banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jun 2005, 18:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2005, 00:07
Jel se moze preko Blice Wireless-a spojiti vise racunara (3-4), ali tako da neide sve preko jednoga (tj. da jedan uvjek mora biti upaljen) nego bez obzira na to koji je upaljen koji nije da mogu ostali ici na internet. Ako moze, sta je sve potrebno od opreme pored onog sto oni daju u onom paketu?

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 18 Jun 2005, 19:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Uzmes 3-4 veze,dobijes 3-4 javne ip adrese,i picis kad ti hoces,koliko ti hoces...Kako sam ja shvatio,ti bi da imas neki mali LAN i da nemas gateway-a,NAT-a,eventualno i routera u softverskoj verziji?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2005, 20:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2005, 00:07
Otprilike tako nesto, ali opet te 3-4 veze dodatno kostaju, zar ne, a ideja je bila da se podjele troskovi, pa tako da to bas nebi bilo rjesenje. Jel se moze ugraditi hardverski ruter (znam da ima ta mogucnost sa ADSL-om - njemu provajder dodjeli adresu (ili vise njih?) a on ih automatski rasporedjuje)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2005, 21:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jan 2002, 01:00
pa posalji e-mail blic-u, pa ih pitaj.

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 18 Jun 2005, 22:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Da li ce se tebi saobracaj rutirati hardverski,ili softverski na gateway-u,nema nikakve veze sa brojem javnih IP adresa koje ti dobijas od Blic-a.Znaci ako si platio za jednu,dobices jednu,i kapak :wink: ...Zakljucak - ako hoces vise masina da imaju izlaz na net,gateway ti mora biti online,moras imati ukljucen NAT,rutiranje,dve mrezna interfejsa..i to je to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 10:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Naslov teme mi se čini prigodnim za ono što imam da pitam.

Imam par pitanja. Bio sam kod jednog prijatelja koji je na wirelessu ali se ne kači preko vanjske antene već preko male antenice koja mu se nalazi sa unutrašnje strane prozora, znači antena je u stanu, izgleda kao klipić na postolju, visoka nekih 10-15 cm. On to nema dugo pa nije mogao baš da mi kaže kako to sve funkcioniše po pitanju kvalitete veze. Zato pitam ovde: kako radi to rješenje, da li je to dosta lošije nego kad se uzme sva oprema, ili može dobro da posluži ako je signal jak u tom okruženju i antena može da ga hvata? Ako se ne varam ta antenica se dobije uz wireless karticu koja je oko 50 KM, i ako bi to radilo to je 4 puta manje od 200 KM koliko je sva oprema, plus što nema bušenja i postavljanja vanjske antene. Dakle kakva su iskustva sa tim rješenjem? I kako mogu unaprijed provjeriti kakav bi mi bio signal ako bih išao na to rješenje? Jedan drugi prijatelj mi reče da može donijeti svoju wireless karticu pa da možemo preko nje kad je ugradimo kod mene vidjeti kakav je signal. Koliko je to pouzdan način mjerenja signala i kvalitete veze ako bih na osnovu toga odlučivao da idem na ovo rješenje?

Pošta će početi da nudi wireless, u mojoj zgradi su valjda već provukli kablove a na zgradu će staviti zajedničku antenu. Rekli su da bi to moglo proraditi do ljeta. Tako da mogu čekati njih ali bih rado i sada išao na wireless preko Blica pa onda bih kasnije vidio šta je bolje kad ovo sa Poštom krene, ili sa kablovskim internetom ako od njega bude šta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 10:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Signal mjeriš tako što montiraš opremu koju planiraš da testiraš, a softver za prikaz jačine signala dolazi uz karticu. A kolike vrijednosti treba da budu, ne znam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
mozes tako da izmjeris samo pravilno usmjeri antenicu ...
zavisi koliko si daleko od AP-a, prirodnih prepreka, sve to utice na kvalitet signala ...
npr. ja imam cistu opticku vidljivost, udaljen sam oko 400 M od AP-a i net savrseno radi sa malom pravljenom antenicom ....

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 16:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ne znam koliko sam daleko od AP-ova jer ne znam gdje se nalaze. Optička vidljivost ne bi trebala biti problem, pošto sam malo na visini vidim dobar dio grada, vidim naselje Ante Jakića tj. vidimo preko njega, pa tako vidim nebodere na bulevaru, u drugom smjeru vidim preko Čajevca, vidim crkveni toranj u centru grada, vidim neboder kod Trga Krajine.

Da li se tvoja pravljena antena nalazi van stana/kuće? Mene zanima kako bi radilo sa onom antenicom koja valjda dolazi uz wirelees karticu, onu skroz malu, koju bih kao taj moj poznanik držao u stanu, pored prozora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2006, 00:39 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Vader, zovni ekipu iz Blica, oni ce ti doci i izvrsiti mjerenje i testiranje, pa onda vidi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2006, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
da .. tako ti je najbolje ... zovni ljude iz blica i oni ce ti izmjeriiti ..
opremu ces morati negde drugo kupiti jer koliko ja znam oni to sada nemaju.
mislim da ipak ne bi mogao uhvatiti sa onom antenom koja dolazi uz wireless kartice .. mislim da se radi o onoj "pendrek" anteni ..

sto se tice mene ...... antena se nalazi na balkonu i vjerovali ili ne samo je selotejpom zaljepljena za jedan komad drveta ;)
tako stoji od prvog dana i vidite li kolika sam ljencuga da mi se tesko popet na sprat i pricvrstiti to normalno :)
vjetar i kisa joj ne smetaju jer je uvucena i zasticena sa svih strana :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 23:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Šta je potrebno da bi Blic wireless zaista bio wireless i unutar stana? Naime, kako je moguće da čitav stan bude pokriven internet signalom, pa da ja svoj laptop mogu da kačim na net u bilo kojem dijelu stana? Znam da takva rješenja postoje kod ADSL-a, ali me zanima može li i sa Blic Wireless?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 01:11 
Veteran
Veteran

Trebaš:
- 1 WL router koji će biti povezan na BLIC
- 1 WL AP koji će biti povezan sa routerom i pokrivati cijeli stan signalom
- 1 žlicu vegete radi fazona

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 07:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ok, hvala... koliko WL AP izadje kod nas? Pretpostavljam da ne mora da bude opticka vidljivost izmedju WL AP i laptopa (kartice sa strane)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 15:02 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jan 2006, 23:11
Mislim da ti je najbolje da uzmes mikrotika. Ne treba ti ni jedan racunar da bude upaljen jer on sam salje pppoe koji ti je potreban za konekciju na blic wireless. jedini ti je problem sto je on 500 KM, pa ti vidi :)

PS sa tom malom antenom mozes da uhvatis da ne kazem sta :) to se odmah baca cim raspakujes uredjaj :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 17:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Moram priznati sam malo zbunjen. Ugradili su mi wireless prosšle sedmice, ali osoba koja je bila u stanu kada su ugrađivali nije pitala momke šta je potrebno da se još kupi da imam bežičnu vezu unutar stana.

Znači konkretno, na Blicovu opremu koju su mi ugradili, šta ja još moram da kupim pa da imam bežični net unutar stana? Da li moram da kupim router ili moram da kupim WL AP? Imam DWL-610 Cardbus Adapter i moja je zamisao bila, da na Blicov uređaj (za koji ne znam da li je router ili WL AP) povežem još jedan uređaj (router ili WL AP) iz kojeg će se emitovati net signal po stanu, a ja onda pomoću DWL-610 Cardbus Adaptera i mog laptopa, kačim se na net iz bilo kojeg dijela stana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 17:33 
Veteran
Veteran

Moraš reći šta trenutno imaš od opreme? Po cijeni koju si platio za opremu možeš vidjeti da li imaš WL router ili WL AP.
Da li imaš desktop računar koji je trenutno povezan na BLIC, a laptop ti je trenutno offline?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 17:48 
Veteran
Veteran

OK, Lear mi je putem PP odgovorio:
Citiraj:
Platio sam 199 KM. Ja sam trenutno u inostranstvu i nisam bio u stanu kada su to ugrađivali. Dolazim u BL za par dana i volio bih ovdje vani pogledati koliko košta to što još moram kupiti da bih mogao da imam rješenje kako sam već objasnio. Na Blic wireless se kačimo preko laptopa. Djevojka kaže da iz tog uređaja (ja pretpostavljam da je WL AP) ide kabal direktno u laptop.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 17:55 
Veteran
Veteran

Sad nemam vremena da odgovaram, pa ću sutra.
Još reci, da li oba laptopa imaju bežične PCMCIA kartice?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 18:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nemaju, ali nije problem da kupim još jednu, ako treba.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]