banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 12:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 195 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 01:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Ja tebi rekoh: smrtni grijesi ne mogu se oprostiti niti razrijestit. Za sve grijehe odgovaracemo o sudnjem danu. Hriscani su ljudi, a ljudi ne mogu da ne grijese.Ni jedan hriscanin ne moze niti smije reci za sebe da je dobar, jer dobar je samo Bog.
Kroz Crkvu samo pokusavamo da se popravlajmo, pa koliko ko hoce ili koliko ko moze. Kroz Crkvu se borimo protiv tjelesnih zelja ovoga svijeta , a jacamo duhovne sile: post, molitva, dobra djela ljubavi i milostinje, strpljenje, smirenje, trpljenje... E sad, pitanje je koliko uspijevamo u tome, koliko je ko uspio kao pojedinac, jer sve to nije lako dostizno, ali je cilj zivot po Hristovim rijecima jevandjelja. Istina je i to da se mnogi nazivamo hriscani, ali smo djelima zivota daleko od tog smisla tog pojma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 20:29 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Vidusa je napisao:
smrtni grijesi ne mogu se oprostiti niti razrijestit. Za sve grijehe odgovaracemo o sudnjem danu. Hriscani su ljudi, a ljudi ne mogu da ne grijese.Ni jedan hriscanin ne moze niti smije reci za sebe da je dobar, jer dobar je samo Bog.

Obrati pažnju: Hrišćani su ljudi pa zato griješe, ali teže da ne griješe ... Šta hoćeš reći - da Hrišćani teže da postanu "neljudi" ? Šta je onda Bog koji ne griješi? Je li on onda pravio čovjeka "nalik" sebi? Kako to objašnjavaš? Jabukom!? Ili možda božijom greškom?Ako se grijesi (neki) ne mogu oprostiti, onda, zašto ih činimo? Jesi li čuo za ono "poslije jebanja, nema kajanja" ? Ja bar tako mislim.

Vidusa je napisao:
Kroz Crkvu samo pokusavamo da se popravlajmo, pa koliko ko hoce ili koliko ko moze. Kroz Crkvu se borimo protiv tjelesnih zelja ovoga svijeta , a jacamo duhovne sile: post, molitva, dobra djela ljubavi i milostinje, strpljenje, smirenje, trpljenje... E sad, pitanje je koliko uspijevamo u tome, koliko je ko uspio kao pojedinac, jer sve to nije lako dostizno, ali je cilj zivot po Hristovim rijecima jevandjelja.

Dakle crkva pomaže hrišćaninu (koji nije hrišćanin, još, i možda je zgriješio do "zla boga" ...) da se "popravi" - kolko hoće i može ... Od čega da se popravlja? Od tjelesnih želja ... O -bože- ... pa od toga se ne treba popravljati! To treba *htjeti*, dođavola! Jačate duhovne sile molitvom, postom, dobrim djelima? Prema kome su te akcije okrenute ? Prema drugim ljudima -ili prema bogu- ? Prema bogu je tačan odgovor, pucate u prazno. Ljudi - okrenite se svijetu i sebi, šteta je - stvarno šteta - da mislite da vas bog sluša i da se njemu žrtvujete - manite se onog svijeta - sve što možete zamisliti ima i na ovom -.- Vidimo se na ulici, a ne na onom svijetu.

Vidusa je napisao:
Istina je i to da se mnogi nazivamo hriscani, ali smo djelima zivota daleko od tog smisla tog pojma.

Što je Ničeova misao, što vjerovatno nisi ni znao. Niče je pokazao da je teško biti hrišćanin i u suštini, moja izjava o "perverznosti" ljudi koji idu u crkvu radi oproštaja se bazira na njegovoj filozofiji.

Eto druže, šta da ti kažem!? Vidiš da se brinem za tebe ... Ja sam tvoj bog. Ti si pobjegao iz mog stada - vrati se nazad. A ako si se baš toliko odvojio od mene - onda ćeš gorijeti u raju. :)

Ali i nema svrhe, možda ćemo do kraja postojanja (čovječanstva) ostati podijeljeni u dvije grupe - oni koji žive na ovom svijetu, i oni koji se nadaju onom svijetu ...

Citiraću Marksa za kraj - "Cilj istorije je da uspostavi istinu ovoga svijeta"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Citiraj:
CE Gevara: Obrati pažnju: Hrišćani su ljudi pa zato griješe, ali teže da ne griješe ... Šta hoćeš reći - da Hrišćani teže da postanu "neljudi" ? Šta je onda Bog koji ne griješi? Je li on onda pravio čovjeka "nalik" sebi? Kako to objašnjavaš? Jabukom!? Ili možda božijom greškom?Ako se grijesi (neki) ne mogu oprostiti, onda, zašto ih činimo? Jesi li čuo za ono "poslije jebanja, nema kajanja" ? Ja bar tako mislim.

Cilj hriscanskog zivota je obozenje covjeka, tj. da postanu slicni Bogu:" Budite sveti, jer sam ja svet." To se postize trudom djela zivota sledujuci Bozijim rijecima. Dakle, ne da postanu "neljudi" nego ljudi koji zive po Bozijoj volji postujuci Bozije zapovijesti.
Covjek je stvoren bezgresan i sa slobodnom voljom. Slobodnom voljom covjek je pogazio Boziju zapovijest ("jabukom") i ostalo znamo.
Zasto grijehe cinimo? Cinimo ih zbog svoje udaljenosti od Boga, sto Boga nema sa nama i u nama.
Nasa savjest uzrokuje kajanje, a savjest je duhovno svojstvo covjekovo koje razlikuje dobro od zla, dakle je i to neka veza sa Bogom.Savjest kroz kajanje upucuje nas i usmjerava ka Bogu, tj. da ne cinimo ono sto ne valja, nego ono sto valja.

Citiraj:
"Dakle crkva pomaže hrišćaninu (koji nije hrišćanin, još, i možda je zgriješio do "zla boga" ...) da se "popravi" - kolko hoće i može ... Od čega da se popravlja? Od tjelesnih želja ... O -bože- ... pa od toga se ne treba popravljati! To treba *htjeti*, dođavola! Jačate duhovne sile molitvom, postom, dobrim djelima? Prema kome su te akcije okrenute ? Prema drugim ljudima -ili prema bogu- ? Prema bogu je tačan odgovor, pucate u prazno. Ljudi - okrenite se svijetu i sebi, šteta je - stvarno šteta - da mislite da vas bog sluša i da se njemu žrtvujete - manite se onog svijeta - sve što možete zamisliti ima i na ovom -.- Vidimo se na ulici, a ne na onom svijetu."

Tjelesne zelje su neprijatelj svakog covjeka i iz njih se radjaju sva zla ovoga svijeta:
"A poznata su tjelesna djela koja su preljubocinstvo, kurvarstvo, necistota, besramnost, idolopoklonstvo, caranja, neprijateljstva, svadje, pakosti, srdnje, prkosi, raspre, sablazni, jeresi,
Zavisti, ubistva,pijanstva, zderanja i ostala ovakva, za koja vam naprijed kazujem kao i sto kazah naprijed, da oni koji takva cine nece naslijediti carstva Bozijeg.
A rod duhovni je ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost,vjera
Krotost, uzdrzanje; na to nema zakona.
A koji su Hristovi raspese tijelo sa slastima i zeljama.
Ako u duhu zivimo, po duhu i da hodimo." (Gal.5,19-25)

Jer koji sije u tijelo svoje, od tijela ce poznjeti pogibao; a koji sije u duh, od duha ce poznjeti svoj zivot vjecni. A dobro ciniti da nam ne dosadi; jer cemo u svoje vrijeme poznjeti ako se ne umorimo.Zato dakle dok imamo vremena cinimo dobro svakome, a osobito onima sa kojima smo u vjeri." (Gal. 6, 9-10)

Tu su glavne akcije obozenja covjeka, nasuprot akcijama obezbozenja.Akcije okrenute prema drugim ljudima, prema svijetu. I ne zrtvujemo se prema Bogu, nego prema svijetu kako Bog zeli da bude svijet i ljudi u svijetu i na ulici i u gradu i u drzavi i po svom svijetu.To je bogougodan zivot, zivot onih koji slusaju Boga.
Citiraj:
"Što je Ničeova misao, što vjerovatno nisi ni znao. Niče je pokazao da je teško biti hrišćanin i u suštini, moja izjava o "perverznosti" ljudi koji idu u crkvu radi oproštaja se bazira na njegovoj filozofiji."

Zaista nije lako biti hriscanin.
U Crkvu se ne ide radi oprostaja grijeha, nego se ide radi pokajanja i radi snazenja za cinjenje dobra po onim gore rijecima. Tesko je biti hriscanin po djelima.

Citiraj:
"Eto druže, šta da ti kažem!? Vidiš da se brinem za tebe ... Ja sam tvoj bog. Ti si pobjegao iz mog stada - vrati se nazad. A ako si se baš toliko odvojio od mene - onda ćeš gorijeti u raju. "

Bog nikoga ne prisiljava. Svaki covjek odlucuje po svom izboru: hoce li cinjeti Bozija djela dobra ili djavolja djela zla: jednom gospodaru se moramo prikloniti i njemu sluziti: Bogu ili djavolu, svjesno ili nesvjesno, hotimicno ili nehotimicno!

Citiraj:
"Ali i nema svrhe, možda ćemo do kraja postojanja (čovječanstva) ostati podijeljeni u dvije grupe - oni koji žive na ovom svijetu, i oni koji se nadaju onom svijetu ..."

Svi mi zivimo na ovom svijetu i svi putujemo u drugu dimenziju (onaj svijet).

Citiraj:
"Citiraću Marksa za kraj - "Cilj istorije je da uspostavi istinu ovoga svijeta"
[/quote]

Sta je istina ovoga svijeta. Definisi je ti. A ja cu ti reci: "istina" ovoga svijeta je sveopsta laz: u se, na se i poda se. Sve je dozvoljeno zakonom jacega i cilj opravdava svako sredstvo: i u ekonomiji i duhovnim sferama.To je Darvinova i Hitlerova teorija o opstanku najjacih i najsavrsenijih, gdje nizim vrstama i rasama nema opstanka vec istrebljenje ili pretvaranje u robove. To je istina ovoga svijeta i iz dana u dan sve se vise ostvaruje.
A Bog rece:" Sinovi ste Visnjega svi."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2006, 12:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Feb 2006, 18:59
Nisam odavno se javljao ali samo da znate da jos pratim forum i citam mnoge misli koje su napisane. Uvjeren sam da ce mo putem ovoga foruma, vjerujem svi jednog dana, upoznati jos bolje Boga.
Veliki pozdrav Bog vam pomogao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2006, 18:32 
Početnik
Početnik

Danas kada pogledam unazad devet godina vidim stvarno da me Bog voli i da je puno zainteresovan za mene. Svaki otac zeli da djeca imaju povjerenja u njega, tako sam neki dan osjetio kako je lijepo nesumnjati u ovu izjavu i vidjeti i osjetiti koliko se bori za nas. Ko god bude ovo citao, ja m zelim radost u Bogu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 06:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
I ja tebi prijatelju želim radost u Bogu i svako dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2006, 09:39 
Početnik
Početnik

Evo samo da ti odgovorim kako se proko tvoje poruke moze uvidjeti koje pravi i iskreni trazilac istine. Neka te Bog blagoslovi i dadne ti mir kakav ti svijet ne moze dati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2006, 15:13 
Početnik
Početnik

Zao mi je sto je neko tesko vrijeme, a to govorim zato sto vidim da se ljudi vrlo malo pojavljuju kada je u pitanju ova tema (DUHOVNOST I RELIGIJA). Unazad godinu dana ljudu si daleko vise posjecivali i odgovarali na ovom podforumu, voleo bih ako postoji iko da ovo cita da mi odgovori sta se u stvari desava sa nama, kada nemamo vremena za duhovnost. Iz svog iskustva zivotnog sam uvdio da ako se o ovome ne govorii, ne razmislja, da treba dobro da se zapitamo gdje se u svari nalazimo. Radost za sve nas je da nas Bog voli i da nam svaki dan salje neki poziv da obratimo pozronost na Njega, jer nas On mnogo voli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2006, 15:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pozdrav kaspa!

Ne sikiraj se brate, razmisljaju svi o Bogu, ali mozda ljudi vise nemaju ideja o cemu da pisu. Sto je vise tema to se rijedje pojavljuju nove teme. Ja licno kopam malo po starijim temama ne bi li nasao nesto gdje bih komentarisao, ali nemam mnogo vremena, a tema ima ne zna im se broj, i uvijek su aktuelne. Za neke teme na nekim podforumima ne mogu da razumijem zasto se zakljucavaju, jer novi ljudi dolaze i zele da pisu svoje misljenje o nekom topic-u. Moja omiljena tema je "Tekst za razmisljanje" gdje sam vec pozvao ljude da stavljaju tekstove koji ih pokrecu. Tako pozivam tebe da stavis najomiljenije tekstove i psalme i da kratko komentarises.
Sto se mene tice, ja bih samo slavio Hrista kao sto nam rece Pavle da pjevamo u srcu psalme Gospodu, zato sam i odlucio da naucim svih 150 psalma napamet da budu uvijek uz mene, jer mi dodju trenuci kad zelim da pjevam zahvalnice Gospodu, ali nemam rijeci da izrazim zahvalnost. Zato sam cvrsto odlucio da naucim sve psalme, naucio sam vec psalm 119 i 121, te cetvrtu pjesmu o Mesiji. Naravno, prije ili kasnije, postovat cu ih na "Tekst za razmisljanje".

kaspa73 je napisao:
"Danas kada pogledam unazad devet godina vidim stvarno da me Bog voli i da je puno zainteresovan za mene. Svaki otac zeli da djeca imaju povjerenja u njega, tako sam neki dan osjetio kako je lijepo nesumnjati u ovu izjavu i vidjeti i osjetiti koliko se bori za nas. Ko god bude ovo citao, ja m zelim radost u Bogu."

života je napisao:
I ja tebi prijatelju želim radost u Bogu i svako dobro.

Zelim svima nama da spoznamo koliko ljubavi ima u Onome koji je svoj zivot dao za nas jos dok smo mu bili neprijatelji.

VELIK JE GOSPOD U MOJIM OCIMA, BLAGO ONOM KO SE U GOSPODA UZDA!

Bratski pozdrav svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2006, 21:58 
Urednik
Urednik

kaspa73 je napisao:
Zao mi je sto je neko tesko vrijeme, a to govorim zato sto vidim da se ljudi vrlo malo pojavljuju kada je u pitanju ova tema (DUHOVNOST I RELIGIJA). Unazad godinu dana ljudu si daleko vise posjecivali i odgovarali na ovom podforumu, voleo bih ako postoji iko da ovo cita da mi odgovori sta se u stvari desava sa nama, kada nemamo vremena za duhovnost. Iz svog iskustva zivotnog sam uvdio da ako se o ovome ne govorii, ne razmislja, da treba dobro da se zapitamo gdje se u svari nalazimo. Radost za sve nas je da nas Bog voli i da nam svaki dan salje neki poziv da obratimo pozronost na Njega, jer nas On mnogo voli.

To je zato jer sam ih ja otjerao :) ... Dosta je ljudima više vaših glupih ideala, vaše metafizike, vašeg samomučenja, patnje i nihilizma, vaše Božanske "ljubavi", vaše "mudrosti" vašeg "Boga" - sad ljudi furaju neke druge ideale ... Vraćamo se u vrijeme Grka, podijeljeni između Dionisa i Apolona ...

Ubijedljivo najgadnija stvar kod Hrišćanstva jeste ta ljubav prema Bogu i obrnuto ... To je nešto najodvratnije ... Pravi čovjeka djetetom ... Bog mora biti jaka ličnost! Ne neki plačko!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 07:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2006, 13:40
Nemam sad vremena ali je ov super tema, pa kad stignem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 07:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Druže Če,
do ove tvoje izjave mislio sam da s tobom vrijedi ponekad i ozbiljno prebaciti koju... :D
Čini se da si u svojim očima stvarno veličina, čovjek sa posebnom misijom, koji je ni manje ni više, rastjerao ljude s ovog podforuma... :D

Bravo majstore Če! :cheers:

Za tvoju informaciju: nikoga nisi otjerao, mnogi od onih koji učestvuju u diskusiji jednostavno nemaju vremena da pišu. Od njih sam i ja jedan, ali, vjeruj mi da redovno pratim šta se ovdje piše, jer me interesuju iskustva i mišljenja drugih.
Iskustvo podrazumijeva da neko ima određeni doživljaj nečega, i da taj doživljaj želi da približi i podijeli sa drugima. To što ti nešto takvo ne razumiješ ne treba da pripisuješ nečijoj zaglupljenosti već svojoj tupoglavosti.

Pošto pišeš da Bog mora biti jaka ličnost, a ne neki neki plačko, implicira da dobro poznaješ Boga?

Usput, i Maran Ata je svojevremeno tvrdio da je došao na ovaj foum sa zadatkom da ga razbuca, jer je sektaški. Koliko vidim u tome je baš bio uspješan? :roll:

Samo naprijed Če!

Pratimo te...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 07:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
che.guevara je napisao:
Ubijedljivo najgadnija stvar kod Hrišćanstva jeste ta ljubav prema Bogu i obrnuto ... To je nešto najodvratnije ...

Kako mozes tako ubjedljivo tvrditi da je to najgadnija stvar kad nisi to sam nikad osjetio?! Tu ljubav nisi ocigledno nikada osjetio, a ipak dajes sebi za pravo da je nazivas najgadnijom. Zasto?
Ako ti se toliko to cini gadnim, zasto onda zalazis na DiR?! Meni ako se nesto gadi, ja uopste ne obracam paznju na to.
Ovo sto si ti rekao, meni isto dodje kao da si rekao: "Najgadnija stvar kod majki je ta ljubav prema djetetu. To je nesto najodvratnije!" :oops:
Zar majka nema pravo da voli svoje djete i obrnuto?!

Kako bi bilo da tebi neki Hriscan dodje i kaze: "Ti si ateista, ti nemas ni trunke ljubavi, ti prezires svoju majku, svoga oca, svoju sestru, svoga brata, djevojku, zenu...samo zato sto si ateista. Kad ne mozes voljeti nesto najjednostavnije na svijetu, kako ces voljeti mene kao druga, prijatelja, kuma, rodjaka....?! " Kako neki Hriscanin, koji je od svog rodjenja Hriscanin, moze da kaze tebi tako nesto, a uopste ne zna sta jedan ateista uopste osjeca?! Isto tako ti ne mozes znati sta jedan vjernik osjeca.

Ja ipak mislim da jedan dio tebe zeli da postane vjernik, ali ti 'ona druga strana' neda, jer si previse siguran u sebe i u svoje tvrdnje. Inace nebi dolazio vise na ovaj podforum, i nebi non stop pricao i otvarao teme o Bogu. :)

Samo napred, nedaj se. Ti si pametan decko. Kad tad ces skrenuti na pravi put. Mozda ces stici malo kasnijim vozom, ali stices, uglavnom. :) :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 09:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dakle kako se promjenio MOJ zivot

Rodio sam se u Jugoslaviji. Bilo mi je SUPER. Druzio se, ucio, putovao. Sve je bilo dobro. Onda su para, krvi i moci zeljni kreteni (ne kazem i da oni prije nisu bili kreteni ali me bolio q...) poceli da kenjaju i vrse propagandu u korist rata. Nista nisam skontao ali dobro. Dosao je rat i ja sam otiso u rat. Bum, BANG, DUM DUM, Svusss. Zavrsio se rat. Nista posebno. Jos jedna uspomena. Rekoh sebi zivot ide dalje. Sada ce biti sve u redu. Ali ne lezi vraze...

Tek sad krecu problemi. Prvo krenu da kenjaju partije i da prave jos gore podjele medju ljudima. Tako ja postanem nacionalista. Zatim krece propaganda religije. Ja postanem religiozan. Dodje mi neki jehovin svedok. Ja postanem sektas. Poslije opet izbori. Neko ubije babu u Drnisu. Ja opet postanem nacionalista. Dodje i internet. Tu nastaje poplava. Imas sve i svasta. Budem sve i svasta. Neki tipovi pokrenu proYU sajt. Ja postanem jugosloven.

Jel dosadilo? Ima jos. Ti Jugosloveni previse kenjaju pa ne budem vise sa njima. Gledam Matrix trilogiju. Ispali me skroz. Procitam neku knjigu od nekog tandara mandara ... Bio sam jos i fasista, budista, rasista, komunista, ...

Uglavnom shvatio sam. Nemojte narodu prodavati maglu i muda za bubrege.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 09:49 
Majstor
Majstor

Pozdrav hostler,

Nije problem ni u jehovinim svjedocima, ni u rasistima, ni u budistima, ni u fasistima, ni u komunistima, nego u onome koji nema postojanosti u sebi bez obzira bio on rasista, jehovin svjedok, budista, fasista, komunista....

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 09:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Pozdrav hostler,

Nije problem ni u jehovinim svjedocima, ni u rasistima, ni u budistima, ni u fasistima, ni u komunistima, nego u onome koji nema postojanosti bez obzira bio on rasista, jehovin svjedok, budista, fasista, komunista....

Pozdrav!

Pozdrav i tebi,

moze biti da si u pravu. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 09:54 
Majstor
Majstor

I mijenjaj nick pod hitno, nemoj da jos neko skonta sta znaci :-)

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 09:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ovaj nick ima duboko intimno znacenje za mene. Necu ga mjenjati. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 14:18 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 20:18 
Urednik
Urednik

hostler je napisao:
Uglavnom shvatio sam. Nemojte narodu prodavati maglu i muda za bubrege.

Hehe gore ovo što si opisao mnogo liči na moj život, stim što sam ja dosta mlađi od tebe tako nisam proživio sve to niti istim redom, ali pattern matching odgovara 50% :)

Dobar nick.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 195 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]