banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 13:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Feb 2006, 23:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2006, 09:59
Znaci idemo ovako...
Adam i Eva kako je islo dalje znaci oni su imali svoju djecu i djeca su se medjusobno razmnozavala(a crkva je protiv incesta)mislim taj dio mi nije jasan kako je islo dalje...
Isto tako otkud crnci....
A takodje nevjerujem u Darvinovu teoriju...

Ja vjerujem da su 0X upleli svoje prste...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2006, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Usudjujem se dati samo dio odgovora. Za ostatak ce se vjerujem pobrinuti eksperti. :D

Jesi li vidio nekada efekat oboljenja koje se naziva vitiligo ? Ono sto se desava je efektivno izbjeljivanje koze. Pa tako mozes vidjeti "Crnce" koji onako vrlo prakticno i na tvoje oci postaju "Bijelci". :P

Toliko. :)

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 01:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
Po mom misljenju dio Starog zavjeta koji obuhvata ljudsku genezu je najveca 'supljaca" i ne stoji uopste.( izuzetak je ono "na sliku i priliku", znaci bozanska iskra u svemu stvorenome) Adam i Eva i njihova biblijska prica je stvarno, istinsko skrnavljenje dublje Istine. Postoji i Enohova prica koja opisuje prve minute i sate " progona" Adama i Eve iz raja, opisuje njihov prvi osjecaj hladnoce, osjecaj dobijenih fizickih tijela, njihove prve potrebe za jelom itd., ali tu pricu Crkva ne priznaje. U svakom slucaju, ogromna rupa za isto tako ogromnu slijepu dogmu koju hriscanski orijentisan vjernik MORA da prihvati.
Vec sam pisao da su stari gnostici vjerovali da je ovaj svijet napravio "nizi bog"- DEMIJURG ( zato on kaze da je ljubomoran bog i da se ne smije imati drugog boga sem njega) U tom kontekstu bi i pretpostavka o upletenosti "malih zelenih" imala logiku. Sa druge strane ja ne mogu zamisliti Boga , Tvorca kao nekog ko je ljubomoran na neke druge "bogove". Koji bi to bili neki drugi bogovi na koje je onaj JEDAN JEDINI ljubomoran?

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 10:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Japanese_rose je napisao:
Jesi li vidio nekada efekat oboljenja koje se naziva vitiligo ?

samo nebitna opaska:
vitiligo inace nastaje od nervoze :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Sve se svodi na to da nisu bili jedan Adam i Eva. Bilo ih je mnogo vise, tako da je logicno da su oni koji su zivjeli negdje "juznije" imali tamniju boju koze... I sto objasnjava otkuda toliko ljudi poslije njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 11:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jun 2003, 10:36
ma meni je to sve bolesno ne vjerujem ni u sta od toga...

adam i eva su imali 2 sina...znaci sinovi su oprasivali staru
Slika

ne znam...nema mi tu nikakve logike...ili ne kuzimo bibliju ili je to sve lazh...Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 11:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Androgin je napisao:
Po mom misljenju dio Starog zavjeta koji obuhvata ljudsku genezu je najveca 'supljaca" i ne stoji uopste.( izuzetak je ono "na sliku i priliku", znaci bozanska iskra u svemu stvorenome) Adam i Eva i njihova biblijska prica je stvarno, istinsko skrnavljenje dublje Istine

Ja bih prije rekao da su ti događaji samo dosta šturo opisani. Inače je lako primjetiti da su ti početni događaji najšturije opisani, a da su se naredni događaji kako je vrijeme odmicalo sve detaljnije i detaljnije zapisivali. Razlozi za tako nešto sigurno postoje. U krajnjem slučaju, niko nikome ne brani da meditira na te događaje i da sam dobije spoznaje i uvide šta se tačno izdešavalo. Neki su to radili i dobijali ta saznanja. Sva saznanja su i dalje tu, i sva su pristupačna, samo treba u sebi razviti "alate" kojima im se može pristupiti.

Androgin je napisao:
Sa druge strane ja ne mogu zamisliti Boga , Tvorca kao nekog ko je ljubomoran na neke druge "bogove". Koji bi to bili neki drugi bogovi na koje je onaj JEDAN JEDINI ljubomoran?

Primjetno je, a i nadasve logično, da su se Sile Nebeske uvijek prilagođavale trenutnom nivou svijesti ljudi. Kao što učitelji djecu u prvom razredu škole ne uče integrale, čak im kažu da ne postoje negativni brojevi, da bi im samo koju godinu kasnije rekli "ono što smo vam prije rekli i nije baš tačno, ali smo vam tada tako rekli da vas tada ne zbunjujemo". Potpuno je ista analogija sa ponašanjem Sila Nebeskih. Izraelcima su prikazana mnoga Božija čuda, pa su se i nakon toga vrlo brzo okretali služenju likova načinjenih od kamena i drveta (klasično idolopoklonstvo), iako im je rečeno da to ne rade jer to nema smisla. Šta misliš kakvu bi tek pometnju u njima tako duhovno nerazvijenima unijelo to da im je rečeno da ima više bogova, više raznih Sila Nebeskih? Kada im je rečeno da postoji jedan Bog i da njega slušaju (da bi kroz to napredovali) a oni obožavali hrpu lažnih bogova, šta bi tek bilo da im je objašnjena kompleksna nebeska hijerarhija? Raspali bi se, ne bi znali ni kako se zovu, a od duhovnog rada ne bi bilo ništa. Ali su duhovno napredniji pojedinci uvijek znali više i bolje jer su imali dublje uvide.

Tako da ono što je zapisano i kako je učeno ima svoju svrhu i svoje razloge. I niko duhovno naprednijim pojedincima (i onima koji to za sebe misle) ne zabranjuje da napreduju brže i znaju više od ostalih.

A što se tiče pitanja sa početka teme Daljac je odgovorio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sathya je napisao:
vitiligo inace nastaje od nervoze :)

Sad mi je lakse. :evil: Ja mislila da je uzrok nepoznat. Najjaca teorija je da je Big V autoimuno oboljenje. ( drugim rijecima - niko nema blage veze sta se tu desava :lol: )

Citiraj:
Sve se svodi na to da nisu bili jedan Adam i Eva.

To mi je prejednostavno objasnjenje. 8)

Citiraj:
Bilo ih je mnogo vise, tako da je logicno da su oni koji su zivjeli negdje "juznije" imali tamniju boju koze...

S ovim se donekle slazem. Mislim da se broj melanocita u kozi uvecavao vremenom kao rezultat prilagodjavanja vremenskim prilikama i kao zastita od stetnog dejstva Suncevih zraka. Nesto tipa prekovremenog rada. :D

Mnogo me interesuje porijeklo jezika. Nas jezik ( juzno-Slavenska skupina ) pripada Indo-Evropskoj grupi i postoje teorije da je ova grupa jezika tzv. Proto jezik. Korjen je jezicima kojim govori 3 milijarde ljudi ( mashala :oops: :P :lol: :D )

Eto, imate neke teorije o ovome ? 8)

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 13:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

To mi je prejednostavno objasnjenje

Često su jednostavna rješenja ona prava :)

Mnogo me interesuje porijeklo jezika. Nas jezik ( juzno-Slavenska skupina ) pripada Indo-Evropskoj grupi i postoje teorije da je ova grupa jezika tzv. Proto jezik. Korjen je jezicima kojim govori 3 milijarde ljudi ( mashala )

Imate li neke vlastite teorije o ovome ?

Imam ja: Adam i Eva su pričali na srpskohrvatskom jeziku. Na njemu se pričalo do:

A bijaše na cijeloj zemlji jedan jezik i jednake riječi. (1. Mojsijeva 11,1)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 13:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Jeste zajunili s tim srpskohrvatskim jezikom. On ne postoji. Postojao je 40 godina u jednom sistemu i bio je dobra ideja u smirivanju nacionalzima. Prije i poslije toga taj jezik ne postoji, jer nema niti jednog lingvistickog, istorijskog ili kulturoloskog znaka koji bi potvrdio njegovo moguce postojanje. Hrvatski jezik je iskljucivo cakavski.

S ostatkom se slazem. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

Imam ja: Adam i Eva su pričali na srpskohrvatskom jeziku. Na njemu se pričalo do:

Trenutka beganja ! :lol:

Ko bi se dosjetio ove nadasve revolucionarne teorije ? :D Ona njemu : Za kaj me tako gledas, Adame o Adame ? :evil: On njoj : Bezi bre Evo, idi radi nesto korisno ! Ako ne znas nista drugo, barem beri jabuke ! :lol: ( usput si mi objasnio i zbog cega su izletjeli iz Raja - u pitanju je bila prosto nemoguca srpsko-hrvatska kombinacija. :D I kako tada, tako do danasnjeg dana... 8) )

Citiraj:
A bijaše na cijeloj zemlji jedan jezik i jednake riječi.

A onda se rasusmo po Planeti i pricasmo kako kome odgovara. :angel:

Znas ding-dong teoriju jezika ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 14:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nisi se morala truditi da sarkastrično odgovaraš, i bez toga sam mogao predosjetiti tvoj stav :). Nisam to ni pisao očekujući da drugačije reaguješ :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol:

Ovo me podsjeca na onu staru ( srpsko-hrvatsku ) : :D

Pravilo br 1 - Doticni je uvijek / uvek u pravu ! :lol:

Pravilo br 2 - Za sve sto vam nije jasno pogledajte pod 1 ! :P

Da, ali kad opises zvuk padanja latice ruze na stakleni pod u zamku koga nema.

:evil:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pravilo br 1 - Doticni je uvijek / uvek u pravu ! :lol:

Pravilo br 2 - Za sve sto vam nije jasno pogledajte pod 1 ! :P

Palo mi na pamet da ovde pitam: "jel' ti to o sebi", ali sam shvatio da bi to još više skrenulo sa teme, a nema potrebe da skrećemo sa teme. Pored toga, ti si sama tražila neku teoriju o jeziku, i jednu si dobila, teoriju. Mogla si samo reći da ti to nikako ne djeluje moguće i tačno, ali si odgovorila tako kako si odgovorila...iz nekih svoji razloga. A kao što sam rekao, nije me iznenadio tvoj pristup u odgovoru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2006, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol:

A ti si ovo ozbiljno mislio ? :lol:

Salis se. :)

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 10:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
Vader je napisao:

A bijaše na cijeloj zemlji jedan jezik i jednake riječi. (1. Mojsijeva 11,1)

A Bog je prvo stvorio Srbe i Hrvate, pa tek onda Adama i Evu? Ih...

Ne bih da pričam nešto o čemu ne znam mnogo (obećavam da ću istražiti i provjeriti), ali ne vjerujem da je jezik kojim danas govorimo (i za koji nemam ništa protiv da ga zovemo srpskohrvatskim) stariji od "u vr' glave" 3-4 vijeka. Sad kad si me zaintrigirao - stvarno ću provjeriti istoriju našeg jezika...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 13:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

pritisak je napisao:
A Bog je prvo stvorio Srbe i Hrvate, pa tek onda Adama i Evu? Ih...

Nema to nikakve veze sa Srbima i Hrvatima. To je kao što je integralni račun postojao oduvijek, ali je ponovo otkriven zadnjih vijekova, i on je univerzalan, ne može se vezati za matematičara koji je do njega došao, niti za naciju tog naučnika, pa da se to iskoristi za jačanje nacionalnog ponosa i ega. Isto tako je i naizmjenična struja postojala oduvijek, ali ju je ponovo otkrio Tesla, a naizmjenična struja je univerzalna i ne može se vezati za Teslu niti za Srbe/Hrvate.
Pored toga, oni koji su sad Srbi su Srbi samo trenutno, ko zna ko su bili prije i ko će biti poslije.

Tako da ovde nema prostora za nacionalizam, ponos, ego. Ako je neko to tako shvatio onda grdno griješi. Srbi teško da imaju razloga da se nešto veličaju i uzdižu, to je jasno ako iskreno pogledaju sebi u oči.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 15:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Pitanje je vrlo interesantno i iako nisam biolog pokusacu da odgovorim laicki.
Prvo pitanje je pitanje incesta tj. sklapanja brakova izmedju srodnika koje Biblija osudjuje ali se pojavljuje kod Adamovih potomaka i Nojevih potomaka nakon potopa.
To su i jedina dva slucaja kada je Bog dopustio brak sa bliskim srodncima jer nije bilo drugih ljudi na zemlji.
Brakovi sa srodnicima imaju genetski problem. Naime svi mi nosimo greske u genetskom materijalu. U brakovima sa ljudima koji nam nisu u srodstvu te greske su na razlicitim genima i organizam ima sistem po kome izbacuje greske tako sto uzima zdrav gen jednog roditelja a zanemaruje gen sa greskom drugog. Kod srodnika te greske su na istim genima i cesto se radjaju djeca sa malformacijama.
Bog je stvorio prve ljude savrsenim. Adamov i Evin genetski kod je bio bez ikakvih gresaka i nije bilo opasnosti od brakova u srodstvu. Tek nakon pada u grijeh, doslo je do gresaka u genetskom materijalu i Bog je zabranio brakove medju srodnicima.

Kako su se ljudi razmnozavali ako je Adam imao samo sinove? Pazljivo citanje Biblije nam otkriva da je Adam imao i sinove i kceri.
„A rodiv Sita pozivje Adam osam stotina godina, radjajuci sinove i kceri.“ 1 Mojsijeva 5:4.

Drugo pitanje je pitanje nastanka razlicitih rasa. Boja koze se odredju prema kolicini pigmenta (melanina) u kozi. Kod ljudi postoje dva para gena koji determinisu ovu osobinu. Velika slova predstavljaju dominantne gene (crnu boju) dok mala slova predstavljaju recesivne gene (bijelu boju) Ako su Adam i Eva bili AABB (svi dominantni geni), oni bi bili crni da crnji ne mogu biti i sva njihova djeca bi bila maksimalno crna. AABB kombinacija gena bi stvarala crnu boju koze u svim generacijama.
S druge strane, ako su Adam i Eva imali aabb (sve recesivne gene) svi njihovi potomci u svim generacijama bi bili bijeli.
Medjutim, ako su Adam i Eva imali sredisnju kombinaciju Aa Bb (heterozigoti, savrsen balans gena koji stvaraju melanin) tj. ako nisu bili ni bijeli ni crni vec crveni ili braon, imali su u sebi potencijal da stvaraju sve vrste potomaka. Potomci sa AABB genima su bili crnci a potomci sa aabb su bili bijeli. Takodje potencijalna kombinacija aaBB bi bila neki srednji tip kao i kombnacija AAbb.
Da li postoji i jedan biblijski dokaz da Adam nije bio bijel ili crn. Postoji. Biblija kaze da je Bog stvorio Adama od zemlje a samo ime Adam znaci „crvena zemlja“. Mislim da je to prilicno cvrst argument da je Adam bio crvene boje koze.
Prema tome crnci nisu crni zato sto zive u Africi vec oni zive u Africi zato sto su crni i zato sto je to najbolje zivotno srediste za njih.
Kakve su moralne implikacije svega ovog? Ako prihvatimo biblijski izvjestaj o stvaranju, onda moramo prihvatiti ideju da smo svi braca i imamo zajednicko porijeklo i da ne postoji vrijednija ili manje vrijedna grupa ljudi.

Za vise informacija preporucujem http://www.cps.org.yu/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 15:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2006, 12:34
Znači izgledali smo kao Indijanci-crvenokošci. Zanimljivo... Tamo Boga zovu drugčijim imenom, a to je Manu.

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Пре него што скочимо у преране осуде и закључке, треба бити мудар и разлимсилити о томе шта и како је било у оно време. Ево неких смерница:

1. Првобитни људи су створени од Бога као савршени. Рецесивни гени нису постојали, па ни шансе за рађање дегенерисаног потомства нису постојале. Тек много касније они су се појавили и тек тад је и уследила Божја забрана општења између блиских сродника. Забрана се повезује и са губитком воденог омотача препотопске земље, након чега је радијација на Земљи постала далеко већа.

2. Пошто Божја забрана није постојала у почетку, то ни "инцест" као инцест није био познат. Ми живимо миленијумима после тог времена и са сазнањима која смо примили од својих предака, а која инцест сврставају у нешто огавно, што он заиста за нас и јесте. Људи у времену пре Божје забране нису о инцесту имали исто наслеђе. Забрана није постојала, па им инцест и није био нешто огавно.

3. Први случај када се општење сродника показало као нешто непожељно је случај Лота и његове две кћери. То се види из потребе да га опију пре него су починиле инцест. Додуше, постоји и друга опција, да инцест деце са родитељима никада није ни био дозвољен, док је инцест између деце и рођака био дозвољен. Тако да је помало дискутабилно да ли је случај Лота заправо први запис забране инцеста.

4. Јасна упуства о забрани су дата тек у Левитском Закону, по изласку Јевреја из Мисира. А и тада, Јевреји су се држали датог закона, док су по закону, чак имали и женидбено право првенства са рођакама са којима је по закону женидба била дозвољена. Тек ако би се момак (тј. његови родитељи) одрекли тог права, њен отац је могао да гледа где да уда кћер.

Да скратим... наше расправљање и расуђивање о рођачким везама је оперећено нашим временом и данашњим схватањем узричите забране рођачких веза. Зато опрез у својим закључцима... и још једна ствар за крај... не заборавимо да је наше време оптерећено и декаденцијом сексуалности где се људи понашају као пацови, а истовремено су опседнути и фрустрирани по свим питањима секса.... из таквог понашања се лепо види да удовољавање телесним жеђима води у само још гору жеђ.

А то је и Христос рекао:
----------------------------------
Jovan 4,13. Odgovori Isus i reče joj: svaki koji pije od ove vode opet će ožednjeti;
Jovan 4,14. A koji pije od vode koju ću mu ja dati neće ožednjeti dovijeka; nego voda što ću mu ja dati biće u njemu izvor vode koja teče u život vječni.
:angel:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]