koliko se meni cini, ja nisam pisala samo o Emiru.. fali post koji pokazuje koliko me "vrijedja" odlomak iz "Dervis i smrt" gospodina Mese Selimovica.. hmmm
hvala Miciju, evo jos jednom moje misljenje
Za neupucene, da kazem prvo, da sto se mene tise Mesa Selimovic je u Bosanskoj knjizevnosti prvi, cak prije Nobelovca, Ive Andrica, mada i njega izuzetno cijenim. Mesa je zivio u doba kada se nacionalno izjasnjavanje svodilo (bar sto se Bosne tice) na Hrvat, Srbin i ostali. Znam, nije morao da se tako izjasni (ili mozda jeste-ko ce ga znati), ali je to bilo drugo doba, nacionalnost nije imala tezinu koju ima sada. Na kraju krajeva, nikada i nicim nije pokazao da ne voli Bosnu, cak naprotiv, a sve se svodi na to, bez obzira ne mjesto zivljenja i nacionalnu pripadnost. Radnja svih njegovih knjiga se dogadja u Bosni. Gdje je zivio, takodje je manje vazno, jer nije propustio ni jednu sansu da kaze da je Bosanac. A sta je bio po nacionalnosti, normalnom covjeku nikada nije bilo bitno.
E sad imamo mi i Emira, on je im'o izbor. Im'o je izbor da se obrati svjetskim medijima i da trazi da se zastite gradovi i civili u njima. Im'o je izbor da ogranizuje pomoc u bilo kojem vidu i bar tako pokaze da mu je stalo. Im'o je izbor da kaze da je Bosanac i da mu je Bosna domovina, ko' sto je Mesa uradio. Im'o je, a nije nista od toga uradio. Ja mu licno ne zamjeram sto je otisao u Srbiju, dosta je raje zbrisalo u to doba… neko gdje je htio, neko gdje je mog'o. Ono sto ja zamjeram Emiru je cinjenica da nikada, nista nije rekao u korist tog jadnog Bosanskog naroda koji ga je toliko gotivio i koji je sa ponosom o njemu pricao. Hajd' sto nije htio politicki da se angazuje, al' sto ne rece nikada nista protiv rata generalno, protiv ubijanja, protjerivanja, pljacke… Umjetnici u cijelom svijetu se na primjer angazuju za slobodu Tibeta, za zastitu rijetkih biljaka i zivotinja, za slobodu u svakom pogledu, dok kod nas…
Toliko smo naopaki, da nam se i naopaki umjetnici radjaju... ovo o cjelokupnom BIH stanovnistvu - da ne bude zabune