banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 22:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2006, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
bosanski šta???

bihahahaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2006, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
*Sisiban* je napisao:
Daljac je napisao:
Kakva je to jesavina zagrebacke varijante srpskog jezika i ekavice? E, to bi mogao biti taj izmisljeni bosanski jezik...

Počasna desetka kod dr Radmila Marojevića i članska knjižica Srpske Radikalne Stranke sa originalnim potpisom Voje Š.! :wink:

Ko dokaze da nije tako ja cu desetku ponistiti i vratiti clansku knjizicu Srpske Radikalne Stranke...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2006, 23:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Na komentare Akrobatika nema potrebe odgovarati, jer su proizvod vec bolesne mrznje premu svemu sto je bosansko.

Sto se tice Daljca, odgovor ces najvjerovatnije dobiti sutra, jer nemam vremena da to obrazlazem. Primjecujem da ti nemas znanje o upotrebi glasa "H" u narodnom govoru Bosnjaka. Cim ti ne znas da se kaze mahala, sahat, mahsuz, fajda, to govori da o ovoj problematici nemas znanja, da sve mjers prema mjerilima sadasnjeg pravospisa, a kao sto znas dopuna je bilo vise.

Mi u Bosni trebali bi s obzirom da govorimo ijekavski kazati "gledam prijenos nogometne ili fudbalske utakmice". Na nasu zalost vecina nas kaze "prenos", sto je posledica istocnih uticaja u govoru. Tako smo u Banja Luci do rata vecinom govorili "hlac" a ne "pantalone", Fabrika duhana Banja Luka.Ciji je to uticaj bio? Sta pise danas ne znam, mozes da provjeris.Mahsuz pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2006, 23:53 
Veteran
Veteran

U svom komentaru o bosanskom jesiku Prof. Dr. Munib Maglajlic je kazao jos i ovo.Mahsuz pozdrav Zah

"Domovina. Domovina Bošnjaka su sve one zemlje u kojima oni čine starosjedilačko stanovništvo. U tom smislu Bosna ima središnji značaj, ali su domovinske zemlje za Bošnjake još Crna Gora i Sandžak, dok su ostali prostori bivše jugoslavenske državne zajednice - Srbija, Kosovo, Makedonija, Hrvatska i Slovenija - na različite načine za njih zemlje iseljenja. Današnje prisustvo u nekim od spomenutih prostora u vezi je sa iseljavanjem Bošnjaka u Tursku, koje je općenito bilo najmasovnije za bošnjački narod i u neujednačenim talasima odvijalo se čitavo jedno stoljeće - od austrougarske okupacije Bosne (1878) do sedamdesetih godina XX stoljeća. Veće i manje skupine Bošnjaka koje danas žive u Makedoniji i na Kosovu uglavnom su potomci onih bošnjačkih porodica koje su se tu zaustavile u nemogućnosti da se domognu Turske. U gastarbajterskom kretanju, koje je od kraja šezdesetih godina XX stoljeća bilo zahvatilo bivšu Jugoslaviju i u neujednačenom intenzitetu trajalo do njezina kraja, najvažnija od zapadnoevropskih zemalja iseljenja za Bošnjake postala je Njemačka. Ta okolnost pridonijela je da se u razdoblju velikih progona i izbjeglištva Bošnjaka, u vrijeme Agresije na R BiH (1992-1995), u Njemačkoj nađe najveći broj pripadnika bošnjačkog naroda, koji su tada potražili utočiste i u nizu drugih evropskih i prekookeanskih zemalja. Danas Bošnjaci žive, u većim ili manjim skupinama, u nekoliko desetina država u svijetu, kao davnašnji iseljenici, jučerašnji gastarbajteri ili skorašnji prognanici i izbjeglice. Općeprihvaćena je procjena da broj Bošnjaka koji danas žive širom svijeta premašuje broj onih koji žive u domovinskim zemljama."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2006, 00:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Kazes daljcu da nema osnovno znanje??? :-?
Mislim da si u krivu.I to debelo.

Ovo sto sam procitao je nista drugo nego obicna propaganda muslimanskih "istoricara".
Mislim da bi tako glasio odgovor na neki moj post koji bi ti ja ovdje postavio a koji bi,naravno bio suprotan ovome pomenutom. :wink: Tako komentarises sve postove koji ti "ne lijezu".

Poslednji put menjao Flave dana 27 Feb 2006, 00:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2006, 03:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2005, 22:29
zah je napisao:
"Cinjenica da u Bosni prije dolaska Turaka, nije bilo pravoislavnog zivlja u nekoj narocitoj mjeri, pa nije bilo ni Vlaha, jer Vlasi su pretezno grcke, to jest pravoslavne vjere, mada su poslije prelazili i na katolicanstvo pa i na islam. Da li su bosanski Srbi svi od reda Vlasi, tesko je ustvrditi, jer s Turcima su se naseljavali i drugi Sbi, ali mnogi historicari tvrde, da su s Turcima dolazili pretezno Vlasi pravoslavne vjere, a kako su dolazili iz Srbije, smatralo ih se Srbima"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: хахахахаххахах и каже човјек ЧИЊЕНИЦА - и остаде на ријечима његовим!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Чињеница је, мој патетични Заше :lol: :lol: , да је и Чомски умро!!! ''Чињеница'' и тачка!!! :lol: :lol: :lol: :lol: хаххахахха

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2006, 03:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Odgovori su tu .... samo ih treba znati citati.

Na osnovu cega je napisan prvi rijecnik bosanskog jezika "potur sahidija" 1631 godine.
Treba li napomenuti da je to bilo 200 ranije od prvog objavljenog rjecnika srpskog jezika.

Evo i tebi pitanje .... pa molim odgovor.

:lol: :lol: Езанчићу-балкончићу, зар се нисмо договорили да нема језика без етницитета-значи - кад нам нађеш етницитет ''босанци'' можда бисмо могли и причати о ''босанском'' језику, до тада ''лепе снове'' желим :lol: :lol: :lol:

Шта нам ти можеш рећи о ријечнику клингонског језика објављеном прије пар година?? То је потврда да постоји језик??? Или је то ипак потврда оне старе народне:''Што је баби мило-то јој се и снило!'' хахаххахаха :lol: :lol: :lol:

Ако ја сада направим ријечник ''херцеговачког'' да ли ће се за 200 година наћи ограничени балкон, сличан теби, да успостави ''херцеговачки'' језик?! :roll: :lol: :lol: :lol:

....питам се, питам.... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2006, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da rezimiramo:

1) Drug "zah" prvo napisa ovo:

zah je napisao:
Ne moze izgvoriti glas "H" ako je u sredini rijeci nego samo na pocetku.

2) Onda se zezne pa napise i nesto ovakvo:

zah je napisao:
Ne zapetljava se Zah tako lahko kako mislite, bez obzira, sto vi nastojite da me isporvocirate, kako bi se ja zapetlja

3) I taman kada sam pomislio da se ne moze vise zapetljati drug "zah" se drzne pa kaze:

zah je napisao:
Primjecujem da ti nemas znanje o upotrebi glasa "H" u narodnom govoru Bosnjaka. Cim ti ne znas da se kaze mahala, sahat, mahsuz, fajda, to govori da o ovoj problematici nemas znanja, da sve mjers prema mjerilima sadasnjeg pravospisa, a kao sto znas dopuna je bilo vise.

Ja sam ti postavio lijepo pitanje na koje ti nsi odgovorio. Evo, postavljam ga jos jednom:kako je moguce da u sredini gore navedenih rijeci imas slovo "H" kada si nekoliko postova prije toga rekao da taj glas nikako ne moze biti u sredini rijeci nego samo na pocetku?

Umjesto sto mene optuzujes za nepoznavanje osnovne problematike ovog pitanje udostoji se pa odgovori barem ne jedno postavljeno pitanje. I neka taj odgovor, ako je to ikako moguce, bude iz tvoje glave...

Uh, uh, zamalo da mi promakne i ova nebuloza:

zah je napisao:
Mi u Bosni trebali bi s obzirom da govorimo ijekavski kazati "gledam prijenos nogometne ili fudbalske utakmice".

A Vuk Kardzic je utemeljio srpski knjizevni jezik na kojem izgovoru, pitam ja tebe? Posto neces odgovoriti evo da ti ja kazem - na ijekavskom. Kako je to moguce?

S druge strane, to sto si napisao nije odgovor na moje pitanje.
Hocemo li pretpostavljati da ce sada uslijediti nova serija copy-paste tekstova? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 02:49 
Veteran
Veteran

Ja za tebe Daljac nisam nikakav autoritet kad je jezik u pitanju, kao sto i ti nisi za mene. Ja sam Miceliusu kazao ono za upotrebu glasa "H" a ne tebi, pa ne vidim potrebu da ti odgovaras umjesto njega.

Tebi sam Daljac kazao da ne poznajes dovoljno porblematiku upotrebe glasa "H" i "F" u bosanskom jeziku, kazem bosanskom a ne srpskom ili srpskohrvatskom. Jer da to poznajes, ti nikad ne bi postavljao onakva pitanja kao sto si postavljao. Ako ti ne znas da su Bosnjaci govorili, a i danas mnogi govore mahala umjesto mala,hudovica umjesto udovica ili fajda umjesto vajda, onda ja tebi nemam sta drugo pricati.

Ti sve mjeris po sadasnjem srpskohrvatskom pravopsiu, i ponovo naglasavam, zaboravljas, da je od 1907. godine bilo nekoliko odogovora, a posebno onaj Novosadski dogovor po kome su kasnije radjeni svi prirucnici, koji nisu gotovo nikako uvazavali osobenost bosnjackog jezickog bica, sto je stvorilo veliki jaz izmedju vazecih jezickih normi i stvarnog zivota.

Po misljenjnjima nekih autora ti prirucnici su uvazavali jedva 1.8% bosanskih izvora. Nesto bolji slucaj je bio sa pavopsiom Markovic, Ajanovic, Diklic.

Ali, da ja tebi Daljac prerzentiram ono obecano vezano za upotrebu glasa "H" u bosasnkom jeziku. Mahsuz pozdrav Zah

Jedan od komentatora po svoj prilici ne zna ko je Prof. Dr. Munib Maglajlic. Savjet, potrudi se da saznas. Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 03:04 
Veteran
Veteran

Kako ja za tebe daljac nisam nikakav autoritet, kao sto i ti nisi za mene, ja cu ti preznetirati misljenje uvazenog profesora bosanskog jezika Dr. Senahida Halilovica, dekana Filozofskog fakulteta u Tuzli, autora "Pravospisa bosankog jezika" i "Gramatike bosanskog jezika". Ako ti i poslije ovoga teksta sve ne bude jasno, objasnjenje potrazi od profesora: Halilovica, Jahica, Ridjanovica i Maglajlica. Mahsuz pozdrav Zah.

Prof. Dr. Senahid Halilovic, Pravospis bosanskog jezika, Preporod, Sarajevo, 1995.godina st.121 i 122

Glas H u bosanskom jeziku

Glas h nalazi se u osnovnim i izvedenim rijecima u kojima mu je po postanku ( etimologiji ) mjesto, kao i u rijecima u kojuima je naknadno izveden ( ovakve rijeci popisane su u Pravospisnom rjecniku ): azdaha, buha, cahura, dah, dahnuti, drhtati, duh, duhan, duhati, duhaniti, gluh, grohot, gruhati, habati, haber, hafiz, hajat, hajde, Halid, halka, haljina, hangar, havan, hendek, herbar, Hercegovina, hergela, hiljada, Hira, historija, hitar, hizmet, hodza, horoz, hotel, hlad, hljeb, Honorije-papa, hrana, hrapav, hrast, hrpa, Husnija, hurma, hrsuz, hrskavca, hrsum, hutba, Isfahan, kahva, kihati, krhkost, kruh, kuhati, kuhar, lijeha, mahuna, mahmuran, mahnuti, mehlem, Mersiha, muha, muhati se, Muharem, Muhsin, nahraniti, natruha, orah, Orhan, otprahnuti, ovrha, pehar, prah, prhut, protuha, proha, promaha, pihtija, rahatlokum, ruho, rahlost, sabah, snaha, stih, streha, suh, svrha, sah, sejh, Suhreta, tahan halva, tarhana, tih, truhlez, truhlost, truhnuti, Tuholj, uho, uvehnuti, vallahi, vehnuti, vihoriti se, zaduha, zamah, zahtjev, zauhar, Zulejha, zohar.

Glas H pise se i u pojedinim rijecima i njihovim izvedenicama iako mu tu po postanju nije mjesto; u ovakvim oblicima, odomacenim u bosanskome jeziku imamo tzv. sekundarno H: hastal, hora, horma, sahat kula, sevdah.

U bosanskome jeziku, ( kao i u bosnjackim narodnim govoirma, tako i u bosnjackoj knjizevnosti ) uobicajeni su oblici: hrdja, hrdjati, hrdjav, hrvati se, hrvanje, hrzati, lahak, lahko, odlahnuti, ophrvati, mehak, mehkoca, zahrdjalost. U standardnome bosanskom jeziku ovakve oblike i izvedenice od njih nepravilno je pisati bez glasa H.

Glas H pise se i u grupi hv. hvala, hvaliti, hvat, hvatati, Hvar, uhvacen.

Glas H pise se:

a- u genitivu mnozine zamjenica, pridjeva i promjenjljivih brojeva: mojih, njihovih, ovih, tvojih,svih, svojih; dobrih, lijepih, mladih, osiguranih, ruzicastih, smirenih, ucenih; prvih, cetvrtih, cetrdesetih;

b- u 1. l. jd. aorista: dodjoh, eglenisah, htjeh / htjedoh , rekoh;
c- u 1. l. jd. imperfekta: govorah, hocah, / hotijah / htijah, misljah, poscah, vodjah;
d- u 1. l. jd. kondicionala: govorio bih, htio bih, mislio bih, postio bih, vodio bih

Zbog dvojake upotrebe u bosnjackoj pismenoj bastini pojedine rijeci mogu se pisati u obliku s glasom H( izvornim ili naknadno uspostavljenim ) kao i u obliku bez toga glasa ili s nekim drugim glasom umjesto H ( ovakve rijeci propisane su u Pravopisnome rjecniku ): hametice- ametice, hlabavo-labavo, hlupati-lupati, hurlik-urlik, hudovica-udovica, mahrama-marama, mahnuti-manuti, ohlupina-olupina, sahat-sat, huhor-uhor, zijehati-zijevati.

U bosanskome jeziku razlicita su imena: Bahir i Bakir, Meliha i Melika, Sahib i Sakib, Suhreta i Sukreta, Zahir i Zakir.

Imena osobna i zempljopisna pisu se onako kako ih pisu i izgovaraju njihovi nosioci, odnosno onako kako se izgovaraju u kraju odakle potjecu, bez obzira na to sto su u bosanskome jeziku prisutni dvojaki likovi: Hromic i Romic, Riza i Rizah, Zija i Zijah, Zekerija i Zekerijah, ali se samo pise: Grahovo, Hodovo, Hrasnica, Hrenovica, Hutovo, MIhatovici, Orahovica, Oriovac, Reljevo, Renovica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 09:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
bez_respekta je napisao:
EZAN je napisao:
Odgovori su tu .... samo ih treba znati citati.

Na osnovu cega je napisan prvi rijecnik bosanskog jezika "potur sahidija" 1631 godine.
Treba li napomenuti da je to bilo 200 ranije od prvog objavljenog rjecnika srpskog jezika.

Evo i tebi pitanje .... pa molim odgovor.

:lol: :lol: Езанчићу-балкончићу, зар се нисмо договорили да нема језика без етницитета-значи - кад нам нађеш етницитет ''босанци'' можда бисмо могли и причати о ''босанском'' језику, до тада ''лепе снове'' желим :lol: :lol: :lol:

Шта нам ти можеш рећи о ријечнику клингонског језика објављеном прије пар година?? То је потврда да постоји језик??? Или је то ипак потврда оне старе народне:''Што је баби мило-то јој се и снило!'' хахаххахаха :lol: :lol: :lol:

Ако ја сада направим ријечник ''херцеговачког'' да ли ће се за 200 година наћи ограничени балкон, сличан теби, да успостави ''херцеговачки'' језик?! :roll: :lol: :lol: :lol:
....питам се, питам.... :D

Posto se ovdje dozvoljava svakakvo pisanje ... onda ce i EZAN da uvede neke nove norme u svom pisanju.
Dakle ... bez_respekta ... imas rijecnik ... imas ostale spise o postojanju i postojanosti bosanskog jezika ... dakle .... SVIRAS *URCU.
Dalje .... daljac .... imas pitanje, nikakvog odgovora ... a insistiras na odgovorima na tvoja pitanja ... dakle ... SVIRAS *URCU.
micelijusu .... i ti imas milion dokaza ... uhvatio se nekakvog Dusana (koji zaista nema veze s Bosnom) .... i ti SVIRAS *URCU.
(gdje su ti stecci u Srbiji ????)
Acrobatico ... nikada nista drugo nije ni radio.

Drugovi i drugarice ... za mene je ovdje prica zavrsena (osim ako ne bude jos nekih drugih i vecih gluposti s vase strane - a to ne smije ostati ne odgovoreno :D ).

Dakle za ostale citaoce - izvinjavam se na onom (svima odlicno znanom) izrazu ... ali sto je prevrsilo mjeru ... prevrsilo je .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 12:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

O, Boze, pomozi ovom "zahu" jer ne zna sta govori...

zah je napisao:
Ja za tebe Daljac nisam nikakav autoritet kad je jezik u pitanju, kao sto i ti nisi za mene. Ja sam Miceliusu kazao ono za upotrebu glasa "H" a ne tebi, pa ne vidim potrebu da ti odgovaras umjesto njega.

Dakle, glas "H" se nece upotrebljavati u sredini rijeci u izmisljenom bosanskom jeziku kada ti pricas sa Micelijusom, ali hoce kada pricas sa nekim drugim? Da li ti to pokusavas da kazes?

A to sto ti ne vidis potrebu da ja odgovaram umjesto njega je samo strucno zaobilazenje mog pitanja i nemogucnosti odgovaranja na isto.
Idemo, dakle, ponovo:

Kako je moguce da u sredini gore navedenih rijeci imas slovo "H" kada si nekoliko postova prije toga rekao da taj glas nikako ne moze biti u sredini rijeci nego samo na pocetku?

zah je napisao:
Glas h nalazi se u osnovnim i izvedenim rijecima u kojima mu je po postanku ( etimologiji ) mjesto, kao i u rijecima u kojuima je naknadno izveden ( ovakve rijeci popisane su u Pravospisnom rjecniku

Dobro. Sad mi lijepo pronadji u kojem se to knjizevnom kontekstu javljaju ove rijeci a da ne predstavljaju dijalekte.

zah je napisao:
Glas H pise se i u pojedinim rijecima i njihovim izvedenicama iako mu tu po postanju nije mjesto; u ovakvim oblicima, odomacenim u bosanskome jeziku imamo tzv. sekundarno H: hastal, hora, horma, sahat kula, sevdah.

Ma nije valjda? Znaci, ako izbacimo |H" iz slozenice "sahat kula" dobicemo "saat kula". Po kojoj osnovi se tu ubacuje klas "H"? Isto pitanje vazi i za rijec "svedah". Izbaci "H" i dobices "sevda", sto oznacava - sta?

zah je napisao:
Glas H pise se i u grupi hv. hvala, hvaliti, hvat, hvatati, Hvar, uhvacen.

A to je bas pravilo bosanskog jezika. Kao i rijeci koje si naveo. :-?

Nesto ti ne ide lingvistika od ruke "zah"...
Probaj nesto drugo, mozda bolje prodjes...
I za kraj, da se ne bi slucajno zaboravilo:
Kako je moguce da u sredini gore navedenih rijeci imas slovo "H" kada si nekoliko postova prije toga rekao da taj glas nikako ne moze biti u sredini rijeci nego samo na pocetku?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da pogledamo malo izblize i tu cuvenu Povelju Kulina bana...

Slika

a moze i ova varijanta:

Slika

Da li bi drugovi "zah" i EZAN bili ljubazni i objasnili na sta je to ovdje sto pripada bosanskom jeziku?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 13:33 
Majstor
Majstor

Druze daljac ne postavljaj pitanja .... vec napisi i ti koju pametnu.
Sta tu pripada srpskom jeziku ... ??????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A, ne, ne, ne, ne...
Ti i tvoji kompanjoni tvrdite da je Povelja Kulina bana napisana na bosanskom jeziku i bosancicom. Sada imas priliku to i da dokazes.
Ako ne uspijes ja cu dokazati da je Povelja napisana na srpskom jeziku.
Ukoliko ne znas kako je izgledala bosancica sjeti se da si je postavio na drugoj ili trecoj stranici ove teme.

Hajde, EZANE, da te vidimo sada...
Ili ce biti po onoj staroj, bosanskoj:"Svi junaci nikom ponikose i u crnu zemlju pogledase"? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 15:35 
Majstor
Majstor

Hajde daljac ne buncaj .... vec dokazuj.

Citiraj:
Stole muči, ništa ne govori,
Mrke svoje oborio brke,

naravno iz iste ..... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lahko je drugima govoriti da buncaju i trpati fine, male sajlije kada treba nesto konkretno dokazati i kada treba nesto pametno reci. I kada treba naucno stati iza svojih stavova. EZAN i zah jedva sacekaju neku priliku da nekom nesto saspu u lice ako samo malo poznaju (ili misle da poznaju?) materiju o kojoj govore. Tako da me cudi sto se sada, kada imaju priliku dokazati sve svoje tvrdnje, ne busaju u prsa i dokazuju svoju tezu po kojoj je Povelja Kulina bana napisana bosancicom.

No. dobro. Posto smo uvjereni da ce EZAN i dalje prozivati mene kako buncam i bulaznim i kako, naravno, nece uputiti niti jedan komentar na samu temu, dok ce "zah" nastavljati da kopira tekstove priucenih muslimanskih lingvista, morace Daljac koji bulazni da ih samo uputi na neke...hm, istine?

Vi ste rekli da je Povelja pisana bosancicom. Ukoliko se ne sjecas ti si ovdje postavio, da svi mozemo da vidimo, kako je bosancica izgledala. Po toj tabeli slova koja se koriste u Povelji su nastala u 18. vijeku, dok je Povelja starija nekoliko vijekova. Kako to?

Dalje - objasni mi kako se slovo sa pocetka Povelje vokalizovalo i preslo u samoglasnik "U"?

Otkud u bosanskom jeziku stari glas jat?

I jos nesto, mozda najzanimljivije u citavoj prici - ako je Povelja cisti bosanski dokument, a to znaci cisti muslimanski spis, kako je moguce da ta ista Povelja pocinje rijecima "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 16:13 
Majstor
Majstor

ti stvarno nisi dobro ... decko.
Citiraj:
ako je Povelja cisti bosanski dokument, a to znaci cisti muslimanski spis, kako je moguce da ta ista Povelja pocinje rijecima "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha"?

:lol: .

Bosanski dokument iz 1189 .... znaci .... cisti muslimanski spis.
HAHAHAA ....
I to je tvoj dokaz ....... , hahaha
Znaci cim nije muslimansko .... srpsko je. HAHAHA

bjaaazzziii daljac ... otvori temu ... kako igrati klikera ili slicno.

Cekam dokaz da je napisana "srpskim".
Prosurfaj malo .... ne tvrdimo zah i ja da je napisana, vec prenosimo tvrdnju MILIONA drugih. (odnosno svih sem rastko-strucnjaka ...)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 16:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Posto se ovdje dozvoljava svakakvo pisanje ... onda ce i EZAN da uvede neke nove norme u svom pisanju.
Dakle ... bez_respekta ... imas rijecnik ... imas ostale spise o postojanju i postojanosti bosanskog jezika ... dakle .... SVIRAS *URCU.

Езанчићу, имаш клингонски ријечник, имаш стотине епизода снимљених, за разлику од босанаца - Клингонци постоје као ''етницитет'' :lol: имаш списе-па ипак то није доказ природног језика!
Слично ти је за ''босански'' ти можеш јаукати о ''босанском'' - све док не нађеш етницитет ''босанци'' језика НЕМА :D
До тад можеш ићи у централу до миле воље-то је ипак право свирање....

Citiraj:
(gdje su ti stecci u Srbiji ????)

Наравно, ти си као и сви остали испрани СДА мозгови.....историја се не пише декретом-праву историју пише вријеме, а ту праву историју фалсификују они који морају, а на овим просторима је то више него очито коме је потребно...

Конкретно, велика је заблуда или је то ипак само незнање (у Езановом случају обоје), да су стећци везани само за подручје СРБиХ-значи стећака има у Хрватској, у Славонији, у Западној Србији, у Приморју, у Црној Гори...има их на Пељешцу (што се уз Западну Србију) узима као чврст доказ апсурдности измишљеног богумилства (које је измишљено од Фрање РАчког у 19. вијеку) , пошто ''богумили'' НИКАД нису ''живјели'' на подручју Пељешца или З. Србије....

Citiraj:
Drugovi i drugarice ... za mene je ovdje prica zavrsena (osim ako ne bude jos nekih drugih i vecih gluposti s vase strane - a to ne smije ostati ne odgovoreno :D ).

Dakle za ostale citaoce - izvinjavam se na onom (svima odlicno znanom) izrazu ... ali sto je prevrsilo mjeru ... prevrsilo je .

Тако и треба, синко, ако не можеш поднијети врућину, не улази у кухињу....кад год пожелиш-ми смо ту....само извали који фалсификат по обичају....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2006, 16:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prosto da covjek ne povjeruje cime se sve ti i zah sluziti samo da biste izbjegli odgovor na pitanje koji bi vas u potpunosti diskreditovao... :lol:

Poslednji put menjao Daljac dana 28 Feb 2006, 16:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 387 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]