banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 05:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Mar 2006, 10:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2005, 00:07
Eto, britanski Times objavio clanak o istrazivanju sprovedenom na univerzitetu "Ulster" na temu kolektivne inteligencije evropskih naroda. Uglavnom, rezime svega je da su, od svih ispitanih naroda, Holandjani i Njemci najinteligentniji (prosjecan IQ 107) dok su Srbi (neznam spadamo li mi, "Bosanski Srbi", u ovu grupu) na suprotnoj strani skale. Vrlo zanimljiv clanak - posebno obratite paznju na razloge koje je on naveo za takve rezultate - cisto se da zakljuciti da je njegov IQ 2.1 i da mu je istoriju predavala moja bivsa profesorica tehnickog crtanja.

http://www.timesonline.co.uk/article/0, ... 19,00.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 10:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Citiraj:
A “normal” IQ ranges from 85 to 115 but exceptionally gifted people have scores starting at 145.

Tema već postoji na politici

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Cuj Poljaci treci. :roll:

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 11:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
zar prosjek nije 120 ?

ipak mislim da nije puno promaseno kad je ocjenjen ukupan iq naroda, po meni trebalo bi biti jos nize

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Poslednji put menjao BSE dana 31 Mar 2006, 10:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 11:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
Naši političari, ali i ostali pripadnici srpske "elite", nisu u ovom odabranom društvu, što ne znači da i mi nemamo "superiorne umove". Beogradom svakodnevno šeta više od tri stotine najpametnijih ljudi na svetu! Oni su članovi MENSE, udruženja koje okuplja ljude sa natprosečnom inteligencijom. Da bi neko postao član ovog kluba, koji čini samo dva procenta celokupne svetske populacije, potreban je koeficijent inteligencije preko 148.

Život Jovana Aleksića i Uroša Petrovića ne razlikuje se mnogo od života prosečnih Beograđana, iako su oni, kao članovi MENSE, svrstani u najinteligentnije ljude na planeti.
- Ma, ne razlikujem se ja od drugih! Studiram fiziku i radim. Vidim sebe kao fizičara, iako se trenutno bavim računarima zato što su profitabilniji. Inteligencija je samo potencijal, koji sigurno pomaže u razumevanju pri učenju i savladavanju gradiva, ali nije presudna stvar - priča tridesetdvogodišnji Aleksić.

Nasuprot sveopštem mišljenju da su inteligentni ljudi čudaci, "bolesno" zainteresovani samo za nauku, među članovima ovog udruženja u Beogradu ima mnogo neozbiljnih, zabavnih i zanimljivih ličnosti.
- Ja sam inženjer tekstila i bavim se dizajnom. Nauka me ne interesuje, može se reći da sam ja umetnik. Volim fotografiju, slikam, a bavio sam se jedno vreme i vajarstvom. Napisao sam i naučnofantastični roman - kaže tridesetsedmogodišnji Petrović, koji u slobodno vreme voli da igra skvoš i da peca po planinskim rekama.

Iako je na Zapadu visok koeficijent inteligencije stvar prestiža (javne ličnosti poput Madone, Đine Dejvis i Kevina Kostnera ne propuštaju priliku da naglase da su članovi ovog udruženja), kod nas je situacija malo drugačija.
- Činjenica da ste član MENSE na Zapadu pruža veliku prednost i niko ne propušta priliku da istakne svoj koeficijent inteligencije. Kod nas to ne znači mnogo, mada se situacija menja u poslednje vreme, pa sam ja skoro, zahvaljujući udruženju, dobio posao. Inače, naša MENSA je među najpoštovanijim i najaktivnijim na svetu, a najvažnije je što imamo i najveću prolaznost. To znači da od svih ljudi koji izađu na testiranje u našoj zemlji, više od četrdeset procenata ima natprosečnu inteligenciju - objašnjava Aleksić.

...ne znam ko je radio istrazivanje, ali ovi podaci sve govore...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 11:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jedna od retkih oblasti po kojima je Srbija i Crna Gora medju prvima u svetu jeste uspešnost njenih gradjana na Mensinim testovima, koji su najpouzdaniji za merenje koeficijenta logičke inteligencije (IQ) na skali do 156.

Procenat gradjana koji su ove godine na testovima tog medjunarodnog udruženja koje okuplja ljude sa natprosečnom inteligencijom zabeležili IQ veći od 148 po Katelovoj skali, iznosi 43 odsto. Po tome je SCG, medju stotinak zemalja u kojima Mensa ima podružnice, na trećem mestu, iza Izraela i Slovenije, rečeno je Agenciji Beta u Mensi SCG.

U 2005. godini, u kojoj je u svetu obeležena stogodišnjica od prvog merenja inteligencije, u SCG je organizovano 14 testiranja, a od 1.097 prijavljenih, 470 ispunilo je uslov za učlanjenje u Mensu.

Na osnovu IQ, u Mensi SCG podjednaku uspešnost pokazali su studenti, doktori nauka, mesari, policajci, lekari, vojna lica, arhitekte i inženjeri, ali nažalost, kako kažu, još ne postoji ni jedno slavno ime, kao što su Madona i Kevin Kostner u Mensi SAD.

Mensa SCG se može pohvaliti i zvanično četvrtim po inteligenciji u svetu Urošem Petrovićem, koji je rešio i "X test", kao i mnogim mladim talentima - studentima Harvarda, Jejla, Oksforda, Sankt Peterburga ili Itona.

Proistekla iz Mense SFRJ, Mensa SCG je od obnavljanja 1998. godine organizovala 150 testiranja, u kojima je učestvovalo gotovo 8.000 gradjana. IQ veći od 148 imalo je njih oko 3.600, a prolaznost na testovima bila je izmedju 55 i 43 odsto.

Rezultat koji omogućuje članstvo u Mensi može ostvatiti samo dva odsto čovečanstva, čiji je prosečan IQ izmedju 90 i 110. U grupu visoko natprosečno inteligentnih spadaju svi koji, zavisno od uzrasta, za 40 minuta reše najmanje 28, odnosno 26 od ukupno 36 zadataka Mensinog testa.

Mensa SCG je, zahvaljujući projektima koje sprovodi i visokoj prolaznost na testovima, medju prvih pet najuticajnijih Mensi u lancu te prestižne medjunarodne organizacije, a njeni članovi pomogli su i osnivanje nacionalnih Mensi Slovenije, BiH, Makedonije i Ukrajine.

Mensa internešenel je osnovana 1946. godine u Oksfordu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 11:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

http://www.mensa.org.yu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 12:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ma da nisu ti pametnjakovici uracunati ukupan skor bi bio daleko manji :D

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 15:22 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Veoma zanimljiva tema. :)
Da li ste ikada mjerili svoj IQ, ispunjavali IQ testove? Da li ste mjerili vas IQ makar online? :)
http://www.mensa.hr/eu_iq_test/eu_iq_test.php
Ja sam prije tu radio test i imao 159.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 18:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
FLASH je napisao:
Veoma zanimljiva tema. :)
Da li ste ikada mjerili svoj IQ, ispunjavali IQ testove? Da li ste mjerili vas IQ makar online? :)
http://www.mensa.hr/eu_iq_test/eu_iq_test.php
Ja sam prije tu radio test i imao 159.

Ja sam malo gluplji, 138 :D.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Citiraj:
Vas IQ bi mogao biti oko: 153

Ovo nije službeni rezultat, te ga ne možete koristiti kao takvog.
Ako vas zanima točan IQ, pozivamo vas na službeno testiranje.

Mislila sam se testirati kad su Srbijanci kod nas organizovali testiranjee, ali kontam - dam lovu za to, a nakon toga nisam nista pametnija nego sto sam bila sa tim parama u novacniku. :D
Em, ako budem preko granice moram dati i lovu za clanstvo... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
A i mrzim i samu pomisao da sam vremenski ogranicena.
Ako nesto trebam uraditi za sat vremena, a ne znam da sam ogranicena vremenom, opusteno cu to uraditi i prije roka.
Ako unaprijed znam da moram sve uraditi za sat vremena to me cini tako nervoznom i stalno mislim na vrijeme (a i pospora sam) da na kraju sigurno necu stici obaviti sve u zadanom vremenu.

A i garant bih od sve te nervoze vezane za vremensko ogranicenje posarala i knjizicu u kojoj su pitanja - pa bi na kraju morala izdvojiti pare i za to.
A ja znam kako tesko zaradim taj novac. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 21:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2005, 18:57
Cek jesu to Srbi zadnji...najgluplji...ne cita mi se..umorna sam
Al ako jeste,treba tog inteligentnog gospodina/gospo`icu dovesti malo ovdje
AAAAAAAA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 22:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Temple_of_the_king je napisao:
Cek jesu to Srbi zadnji...najgluplji...ne cita mi se..umorna sam
Al ako jeste,treba tog inteligentnog gospodina/gospo`icu dovesti malo ovdje
AAAAAAAA

:lol: Nepotrebno se se uopste nervirati oko toga - sve je to propaganda ;)

Citiraj:
Professor Lynn, who caused controversy last year by claiming that men were more intelligent than women by about five IQ points on average, said that populations in the colder, more challenging environments of Northern Europe had developed larger brains than those in warmer climates further south. The average brain size in Northern and Central Europe is 1,320cc and in southeast Europe it is 1,312cc. “The early human beings in northerly areas had to survive during cold winters when there were no plant foods and they were forced to hunt big game,” he said. “The main environmental influence on IQ is diet, and people in southeast Europe would have had less of the proteins, minerals and vitamins provided by meat which are essential for brain development.”

Ovaj pasus, narocito boldovan dio mi se cini strasno poznatim.... Arijevci... Mein Kampf.... Adolf Hitler... hmmm... zanimljivo. Bas se pitam sta li je taj profesor ovim svojim istrazivanjem htio dokazati? Cini mi se da su i naucnici Reicha u drugom svjetskom ratu mjerili velicinu mozgova ljudi da bi dokazali superiornost NIJEMACA i inferiornost Slovena, Rusa, Srba i drugih, ovo me neodoljivo podsjeca na tu "logiku" ... hehehe dobar im je fazon - mora se priznati :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2006, 22:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Ne vjerujem ja u te on-line IQ testove, jer sam imao čak 140 na jednom takvom. Pa nisam toliko pametan :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 06:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
Zato kod Huse kad su otvorili glavu samo zica od uva do uva....kontaju kakva li je to sklop i procesor.....presjeku zicu a ushesa samo padnu dole :lol: :lol: :lol:

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 07:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2006, 11:54
Nije vazno pobjediti.Vazno je ucestovati :)

http://www.geocities.com/Eureka/Park/73 ... is_jus.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 10:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
The Godfather je napisao:
Zato kod Huse kad su otvorili glavu samo zica od uva do uva....kontaju kakva li je to sklop i procesor.....presjeku zicu a ushesa samo padnu dole :lol: :lol: :lol:

nije ni tebi lako..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 12:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
points je napisao:
Ne vjerujem ja u te on-line IQ testove, jer sam imao čak 140 na jednom takvom. Pa nisam toliko pametan :)

Pa tu se ne mjeri pamet nego inteligencija :wink: .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2006, 15:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jun 2003, 10:36
ma daj bolan...ovo je cista glupost...vjerujte..ako su njemci prvi...a mi zadnji... ovo je neka parodija... pa njemci su glupi ko telad...samo bleje i rade...znam iz licnog iskustva...ne mogu rebusa rijesiti

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]