*Sisiban* je napisao:
Whatazor je napisao:
Душанов законик је био веома строг по питању вјерских питања, а што значи да су народи друге вјероисповјести били на великој муци. Тачно је. Али Душанов законик је био тежак за свакога сиромашка у земљи, па чак и српског кмета. И није било уступака ни за кога. Док је турски закон имао уступке за муслиманске породице.
Hrišćanskim dušama u Dušanovom carstvu ipak je bilo puno lakše naslijediti zemlju, ostvariti neko drugo feudalno pravo ili dobiti namještenje u carskom činovničkom aparatu nego onima koji su bili jeretici. I tu se odražava povlašten položaj pravoslavnih hrišćana u odnosu na "one druge".
Isto dakle kao što su i otomanski zakoni povlađivali muslimanskim porodicama u odnosu na "kaurske"...
Uostalom, za feudalno uređenje je tipična uska povezanost vjerske pripadnosti i mogućnosti prosperiranja u društvu.
Мало сам закаснио одговором, али нисам био дуго на Интернету...
Друже Сисибан не замјераш?
Одговор на наведени цитат био би: "Хоћеш ли рећи да су отроци у Душановом царству могли да пређу у виши слој друштва, само јер су били Срби?"
Одговор на Езанов коментар да су Срби извратили свој језик само да не личи на бошњачки: "Па стварно Езане, ако ми то докажеш ја ћу прећи у ислам и назваћу се Бошњаком."
Примједба Езану: "Немој мислити да ако неко нешто каже што се не слаже са твојим гледиштем, да је то уврједљиво, и да одмах мораш вратити истом мјером."