Stvarno ste ovu temu pretvorili u lakrdiju, zahvaljujuci odgovorima koje dajete maranu i jeruzalemu..
Likove ka njih dvojicu je najbolje ignorisati.. ne kuzim zasto se Androgine spustas na njegov nivo.. da mu dajes odgovore koje on ne kuzi ili prevodi na svoj jezik. Dovoljno je vidjeti njihove postove.. i nastaviti dalje..
A vecina onog sto pricate nema veze sa Gnozom. Vec sa maraninim i njemu slicnim prepucavanjima o tome sto je gnoza ili gnositicizam.. A to je kao da pitas sljepca sto je plava boja..
Meni je vecina religija bas ogavna zbog takvih. A i zna se da je hriscanstvo ogrezlo u krvi kao i Islam i Hinduizam.. Da su se te religije nametale ubijanje onih koji nisu pricali ili slusali kako oni govore. A dokazi leze oko nas.
A zadnji u prilog tome jeste one gluposti oko karikatura muhameda..

.. tu mozemo vidjeti sta io ko predstavlja Islam.. Steta..
A za Hriscanstvo.. pa vecina kasnijih utemeljitelja hrisc. su bili protiv Isusa.. a njihovi predci su ga i ubili. A da ne pricamo o Inkviziciji.. os takozvanim svetim ratovima.. i slicno..
A i ovaj nas zadnji rat.. je sam po sebi.. dovoljan dokaz.. mrznje koju iskazuju sljedbenici religioznih sistema..
A da ne pricamo o tome kako je Pravoslavlje samo ogranak koji se otcepio i postao sekta od Maticne Ruske Pravoslavne crkve.. sto sada isto imamo slucaj i sa Makedonskom crkvom.. zanimljivo..
Izgleda, paranoja koju sire, je dosla u njihovo dvoriste.. a znate ono: "Ko se maca lati.. " ..
Ili nikada nije ni izlazila iz njihovog dvorista.. samo su nam mazali oci.. da ne vidimo razdor, pedofile i homoseksualce.. u redovima crkve..
Kao sto je to pokazao onaj pravoslavni monah ili pop.. koli je.. u hrvatskoj kada su ga uhvatili kako masturbira ispred osnovne skole..
Ali polako.. sve ce uskoro postajati jasnije i jasnije.. kada je rijec o ortodoksnim religijama..
Sto se tice samog iskustva gnoze.. vjerujem da bi se Androgine slozio.. da iskustvo koje to sve prati, ne moze da se izrekne.. jer nema veze sa umom?
Kasnije je sve samo sjacanje i prisjecanje te umno intelektualisanje o iskustvu.. naravno.. sve do novog iskustva.. ili proboja u dubinu.. ili bolje receno drevnost..
Sve sto mogu reci o iskustvo.. je potpis koji imam.. kao i:
Ja sam Alfa i Omega, pocetak, sredina i kraj.
Prije boga sam bio Ja, posle boga ostajem JA. Kao vjecna istina i postojanje.. I to je krajnja istina.. Samo Ja postoji.. Ja Jesam...
Eto toliko.. o religiji.. i gnozi od mene..
Pozdrav
JivanMukta
PS
Androgine.. znam da ima objasnjenje gnosticra o tome zasto nema zena u svestenickom pozivu u Hris.
Zanima me koje je to objasnjenje?