banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 19:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Odgoj djeteta
PostPoslato: 01 Feb 2006, 10:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Put u pakao popločan je dobrim namjerama
Djeca odgajana liberalno mogu odrasti kao depresivci
Psiholozi predviđaju da će današnja djeca za 15 godina biti odrasli depresivci, i to najviše zbog popustljivosti i lažne liberalnosti u odgoju koji provode njihovi roditelji, piše Vjesnik. Odgoj bez granica stvara djecu bez oslonca. Dijete koje može sve gubi motivaciju, nema se čemu veseliti. "Današnji roditelji uče djecu da je najvažnije da oni zadovolje svoja mala načela, uče ih da se ne trebaju ni za što žrtvovati. Ali tako ih izdvajaju od drugih ljudi i osamljuju", tvrdi psihologinja Jokić-Begić. Žrtvovanje je potrebno u braku, roditeljstvu, na poslu. Ono nije znak slabosti nego snage. Ipak, moderni roditelji uče djecu da moraju biti probojna i neosjetljiva na potrebe drugih ljudi. U svojoj namjeri da im olakšaju život, nisu svjesni da njihova djeca tako postaju nesretna. Iscrpnije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
slazem se sa ovim ....
ova danasnja djeca su previse umazena i roditelji na taj nacin od njih stvaraju retarde ....
nema vise pruta pa da vidis kako slusa... nego mu sad sve da pa ga jos moli da uradi kako mu kaze....
pih ... kad se sjetim kako se onaj prut savijao oko mene dok sam bio mali ... hehe ... nekako mi se drago sjetiti toga
:D :D :D

naravno ne podrzavam zlostavljanje ili udaranje ... vec cisto malo sa vremena na vreme da se zna ko je gazda ....

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 09:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2002, 01:00
Mislim da se djeca jako dobro mogu odgajati razumnim razgovorom a ne udarcima. Pa lako je odraslom izivljavati se nad djetetom ako je ono nemocno i ne moze da se brani :evil:

Mene moji roditelji nisu nikad tukli i ja to ne praktikujem nad svojom djecom. Vazno je postaviti granice dokle djete moze da ide i gotovo. Naravno, uvijek ce pokusati preci preko te granice, cisto da vidi moze li, ali ako je roditelj konsekventan, nece uspjeti. Djetetu je vazno objasniti zasto nesto ne smije ili nesto treba i kad djete to razumije onda nema problema.

Najlosiji odgovor na djecije pitanje "zasto ne smijem?" je "zato sto sam ja tako rekla!"...

Ne slazem se sa misljenjem te psihologinje, da ce djeca postati debili ako im se sve dopusta. Vise mislim da dijete treba da "zaradi" neke povlastice, da bude samo svjesno da je sa svojim djelima zasluzno za to sto je dobilo (bilo dobro ili lose). A ako se djetetu sve brani, ono ce iskoristiti prvu priliku kad nije "pod kontrolom" da bas to ucini sto mu je uvijek bilo zabranjeno. Opet i ovdje se treba djetetu objasniti zasto mu je to zabranjeno i potruditi se da dijete to i shvati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 10:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Vec kad smo kod ove teme, moram vam ispricati sta sam juce dozivjela. Nije nista strasno, ali me natjeralo da non-stop razmisljam o tome.

Dakle, odem ja juce kod doktora, i tako u cekaonici, cekam svoj red. Scena - turkinja i turkis imaju sina od 2 godine, sjede preko puta mene (bar pokusavaju da sjede, posto ih mali dize stalno na noge). Djete se ne moze smiriti nikako. Skace, otvara stalno vrata (sekretarica se bunila i stalno ga gura unutra i zatvara vrata), roditelji ga pokusavaju zadrzati da sjedi, a on vristi iz sveg glasa. NIsta ga ne interesuje, igracke - nema pojma. Vidi se da ih ima previse kod kuce. Tako lijepih igracaka je bilo tamo u cekaonici, kad mu mama ili tata pokazu neku igracku da se igra, on samo pipne prstom i odgurne. Baca casopise, gura onaj neki sto, hoce da prevali. Nije djete uopste nervozno, nego jednostavno vidi se da hoce da provocira. Ono u faznou, e kad mi nedas ja bas hocu. A roditelji jadni nemocni. Niti kako galamiti na njega, a udariti ga po guzi, kao stranac..mislim da nebi ostavio dobar utisak prema ostalim "gledaocima" koji su vecim djelom bili Svabe.

Ok.
Druga scena - nakon pola sata dolazi mladi bracni par, Svabe, Austrijanci, isto sa sinom od 2 god. I tacno se primjeti razlika. Mali je ko bubica. Otac mu da jednu igracku, s kojom onaj mali Turkis nije hteo da se igra. Mali sav odusevljen, ko da mu je ne znam ni ja sta dao. Pa se cudi toj igracki ko da nikad u zivotu nije vidio neku igracku. Pa pipa, okrece... brzo je pronasao i kako funkcionise. Ovaj mali, Turkis, vidjevsi to, potrca prema tom malom Svabi i ote od njega igracku i baci je na pod. Kao da mu je krivo sto ovaj mali zna da se igra. Onda su ga roditelji uzeli i izasli napolje.
Ovaj mali Austrijanac je pokupio igracku i nastavio da se igra. Mirno, bez buke i galame. I tako se igrao pola sata. I sve pita majku i oca pa kako ovo ide, pa kako ono, a sto je ovo tako, a sto ono... Mislim, za 2 god., mali stvarno zna dosta.

Sta s ovim hocu da kazem je, da mi, stranci,uzimam za primjer sad zivot u Austriji, mi Balkanci, i ostali "stranci", mnogo se razlikujemo u vaspitavanju djece od Austrijanaca. Nasa djeca moraju sve imati. Ne sme nista da im zafali. Nasa djeca moraju imati uvijek sve novo i aktuelno, nasa djeca moraju imati najmodernije i najaktuelnije igracke, patike, hlace... dok u Svabi to nije slucaj. Onoliko koliko ja znam i vidim. Oni se vecim djelom potrose za Bozic i rodjendane i to je sve. U nase djece je nemalo svaki dan Bozic i rodjendan.
Moja sestricna je nedavno svom malom od 7 god. kupila playstation, on je samo jedan dan igrao se sa njom i ostavio je. Nije mu vise zanimljiva. A nema sta nema. Playstation je bilo dosad jedino sto nije imao. I kad mu je rodjendan, stvarno ne znas vise sta bi mu kupio.
Mali ima zelju da mu se kupi onaj neki Mini-Ferrari, valjda je vidio na TV-u kako je David Beckham svom malom uzeo to, pa hoce i on. A taj ferrari 100.000 evra. Mislim, izgubio je totalno osjecaj za vrijednost. Nema sta vise da ga usreci. Sto god bude stariji, bice sve tuzniji jer nece vise postojati nesto sto ga moze usreciti i cemu bi se mogao obradovati. A to je jako vazno u zivotu. Znati obradovati se sitnicama.

Moje misljenje je da je nasa greska, sto mi Balkanci, previse dajemo svojoj djeci i previse popustamo. Ne znam kakva cu ja jednog dana biti kao majka, sigurno necu tuci svoju djecu i siliti se na njih, ali ce sigurno pasti koji klaps po guzi ako bude bilo potrebno. I trudicu se koliko toliko da nema previse, a i da nema premalo. A i da ima premalo, mislim da ga to nebi moglo toliko ugroziti. Uglavonm nece hodati bos i go. Ima djece koja nemaju nista a opet hodaju s osmjehom na licu.
A i baba i deda znaju pokvariti djecu. Ono sto roditelji ne daju i ne dozvoljavaju, to dobiju od babe i deda. Ali ipak roditelj treba da odlucuje o svom djetetu i njegovom odgoju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 13:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2002, 01:00
Super napisano Leona. Slazem se s tobom u potpunosci. Ali, mislim da ne treba sve roditelje uzimati u istu grupu. Naravno, ubijedjena sam u to, da se u odgoju svog djeteta reflektira djetinjstvo roditelja, ali i (i s ovim ne zelim nikog da uvrijedim!) to odakle su mu roditelji i kako su skolovani.

Na kraju, svi mi znamo: sto posijes to i dobijes... Dakle, ne treba kriviti djecu, pogotovo ne djete od 2 godinice, jer ono zna samo ono sto su ga roditelji naucili.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 13:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
super Secret, a sta mislis kad sestra sestru tuce? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 14:12 
Majstorski kandidat