banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 16:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Dec 2004, 10:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Floriol, Vegeta i Argeta tri su najprodavanije robne marke u BiH, a među 20 najjačih samo su dvije iz BiH – delikatesni mesni proizvodi Lijanovića i toaletni papir "violeta", rezultati su istraživanja slovenske Istraživačke grupe CATI. Ovo prvo marketinško istraživanje snage robnih marki u BiH izvršeno je u maju, a u toku je i drugi krug. Istom metodologijom istraživanje se vrši dva puta godišnje i u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

U Kantonu Sarajevo, prema rezultatima istraživanja, najzastupljenije robne marke, između ostalih, su "alpsko mlijeko", "AB kultura", "kinder bueno", "kallys čips", "nutella" i "rio mare".

Kako je istaknuo u četvrtak u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjednik CATI-ja Zenel Batagelj projektom je obuhvaćeno 2.500 robnih marki, uključenih u više od 80 robnih kategorija te mnogo podataka o specifičnostima potrošača.

Batagelj je istaknuo da je istraživanje pokazalo kako je u RS u odnosu na FBiH evidentna natprosječna potrošnja alkoholnih pića, ispod prosjeka je zastupljeno konzumiranje kapućina, instant kafe i nekih proizvoda za ličnu higijenu.

Prema rezultatima istraživanja, koji su u četvrtak i prvi put javno objavljeni u BiH, tri najjače robne marke u SCG su Orbit, Milka i Lenor, u Hrvatskoj – Vegeta, Zvijezda i Kisko, a u Sloveniji - Alpsko mlijeko, Milka i Paloma

---------

I, pored toliko naseg mlijeka, mi Alpsko, pored naseg Bimala iz Brckog kod nas popularno hrvatsko... kad cemo se opametiti i poceti kupovati bh proizvode?

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2004, 12:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
bosnjak061 je napisao:

Batagelj je istaknuo da je istra¾ivanje pokazalo kako je u RS u odnosu na FBiH evidentna natprosjeèna potro¹nja alkoholnih piæa, ispod prosjeka je zastupljeno konzumiranje kapuæina, instant kafe i nekih proizvoda za liènu higijenu.

vazno je da je ovo baceno u tekst.
e moj bosnjaksve ankete su narucene

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2004, 01:33 
Pripravnik
Pripravnik

da, al moralo bi biti vise proizvoda iz BiH da su popularniji... kao npr. Bimal ulje iz Brckog, Violeta papir, Ovako, Klas... ma nebitno. Al, kad smo mi glupi nama je bitnija politika o nacijama nego kakva nam je ekonomija. Kad cemo poceti razmisljati ko Svicarci?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2004, 12:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Citiraj:
I, pored toliko naseg mlijeka, mi Alpsko, pored naseg Bimala iz Brckog kod nas popularno hrvatsko... kad cemo se opametiti i poceti kupovati bh proizvode?

Kad im kvalitet bude na nivou, nekih navedenih iz uvoza.
Lično ne kupujem Alpsko mlijeko, već Dukat i Banjalučko, Vitaminkine salate sam uvijek kupovala i kupovaću jer po mom mišljenju su bolje od svih koje se mogu naći kod nas,( npr. kiseli krastavci, nema boljih :) )
Ne kažem da su svi proizvodi iz uvoza kvalitetniji i bolji, ali treba biti objektivan i neke proizvode uporediti, a ne jesti/piti nekakve otrove samo zato što su "naši",..i Makroprom je "naš" pa ono što oni proizvode ne bi ni stoka jela,..dalje, pojedine mesne industrije i njihovi vlasnici koji bi da se obogate preko noći,..pa ko zna šta jedemo u pilećim parizerima, šunkama kojekakvim, hrenovkama..itd. Uvijek ću se prije odlučiti za Gavrilović , Yuhor ili Carnex, nego Strašek-Čolić,MiS ili šta ti ja znam kakvu sve "kućnu radinost",..
Treba razmišljati kako ponuditi kvalitetan proizvod i biti konkurentan ovima "sa strane", a ne kako se što prije obogatiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2004, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Niti treba kupovati domace po svaku cenu (pa i po cenu licnog zdravlja), niti treba biti slepo veran stranoj robi. Najbolji kriticar svakog proizvoda je vas/nas ukus... jer iako se cesto poteze pitanje zasto neko kupuje strane, a ne domace proizvode, ja isto tako cesto postavim pitanje "zasto bas taj strani?"... zasto ne onaj drugi. Licno, kupujem dubicko tetrapak mleko, ali mi se njihov jogurt ne svidja... nije bolji ili gori... meni se ne svidja... pa kupujem onaj od Ljubljanske Mlekarne ili Imlek-ov... a opet njihovo mleko mi se ne svidja... ali mi ne pada na pamet da kupim tamo neko holandsko mleko kad ga vidim na polici, nego trazim jedan od pomenutih proizvoda. Jedan od problema nase proizvodnje u prehrambenoj industriji je nestalnost kvaliteta i razlicit kvalitet na pojedinim proizvodima... opet naglasavam, ovo je moj licni stav, ali isto tako svako od vas ima svoje misljenje... npr. Polimarkov senf je fin, ali mene njihov kecap tera na povracanje... Gavrilovic ima super npr. svinjski kare, ali im je sunka u crevu tako tako... isto vazi i za domace prozivodjace (necu da navodim primere domacih proizvodjaca, jer necu da pravim pozitivnu/negativnu reklamu)...

Malo je kod nas postalo moderno mahanje tim "Kupujmo domace"... ali mi taj slogan ponekad ima prizvuk onog "Vise volim Rusko govno, nego americki kolac"... mrvica je lepo navela primer Makroproma... znate, veoma je bitno ponuditi proizvod koji se nalazi u istom razredu sa konkurencijom, ali taj ponudjeni proizvod mora da ima i poboljsane ili bar jednake karakteristike kao i konkurencija. Za to vam je najbolji primer auto-industrija... Sta se desilo sa nasim Nektarom... napravio bum, pa izduv'o ko ... doduse, njihova ciljna grupa su zidari i slave...

Ova problematika je, kod nas, usko povezana sa politiko, pa vas molim da se drzite ekonomske i zdravorazumske analize, a da politiku ostavimo po strani...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2004, 23:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Citiraj:
"Kupujmo domace"...

ili .."fino a jeftino" :)
problem kod našeg naroda je besparica, pa ljudi gledaju da prodju što jeftinije a u stvari ih to sve može skupo koštati,..
"niko nije toliko bogat da kupuje jeftinu robu"..lijepo rečeno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2004, 15:43 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
mrvica je napisao:
"niko nije toliko bogat da kupuje jeftinu robu"..lijepo rečeno.

:)

Ja kupujem dubicko mlijeko (sa 3.2 ili 1.6 mlijecne masti :D ).
Cajna kobasica=Topola
Ulje=nemam pojma... :)

Slatkisi=Stark :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2004, 17:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Stasticki podaci se izracunavaju na osnovu reprezentativnih uzoraka Bosnjak..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2004, 22:08 
Pripravnik
Pripravnik

Prema podacima Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji su nedavno objavljeni u World Economic Outlook Databaseu, prosjecna stopa inflacije u Bosni i Hercegovini je u periodu izmedju 2000. i 2003. godine bila je medju najnizim u Evropi. Sa prosjecnom stopom inflacije od 2,3 posto u pomenutom periodu, BiH se nalazi na osmom mjestu u Evropi i prema tom parametru najbolje je plasirana od svih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Od evropskih zemalja ubjedljivo najnizu stopu inflacije u periodu izmedju 2000. i 2003. godine imala je Svicarska (1 posto). Slijede Litvanija (1,2 posto), Njemacka (1,7 posto), Francuska (1,9 posto), Austrija (1,9 posto), Belgija (2 posto), Svedska (2,2 posto) i BiH (2,3 posto). U pomenutom periodu prosjecna stopa inflacije u evropskim zemljama iznosila je 6,35 posto. Ubjedljivo najvise prosjecne stope inflacije registrirane su u Bjelorusiji (75,2 posto) i Srbiji i Crnoj Gori (48,9 posto)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2004, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sa prosjecnom stopom inflacije od 2,3 posto u pomenutom periodu, BiH se nalazi na osmom mjestu u Evropi

Racunaj na to da se kod nas inflacija vestacki odrzava na tom nivou... jer svet ne zeli da mu propadnu investicije ovde... dakle... novac izgubi vrednost, oni ruknu nove kolicine i to je to...i tako stalno... a da nije tako, nas bi inflacioni index bio tiha jeza...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2004, 22:44 
Pripravnik
Pripravnik

mislim da je i dobra ta politika vjestacke populacije iako nije bas striktno vjestacka kod nas! Malo toga kod nas poskupljuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2004, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa upravo tako... ako bi inflacija pocela da divlja, onda bi svet poj'o goFno sta je napravio... i onda oni vode racuna o dragim svojim pilicima... a nemoj zaboraviti da je u BiH jedan guverner centralne banke i kako on opali akord tako mi svi sizimo na istu melodiju... samo poneko ima bolje plesne korake...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 19:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
--------------------------------------------------------------------------------

Najjače robne marke u Bosni i Hercegovini

04/05/05

”Grand kafa” ostvarila najveći napredak

Violeta i Lijanovići najjači su domaći brendovi u Bosni i Hercegovini, rezultati su istraživanja slovenske agencije CATI.

Na rang-listi deset najuspješnijih robnih marki još su: Riža (Vispak), Sarajevski kiseljak, Sarajka (Klas), Čaj (Vispak), Bimal, Travnički sir, Ovako i Vitinka.

Efekti oglašavanja

No, ni jedan od domaćih proizvoda nije se uspio plasirati na rang-listu deset najjačih brendova u BiH. U našoj zemlji suvereno vladaju proizvodi stranih kompanija. Prva tri mjesta i dalje zauzimaju Floriol, Vegeta i Argeta, a u odnosu na prošlo istraživanje najveći napredak ostvarila jer Grand kafa probivši se na sedmo mjesto. Na četvrtom mjestu je Lenor, a potom slijede Milka i Coca-Cola. Na osmom mjestu je Nivea, a preostala dva mjesta u društvu deset najjačih drže Ariel i Aquafresh.

Glavni problemi domaćih brendova, prema tvrdnjama CATI-ja, jesu njihova lokalna orijentacija, odnosno, to što nisu prisutni u svim dijelovima BiH, te taktičko, a ne strateško ulaganje u marketing. Dok strani proizvođači velike finansijske kapacitete usmjeravaju u oglašavanje, dotle domaći ili ne oglašavaju ili to rade na pogrešan način.

Iako se anketirani bh. potrošači u regionu procentualno najviše smatraju da treba kupovati domaće proizvode (49 posto), jedni su od najlošijih, a ako ne i najlošiji u kupovanju domaćih proizvoda (32 posto). U Sloveniji je, naprimjer, omjer onih koji podržavaju domaće proizvode i onih koji ih kupuju procentualno istovjetan (41 posto). Mogući razlog leži u pretpostavci da potrošači u BiH ne znaju koji su domaći proizvodi ili da ljudi iz različitih dijelova BiH smatraju različite proizvode za domaće.

Jedanaest pokazatelja

Rang-liste uspješnosti brendova agencija CATI dobila je koristeći se modelom Product Group Menager i mjereći stavove 4.000 potrošača o više od 2.500 različitih proizvoda. Svaka robna marka mjeri se na osnovu jedanaest pokazatelja, među kojima su i osnovnih pet: prepoznatljivost, iskustvo, razmatranje kupovine, upotreba i lojalnost.

Šest godina zaostatka za Slovenijom

U Bosni i Hercegovini dvadeset posto ljudi koristi Internet, pokazuje CATI-jevo istraživanje. Upoređujući podatke iz zemalja u okruženju, vidljivo je da BiH šest godina zaostaje iza Slovenije, koja je toliko učešće u korištenju Interneta imala sredinom 1999. godine. U Sloveniji je procenat korisnika Interneta 49 posto, Hrvatskoj 32 posto, a u SCG 18 posto.

Multinacionalke “poklopile” regiju

Milka, Lenor i Coca-Cola tri su najjača brenda na tržištu regije koja obuhvata četiri zemlje: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru.

Na rang-listi deset najuspješnijih u ovom regionu, koji obuhvata 18 miliona stanovnika, dominiraju proizvodi multinacionalnih kompanija. Iz tog društva nisu samo tri “lokalna” brenda - Vegeta, Paloma i Grand kafa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2006, 14:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Warlock je napisao:
Citiraj:
Sa prosjecnom stopom inflacije od 2,3 posto u pomenutom periodu, BiH se nalazi na osmom mjestu u Evropi

Racunaj na to da se kod nas inflacija vestacki odrzava na tom nivou... jer svet ne zeli da mu propadnu investicije ovde... dakle... novac izgubi vrednost, oni ruknu nove kolicine i to je to...i tako stalno... a da nije tako, nas bi inflacioni index bio tiha jeza...

Chek, chek... Novac izgubi vrijednost, oni ruknu nove kolicine. Cega nove kolicine? Novca? Nove kolicine novca znace vecu inflaciju. Kod nas nema inflacije zato sto Centralna banka BiH ne moze da stampa novac kako ona hoce, te zato sto je KM vezana za Evro. Sto ti dodje skoro na isto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 00:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2006, 09:36
Lokacija: zemlja piramida, oskara, medvjeda, olimpijade,nobelovaca
ljudi jednostavno trositi domace brandove ali da valjaju
ja licno mlijeko meggle(fabrika bihac), keksi i ostala sranja od aleksandrije i klasa mozda i od mire ako ova privatizacija krasa bude uspjesna, mesni proizvodi su nam bezze jebiga onu lijanovice jedem kada je kriza a argeta je najbolja pasteta na svijetu i niko ne moze sa njom, tariguz violeta, eee neko rece za vitinkine salate nesh moram se sloziti da su super posebno mjesana ali i djemovi su ok naravno opijam se PREMINGEROM :D nase je najbolje i sve trosim samo zato da bi lova ostala ovdje a politicari se satrase da lova njima u dzepove sjedne zato i imamo sjebanu ekonomiju sve su pokrali.... a mi smo glavni krivci za to INCEL, UNIS, ZRAK, AGROKOMERC, ENERGOPETROL i mozemo do zore nabrajati

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]