Citiraj:
CE Gevara: Obrati pažnju: Hrišćani su ljudi pa zato griješe, ali teže da ne griješe ... Šta hoćeš reći - da Hrišćani teže da postanu "neljudi" ? Šta je onda Bog koji ne griješi? Je li on onda pravio čovjeka "nalik" sebi? Kako to objašnjavaš? Jabukom!? Ili možda božijom greškom?Ako se grijesi (neki) ne mogu oprostiti, onda, zašto ih činimo? Jesi li čuo za ono "poslije jebanja, nema kajanja" ? Ja bar tako mislim.
Cilj hriscanskog zivota je obozenje covjeka, tj. da postanu slicni Bogu:" Budite sveti, jer sam ja svet." To se postize trudom djela zivota sledujuci Bozijim rijecima. Dakle, ne da postanu "neljudi" nego ljudi koji zive po Bozijoj volji postujuci Bozije zapovijesti.
Covjek je stvoren bezgresan i sa slobodnom voljom. Slobodnom voljom covjek je pogazio Boziju zapovijest ("jabukom") i ostalo znamo.
Zasto grijehe cinimo? Cinimo ih zbog svoje udaljenosti od Boga, sto Boga nema sa nama i u nama.
Nasa savjest uzrokuje kajanje, a savjest je duhovno svojstvo covjekovo koje razlikuje dobro od zla, dakle je i to neka veza sa Bogom.Savjest kroz kajanje upucuje nas i usmjerava ka Bogu, tj. da ne cinimo ono sto ne valja, nego ono sto valja.
Citiraj:
"Dakle crkva pomaže hrišćaninu (koji nije hrišćanin, još, i možda je zgriješio do "zla boga" ...) da se "popravi" - kolko hoće i može ... Od čega da se popravlja? Od tjelesnih želja ... O -bože- ... pa od toga se ne treba popravljati! To treba *htjeti*, dođavola! Jačate duhovne sile molitvom, postom, dobrim djelima? Prema kome su te akcije okrenute ? Prema drugim ljudima -ili prema bogu- ? Prema bogu je tačan odgovor, pucate u prazno. Ljudi - okrenite se svijetu i sebi, šteta je - stvarno šteta - da mislite da vas bog sluša i da se njemu žrtvujete - manite se onog svijeta - sve što možete zamisliti ima i na ovom -.- Vidimo se na ulici, a ne na onom svijetu."
Tjelesne zelje su neprijatelj svakog covjeka i iz njih se radjaju sva zla ovoga svijeta:
"A poznata su tjelesna djela koja su preljubocinstvo, kurvarstvo, necistota, besramnost, idolopoklonstvo, caranja, neprijateljstva, svadje, pakosti, srdnje, prkosi, raspre, sablazni, jeresi,
Zavisti, ubistva,pijanstva, zderanja i ostala ovakva, za koja vam naprijed kazujem kao i sto kazah naprijed, da oni koji takva cine nece naslijediti carstva Bozijeg.
A rod duhovni je ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost,vjera
Krotost, uzdrzanje; na to nema zakona.
A koji su Hristovi raspese tijelo sa slastima i zeljama.
Ako u duhu zivimo, po duhu i da hodimo." (Gal.5,19-25)
Jer koji sije u tijelo svoje, od tijela ce poznjeti pogibao; a koji sije u duh, od duha ce poznjeti svoj zivot vjecni. A dobro ciniti da nam ne dosadi; jer cemo u svoje vrijeme poznjeti ako se ne umorimo.Zato dakle dok imamo vremena cinimo dobro svakome, a osobito onima sa kojima smo u vjeri." (Gal. 6, 9-10)
Tu su glavne akcije obozenja covjeka, nasuprot akcijama obezbozenja.Akcije okrenute prema drugim ljudima, prema svijetu. I ne zrtvujemo se prema Bogu, nego prema svijetu kako Bog zeli da bude svijet i ljudi u svijetu i na ulici i u gradu i u drzavi i po svom svijetu.To je bogougodan zivot, zivot onih koji slusaju Boga.
Citiraj:
"Što je Ničeova misao, što vjerovatno nisi ni znao. Niče je pokazao da je teško biti hrišćanin i u suštini, moja izjava o "perverznosti" ljudi koji idu u crkvu radi oproštaja se bazira na njegovoj filozofiji."
Zaista nije lako biti hriscanin.
U Crkvu se ne ide radi oprostaja grijeha, nego se ide radi pokajanja i radi snazenja za cinjenje dobra po onim gore rijecima. Tesko je biti hriscanin po djelima.
Citiraj:
"Eto druže, šta da ti kažem!? Vidiš da se brinem za tebe ... Ja sam tvoj bog. Ti si pobjegao iz mog stada - vrati se nazad. A ako si se baš toliko odvojio od mene - onda ćeš gorijeti u raju. "
Bog nikoga ne prisiljava. Svaki covjek odlucuje po svom izboru: hoce li cinjeti Bozija djela dobra ili djavolja djela zla: jednom gospodaru se moramo prikloniti i njemu sluziti: Bogu ili djavolu, svjesno ili nesvjesno, hotimicno ili nehotimicno!
Citiraj:
"Ali i nema svrhe, možda ćemo do kraja postojanja (čovječanstva) ostati podijeljeni u dvije grupe - oni koji žive na ovom svijetu, i oni koji se nadaju onom svijetu ..."
Svi mi zivimo na ovom svijetu i svi putujemo u drugu dimenziju (onaj svijet).
Citiraj:
"Citiraću Marksa za kraj - "Cilj istorije je da uspostavi istinu ovoga svijeta"
[/quote]
Sta je istina ovoga svijeta. Definisi je ti. A ja cu ti reci: "istina" ovoga svijeta je sveopsta laz: u se, na se i poda se. Sve je dozvoljeno zakonom jacega i cilj opravdava svako sredstvo: i u ekonomiji i duhovnim sferama.To je Darvinova i Hitlerova teorija o opstanku najjacih i najsavrsenijih, gdje nizim vrstama i rasama nema opstanka vec istrebljenje ili pretvaranje u robove. To je istina ovoga svijeta i iz dana u dan sve se vise ostvaruje.
A Bog rece:" Sinovi ste Visnjega svi."