zar nije besmisleno raspravljati ko je u pravu a ko ne, cija vjera bolja, ispravnija, istinitija?
sve je to smijesno, ljudski je naravno ali mnogo manje problema imali bi smo da je samo mrvu vise tolerancije u ovom svijetu.
ziv covjek raste i razvija se vodjen nekom unutrasnjom vodiljom i ako je u nekom trenutku zen budizam pravi odgovor na pitanje njegove duse, onda neka mu, ako u pravoslavlju vidi svoj putokaz, pustite ga neka ide k pravoslavlju, ali nema smisla da nekome namecati bilo sta kao jedinu mogucu opciju i jedini put do Boga.
cesto citam kako nasi pravoslavci ne odobravaju jungovo ucenje, nazivaju ga vracom, gnostikom i sl. jung istina nije bio ortodoksan, ali mnogima je pomogao da predju na neku visu stepenicu bivstvovanja i poznavanja sebe pa i meni ali sad je jung iza mene, on nije univerzalan, nije sveznajuci, nije konacna istina sto ne znaci da ipak ne moze biti od pomoci mnogima koji su zastali negdje u svom razvoju.
no krajnja i jedina istina je teska hrana i daje se spremnima. postepeno se otvaramo se za neka dublja duhovna ucenja, bez zurbe i presije, bez osuda, bez negativnosti, dusa treba da se razvija spontano i u ljubavi, razumjevanje ce doci s vremenom jer ko trazi dace mu se.
mislite da Bog manje voli one u indiji od nekoga u kini ili u rusiji? ja ne vjerujem da On pravi razliku medju vjerama, razlika je jedino u nasim srcima, a cak i tamo gdje smo pali, necisti, grijehovni Bog nas voli i podupire i zeli da mu se obratimo i to opet za
nase dobro.
ako se neko i moze ubjediti ili natjerati na promjenu onda sredstvo sigurno nece biti ostra ili nadmena rijec nego opet ljubav i ispravno djelovanje.
eto dragi moji,volim vas i pozdrav svima,

)))