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2006, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sve to stoji sto si napisao, ali dok god meni soli pamet covek (ne mislim na tebe, nego na ine knjizevnike i nadriumetnike) koji razgranicava lepotu onda ti je sve jasno.

Direktori kulturnih ustanova su prefabrani raznim bojama. (naravno ovo je teze ili lakse primetiti, ali se oseca, mozda i ima izuzetaka ali ih je veoma malo)

A kad bi se digli mladi, veruj mi da je dobar procenat prefarban tim istim bojama, ili se busa u prsa kako su nepristrasni. I kome onda ti mladi rade, ne rade za sebe nego opet za iste ljude. Za tu direktoricu Galerije ili nekog drugog samana savremene umetnosti grada nam Banja Luke.

Ja znam da zbog ovog mogu pojesti govno, ali nekako kad ti smrad dodje do usta, onda znas da ces ga za koji trenutak namirisati jos jace.

Over and out, for now.

Btw gde se skupljaju MLADI umetnici ovog grada???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2006, 20:44 
Pripravnik
Pripravnik

Kultura nam postaje esencijalni problem za rešavanje.
Ja posebno ističem umjetničku muziku kao najuzvišeniju umjetnost.
Volio bih kad bi u gradu bila kafana sa samo klasičnom muzikom i istim ambijentom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 06:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Takva kafana bi se brzo zatvorila. Nazalost :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 13:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja posebno ističem umjetničku muziku kao najuzvišeniju umjetnost.

ti ovo ozbiljno?

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2006, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
zipp je napisao:
JHBX je napisao:

Suti to je jos i dobro, ona dzada kod sukrije se zove ni manje ni vise nego "Bulevar cara Dusana"...

tuga i cemer

...i sad su mjesna zajednica... :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 23:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

imate super, super, super izlozbu u muzeju sada. ne propustiti!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 05:11 
Pripravnik
Pripravnik

Apsolutno, nijedno stvaralaštvo ne pobuđuje toliko duh čovječji kao božanstvena i istinska muzika.
Muzika i bez riječi, ima riječ, ona govori.
Daleko uzvišenije nad likovnim i ostalim. Gluma u okviru muzike kao opera na primjer, je dakle jedan idealan spoj, možda najuzvišenijeg umjetničkog, spoj muzike i glume, a opet muzika tu riječ vodi, jer gluma bez muzike je ništa, dok muzika za sebe itekako može da stoji.
Ako mislite drugačije, dajte mi svoje sugestije da čujem, mada ne sumnjam u različitost mišljenja.

http://www.unibl.rs.sr/index.php?option ... &firmaid=9 - manji pregled podjele umjetnosti
Kulturu treba drzavno stimulisati, osobito kod nas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 06:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

2 kid_a, pa i nije neka ekstra izloba. pre bih rekao dubljenje na glavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 06:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

meni je taj period novosadske avagarde u sedamdesetim nenormalno zanimljiv. na to sam se navukao kad sam otkrio juditu salgo. apsolutno je pod moranje procitati njenu zbirku 67 minuta naglas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 07:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Pa, muzika jeste donekle posebna.
Jankelevic:„ Neposredno i sama po sebi, muzika nista ne znaci, osim preko asocijacija koje izaziva i zahvaljujuci onome sto se prihvata kao uobicajeno (ovaj drugi dio ne razumijem); muzika ne oznacava nista, prema tome ona oznacava sve...“ Ali licno ne mislim da je bas bozanska i istinska. Na kraju krajeva – svaka je umjetnost posebna.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]