banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 00:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 422 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 22:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ne moze se to opravdati, jer zivot jednog covjeka je vrednije od mahanja jednom zastavom, bez obzira sto je pod tom zastavom u Drugom svjestkom ratu pobijeno oko 100.000 muslimana. Zastava je samo simbol, a pocinioci su ljudi.

Isto tako nije bilo primjereno u onako uzavrloj atmosferi mahati zastavom, iz gore navedenih razloga, a posebno u onakoj politickoj atmosferi. Ljudi nisu strojevi-masine, pa da znas kako ce raditi . Ponasanje ljudi u normalnim situacijama je tesko predvidivo, a psoebno u situaciji kakav je bila prd pocetak rata.
Mahsuz pozdrav ahbabu Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2006, 19:57 
DELETED

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 01 Apr 2006, 20:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Zah,da nemas koju nulu viska?Prvo Hrvati negiraju Jasenovac,a sad ispada da je muslimana izginulo vise nego Srba u 2.svjetskom ratu.Vec zamisljam kako cu sad kao repliku dobiti navodjenje kao izvora te informacije Boga-ti-dragog-pitaj koga i sta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2006, 21:42 
Veteran
Veteran

Taj podatak sam Micelius naveo, da bih jos vise potkrijepio moju tvrdnju, kako ne opravdavam ubistvo. Jer jedno je mahati nekom zastavom, a drugo je mahati zastavom pod kojom je ubijeno toliko ljudi.

Musko bre, procitaj sta su o tom napisali nasi najpoznatiji demografi, Kocevic i Zerjavic, a onda daj svoj komentar, u upitnom ili potvrdnom obiliku.
Mahsuz pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2006, 15:04 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2006, 01:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2005, 01:25
Posebno od Zaha , koji tvrdi i njemu slični da se ne trebamo vraćati u prošlost! Da li to znači da ja trebam posjećivati po svijeu neofašističke organizacije i ubijati njihove članove samo zato što su mi pradjeda ubili na Kozari!

Slika
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2006, 22:23 
Veteran
Veteran

Znas sta Micelius, tebi je izgleda stalo da izvrces cinjenice. Pitao si konkretno i dobio si konkretan odgovor koji je glasio

"Ne moze se to opravdati, jer zivot jednog covjeka je vrednije od mahanja jednom zastavom, bez obzira sto je pod tom zastavom u Drugom svjestkom ratu pobijeno oko 100.000 muslimana. Zastava je samo simbol, a pocinioci su ljudi".Komentar od 31.03.06.godine u 23.48 sati

Zah ne tvrdi da se ne treba vracati u proslost. Ko ne spozna svoju proslost, ne moze odrediti ni svoju buducnost.

Ako tebi i ovak komentar MIcelius nije jasan, onda nek ti je drago Bog na pomoci.
Mahsuz pozdrav ahbabu od Zaha

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 03 Apr 2006, 23:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Zah:

Citiraj:
Zah ne tvrdi da se ne treba vracati u proslost. Ko ne spozna svoju proslost, ne moze odrediti ni svoju buducnost

Ako neko ima problema sa priznavanjem i spoznajom svoje proslosti,onda su to muslimani u BiH.Govorim o cinjenicnom stanju,ne o epsko-lirskim momentima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2006, 23:44 
Veteran
Veteran

Da mi smo sve od 1907.godine imali problema sa svojim priznavanjem nacionalnog odrdjenja. Zasto? Pa zato sto su kod nekih naroda postojale izrazne teznje da podijele Bosnu. Ako se Bosnjaci priznaju, onda je to vec malo teze, treba i njih pitati, treba i njima dati teritoriju. Sjeti se sporaziuma Cvetkovic-Macek, Tuzdjman- Milosevic.

Ako zelis o tome nesto vise saznati pokusaj to naci na http://www.bosnjacki-bront.com
Autor teksta je Prof. Dr. Mustafa Imamovic, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu, autor knjige Povjest Bosne.

A sto se tice raspada poslednje YU, ona se raspala na nasu zalost, najvjerovatnije " nicijom krivnjom", jer svi tvrde da u tome nisu ucestvovali. "Malo morgen" sto bi rekao pokojni Milosevic.
Mahsuz pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 00:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Mislim da istorijski Srbima nije bilo primarno podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Doduše, tokom Kraljevine Jugoslavije ona je bila uistinu podijeljena između Vrbaske, Drinske, Primorske i Zetske banovine, kasnije Banovine Hrvatske, ali formalno pravno unutar jedne države. Mislim da je primarni srpski cilj bio da Bosna i Hercegovina ostane u sastavu krnje Jugoslavije. E sad, sjećam se da je Izetbegović govorio da Jugoslavije bez Slovenije može da opstane, ali bez Hrvatske ne jer bi to onda bila po njemu Velika Srbija. Međutim, mene zanima jedna stvar. Tada 1992. godine, da li su Bošnjaci zazirali od ostanka u Jugoslaviji (bez Hrvatske) iz prostog razloga što bi u toj novoj državi Srbi činili oko 55% stanovništva (možda čak i manje) - mislim zajedno Srbija, Crna Gora, Kosovo, Vojvodina i eventualno Makedonija ili je strah Bošnjaka bio od Miloševićevog režima ili jednostavno, Bošnjaci su vidjeli šansu da Bosna i Hercegovina po prvi put u savremenoj istoriji (kao i Hrvatska) bude samostalna država? Da se vratim na temu Srba u BiH - mislim da ni Srbima u BiH nije primarni interes bio niti jeste danas podijeliti BiH. Srbi iz BiH jednostavno hoće da žive u nekakvoj državnoj zajednici sa Srbijom - mislim realno, Bosna i Srbija samo jedan kratak period nisu bile dijelom zajedničke države. Tokom Turske vladavine, bile su fakat dijelom istog carstva. Onda tokom Austro-Ugarske okupacije ne. Pa tokom Kraljevine SHS da, pa tokom NDH ne pa tokom SFRJ da i eto sada ne. Znači, Bosna i Srbija imaju daleko više istorijskih, kulturnih i drugih dodirnih tačaka gledajući iz te perspektive. Pri tome mislim i na same Bošnjake i Srbe, ma koliko to neki negirali ili se grozili na to. Brojno prisustvo Bošnjaka u Crnoj Gori i Sandžaku takođe ide u prilog tezi o povezanosti Bosne i Srbije i Crne Gore. Znači, prosječnom Srbinu iz BiH je stalo da živi u nekoj vrsti državne zajednice sa Srbijom koju smatra svojom maticom i nije mu bitno da li će to biti kroz Kraljevinu SHS, SFRJ, SRJ ili EU. Danas je najbliža varijanta da kroz nekih 20-30 godina se to i ostvari kroz EU integracije. Rat se mogao izbjeći, zapravo morao. Često kažem da sa pozicije Srba, rat je bio opravdan, ali sredstva kojim je vođen nisu i ne mogu se ničim opravdati. Da objasnim - referendum, ma koliko ga Bošnjaci isticali kao legalan jer je na njemu glasalo 2/3 birača, to zapravo nije jer jedna etnička skupina je jednostavno bila preglasana što je u jednoj multietničkoj državi kao BiH bilo nemoguće bez posljedica kao što smo vidjeli. Možda je tu i međunarodna zajednica dobro kumovala jer je trebala zauzeti jedan jasan stav. Prosto ne mogu da vjerujem da srpskim političarima tog vremena nije bilo jasno da Bošnjaci imaju namjeru da glasaju za izlazak iz federacije, da imaju podršku Hrvata i da je to nezaustavljiv proces ako su već tako odlučili. Dakle, hoću da vjerujem da je njima bilo jasno da će BiH kao nezavisna država u ovoj ili onoj formi zaživjeti. E sad, nije mi jasno da Bošnjaci nisu uvidjeli da to Srbima isto tako ne odgovara i da se zemlja unutar sebe mora prestruktuirati. Koliko se sjećam bili smo na dobrom putu da se to riješi tzv. Kutiljerovim planom. Šta se tada desilo i zbog čega taj plan nije usvojen ne znam. Uzgred budi rečeno, taj plan je bio daleko povoljnije rješenje, barem teritorijalno za Bošnjake nego Dejton. Mislim, lako je poslije bitke biti general, ali neću da prihvatim da se do mirovnog rješenja, unutrašnje reforme države nije moglo doći prije nego je ispaljen i jedan metak.

Ironično je da bi ostankom u jugoslavenskoj federaciji (bez Hrvatske) Bošnjaci predstavljali drugu etničku skupinu po brojnosti, a prirodnim priraštajem bi za nekoliko godina u Bosni i Hercegovini bili apsolutna većina i to na mnogo većem teritoriju jer ne bi došlo do pomjeranja stanovništva. Dakle, gradovi poput Foče, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Prijedora, Doboja bi imali jasnu bošnjačku većinu. No dobro, to je iza nas sad i na to se ne treba vraćati. Treba gledati kako da se u BiH pokrene ekonomija i uposli stanovništvo. Tada ćemo valjda svi imati manje vremena da pametujemo o srpstvu, islamu i hrvatsvu i gledaćemo kako da na kvalitetan način provedemo slobodno vrijeme kojeg danas imamo i previše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 10:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
zah je napisao:
Ako zelis o tome nesto vise saznati pokusaj to naci na http://www.bosnjacki-bront.com
Autor teksta je Prof. Dr. Mustafa Imamovic, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu, autor knjige Povjest Bosne.

Толико о заховим изворима.
Мопра да је господин професор био страховито објективан у писању ове књиге...

Елем, другови зах и ЕЗАН, имао бих за вас једно питање: ако су тачне ваше бесмислене тврдње о насељавању Турака на ове просторе и све оне идеје које сте изнијели, а по којима Срба овдје и није било док Турци нису дошли и по којима данашњи муслимани нису потурчени Срби - откуд данас код муслимана презимена која се завршавају на - ић? Нешто не вјерујем да је то турско насљеђе остављено вама у аманет од далеких рођака из Мале Азије...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 10:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
:lol:
O Boze .... daj Daljac prestani vise glupirati se.
Ja u familiji imam slucaj da je jedan brat dodao na svoje prezime .....OVIC, sta ja znam prije nekih 50-60 godina.
I sad s jedne strane jedno prezime ... a ta druga strana drugo.
Takvih primjera ima koliko hoces.

Dalje .... to svoje uvjerenje o poturcenim Srbima ... ostavi za sebe.
Nego, kazi ti nama kad su Vlasi posrbise i zasto .... uzmi primjer svoje familije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 10:57 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 11:14 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 11:47 
Majstor
Majstor

Sta ce nam prevodioci ... vi nam prezentirate njihova "djela".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Докажи.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 12:31 
Majstor
Majstor

Dokazi ti da nisi
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ти ниси нормалан у више наврата.
Прво - ти си оптужио да ми преписујемо, па сам те стога и замолио да то и доказима поткријепиш.
Друго - како се може доказати нешто што само по себи није?
Треће - зар би ја, и да сам преписивао, доказивао да сам то радио?
Ја заиста не знам шта је друже ЕЗАНЕ са тобом али ме твоје ментално стање заиста брине с обзиром на то да имаш такве коментаре због којих би се и шизофреничар почешао по глави и нацртао упитник изнад исте...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 15:47 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Ја заиста не знам шта је друже ЕЗАНЕ са тобом али ме твоје ментално стање заиста брине .....

O hvala na brizi ..... ali imas ti i vecih i precih problema sam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 22:09 
Veteran
Veteran

Daljac se samo okomio na Ezana i Zaha. Covjeku smetaju Bosnjaci, i on bi ih rado otjerao sa forumu. Istina, ima i pomagaca, ali to ne pije vode, jer mi smo tu i tu i osajemo.

Pitanje koje si postavio u vezi prezimena, kako kaze Micelius nije u skladu sa temom. Tvrdnju koju iznosis u vezi prezimena, ukazuje, da i ovu problematiku ne poznajes. Odgovor ne sasvim direktan imas u komentarima na temu Srbi, Vlasi i Karavlasi, a autro je Josip Vrbic. Ovo ti napominjem, da taj tekst lakse nadjes, i spoznas ovu problematiku.

Lear tvoj komentar je dobar za razmatranje. I ja bih volio da je Yu ostala, jer je to bila visenacionalna drzva, drzva koja je za razliku mnogih drugih drzva, uzivala jedan izuzetno veliki ugled u svijetu. Tek sada mozemo da poredimo, sta smo imali, i sta sad imamo, bilo da poredimo plate, stanove,zaposlenost,zdravstvenu zastitu, penzije, provodjenje godisnjeg odmora, kupovinu namjestaja, kola i svega drugoga, a da ne govorim o putovanju u svijet. Imala je ta drzava i nekih slabosti, koje je trebalo otkloniti u hodu, i mi bi danas bili ispred: Ceske, Madjarske, Poljeske itd, jer smo od njih bili puno razvijeni . Naravno, sad smo daleko iza njih bar 15-20 godina, jer smo sve svoje sami unistili, ili preokupiurani ratom i ratnim desavanjima, tvornice - fabrike zatvorili, oprema rdjala, i danas predstavlja samo staro gvozdje, para nemamo da nabavimo nove tehnologije itd. Ako ovako nastavimo, situacija ce biti jos gora, jer ce drugi napredovati, a mi cemo tapkati u mjestu.

Nasa nesreca je sto smo imali u najtezem trenutku za jednu zemlju, pogresne ljude na pogresnim mjestima, ljude bez politicke pameti, ljude koji su da bi ostali na vlasti raspirivali nacionalizam koji je vremenom prersao u sovinizam, pa je dosao rat, gdje smo srusili, pokrali sto se srusiti i pokrasti moglo, a sto je najgore, proliveno je mnogo krvi, koja se nicim ne moze oprati. Ja znam, da niko ne prihvata svoju krivnju, ali glavni protagonisti raspada su: Slovenici, Hvrvati i Srbi, bolje receno, Milosevic, Tudjeman i Kucan sa svojim elitama. Svi osali su ucesnici koje ova tri musketra nisu nizasto pitali. Na kraju kao sto znamo propao je i prijedlog Gligorov - Izetbegovic, koji je nudio bilo kakvu YU, samo da bi se drzva odrzala, a kasnije da se traze neka bolja rjesenja. Tri musketara su kazala "NE" i drzava se raspala.

Svi pominjemo Kutiljerov plan, a niko ne zna, sta je taj plan konkretno nudio. Eto ako neko ima teskt tog plana nek nam ga prezentira, ako ima karte-mape, kome sta pripada, nek nam i to prezentira, iako smo svi spremni tvrditi, da je to bio izvanredan Plan, i pored toga sto ne znamo njegov sadrzaj. Dakle, prazne propagandne price za zaludjivanje naroda.

Zasto Bosnjaci nisu prihvatili da ostanu u krnjoj YU. U jednom kazivanju za Dane A. Izetbegovic je to objasnio. Ja cu pokusatio da nadjem samo taj dio koji daje odgovor na ovo pitanje, ali mi treba vremena.

Moje misljenje, kazem moje misljenje, a dajem za pravo i drugima da imaju svoje misljenje, jer ne zelim niskim viditi beskorisne rasprave, obrazlazuci svoije misljenje, sastoji se usledecem.

Bosnjaci -muslimani BiH i Srbije imaju veoma veoam negativno istorijsko iskustvo u odnosima sa Srbima, pocev od porogonas muslimana iz Srbije 1872-1878.godine, pa perioda Balkanskih ratova, o cemu su prezentgirani tekstovi Dimitrija Tucovica na ovom forumu, gdje se govori o masovnim ubistvima, odsijecanu noseva i usiju, paljenju kuca i da ne nabrajam dalje, do nasilnog pokrstavanja, o cemu sam ja prezentirao nekoliko tekstova samo znanja radi, pa Prvog i Drugog svetskog rata, gdje su stradanja Bosnjaka-muslimana bila izuzetno velika, o kojima se nije smjelo ni pisati, a da ne govori o nacionalnom odredjenju, potiranju bosanskog jezika, neizucavanju bosdnjacke knjizevnosti u skolama itd.

Moje misljenje je da Srbi ne znaju saradjivati sa drugima, oni zele samo vladati, oni zeli da sve bude po njihovom. Ko se tome suprostavi kraj mu se zna:Dr. Mehmed Spaho,S. Radic, a i smrt Dzemal Bijedica i Hamdije Pozderca ostala je zagonetna, uvodjenje banovina u kojima Srbi gotovo uvijek trebaju da budu u vecini, Sporazum Cvetkovic-Macek, pa Tudjan - Milosevic o podjeli Bosne, a sve bez znanja i ucestvovanja Bosnjaka-musliman .O borbi za vlast medju samim srpskim vodjama, i posledicama te borbe od Karadjordja do Djindzica necu da govorim.

Danas mnogi postavljaju pitanje Referenduma. Isto tako moze se postaviti pitanje, da li je Referendum bio na neki nacin i iznudjen, pokusajem stvaranja SAO po Bosni, spartanjem JNA i rezervista iz Srbije kroz Bosnu, a prilikom prolaska kroz pretezno bosnjacka naselja i gradove, da pomenem samo Vrbanju i Tuzlu, slijedi obavezno pozazivanje prstom ispod vrata.

Ja sam misljenja da je Plan Glogorov-Izetbegovic trebao biti prihvacen, jer je nudio oceuvanje kakve takve YU. Mislim, da je bolje ikakva, nego nikakva YU. Vremenom bi protagonisti raspada otisli Bogu na amanet, ili bi pod pritiskom medjunarodne zajednice otisli sa vlasti, jer bi YU morala da ide u evropske integracije, svakako prije:Ceha, Madjara, Poljaka, Rumuna, Bugara, Albanaca, a sa diktatorima se ne ide u Evropu.

Eto to je bilo moje misljenje. Ja nemam namjeru da vodim rasprave o svojim pogledima bilo skim. Lear je iznio svoje misljenje, ja sam iznio svoje, red bi bio da i drugi iznesu svoje vidjenje, naravno sa nekim obrazlozenjem onoga sto tvrdi.

Pozdrav Zah

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 422 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]