banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 07:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 10:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
Gnosticke svestenice su sasvim normalna stvar.
Odgovori mi :
ZASTO NEMA PRAVOSLAVNIH SVESTENICA?

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Као што у тој паганско-сатанистичкој религији "свештенице" постоје, тако у Хришћанству - не постоје.

Јер, у целокупном Божјем Откровењу нигде жена није имала ту улогу. То не значи да жене нису биле присутне и имале своје улоге у религијском животу Јевреја (у Старом Завету) и Хришћана (у Новом Завету). Улоге жена и Божјој Православној Цркви постоје, и жене узимају удела у богослужењу, али у улогама које су за њих предвиђене.

Кроз жену је на свет дошла смрт, кроз жену је том истом свету морало доћи (и дошло је) и Спасење. Како год је кроз прву жену порок узроковао смрт, тако је жена лроз коју је дошло Спасење морала бити непорочна.

Хришћанство је једина рлигија на свету која мужу налаже да за своју жену треба да да и живот, ако је потребно. Тако нешто нећете другде наћи. Тиме се јасно ставља до знања какав је однос Хришћанства према женама. То што су улоге подељене и жени није припала свештеничка, то је питање невезано за поштовање према женама. јер, свештеничка улога није улога части, него улога служитељска. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Па где ћеш бољи посао него да дете које изродиш, одхраниш и изведеш на прави пут, па за тај посaо ти треба хиљаде диплома, то је најтежи посaо на свету.

Cuda su moguca i desavaju se ponekad. :lol:

Ovaj dio potpisujem. :P

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 22:52 
Početnik
Početnik

Suplja argumentacija Marane,

Isus je bio gnostik

Marija Magdalena je bila gnosticka svestenica

Petar i ostali ucenici su bili jako ljubomorni na Magdalenin status ( sve to stidljivo pise u oficijelnim jevandjeljima, a u gnostickim je jasno objasnjeno)

Isusovim odlaskom su tu jaku Magdaleninu funkciju napali svim silama i zato imamo to sto imamo: ZENA JE PREDMET U " HRISCANSTVU". Ona nema ravnopravnu ulogu. Ta uloga joj je "ukinuta" od muskih sovinista ( Petra i ostalih "stijena" hriscanstva).

Nazalost.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 23:01 
Početnik
Početnik

Citat:
Па где ћеш бољи посао него да дете које изродиш, одхраниш и изведеш на прави пут, па за тај посaо ти треба хиљаде диплома, то је најтежи посaо на свету.

Cuda su moguca i desavaju se ponekad. Laughing

Ovaj dio potpisujem.

Draga moja Mjesecarko,
Gore napisano apsolutno stoji.
Ali, nasa tema nije svjetovna vec duhovna. U duhovnom smislu je napravljen sovinisticki rez koji se odrzao do dana danasnjeg u hriscanskoj dogmi.
Da li ti sebe dozivljavas kao manje vrijedno bice? Po cemu je to neki muskarac bolji i vrijedniji od tebe. A u duhovnom smislu? Po cemu to neki muskarac moze da bude posvecen Njemu, a zena ne moze? Koja je to zvaka? Smijesna.... Pa ako hoces da je zvaces , zvaci je, kao sto je zvacu i mnoge zatucane i izmanipulisane zene. ( ne propagiram neki feministicki pokret btw.)
U gnosticizmu NEMA i NE MOZE BITI razlike izmedju zena i muskaraca.
I kraj..

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Androgin,

Napisao si da gorenavedeno stoji a onda si poceo pricati o muskom sovinizmu. Hm.

Ne furam se ni na feminizam, ni na nefeminizam. Zenskog sam roda i tacka. Od muskaraca se razlikujem i fizicki i emocionalno i duhovno. Nisam rekla da sam bolja ili gora, samo sam kao i svako zensko bice d-r-u-g-a-c-i-j-a.

To sto gnosticizam u duhovnom ili ovom-onom smislu ne pravi razlike izmedju muskaraca i zena, meni ne znaci pretjerano. Postujem tvoje misljenje, ali je moje drugacije. I nije lijepo sto si napisao da "zvacem nekakvu zvaku..." blabla. Jasno ti je da nisam ni zatucana ni izmanipulisana.

Ono sto je Jerusalim napisao, a ja citirala, ne govori o spolovima, vec o majcinstvu i velicini, odgovornosti i znacaju istog. Ne mozes to apstrahovati tek tako sto ces ga gurnuti u kategoriju - svjetovnost.

" Raj je pod majcinim nogama ".

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 10:54 
Početnik
Početnik

Draga moja Mjesecarko,
Jako mi je zao ako te je moje pisanje povrijedilo, ali nisam imao uopste takve namjere.
Zadnjih nekoliko postova u ovom topiku je vezano za ZENE SVESTENICE. Ne za ZENE MAJKE. Pitao sam zasto nema zenskih svestenika u Pravoslavlju. U gnosticizmu je to sasvim normalno. Isto tako, zene gnosticke svestenice imaju porodice, radjaju i podizu djecu .... Znaci naglasak je bio na tome da hriscanska dogma o nekoj podjeli uloga ( kao je to napisao M.Ata) izmedju zena i muskaraca po duhovnim stvarima, kod nas ne pije vode. I dao sam moje obrazlozenje: muski sovinizam ( najobicnija ljudska ljubomora Petrova, Pavlova i ostalih prema Mariji Magdaleni je odigrala glavnu ulogu u neprihvatanju ravnopravnosti zenskog bogosluzenja)

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:
Isus je bio gnostik. Marija Magdalena je bila gnosticka svestenica. Petar i ostali ucenici su bili jako ljubomorni na Magdalenin status ( sve to stidljivo pise u oficijelnim jevandjeljima, a u gnostickim je jasno objasnjeno). Isusovim odlaskom su tu jaku Magdaleninu funkciju napali svim silama i zato imamo to sto imamo: ZENA JE PREDMET U " HRISCANSTVU". Ona nema ravnopravnu ulogu. Ta uloga joj je "ukinuta" od muskih sovinista ( Petra i ostalih "stijena" hriscanstva).

Само у ПАГАНСКО-ГНОСТИЧКИМ фантазијама. Заправо, начитао си се "Да Винчијевог кода" који се у књижарама продаје на рафи са натписом - ФИКЦИЈА. Ништа чудно... да си гледао филм МАТРИХ, сада би овде причао како ми сви спавамо и сањамо да "живимо" леп и угодан живот док смо заправо само - батерије за роботе... :lol: :lol: :lol:

Но, наставимо о гностицизму као сатанизму...

У гностицизму, избављење је лични напор, а благодат и милост Божија само су привесци свеопштег стремљења ка самоостварењу које, у крајњој линији, Бога присиљава да да "кључеве Царства Небеског". :sad3:

Гностици и алхемичари су били поклоници мноштва митских и измаштаних личности: Абраксас, Симон Маг, Аврамелин Маг, хомункулус, Адам Кадмон, Софија, Поимандар, Хермес Трисмегистос, Меркуриус, дух живе, Клеопатра, Кристијан Розенкројц, итд. Ови демони доводе гностике до реинтерпретације хришћанских истина и њиховог свођења на архетипске религиозне обрасце. :evilbat:

Гностици су, такође, били велики компилатори античких митова, јудаистичких и хришћанских мишљења, персијског зороастризма и ко зна чега све не. Чинило им се да се све може искористити у освајању Сопства, плироме, нуса (ума божанственог). Спајају кинеску књигу за гатање "Ји Ђинг", индуске "Веде" и ко зна шта све не, јер све то сматрају за "духовну литературу". Та еклектичка збрка типично је магијске природе: потребно је имати што више "духовних оруђа" да би се што више "духова" могло потчинити. :puke:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 17:26 
Početnik
Početnik

Dobri moj Marane Ato,
ja ti stvarno ne mogu pomoci. Toliko si se jadan upleo u recitovanje da vise nema TEBE. Postao si recitacija. Pa zar stvarno, ono sto ti mislis da su tvoje sive celije, ne moze nimalo povezati zdravorazumske rezone. Nijednog momenta nisam za sebe tvrdio da imam odgovore na sva pitanja pod ovom kapom Bozanskom. Ali fanatizam, bilo koje vrste, mi je uvijek bio smijesan ili bolje receno jadan. Takva vrsta vjerskog fanatizma je klipa u tocku razvoja civilizacije. Necu navoditi primjere u kojima je vjerski fanatizam odigrao "slavnu istorijsku" ulogu. Ali slijepo ,dogmatsko, prihvatanje bilo cega se protivi zdravom razumu. JA MISLIM SVOJOM GLAVOM. Ne trebaju mi knjige ni tumaci, ja sam knjiga i tumac. Ako se ranim, polizem svoje rane i nastavljam dalje. Ne vjerujem naslijepo nikome. Nema tog AUTORITETA, nema te Svete knjige, koja me moze naslijepo "preveslati". Ali nista ni ne odbacujem, ali sve provjeravam i zelim da licno dozivim. Zbog toga mi se cini da svako onaj koji slijepo vjeruje ima mozak kao "ljelju". Ali, to je samo moje misljenje i imam dovoljno tolerancije da prihvatam i takav stav.
Ja sam sebe formirao prije 30 godina ( mozda si ti tada bio rodjen, a mozda si bio clan SK), nije mi potreban Da Vincijev kod (nije ga bilo ni u povoju) , nije bilo Matrix-a i sl. Bio sam Ja i moje iskustvo Njega. I kako tada tako dan-danas.
Gnostici su kroz cjelokupnu ljudsku istoriju bili nosaci SUSTINE. Nisu bili recitatori NI STAROG NI NOVOG ZAVJETA.Oni su bili prije toga, oni su otkako je svijeta. U svemu sto si gore nabrojao gnostici su cinili SRZ, ESENCIJU. Iz te srzi se poslije sirila prica za siroke narodne mase. Mozda djeluje prepotentno, ali to je istina i ne zelim da ISTINU umotavam u celofan kao bi ljepse izgledala. Gnostici su srz SVE i jedne religije. To je duboka Istina koja se proteze kroz ljudsku istoriju i koju bi rado institucionalizovane religije ( kojima i ti pripadas) izbrisale, ali im stalno zapinje kost gnosticizma u grlu. Sve religijske vodje su gnostici, ali to ne mogu javno izreci, jer bi to napravilo veliki sok u drustvu. Zbog toga precutno postoji modus neutralis.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:
Gnostici su srz SVE i jedne religije.

Не, гностицизам је рак рана која се лечи хируршким захватом, а можемо да га опишемо и као буву против које ми имамо прашак.

Зато вас и има шака јада... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 20:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Зато вас и има шака јада... :lol: :lol: :lol:

Opet pokazuješ svoju ograničenost time što misliš da je ispravnija ona religija koja ima više vjernika. Po toj logici islam je bolja religija od pravoslavlja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 20:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Малоумно је узети једну реченицу и на основу ње извлачити закључке. Видиш синко (који си зрео за Падинску Скелу)... ја сам говорио о методама лечења против гностика које су резултовале у шаки јада... а што се тиче скакаваца из Арабије, када наиђе пошаст скакаваца (једна од седам куга), онда се паметни склону док она не прође. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 20:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Stvarno ste ovu temu pretvorili u lakrdiju, zahvaljujuci odgovorima koje dajete maranu i jeruzalemu..
Likove ka njih dvojicu je najbolje ignorisati.. ne kuzim zasto se Androgine spustas na njegov nivo.. da mu dajes odgovore koje on ne kuzi ili prevodi na svoj jezik. Dovoljno je vidjeti njihove postove.. i nastaviti dalje..
A vecina onog sto pricate nema veze sa Gnozom. Vec sa maraninim i njemu slicnim prepucavanjima o tome sto je gnoza ili gnositicizam.. A to je kao da pitas sljepca sto je plava boja..

Meni je vecina religija bas ogavna zbog takvih. A i zna se da je hriscanstvo ogrezlo u krvi kao i Islam i Hinduizam.. Da su se te religije nametale ubijanje onih koji nisu pricali ili slusali kako oni govore. A dokazi leze oko nas.
A zadnji u prilog tome jeste one gluposti oko karikatura muhameda.. :D.. tu mozemo vidjeti sta io ko predstavlja Islam.. Steta..
A za Hriscanstvo.. pa vecina kasnijih utemeljitelja hrisc. su bili protiv Isusa.. a njihovi predci su ga i ubili. A da ne pricamo o Inkviziciji.. os takozvanim svetim ratovima.. i slicno..
A i ovaj nas zadnji rat.. je sam po sebi.. dovoljan dokaz.. mrznje koju iskazuju sljedbenici religioznih sistema..
A da ne pricamo o tome kako je Pravoslavlje samo ogranak koji se otcepio i postao sekta od Maticne Ruske Pravoslavne crkve.. sto sada isto imamo slucaj i sa Makedonskom crkvom.. zanimljivo..
Izgleda, paranoja koju sire, je dosla u njihovo dvoriste.. a znate ono: "Ko se maca lati.. " .. ;)
Ili nikada nije ni izlazila iz njihovog dvorista.. samo su nam mazali oci.. da ne vidimo razdor, pedofile i homoseksualce.. u redovima crkve..
Kao sto je to pokazao onaj pravoslavni monah ili pop.. koli je.. u hrvatskoj kada su ga uhvatili kako masturbira ispred osnovne skole..
Ali polako.. sve ce uskoro postajati jasnije i jasnije.. kada je rijec o ortodoksnim religijama.. ;)

Sto se tice samog iskustva gnoze.. vjerujem da bi se Androgine slozio.. da iskustvo koje to sve prati, ne moze da se izrekne.. jer nema veze sa umom?
Kasnije je sve samo sjacanje i prisjecanje te umno intelektualisanje o iskustvu.. naravno.. sve do novog iskustva.. ili proboja u dubinu.. ili bolje receno drevnost..

Sve sto mogu reci o iskustvo.. je potpis koji imam.. kao i:
Ja sam Alfa i Omega, pocetak, sredina i kraj.
Prije boga sam bio Ja, posle boga ostajem JA. Kao vjecna istina i postojanje.. I to je krajnja istina.. Samo Ja postoji.. Ja Jesam...

Eto toliko.. o religiji.. i gnozi od mene..

Pozdrav
JivanMukta

PS
Androgine.. znam da ima objasnjenje gnosticra o tome zasto nema zena u svestenickom pozivu u Hris.
Zanima me koje je to objasnjenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 00:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
JiVaN je napisao:
Stvarno ste ovu temu pretvorili u lakrdiju, zahvaljujuci odgovorima koje dajete maranu i jeruzalemu..
Likove ka njih dvojicu je najbolje ignorisati..

I ja bih apelovao na ovo. U zadnje vrijeme ima novih članova na forumu i oni se upuštaju u priču sa ovom dvojicom zato što ih još ne poznaju i ne znaju da je to samo gubljenje vremena. Nadam se da će što prije shvatiti da ih je najbolje ignorisati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

У делу "Везови" Јулија Африканца (III век после Христа) налази се пример једиог магијског зазивања које обухвата више "богова" античког света. Он је тај текст навео као пример сатанистичког основа гностичко-синкретичких бајања, као потпуни контрапример истинској хришћанској вери.

То зазивање изгледа овако: "О, чуј ме, благонаклони и будни, богати семеном, Анубисе... Дођи, Хермесе, лопове. Овамо, лепокоси, подземни Диве, дај да буду услишене ове моје чини..." :vamp:

Није ли из самог овог гностичког призивања њихових паганских богова - демона - нечситих сила, јасно о коме се ради? :spiderman:

Један од гностичара који је пробао да повеже тај сатанизам са Хришћанством, овако описује символику свог прстена који је носио на руци: "Прстен је египатски. Овде је змија угравирана, а она символизује Христа. Изнад ње је лице жене; испод је број осам, символ Бескрајног Лавиринта и Стазе до Несвесног. Изменио сам једну или две ствари, тако да је символ хришћански. Сви ти символи су апсолутно живи у мени и сваки од њих изазива одређено противдејство у мојој души". :angry5: :sad3:

Видимо како дотични демонски поистовећује Христа са змијом. :evil2:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 21:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Vader je napisao:
JiVaN je napisao:
Likove ka njih dvojicu je najbolje ignorisati..

I ja bih apelovao na ovo. U zadnje vrijeme ima novih članova na forumu i oni se upuštaju u priču sa ovom dvojicom zato što ih još ne poznaju i ne znaju da je to samo gubljenje vremena. Nadam se da će što prije shvatiti da ih je najbolje ignorisati.

I ti se previse pravis pametan... Ja sam ovu dvojicu vec predlozio za ban , a isto to je je uradio i John, a sve sto treba je da ti adminu predlozis da ih banuje i problem rijesen...
'hajd mi sad reci razlog zbog kojeg neces to da uradis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 19:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Eeee, kad sam ja govorio da se na njih ne obraca paznja, i sad kada mi je svejedno, vi svi odjednom to uvidjeli. Ma neka ih, neka pisu, prepisuju, neka budu na forumu, ko zna, mozda ce da promijene necije misljenje na bolje, kod onih koji jos imaju zivaca da citaju njihove postove. Ili mozda cak i svoje, sto je malo vjerovatno, al neka. Eto toliko od mene. Ali se stvarno ne isplati odgovarati im... Ja se samo iznarviram, ali ne vise... Sad sam stosta naucio :D
ups...off topic. Al ja sam svoje o gnosticizmu ispisao vec :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:
Jako mi je zao ako te je moje pisanje povrijedilo, ali nisam imao uopste takve namjere.

Nisam se osjetila povrijedjenom, to je prejaka rijec.

Ono sto sam ti htjela reci, a osjetila sam i ranije, je da se tvoje predrasude ispoljavaju na ljupkiji i sofisticiraniji nacin od predrasuda nekog sirovijeg lika.

Nisi me uvjerio u to da ne postoje. Evidentna je razlika - ali mi se cini da je samo stilska, a ne i sustinska. 8)

p.s. Nisi se bas morao zamarati da mi "kao" objasnis sta je "kao" bila tema vaseg razgovora. Nije mi promakla. :wink:

p.p.s. I jos nesto...Ovo nije kritika, samo konstatacija.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 14:03 
Početnik
Početnik

Nisam se osjetila povrijedjenom, to je prejaka rijec.

Ono sto sam ti htjela reci, a osjetila sam i ranije, je da se tvoje predrasude ispoljavaju na ljupkiji i sofisticiraniji nacin od predrasuda nekog sirovijeg lika.

Nisi me uvjerio u to da ne postoje. Evidentna je razlika - ali mi se cini da je samo stilska, a ne i sustinska.

Da ne bismo bili off? Bas me interesuje na koje predrasude mislis.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da nismo off. :D

Govorim o predrasudama slicnim Jivanovim ( koje ponovi u svakom trecem postu, btw :P ), da neko ko nije neophodno u istocnjastvu, gnosticizmu, jogi - a priori nema relevantno iskustvo o Bozijem Jedinstvu ( Bismillah Irrahman Irrahim, molim Milostivog da mi oprosti ). Ovo sto sam napisala u zagradi nije propagiranje Islama, vec posljedica trenutnog, sveprozimajuceg straha od Svemoguceg, nakon sto sam napisala prethodne rijeci.

Ne mozes nista reci o dozivljaju drugih ljudi, zar nije tako ? To sto ljudi zloupotrebljavaju vjeru na milion razlicitih nacina nije nikakav dokaz deficijencije vjere kao takve, vec nase tako frustrirajuce limitiranosti u ljudskosti.

I kako pronaci trajno zadovoljstvo u nasoj nesavrsenosti ? Tako sto cemo je pokusati prevazici ?

To je nesto sto ljudi pokusavaju odkad je svijeta i vijeka. U ovisnosti od stepena duhovnog razvitka individue i relevantne grupe, razlikuju se i metode. Stanje mira i ljubavi je cilj ili se proglasava takvim. Ljudska istorija naprosto vrvi od primjera ove vrste. Na najprimitivnijem i najdestruktivnijem nivou se ova potreba manifestira tezom - "Moja sreca je uslovljena drugima. Oni se razlikuju od mene. Ako ih uspijem fizicki eliminisati, ja i moja grupa bicemo sretni ( & zadovoljni :wink: )". Na slijedecem nivou ova potreba ( Ega ) se manifestuje kroz borbu za prestiz, novac,politicki uticaj. Podsjeca me na instinktivno ponasanje ptica grabljivica. Onda dolazi ali. Imas novac, imas uticaj, imas prestiz, no egzistencijalni strah ipak je sveprisutan. Sta sada - pitanje je ??? Nastaviti " Mission Impossible " ? :)

Zar nije lakse prihvatiti da sve sto jeste je zato sto treba da bude ? Ono sto preostaje je put. ( samozaborava - za one kojima je takvo nesto moguce ). :wink:

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]