banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Dec 2005, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Ne krivite mene ,krivite vertyja za naslov :lol:

evo

1.Ako knjiga ima n stranica ,koliko se cifra 8 ponavlja za numeraciju stranica.

2.Izracunati na 4 decimalne vrednosti Pi pomocu formula Pi/2=2/1*2/3*4/3*4/5....2n/(2n-1)*2n/(2n+1)

eto ako moze neko da mi to odradi veceras posto sam provjezbao dosta zadataka i ostala mi ta 2 ,t.j. ima jos ali su svi na isti fazon pa samo da skontam ove .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 01:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Okvirno ovo je rijesenje prvoga zadatka:

Kod:
PROGRAM TEST;
USES CRT;                                                                 
{Varijable }                                                                 
VAR STRANICA,STRANICAX,OSTATAK,X,BROJAC,INTOSTATAK:INTEGER;                     
{ pocetak programa }                                                         
BEGIN                                                                         
CLRSCR;
WRITE('Unesite broj stranica');                                               
READLN(STRANICAX);                                                           
FOR STRANICA:=1 TO STRANICAX DO                                               
BEGIN                                                                         
OSTATAK:=STRANICA;                                                           
     WHILE OSTATAK<>0 DO                                                     
           BEGIN                                                             
                X:=OSTATAK MOD 10;                                           
                IF X=8 THEN BROJAC:=BROJAC+1;                                 
                OSTATAK:=OSTATAK/10;                                         

END;                                                                     

END;                                                                         
WRITELN('UKUPAN BROJ PONAVLJANJA: ',BROJAC);                                 
END.               

Dovoljno dugo nisam radio u pascalu tako da sam zaboravio sve fazone sa real/integerom ;) pa ces morati malo program steliti zbog "type mismatch" . Drugi zadatak cu pokusati sutra da rijesim ;).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 18:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Kod:
PROGRAM TEST;
{Varijable }
VAR N,I:INTEGER;
VAR S:REAL;
{ pocetak programa }
BEGIN
WRITE('Unesite broj N:');
READLN(N);
S:=1;
FOR I:=1 TO N DO
   BEGIN
      S:=S*( ( (2*I)/( (2*I)-1 ) ) * ( (2*I)/( (2*I) +1) ));
      WRITELN(S);
   END;
WRITELN('REZULTAT: ',(S/2):4);
READLN;
END.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 18:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E hvala ti ,hehe zaboravio sam reci da treba u c++ ali nema veze ,trebala mi je samo sema glavnog dijela , onda je sve ostalo lagano za skontati ,evo zavrsio sam ga u c++.

jutros sam odgovarao i dobio 5 8) .Prvi bio lagan ali oko drugog sam se malo zajebavao ali je na kraju sve ispalo dobro ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 19:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

C++ ?? Uh pa sto to ranije nisi napisao :D !!!
Btw svaka cast ;) ko ti predaje informatiku ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 23:58 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Vjerovatno Fuad Šmrdić

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 00:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Fuad je legenda.

nemoj sad da mi pocnemo pljuvati po vasem "klikni ovde u frontpage" Grbicu :P :P :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da Fuad predaje i covjek je legenda :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 14:11 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
Da, Fuad je dobar predavač i dobar čovjek. I predaje ono što bi se trebalo predavati pod predmetom informatika ili računarstvo u Elektro školi, pogotovo ako je smjer elektrotehničar računara. Gimnazija je drugo, i tamo je nekako primjerenije učenicima predavati generalnu upotrebu računara: Windows, Office, pa i FrontPage. Dok je bio prirodno-matematički smjer, imalo je smisla tu predavati pravo programiranje, ali opštem ili društvenom to nekako baš i ne bi trebalo biti bitno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2005, 20:23 
Urednik
Urednik

Искрено, не пада ми на памет да браним Грбића, нити разумијем зашто ви браните "свога легендарног Фуада", можда вам је поклонио коју оцјену када сте одговарали или тако нешто?

Ја знам да ми је на такмичењу (више пута) избио живце и да не могу да га смислим како ми маше папирима испред очију, онако пијан, одмах ми падне мрак на очи ... А ниво његовог знања је _____ барем по ријечнику које је моје ухо морало да претрпи приликом "саслушавања".

А што се тиче програма у Гимназији и/или ЕШ, ту професори могу јако мало, план & програм прави држава у којој раде још веће ______ од , хм ... да ...

Њихов једини циљ је направити што више идиота и стално спутавати вриједне (талентоване!??) ученике.

ЕДИТ: Избачени су негативни изливи емоција проузроковани малтретирањем гпм. професора ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2005, 21:12 
Urednik
Urednik

Ne skontah koji je bio pijan i iznervirao te, nisam čuo ni za jednog od njih da su alkoholičari, ali i nisam obojicu godinama vidio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2005, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
eto ne znam ali malo da spomenem neke komentare Fuada koje sam cuo od njega licno prije god. dve. E sad komentar Fuada je bio da su nove generacije nakako "debilnije". jednostavno nece da slusaju, nece da rade u "dos-u" jer je to kao "zastarilo". sad kao da je bitno da li programiraju o ovom ili onom okruzenju, Ali ajde. Uglavnom lik nam je skoro zaplakao od muke kako mladji nece da se trude.

Da li je on postao pijanica ne znam ali znam da ona skola sigurno nije trijezna :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2005, 23:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma sta zastarilo ?
Ja cisto sumnjam da nove generacije hrle prema programiranju u C++-u , MFC-u ili Delphiju. Cisto sumnjam da bi tako brzo i lako sazvakali oop nacin programiranja, pa valjda je potrebno prvo da se nauce nekakve osnove?
Pa pogledajte strane univerzitete svi pocinju od unixa i C-a bar sto se tice osnova.
Mislim da su nasi djaci slabo zainteresovani i da su suvise pasivni, ali se ne slazem da su debilne!!!
Ja sam jednog momka (od mog dobrog prijatelja buraza) naucio osnove pascala za 3 dana i momak je popravio ocjenu sa 1 na 3, ali ono sto je zanimljivo jeste da taj momak nije glup vec cisto nezainteresovan ?!
Ovo me opet dovodi u pitanje zasto ljudi upisuju elektro skolu i zasto uzimaju smijer racunara a nemaju volje da upisu "Hello world" u nekom programsko jeziku ??
Sto opet povlaci da ako im serviras jezik poput VB-a ili Delphi-a nista neces postici ;), nisam li u pravu ?
U skoli sam godinu dana ucio pascal i godinu dana C kao i svi koji su isli u elektro, prelazak na C# ili VB.NET je bio sasvim bezbolan, bilo mi je potrebno svega mjesec ili dva da se prilagodim i da naucim osnove oop-a, a od toga ne bi bilo nista da nisam naucio osnove programiranja i da nije bilo ljudi poput Fude, Grbica i slicnih!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2005, 14:24 
Urednik
Urednik

Да, не треба учити ООП прерано, нема користи.

А што се Фуада тиче, можда није алкохоличар, али флаше су биле на поду :) Мора да су остале од неког ... а онај смрад из уста је вјероватно од лука ... да, моја грешка, вјероватно ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 16:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2005, 00:07
Vertygo je napisao:
Ma sta zastarilo ?
Ja cisto sumnjam da nove generacije hrle prema programiranju u C++-u , MFC-u ili Delphiju. Cisto sumnjam da bi tako brzo i lako sazvakali oop nacin programiranja, pa valjda je potrebno prvo da se nauce nekakve osnove?
Pa pogledajte strane univerzitete svi pocinju od unixa i C-a bar sto se tice osnova.
Mislim da su nasi djaci slabo zainteresovani i da su suvise pasivni, ali se ne slazem da su debilne!!!
Ja sam jednog momka (od mog dobrog prijatelja buraza) naucio osnove pascala za 3 dana i momak je popravio ocjenu sa 1 na 3, ali ono sto je zanimljivo jeste da taj momak nije glup vec cisto nezainteresovan ?!
Ovo me opet dovodi u pitanje zasto ljudi upisuju elektro skolu i zasto uzimaju smijer racunara a nemaju volje da upisu "Hello world" u nekom programsko jeziku ??
Sto opet povlaci da ako im serviras jezik poput VB-a ili Delphi-a nista neces postici ;), nisam li u pravu ?
U skoli sam godinu dana ucio pascal i godinu dana C kao i svi koji su isli u elektro, prelazak na C# ili VB.NET je bio sasvim bezbolan, bilo mi je potrebno svega mjesec ili dva da se prilagodim i da naucim osnove oop-a, a od toga ne bi bilo nista da nisam naucio osnove programiranja i da nije bilo ljudi poput Fude, Grbica i slicnih!!!

Upotpunosti si u pravu.
U mom razredu je 90% ucenika odmah reklo "Ja ovo ne znam i necu ni uciti" (i za Pascal i za C), a da nisu ni pogledali o cemu se radi.
U cemu je problem?
1. Problem je u tome sto se u elektrno vecinom upisuje preko veze - pa ih "60% izadje da neznaju sta prestavlja jednacina I=U/R" - sto rekla Petrovicka.
2. Sto se Fuad ponasa prejerano prijateljski sa ucenicima (ne izbacuje sa casa i ne djeli jedinice sakom i kapom) i sto se na pocetku godine zna da ce kod njega pasti samo oni koji neznaju koliko je (2-1)*2 - ne napisati u C-u algoritam nego izracunati.

Ja sam u srednjoj samo dolazio na njegove casove i slusao (cak nisam sve ni slusao) - nisam napisao ni tri recenice u svesku i polozio sam OP-a na ETF-u bez problema - hocu reci da on (po mom misljenju) zna objasniti.

@che.guevara - Znam za tvoj problem sa takmicenja (cini mi se da je bio sporan neki zadatak tipa "naci nesto bez koristenja nizova"). To je bio problem organizacije i onih koji su dali taj zadatak. Na pravim takmicenjima (nebitno da li su gradska, regionalna i sl) dobijes zadatke i po dva-tri test primjera i nakon takmicenja gotova rjesenja, a ne ono sto se vama desilo da ni dan danas neznate rjesenje tog zadatka.
Ne branim Fuada niti govorim da sve zna (a zna puno puno sto se tice C-a - to sam se uvjerio radeci maturski), a i sam je rekao na pocetku: "Sto god ne znate, pitajte. Ako ja neznam, znaju knjige - nacicemo".

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 03:18 
Urednik
Urednik

Slash je napisao:
@che.guevara - Znam za tvoj problem sa takmicenja (cini mi se da je bio sporan neki zadatak tipa "naci nesto bez koristenja nizova"). To je bio problem organizacije i onih koji su dali taj zadatak. Na pravim takmicenjima (nebitno da li su gradska, regionalna i sl) dobijes zadatke i po dva-tri test primjera i nakon takmicenja gotova rjesenja, a ne ono sto se vama desilo da ni dan danas neznate rjesenje tog zadatka.
Ne branim Fuada niti govorim da sve zna (a zna puno puno sto se tice C-a - to sam se uvjerio radeci maturski), a i sam je rekao na pocetku: "Sto god ne znate, pitajte. Ako ja neznam, znaju knjige - nacicemo".

Nije to u pitanju. Fuad me je brutalno odsjekao za 50 bodova, mrcina jedna, nikad u životu nisam osjećao takvu mržnju prema nekom kao prema njemu tog dana, što ne znači da je generalno tako. Znam dobro kako pravo takmičenje izgleda (može se i predpostaviti), a koliko i šta zna - ne znam, dosta sam pisao o tome, ko hoće nek pročita ...

A sa svima njima se opet vidim ove godine. Nosim ***** sa sobom pa šta bude - bude.

EDIT: Ustvari, zašto napadam njega - pa svi su mi krivi - svi koji su bili u tom glupom žiriju koji je ocjenjivao + retardirano ministarstvo prosvjete, Fuad nije ništa posebno, čak sam i pogriješio što vučem njegovo ime svuda, nije ljudski, osim što uvijek na njega nekako naletim kao predvodnika te povorke neznalica pa zato ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2006, 23:00 
Urednik
Urednik

Evo danas na Regionalnom iz matematike, Fudo je baš ispao car ... nije pio :) :) :)

Opet sam popričao o toj žalbi ... dobio sam isti odgovor :) ... šta ćeš ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2006, 12:49 
Urednik
Urednik

Rekao bih, ovako sa distance i ne potpuno upućen, da te to malo previše tišti. Kao da si izgubio ne znam ni ja šta... Spominješ neku mržnju, pištolj, itd, kao da ti je oduzeo šansu života.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 23:21 
Urednik
Urednik

pmalic je napisao:
Rekao bih, ovako sa distance i ne potpuno upućen, da te to malo previše tišti. Kao da si izgubio ne znam ni ja šta... Spominješ neku mržnju, pištolj, itd, kao da ti je oduzeo šansu života.

Da, upravo tako, jednom se živi -_-

Ne znam, mene je to puno izjeb*lo, jer sam htio da guram dalje ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cuo sam da je ovo takmicenje iz matematike bas bilo veselo ,niko nije uradio nista :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]