banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 21:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Posao...
PostPoslato: 02 Apr 2006, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Ne znam ni sama gdje bih stavila ovu temu.

Uglavnom u zadnje dvije godine sam se nagledala ljudi koji (navodno) traze posao, ali ustvari "Boga mole da ga ne nadju".
Tu su kuknjave kako nema posla, kako nemaju hljeba da jedu, prenemaganja, a kad im se ponudi nesto onda su jako izbirljivi kao da (u najmanju ruku) imaju 2 fakulteta zavrsena, pa im je ispod casti raditi bilo sta osim biti direktor nekog super uspjesnog preduzeca.

Tu gdje radim radnice se cesto mijenjaju, pa se za posao najcesce javljaju osobe koje bi najradije da svakog prvog dodju samo po platu, ako ikako moze.
Od desetak osoba koje se jave na oglas (u gradu punom nezaposlenih osoba samo 10-ak njih se javi na oglas!!!) najcesce samo 1-2 uopste zele naci posao i raditi.

Svi bi nekako ili u direktorsku fotelju ili ako moze odmah u penziju (ali da penzija bude par hiljada maraka). :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2006, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sem toga honorarno anketarim. Ponekad trazim ucesnike za fokus grupe.
Za nekih sat vremena ucesca u fokus grupi zaradis 10 eura ili neki poklon u toj vrijednosti...i jako je tesko naci zainteresovane. :roll:

Dobijes kaficu, sokic, odgovoris na par pitanja i uzmes lovu - pa ja radim 8 sati za manje para!!!

U jednom slucaju je isla moja skolska prijateljica sa suprugom i sestrom, te cijelih 45 minuta (koliko je sve to trajalo) su rekli samo svoje ime pri predstavljanju (prezime nisu rekli), a kasnije nisu ni trebali nista reci, jer je 2-3 ucesnika bilo i vise nego raspolozeno za pricu. I njih troje je dobilo ukupno 30 eura. :D

Evo ovih dana sam trazila osobe koje kupuju smoki i zitarice, koje su spremne govoriti o tome koje marke kupuju, koliko cesto... i niko nece...
Sve skupa traje sat vremena i grupi prisustvuje 10 ljudi. Mislim, to je svega par recenica po osobi, vise i ne stignes u to malo vremena. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2006, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Takodje sam prosle godine trazila nekog spremnog da radi 15 dana umjesto mene (gazda nije mogao da mi omoguci godisnji, ali je pristao na to da ja nadjem sebi zamjenu i dam pola svoje plate toj osobi).
Prosle godine nisam otisla na "godisnji". :D

Svi kukaju kako nema posla, kako bi rado radili i zaradili, a onda kad im nesto iskrsne - nece, izmisljaju izgovore, svasta nesto.

Uglavnom, zanima me da li postoji neki naziv ili neki odredjeni poremecaj koji se ocituje u tome da ljudi kukaju i kukaju i kukaju kako ocajnicki zele posao, ma bilo kakav, a kad im se nesto ponudi, ocajnicki izmisljaju nebulozne razloge zasto oni to ne mogu prihvatiti?

Primjecujete li vi ovu pojavu u svom okruzenju?

Meni to postaje pomalo smijesno.
Ali mora da i ta pojava u danasnje vrijeme vec ima svoj strucni naziv. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2006, 20:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Naši su bizMismeni generalno bezobrazna sorta, reakcija ljudi na često bezočno iskorištavanje je sasvim normalna.

Praktično svi koje znam rade nešto, često i za džabe.
Znam par djevojaka koje su skoro završile ekonomski fakultet i trenutno rade kao volonterke.
Znam i jednog momka sa diplomom mašinstva koji je radio godinu dana kao volonter i na kraju mu gazda rekao da ne treba više da dolazi.
Ja trenutno imam jedan plaćen posao, a drugi radim volonterski. (par sati sedmično, i jedan i drugi, nemam vremena za više jer valja diplomirati ove godine... nadam se :) )

Za ankete pokušaj da okačiš oglas ovdje, ne vjerujem da nećeš moći naći kandidata. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2006, 23:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
venti je napisao:
Uglavnom, zanima me da li postoji neki naziv ili neki odredjeni poremecaj koji se ocituje u tome da ljudi kukaju i kukaju i kukaju kako ocajnicki zele posao, ma bilo kakav, a kad im se nesto ponudi, ocajnicki izmisljaju nebulozne razloge zasto oni to ne mogu prihvatiti?

Ne postoji. Zove se Suplja ( nisam ti ja za to ... ) Leziljebovicka. :lol:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2006, 07:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma nasla sam ja na kraju te 4 osobe, koliko sam trebala, ali je potraga isla kao da trazim djevicu od 50 godina. :D

Nekako mi nije jasno da ljudi toliko kukaju da nema posla, da im je tesko, a ne zele da rade, biraju...

A sto se tice fakulteta, juce sam saznala da djevojka koja je svracala tu gdje radim, a zavrsila je ekonomiju - sad za sad radi u trgovini. :-?
Takodje jedna od musterija, djevojka je zavrsila fakultet, govori 2 jezika, radila je tri godine sve i svasta, pa i kao konobarica, dok prije par mjeseci nije nasla posao u struci.
Stariji covjek sa fakultetom kreci stanove, jer je zaposlen u propaloj drzavnoj firmi i od tih primanja ne moze da zivi...
Jedna nastavnica je, mimo posla, negdje poslije rata, cistila kafic Kalvados u Mejdanu...

I bas to me cudi, ljudi s fakultetom ili koji ga zavrsavaju prihvataju da rade bilo sta, a neki sa srednjom skolom i ne bas nekim posebnim sposobnostima biraju i pametuju, a onda kasnije kukaju od cega ce platiti kiriju, od cega ce da zive.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2006, 10:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Sigurno da ima i loših poslodavaca, a bogami i loših radnika. Izgleda da Marfijev zakon i tu funkcioniše odlično: nikako da se 'nađu' dobar poslodavac i dobar radnik, uvijek se neko žali...

Uglavnom, ljudi koji traže posao bi da nađu neki "na nivou", ne bi oni da rade bilo šta! :D

Kad bi moglo nekako da radno vrijeme bude klizno, da nema šefa koji prigovara, da se poslovi sklapaju u kafani, da se ide dobrom makinom vozikati po gradu, na doručke, ručkove i sastanke, da se ima para za lagodan život bez briga itd. onda bi se radilo... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2006, 17:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Normalno je da ljudi očekuju odgovarajući posao I da su ravnodušni kada ne dobiju ono što I ne žele, tražeći ono pravo, I mislim da taj osječaj ne vara. Stvar je ovo sve I loše organizacije društva. Naravno, ljudi osječaju da to nije to, ali kad zatreba svako će raditi bilo šta odgovarajuće I više od tog.

Za mene su bitni sledeći problemi:
- Nemogućnost časnog vršenja posla, dakle poštenog, a od radnika se redovno zahtjeva da laže u radnom odnosu, ovisno o mjestu.
- Neimanje prava na misao, govor i djelovanje.
- Radnici su prepušteni bespoštednom maltretiranju od strane poslodavaca, a što po meni trebaju kontrolisati državni administrativni ili lokalni odgovarajući organi. Zaštititi radnike zaštitnim I pravnim mehanizmima
- radnik se uslovaljava I ucjenjuje gubitkom radnog mjesta, dakle napada se porodica I pravo rada, ljudi se boje na radnim mjestima I tjera ih se da čine stvari onako kako ne treba
- …itd, ima I drugih stvari vezanih za ovo sve, kao uvođenje finansijske potpore nezaposlenima, dobrovoljni angažmani nezaposlenih, ujednačavanje visina plata između radnika I funkcionera bez velikih odstupanja, zatim regulisanje prava na rad po osnovu prava jednakosti na rad što povlači konstataciju o tome da je protupravno da netko vrši dve dužnosti, ili radi dva posla, jer imamo nezaposlene kojima je oduzeto to pravo, davanjem prava na ličnu korist multiplikacijom poslova…itd.

Generalno gledajući, mnogo imamo šta poraditi u sferi radnih odnosa, samo pitanje je da li to smijemo, da li to vlast želi, ili nekomu ova kaotičnost odgovara kako bi bio neodgovoran.

Mene su lično neki poslovi mimoišli, a kandidovao sam se za njih, ali nisam patio, jer kao I svako mislim da sam za neke višlje poslove, ali nijedan posao do sada nisam odbio, međutim sada jednostavno smatram da mi određeni poslovi ne pristoje, navodno da je to ispod nivoa, dakle smatram da više vrijedim od mnogih visokopoziciranih koji nezasluženo drže poziciju tjerajući me da radim ono što oni trebaju raditi, a kako im ne bih ja ili tko drugi oduzeo posao.

Što se tiče Biroa rada, kako bih mogao biti zadovoljan? Ništa oni ne rade, ni ministarstva, za dobre ideje smo zatvoreni, a za ideje nečasti I ugnjetavanja smo otvoreni, nadam se ne zadugo,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2006, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

JHBX,

Naravno da je normalno da ljudi ocekuju odgovarajuci posao i da nisu ravnodusni ako isti ne dobiju. Ono sto se razlikuje je reakcija odredjene osobe u toj situaciji. Neko se uslovno receno preda cim naidje na prvu prepreku na putu ka cilju, a neko drugi se nastavi boriti za ono sto zeli.

Takodje, niko nije rekao da je drustvo idealno ( daleko od toga ). Ali - idealno drustvo ne postoji.

Poslodavci svugdje pokusavaju izvuci maksimum od zaposlenog, u svim drustvima postoji velika konkurencija na trzistu rada, narocito za prestizna radna mjesta. Rijetko gdje su ljudi placeni onoliko koliko to zasluzuju. Na dvostruke standarde ces naici svuda. Cak i ako imas privatni biznis, drzava ti nametne tako velike dazbine, da ces se postenim radom tesko obogatiti, bilo gdje da si.

Ali od lamentiranja nad "hudom sudbom" nema nista. Pogotovo ako si dozvolis da postanes ogorcen ( na drustvo, pojedinca, nebitno ). Mnogo bolja opcija je raditi posao koji mozes dobiti dok trazis ono sto ti vise odgovara, nego cekati da se ukaze iskljucivo "ono sto zasluzujes". Jer poslodavac ima vise povjerenja u nekoga ko je fleksibilan i uspjesan u razlicitim poslovima, nego osobu koja godinu-dvije npr. ne radi nista, jer ne moze dobiti posao koji mu po njegovim kvalifikacijama odgovara.

Vecina poslova, ugovora, se sklapa na osnovu ugleda koji steknes i ( donekle ) karizme koju posjedujes. A ugled na radnom mjestu stices zahvaljujuci svojim radnim osobinama i karakteru ( a ne radnom mjestu kao takvom ), i onda ti se vremenom vrata sama pocnu otvarati i prije nego sto si stigao pokucati.

Sretno.

p.s. Pravo na misao ti niko ne moze oduzeti. Govor i djelovanje cesto moraju sacekati. :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 05:58 
Pripravnik
Pripravnik

Japanese_rose je napisao:

Takodje, niko nije rekao da je drustvo idealno ( daleko od toga ). Ali - idealno drustvo ne postoji.

Čovjek teži ka idealnom, u idealno se gleda, istina ne može biti idealno, ali u tome se treba truditi za što veći stepen dobra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 06:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 07:07 
Pripravnik
Pripravnik

osim toga normalno covjekovo stanje je upravo ono idealno tj. savršeno na šta nas je Bog pozvao rječju ''Budite savršeni kao što sam Ja'', dakle nesavršenost nije normalno stanje čovjeka, ali budući da smo skloni grijehovima to je Bog milostiv da nas u pokajanju čisti od naših grešaka i na osnov milosti mi uvijek možemo osjetiti taj nivo idealnosti, i prema tomu se uvijek teži kao normali, a nikako prema tužnim činjenicama, jer upitajmo se šta nas veseli, šta to veseli naš duh ako li ne punoća savršene čistoće, ... zamislite problema uopšte nema, zato svako treba da se čisti u sebi, i da ide ka što boljem, ka što većem procentu idealnosti, boreći se za to.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 19:38 
Pripravnik
Pripravnik

Želim i ovo reći o našim poslanicima koji imaju više od 1000 km platu, ali posebno i odbornicima skupština opština koji u BL imaju 700KM platu, dakle u najnerazvijenijoj opštini valjda odbornici imaju bar 300km, ako ne onda to treba omogućiti, evo zašto:

Izračunajte koliko odbornika ima u RS, broj opština puta odprilike 30-40 odbornika, i dobiti ćete 1500 odbornika.

Šta je problem? Ja predlažem da im to bude osnovni posao i adekvatno plačen, dakle da ne smiju raditi nigdje drugdje, već u društvu, kao neka vrst sudija u društvu na usluzi društvu i građanima, tkzv. Uši društva i prosleđivaći dobrih ideja u institucije. Oni bi radili sa građanima u brojnim problemima i imali bi i sudska ovlaštenja. Ja mislim da je ovo generalno nazvano posao i protiv sam toga prava da oni išta drugo rade.
Pozitivnost ovoga je oslobađanje 1500 radnih mjesta i to visokokotiranih za većinom visokoobrazovane...rješenja svuda ima, samo se ne traže, niti ljudima kao da je stalo do opšteg dobra. Mislim da uistinu nije u redu da diplomirani inženjer nema posao, a da neki odbornik prima dve plate.

Tako je i sa članstvom u nadzornim i upravnim odborima...itd drugim vidovima organizovanja. Eto dakle još minimum 1500 radnih mjesta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2006, 01:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ventilator javi mi za te grupe, eto ja cu da zaradjujem eure odgovaranjem na pitanja. zainteresovan sam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2006, 11:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Nije mi se dalo citati sve postove..

ventilator je napisao:
Sem toga honorarno anketarim. Ponekad trazim ucesnike za fokus grupe.
Za nekih sat vremena ucesca u fokus grupi zaradis 10 eura ili neki poklon u toj vrijednosti...i jako je tesko naci zainteresovane. :roll:

Mene zanimaju fokus grupe.
Koliko vremenski traje to? Pitam zbog toga sto imam jos obaveza sa strane.

Citiraj:
Uglavnom u zadnje dvije godine sam se nagledala ljudi koji (navodno) traze posao, ali ustvari "Boga mole da ga ne nadju".
Tu su kuknjave kako nema posla, kako nemaju hljeba da jedu, prenemaganja, a kad im se ponudi nesto onda su jako izbirljivi kao da (u najmanju ruku) imaju 2 fakulteta zavrsena, pa im je ispod casti raditi bilo sta osim biti direktor nekog super uspjesnog preduzeca.

Nailazim na takve pacijente. Posao ispod casti ili sta vec..
Svi imaju neku pricu tipa to je mala plata, ili sl. A nemaju posla. A onda neka sjedi kod kuce pa nista ne zaradjuje.. Da se razumijemo, govorim o poslovima gdje se stvarno ne moze reci da je u pitanju izrabljivanje, nego su to obicno manje strucni poslovi.
Mogao bih stvarno puno da pishem o ovakvim slucajevima..

Zbog cega ljudi nece da rade?
Ima tu i naslijedja socijalizma (plata prvog u mjesecu, niko ne gleda efikasnost, bez puno ispitivanja..), losha iskustva (iskoristavanje prethodnih poslodavaca, probni rad pa otkaz, ..), "ponos i predrasude" ('necu ja za malu platu', tzv "bolje_da_lezim_nego_da_me_malo_placaju" sindrom, ...) i sl.
Sve je OK ako covjek ima posao, ali ako se radi o nekome ko je bez posla, pogotovo vec duze vrijeme, onda stvarno ne razumijem takve ljude.

Citiraj:
Znam par djevojaka koje su skoro završile ekonomski fakultet i trenutno rade kao volonterke.

Kod mene u firmi volontira djevojka koja treba uskoro da zavrsi Ekonomski fakultet. Kada je primljena na radno mjesto bila je odusevljena, jer je htjela da vidi prakticno kako se sta radi!

Ne mogu da razumijem pripravnika koji odbija svaku mogucnost volontiranja, upoznavanja sa poslom ili sl.

Citiraj:
Znam i jednog momka sa diplomom mašinstva koji je radio godinu dana kao volonter i na kraju mu gazda rekao da ne treba više da dolazi.

A i to se desava.. Moze biti vishe razloga, obicno je pitanje poslodavca koji zeli jeftinu (besplatnu) radnu snagu. Moze biti i da se volonter mora pokazati na poslu pa ce ga poslodavac primiti..
Govorim uopsteno..

Citiraj:
I bas to me cudi, ljudi s fakultetom ili koji ga zavrsavaju prihvataju da rade bilo sta, a neki sa srednjom skolom i ne bas nekim posebnim sposobnostima biraju i pametuju, a onda kasnije kukaju od cega ce platiti kiriju, od cega ce da zive.

To je sve u glavi. Stvar konta kod covjeka. Poznajem ljude sa diplomom rade sve i svasta, obicno poslove za koje ne treba posebna kvalifikacija (cuvanje djeteta, nocni cuvar, odrzavanje prostorija neke firme..)

JHBX je napisao:
Mene su lično neki poslovi mimoišli, a kandidovao sam se za njih, ali nisam patio, jer kao I svako mislim da sam za neke višlje poslove, ali nijedan posao do sada nisam odbio, međutim sada jednostavno smatram da mi određeni poslovi ne pristoje,..

Ovo je vec druga prica.. da su te mimoisli poslovi za koje si konkurisao. Ventilator duva :) o poslovima koji su ponudjeni. Znaci, samo kazes DA.
Konkursi su prica za sebe...
A da svi zelimo sebi najbolje, to je logicno.

JHBX je napisao:
Što se tiče Biroa rada, kako bih mogao biti zadovoljan? Ništa oni ne rade, ni ministarstva, za dobre ideje smo zatvoreni, a za ideje nečasti I ugnjetavanja smo otvoreni, nadam se ne zadugo

Crnjak, ali stvarno su nadlezne institucije poprilicno zatvorene za nove ideje.. :-?

Citiraj:
Vecina poslova, ugovora, se sklapa na osnovu ugleda koji steknes i ( donekle ) karizme koju posjedujes. A ugled na radnom mjestu stices zahvaljujuci svojim radnim osobinama i karakteru ( a ne radnom mjestu kao takvom ), i onda ti se vremenom vrata sama pocnu otvarati i prije nego sto si stigao pokucati.

Potpupno tacno. Ali u firmama gdje je shef normalna osoba koja posmatra potencijale radnika, gdje nema nepotizma, gdje neces ugroziti nekoga od "privilegovanih",...
Nema bash puno takvih firmi kod nas bash zbog oboga sto sam naveo. Ali situacija se poboljsava.

Poseban problem kod ljudi jeste sto ljudi ne zele da uce.
Ljudi kod nas su teski kada je to u pitanju. Mnogo njih (kako starih tako i mladih) smatra da nema ucenja poslije skole. Prekvalifikacija, doedukacija, usavrsavanje,... uopste, nadogradnja na postojece znanje i vjestine, to je sve kao tabu tema kod nas.
A da ne kazem da nisu spremni da uloze nesto u edukaciju.
Onaj ko na vrijeme shvati da se stalno uci u poslu i da bi zadrzao postojecu poziciju da mora da uci, taj ce proci OK.

Ima posla, problem je sto ljudi ne zele da rade... [Oksigen radio, ponedjeljak 16-17h, emisija "Ima posla - Nema posla"]

Ipak ja procitah na kraju sve vase postove. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2006, 23:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
citala sam "napreskok'ce" :D sve ove vase komentare, no potpuno se slazem da ljudi kukaju i biraju i pri tome gube vezu sa realnosti tj. onim sto su , sta znaju i sta umiju i sta se nudi.

Danas bi svi da rade u kancelariji, administraciji, po mogucnosti firme tipa : Telekom, Mobis, Elektoprivreda, Gradska Uprava, Hemofarm i slicne.... e pa "i tata bi sine" :lol:
A pri tome ne uzimaju u obzir da imaju zavrsenu skolu tipa: poljoprivrednu, gradjevinsku, tehnolosku, metalsku, elektro, medicinsku, gimnaziju.... naravno ne vrijedajm nista, samo treba traziti u duhi svoje spreme , ako moze po mogucnosti, a ako ne, ona sta se daje, pa samo nek se radi.

Druga stvar i otezavajuca okolnost je sto je drustvo takvo kakvo je,da nemamo privrede gdje ce se ljudi u struci zaposljavati, tako da imamo u nekim strukama gubitak kadra, a u drugim deficit, pa imamo one sto su samouki i slicno.
Dakle trziste rada , ponuda i potraznja su na 0.
Neosporan je problem u drustvu.

No,opet, to nije izgovor da ti sam ne mozes necim da se bavis u medjuvremenu bar a da se pri tome edukujes, doedukujes, prekvalifikujes, usavrsavas i imas nekakav cilj.
Jer stalno pominjem onu" "budite vi sami promjena , koju zelite da vidite u svijetu"

Ovo sto je venti pomenula da ne moze naci nekoga za zamjenu za godisnji odmor. Svakeaa godine imam taj problem, gdje je jako tesko naci nekoga ko bi radio 2 mjeseca.
Takodje mnogo je djevojaka koje kukaju , a kada im ponudim obican rad, prodaja kozmetike , mreza, uclanjenje, popusti...nisu zainteresovani. Dok ja recimo time obezbijedim sebi gratis sminku i sve kozmeticke preparate (svaka zena da to mjesecno, nije malo para :wink: ), i josh + kupim sebi bar 2 dopune za mob mjesecno....
Dakle, uz malo truda i sav dodatni posao i okupaciju, pokrijes neke troskove.

Ovo je samo jedan mali primjer, a da ne pricam sve one poslove sezonske sto se nude. Smatram da nista nije sramota raditi, pogotovoo dok si mlad , dok se izgradjuje si ulazes u sebe.
No, nekima je mnogo lakse sjediti po cijeli dan u kafani, i povremno napraviti koji krug autom sa otvorenim prozorom , pricati samo o mobilnim aparatima i autima ( a to kad cujem , digne mi se kosa na glavi :roll: )

U isto vrijeme, me mnogo nervira kad cujem da ta kategorija mladih ljudi non -stop kopa da ode u inostransvo, jer "tamo ima posla" i onda odu tamo i rade u kuhinjama, peru sudje, prenose tanjire, peru sajbe po pumpama, rade u piljarama, peru flase, ciste stubista, dvorista , prenose gajbe i slicno...
A kad ih ponudis ovdje da nesto slicno rade... "a ne ne boze sacuvaj", to im je sramtoa i ispod casti. Mislim, strasno.

Znam momke koji krece stanove da bi upisali semestar, lakiraju parkete, cijepaju drva, farbaju ograde, kupe sljive, kose travu, farbaju i obrezuju voce i mnostvo toga.
ZNam djevojke koje rade kao promoterke, dijele plakate, hostese su , sminkaju, masiraju, kucaju diplomske, maturske, da bi isto sebi priustili dzeparac ili za knjige.

No , isto tako znam njih dosta koji su ostali na srednjoj skoli i mastaju samo o kancelariji i radu za kompjuterom...a pri tome imaju zavrsenu trgovacku npr i na ponudu da rade u buticima - odbijaju :roll:

Ma mnogo je tih primjera, zaista.
Ja cu takodje uskoro steci visoku str. spremu , pa radim poslove, koji su i fizicki zahtjevni, i za koje ne treba neka velika "filozofija", ali da bi jednostavno isla dalje i omogucila i nastavila neki kontinuitet, "poturim ledja" .

No, kao sto neko rece, masa je "lezi lebe da te jedem", tako da to je razlog tih klasnih razlika koje vec postoje , a na zapadu su odavno realnost.
I kad to sve vidim, nije mi zao, sto je to tako. Onaj ko radi i ulaze u sebe treba da ima, ko sjedi i kuka, nema , pa nema, sta cu mu ja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2006, 23:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
simplicity je napisao:
Jer stalno pominjem onu" "budite vi sami promjena , koju zelite da vidite u svijetu"

simplicity je napisao:
Onaj ko radi i ulaze u sebe treba da ima, ko sjedi i kuka, nema , pa nema, sta cu mu ja.

Ovo su dvije super recenice..

Sad cu da dopunim ovu pricu i...
Opet da iskoristim priliku da pozovem sve nashe mlade ljude.. Salim se, necu ovako formalno, ali evo,
ako neko cita ove redove,
ima 20-25 godina,
i ako misli da zeli nesto za sebe da promjeni,
da si poboljsa sanse za nalazenje posla,
pokusa barem da se malo usavrsi,
u toku je prijavljivanje kandidata za besplatnu edukaciju:
- kurs racunara
- engleski jezik
- obuka "Kako uspjesno traziti posao".

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=19744
Sve za dz.

Izvinjavam se na OT, ali na neki nacin zelim da dokazem da ima shanse.. ko hoce..

Nego, nismo nasli definiciju bolesti. Sta sad? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 07:36 
Veteran
Veteran

Citiraj:
Uglavnom, ljudi koji traže posao bi da nađu neki "na nivou", ne bi oni da rade bilo šta!

Eh, treba čovjek i da cijeni samog sebe.

Neću se ja furati da sam čestit i vrijedan jer mi je frka za novac pa me iskorištava tamo neki gazda. Meni je nužda, a on je bezobrazan. To je jedna ružna situacija.

Citiraj:
Kad bi moglo nekako da radno vrijeme bude klizno, da nema šefa koji prigovara, da se poslovi sklapaju u kafani, da se ide dobrom makinom vozikati po gradu, na doručke, ručkove i sastanke, da se ima para za lagodan život bez briga itd. onda bi se radilo...

Tačno tako. ;)

Po meni, oni koji dirinče i zahvalni su gazdama na potplaćenosti su prosto nesposobni, a ne vrijedni, pošteni i krasni.
Prodajemo svoj rad i na nama je da se potrudimo prodati ga što skuplje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ljudi moji, danas svako smatra da su gazde bezobrazne i da je svaka plata za njihov rad premalo. U redu je što svi sebe cijenimo, ali precjenjivanje je učestalo i to najčešće se radi o likovima bez neke škole i individualnih sposobnosti koje je npr. sramota nešto počistiti, jer će ih neko sa ulice vidjeti.

I još, ovaj naš biro je žešća farsa. Prošle godine je moja mama zbog nekih ranijih dogovora tražila radnicu preko biroa i dobila spisak prijavljenih odgovarajuće struke. Od tog spiska sa nekih 50-ak imena, polovina je pred porođajem ili čuva sitnu djecu, a ostale već rade na crno. Treba li reći da nijedna nije ni na razgovor došla? E, onda su ih sve nakon toga skinuli sa spiska za osiguranje, pa je moja mama ispala babaroga koja, zamislite bezobrazluka, nudi posao onima koji su na birou jer taj posao traže!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2006, 17:13 
Veteran
Veteran

Citiraj:
danas svako smatra da su gazde bezobrazne i da je svaka plata za njihov rad premalo

Inace, smatra se sasvim normalnim da plate rastu nekim umjerenim tempom. Tu se ne misli na obecanja tipa 'bice, bice' vec na ustanovljenu praksu.

Kod nas sem strajka i otkaza radnici ne mogu nista postici i mnogi to iskoristavaju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]