banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 18:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Jedan link
PostPoslato: 28 Mar 2006, 18:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Nisam siguran gde da postavim ovaj link, u Duhovnost i religija, ili Covek i drustvo, neka moderator odluci:

http://dbpd.org/files/bezboznik2.pdf

Uzivajte u zapaljivoj literaturi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 07:27 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:25, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 11:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Samo opusteno Drazene!

Ne mrzim ja tebe, a ni ti mene. Link nije postavljen ni iz brige, ni iz ljubavi, vec zarad zabave i provokacije. Mislis da je to lose? Ratove izazivaju iskljucivost i mrznja, verujem da Crkva ima svoju ulogu u tome, makar time sto ne ustaje u odbranu Hristovih reci o ljubavi prema bliznjem, vec izmislja floskule o samoodbrani, neprijateljima i tako dalje... Bog nece nista uciniti da se promenimo, da je hteo to bi vec ucinio, gledajuci sta sve radimo jedni drugima. Da je postojao to bi vec uradio, neki bi rekli. (Ovde se moze uklopiti argument Ivana Karamazova).
Necu brisati link, naravno. A komentar o "uzivanju u zapaljivoj literaturi" se odnosi na cinjenicu da je listi "Bezboznik" uzivo spaljen na talasima novosadske televizije Apolo, sto dovoljno govori o mentalitetu pojedinaca koji nalazi da je sadrzaj Bezboznika iskvaren i zao. Sto rece Nice - kritikujem hricanstvo da bih pokazao licemerje hriscana kada me napadnu puni mrznje i besa... Ma zabavan je link, ima dobrih slicica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 12:59 
Majstor
Majstor

...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 14:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Zdravo Drazene!

Mislim da si malo preozbiljno pristupio postavljenom linku. Nece se podici narod i krenuti da ubija i unistava zbog njega. Nije mi bio cilj bilo koga da usrecujem. Pretpostavio sam da ce se neko nasmejati, a neko uvrediti. I to nije strasno. Sto se tice kritike, ti se mozda neces sloziti, ali negativne pojave u drustvu treba kritikovati - svestan sam da su ljudi razliciti i da ce na razlicite nacine tumaciti sta jeste, a sta nije negativno. Dobro, hajde onda da razgovaramo o svemu tome i vidimo do kakvih zajednickih zakljucaka mozemo doci. Licno mislim da je kritika ovih iz Bezboznika, uprkos humoru i satiri, neproduktivna i pomalo infantilna, ali da jesu postavljena legitimna pitanja i teme. Nema potreba da se link brise, niti da se njihov casopis spaljuje. Postoje argumenti koji treba da odluce ko jeste, a ko nije u pravu. Njihov casopis jeste radikalan, ali radikalna je bila i situacija na nasim prostorima zadnjih 15 godina.

Primer sa karikturama Muhameda je zanimljiv. Da su znali sta ce na kraju biti, verovatno karikature ne bi bile objavljene. Ali da li to znaci da se treba povuci u misju rupu pred tzv. vernicima i prepustiti im da do kraja upropaste i onako upropasten svet? Danas bi zabranili karikature, sutra nacin oblacenja, prekosutra knjige koje se mogu citati. Nazalost, situacija je takva kakva je i ponekad je konflikt izmedju ideja neizbezan. Nivo kulture jednog drustva ce odrediti kakav ce oblik taj konflikt zadobiti. Naravno da me nisi uvredio svojim postom, izneo si svoj stav koji je odmeren i nije zlonameran.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 16:00 
Majstor
Majstor

...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 18:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ziv bio i ti meni, Dace...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 19:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
... je napisao:
Samo opusteno Drazene!

Ne mrzim ja tebe, a ni ti mene. Link nije postavljen ni iz brige, ni iz ljubavi, vec zarad zabave i provokacije. Mislis da je to lose? Ratove izazivaju iskljucivost i mrznja, verujem da Crkva ima svoju ulogu u tome, makar time sto ne ustaje u odbranu Hristovih reci o ljubavi prema bliznjem, vec izmislja floskule o samoodbrani, neprijateljima i tako dalje... Bog nece nista uciniti da se promenimo, da je hteo to bi vec ucinio, gledajuci sta sve radimo jedni drugima. Da je postojao to bi vec uradio, neki bi rekli. (Ovde se moze uklopiti argument Ivana Karamazova).
Necu brisati link, naravno. A komentar o "uzivanju u zapaljivoj literaturi" se odnosi na cinjenicu da je listi "Bezboznik" uzivo spaljen na talasima novosadske televizije Apolo, sto dovoljno govori o mentalitetu pojedinaca koji nalazi da je sadrzaj Bezboznika iskvaren i zao. Sto rece Nice - kritikujem hricanstvo da bih pokazao licemerje hriscana kada me napadnu puni mrznje i besa... Ma zabavan je link, ima dobrih slicica.

Apsolutno nije vazno ko si i sta si i kakva su tvoja vjerska ubjedjena . Sa jedne strane si u pravu - ateisticke i ja sam nekad bio isti i zato te potpuno razumijem !!! Godinama sam gledao partizanske filmove u kojim popovi i fratri blagosiljali cetnike odnosno ustase !!!! Istorija dokazuje da je to istina ! Saradnja svestenstva sa nacistima i raznoraznim diktatorima
i to je istina postoji masa dokaza za sve te tvrdnje . Onda listovi tipa bezboznik su logican sljed dogadjaja.
A onda sa vremenom potrazio sam istinu . Istina je sasvim drugacija od onog sto ti je servirano . Ne smijes povezivati greske ljudi sa Bogom, jer On je sasvim drugaciji , svaki covjek ponaosob je crkva Bozija( ako to zeli da bude ) ,svako odgovara za svoje postupke . Nebranim ni jednu vjersku konfesiju ja branim Boga . Ako odlucis da Ga upoznas vidjeces koliko te voli,shvatices sta je On ucinio i sta je spreman da ucini da mu se vratis. Blagoslovi Boziji ( su veci od naucne fantastike - ateisticka fraza) su tako veliki da ces se upitati zasto sam gubio vrijeme pa Mu ne dodjoh ranije . I onda te sale na racun ISUSA HRISTA ne nasmijavaju nego te fizicki bole i strasno zaloste ,ne izazivaju moju zelju za mrznjom ili nekakvom osvetom ne !!! Zaista sam tuzan kada vidim kako Ga njegova bica psuju i ismijavaju . A ON je umro da bi ti i ja mogli da zivimo!!!

KOLIKO LI NAS SAMO VOLI ??? [-o< [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 20:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Dobro de, 'ajde bez moralisanja... Bilo bi bolje da se komentari drze linka, a ne onoga ko ga je postavio, tj. mene... Just for a record, nikada se nisam deklarisao kao ateista, eventualno, eventualno bih mogao reci da sam ateista sa politickog aspekta, da zaostrim poziciju prema Crkvi, ali to mi nije tako vazno...
Ne znam ko koga koliko voli. Price o gorucoj ljubavi bozijoj su mi mnogo apstraktne i jalove, ali dobro, mozda nemam dovoljno iskustva? Da citiram Jonathana Richmena, hehe: "Not so much to be loved, as to love"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 20:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
... je napisao:
Ne znam ko koga koliko voli. Price o gorucoj ljubavi bozijoj su mi mnogo apstraktne i jalove, ali dobro, mozda nemam dovoljno iskustva? Da citiram Jonathana Richmena, hehe: "Not so much to be loved, as to love"...

Nema tu nikakvog laznog moralisanja niti ja zelim da tebe osudjujem za nesto . Niti se smatram boljim u Bozijm ocim jer sam i ja sam veliki gresnik . Stvarno bih volio da se uvjeris u ljubav Boziju jer je ona zaista realna i ona postoji od pamtivjeka . Vjeruj mi da bi i sam Bog bio presretan da ti odgovori na molitvu . Jer te voli takog kakav jesi, sa svim tvojim manama . Ako te intersuju moja iskustva sa Bogom i cudesni odgovori na molitve poslacu ti ih privatnom postom . Ako to zelis javi !!
Zasto ne javno ? Zato sto postoje likovi na forumu koji me neprestano provociraju sta god da napisem, pa im ne zelim pruziti priliku za daljnje ocrnjivanje istine !!! [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2006, 23:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pravo da ti kazem, ne znam koliko je to dobra ideja... Poznajuci sebe, verovatno necu ozbiljno shvatiti stvari koje su tebi vazne i intimne, tako da komunikacija nece nikud voditi.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2006, 13:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Nisam se upustao u neku detaljnu analizu ovog teksta, samo pogledao, nasmijao se i to je to. Sve u svemu kakav je zajednicki korijen odredjenih politickih, religijskih, ekonomskih pravaca u svijetu ja ne znam. Sta je to u njima sto je isto i sto vuce svijet na istu stranu?!? Sta je bitno od nebitnog?!? A mozda sve to i nije toliko bitno. :) Vazno je istaci da se danas pojavljuje sve vise crtanih od kojih mozes dosta folova da pokupis za svoj casopis. Ne treba ici dalje od The Sipsons. Nemoj se uvrijediti, al mislim da su oni perfektno prikazali milion gluposti ljudske rase (pa i religijske gluposti) a da niko nije imao potrebu da pali njihovog rezisera. Sjecam se one epizode o vjesticama, kad Marge optuzuju da je vjestica i masa ljudi joj govore pred liticom:

-Skoci sa litice, pa ako si vjestica ti neces umrijeti i onda cemo te mi uhvatiti i ubiti, a ako nisi vjestica onda ces umrijeti casno i hriscanski
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2006, 13:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hm, cisto da ne bude nesporazuma, casopis nije moj, samo sam ostavio link... Nisam ni ja citao detaljno tekstove, mada kada uhvatim vremena verovatno cu procitati Bakunjinov... Prvenstveno su me zabavili brutalne slicice. Imali su i Montipajtonovci svetlih trenutaka, cak mi se cini da je bio neki dobar skec sa vesticom, ali ne mogu da se setim detalja... Homera za predsednika! :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]