banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 22:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Feb 2006, 10:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
Mislim da je ovo interesantno pitanje. Ne bih zelio da budem pogresno protumacen; uopste nemam nista protiv Pravoslavlja, a ni protiv bilo kojeg drugog religioznog pravca. Ovo pisem iz ugla komparativne religije, a motiv sam dobio citajuci topike ovog podforuma kojeg registrovani clanovi Moron Ata i Jerusalim bezocno zloupotrebljavaju.
Pa evo:

SEKTA= religiozna grupa koje se odcijepila od vladajuce crkve.
( Rjecnik stranih rijeci, B.Klajic)

Cinjenica 1:

Pravoslavna crkva se ODVOJILA OD VLADAJUCE HRISCANSKE CRKVE.

Cinjenica 2:

Procentualno, planetarni odnos Hriscanske crkve i Pravoslavne crkve je barem 1:4 sto znaci da je ta odcijepljena crkva(Pravoslavna) jos uvijek sekta. Onog momenta kad Pravoslavna crkva preuzme planetarnu hriscansku vecinu moci ce reci da nije sekta. Do tada je SEKTA PO DEFINICIJI.

Cinjenica3:

A ako bismo isli dalje onda bismo mogli doci i do sljedeceg,mada malo nategnutog, zakljucka:
SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA JE SKORO PA SEKTA U ODNOSU NA PRAVOSLAVNU CRKVU
Nigdje u vaskolikom Pravoslavlju nema toliko paganskih rituala slavljenja nekakvih slava koje su u osnovi bahanalije, slavljenja nekakvih svetaca, pridavanja im bozanskih atributa, uvodjenja nekih vlastitih- nigdje drugdje vidjenih ceremonijala sem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Znaci SPC sektasi u okviru planetarne pravoslavne crkve, jer stvara podvojenost u odnosu na propisani jedinstveni nacin pravoslavnog sluzenja Bogu. (stalno treba imati na umu da je izvor pravoslavlja Rusija, jer to izgleda nije jasno ovdasnjim pravoslavnim fundamentalistima) U dogmatskim crkvenim zajednicama ne moze biti cile-mile bogosluzenje, mora biti jedistveno ( i u Moskvi i u Banjoj Luci), a ako to nije slucaj onda je to u onoj krajnjoj konsekvenci ipak SEKTASENJE.
I jos jednom da napisem. Ovo gore je cisto, knjisko, tumacenje stvarnog znacenja rijeci "sekta" i , cini mi se, logicno izvodjenje zakljucaka. Nema nikakve veze sa zeljom da isprovociram pravoslavne vjernike.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pored već pomenutog, kada se pita da li je pravoslavna crkva sekta prvo i najbitnije je da se provjeri da li se pravoslavna crkva drži učenja Svetog Pisma, onoga što je zvanični izvor hrišćanskog učenja. A tada je jasan odgovor iz naslova ove teme. Lijep pokazatelj toga je upravo ovaj forum, sa svim ispoljavanjima pravoslavca na njemu tokom ovih godina. Posebno je zanimljivo (ne)reagovanje pravoslavaca na nedavno vođenoj temi "Šta neku osobu čini pravoslavnom?" na kojoj nisu bili u stanju da odgovore na jednostavno pitanje iz naslova teme, kao ni na niz jednostavnih i osnovnih vjerskih pitanja koji su postavljeni u toj temi.

Ali kao i sve ostalo tako i sekte imaju svoju svrhu...i svoj rok trajanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
otkad to hriscanska crkva ima copyright na dijeljenje imena sekta drugima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 12:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 14:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2005, 20:02
Citiraj:
Pravoslavna crkva se ODVOJILA OD VLADAJUCE HRISCANSKE CRKVE.

Upravo je bilo obrnuto. Katolicka se odvojila od vladajuce pravoslavne. Citaj malo istoriju. Zasto za nas kazu ortodox i sta taj pojam znaci. Katolicka se zalagala za reformu po kojoj bi glavni bio baja iz Rima...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2006, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Androgin je napisao:
Moron Ata

:D :lol: :D :lol: :D :lol:

Btw. Vidim moderatorski posao se obavlja za cistu desetku 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 14:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Пошто се секта дефинише као отпад од Божје Цркве, то је и питање ове теме чисти оксиморон... будући да је Православна Црква - Божја Црква. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
U vrijeme kad se sve to desavalo malo sta je imalo veze sa Bogom.... Uglavnom, kad su poceli krstaski ratovi katolicka crkva je imala planove da se opet spoji sa Carigradom... Posto im je tada svima bila zijevala guzica za zlatom, malo sta je uradjeno... Kasnije , u svoj toj satanskoj crkvi su se pojavili protestanti i onda je poceo pokolj protestanata kao jeretika... A oni su se zalagali za to da se ukine indulgencija ( otkup grijeha) , da se ne orgija vec da se radi mise i liturgije i sta ti ja znam... U to vrijeme su protestatnti bili najblize Bogu, da tako kazem... Pravoslavna crkva je bila nesto bolja, ali samo za nijansu...
I tako dok su retardirani Evrpopljani pljackali u ime Boga i ubijali po cijele gradove istocnjaci su radili na duhovnom progresu... Iako je i kod njih bilo , da tako kazem, kamara religija, nije bilo ratova kao u Evropi...
Bila je tako prilika kad su ubijani protestanti ( jeretici!!!! ) i vojska je dosla pred grad, ali nisu znali ko je ko tj. koga da ubiju... I onda je neko predlozio da pobiju sve , a da ce se Bog pobrinuti za ostalo..... Nazalost, poslusali su ga...
Tako da sva ova prica da li je pravoslavna crkva sekta nije bas u dure, jer je tad malo sta bilo "pravoslavno" tj. veze sa Bogom nije imalo...
'Ajd uzdravlje dragi moji sektasi..... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 15:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Pero_Bombas je napisao:
U vrijeme kad se sve to desavalo malo sta je imalo veze sa Bogom.... Uglavnom, kad su poceli krstaski ratovi katolicka crkva je imala planove da se opet spoji sa Carigradom... Posto im je tada svima bila zijevala guzica za zlatom, malo sta je uradjeno... Kasnije , u svoj toj satanskoj crkvi su se pojavili protestanti i onda je poceo pokolj protestanata kao jeretika... A oni su se zalagali za to da se ukine indulgencija ( otkup grijeha) , da se ne orgija vec da se radi mise i liturgije i sta ti ja znam... U to vrijeme su protestatnti bili najblize Bogu, da tako kazem... Pravoslavna crkva je bila nesto bolja, ali samo za nijansu...
I tako dok su retardirani Evrpopljani pljackali u ime Boga i ubijali po cijele gradove istocnjaci su radili na duhovnom progresu... Iako je i kod njih bilo , da tako kazem, kamara religija, nije bilo ratova kao u Evropi...
Bila je tako prilika kad su ubijani protestanti ( jeretici!!!! ) i vojska je dosla pred grad, ali nisu znali ko je ko tj. koga da ubiju... I onda je neko predlozio da pobiju sve , a da ce se Bog pobrinuti za ostalo..... Nazalost, poslusali su ga...
Tako da sva ova prica da li je pravoslavna crkva sekta nije bas u dure, jer je tad malo sta bilo "pravoslavno" tj. veze sa Bogom nije imalo...
'Ajd uzdravlje dragi moji sektasi..... :lol:

Da je pravoslavna crkva bila u prilikama u to vrijeme u kakvim je bila katolicka, isto bi se ponasala, isto pare trosila na krstaske pohode i isto ugnjetavala. ''Sreca je'' sto su Turci dosli, pa su sve skrsili, tako da ljudima nije bilo druge utjehe nego da, ako nemaju para, ni svoje zemlje, onda bar da imaju svoju vjeru. I tome su Turci pokusali stati u kraj, i eto nam sad Muslimana/Bosnjaka i sl. poturica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 16:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ево још једног корисника кристалне кугле који "зна" "како би било да је било"... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 16:44 
Početnik
Početnik

Ako se malo pazljivije procita pocetak ovog "mog" topic-a vidjece se da sam se iskljucivo usmjerio na znacenje rijeci sekta. Cini mi se logicnim ( i to sam jasno naglasio) da PREMA DEFINICIJI hriscanska manjina ne moze voditii glavnu rijec nakon svo odcijepljivanja. Ne moze manjina nekoga ili nesto nazivati sektom. Ne moze odn. sve se moze, ali nema logiku. Maran Ata i Jerusalim su u zadnja dva tri dana drsko i bezocno zloupotrebili slobodu pristupa ovom foruma i cine nasilje nad svima ( vidi se jasno po citanosti bezbrojnih "citata" koliko je to nasilje) Nije normalno da neko u 15 minuta vraca iz proslosti 15 "zamrlih" topika i to je osobina koja je jako blizu moronstvu. Nije mi zao sto sam napisao Moron Ata i ne kajem se zbog toga. Sa druge strane sam takodje na pocetku napisao da ne zelim vrijedjati pravoslavne vjernike, ali ni bilo koje druge. Kompletan post je napisan iz ugla komparativne religije. Iz mog iskustva ne moze biti ni jedan vjerski pravac sekta. Svi su ravnopravni i jednako vrijedni jer vode jednome. A ako neko stalno potencira da je Pravoslavlje jedino, Bogom dano ispravno, a sve ostalo je smece jereticko- to znaci da 6 000 000 000 ljudskih bica na ovoj planeti smatra smecem jeretickim ( ko zeli da prouci Maran Atinu terminologiju moze to lako prociti posto je ovaj forum krcat njome) onda ne vidim zbog cega ja ne bih mogao dati neku moju argumentaciju i jos uvijek smatram da ima osnova posto me odgovori nisu nesto razuvjerili.

Maran Ata

Пошто се секта дефинише као отпад од Божје Цркве, то је и питање ове теме чисти оксиморон... будући да је Православна Црква - Божја Црква.

U definiciji se nigdje ne spominje Bozja Crkva, nigdje se ne spominje otpad, ali se spominje vladajuca crkva. A sve su Crkve Bozje,naravno.

oksimoron grc. (oxys-ostrouman+moros- tupoglav) stilska figura kada se spajaju dva protuslovna pojma,npr. mudra budala,posten lopov

Maranatha aram. -Gospodine dodji! ( zazivanje Kristova dolaska na svijet pri zavrsetku prakrscanskih obreda)

Dak
Brate,

Zasto osudjujes svoju bracu Maran Atu i Jerusalema? Jesu li ti usta bila u srcu ili srce u ustima kada si to pisao?

Ja njih ne osudjujem u dubokom smislu, jer to ne mogu ni na koji nacin uciniti prema bilo kome jer su to moja braca. Ali im ne dajem i necu dati pravo da "jasu" po svima i zloupotrebljavaju forum koji bazno ima ulogu razvijanja tolerancije i razumijevanja ( kako to lijepo zvuci).

A mozda je moje gledanje uloge ovog foruma pogresno? Ako je tako, molio bih da napravimo neku anketu ( ako vec nije pravljena) u kojoj bi se registrovani korisnici izjasnili sta misle o tome da li je u redu,da li je normalno, da dva registrovana clana u 20 minuta urade sa 20 topika ono sto su uradili Maran Ata i Jerusalim.
A mozda je to u stvari jedna osoba sa dva nick-a? Ne poznajem dovoljno Internet terminologiju, ali takvo "filovanje" mislim da se zove "spam" i da postoje programi koji vrse vremensku restrikciju. No, ako vecina misli da je to normalno bice mi jako drago da se sa ovog Foruma odjavim.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 17:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:

Речник који је писао дотични човек и онако како су га сврбеле уши. Други речник ће да да другачију дефиницију, трећи речник опет неку трећу, и све тако... :lol: :lol: :lol:

И ти на томе градиш своју теорију? :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 19:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Maran Ata je napisao:
Ево још једног корисника кристалне кугле који "зна" "како би било да је било"... :lol: :lol: :lol:

Ne treba za to nikakva kristalna kugla niti posebno predznanje. Treba cisto jedan, minimalan, stepen inteligencije, koji ti ocito ne posjedujes.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Draco_Malfoy je napisao:
Maran Ata je napisao:

Ne treba za to nikakva kristalna kugla niti posebno predznanje. Treba cisto jedan, minimalan, stepen inteligencije, koji ti ocito ne posjedujes.

Pa da, sta se cudis... Pravo mu je ime Moron Ata. Od sad ga tako zovemo... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: hhahahha kakav idiot....

moron ata... ahahhahaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 21:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Када сам поставио тему да је ИСЛАМ СЕКТА, модератор је одма скинуо, а ово стоји. то је доказ мржње неких према ПРАВОСЛАВНОЈ ИСТИНИ, али БОЖИЈА ЈЕ ЗАДЊА

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 21:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
Koja odvratna tema....!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А шта си Кнеле од секташа иначе очекивао? :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
evo vama pitanje pa se zamislite..
da li je crkva sekta ?
:)

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 23:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
JERUSALIM je napisao:
БОЖИЈА ЈЕ ЗАДЊА

Amin.

Samo nešto mislim da vam se neće svidjeti taj ishod.

A zašto se Kneletu ne sviđa ova tema?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 23:57 
Početnik
Početnik

Iz ugla izucavanja komparativne religije:
Uporedno proucavanje religije, medjutim, nimalo se ne dopada izvjesnoj vrsti hriscana. Smetnja je, cini se, to sto nepristrasno proucavanje ne indoktrinise proucavaoca na nacin na koji zamjerac zeli da proucavalac bude indoktrinisan. Jer, ima onih koji, izgleda, pretpostavljaju da privrzenost Hristu znaci odanost svemu sto je u toku istorije steklo naljepnicu "hriscansko", a bezuvjetno neprijateljstvo prema svemu sto je "nehriscansko". Sami ti stavovi iziskuju proucavanje. Neki hriscani sa kojima je pisac ovih redova raspravljao o tim stvarima bili su do te mjere tasti da su ( pritijesnjeni dokazima o karakteristicno trpeljivijim stavovima, recimo, islama i budizma, i njihovoj vecoj brizi za manjine pod njihovom upravom od onih sto ih je ispoljavalo hriscanstvo najvecim dijelom svoje istorije) reagovali pretpostavkom da to prosto ne moze biti istina.

Maran Ata
Речник који је писао дотични човек и онако како су га сврбеле уши. Други речник ће да да другачију дефиницију, трећи речник опет неку трећу, и све тако...

И ти на томе градиш своју теорију?

Ja znam za dva Rjecnika stranih rijeci : Klaic i Vujaklija. Ako si ti tolika pametnica da nipodastavas i omalovazavas stvarno izuzetno jake lingvisticare i enciklopediste onda me ne cudi da si u svojoj tastini zaboravio da se i tvoj forumski nick (Maran Ata) ne pise kao dvije rijeci posto je to jedna staro- aramejska rijec MARANATHA. Ili si ti to napisao onako kako su te zasvrbjele usi.
I konacno si ipak nesto zakljucio. Ovaj cijeli topic i jeste TEORIJA vezana za DEFINICIJU rijeci SEKTA. To nijednog trenutka nije bila tvrdnja, a to sam u vise navrata i objasnio. Moje duboko iskustvo, moja tolerancija, mi ne dozvoljava da bilo koji religiozni pravac bude proglasavan sektom, pod uslovom da je sve na dobrovoljnoj osnovi odn. slobodnom izboru.
SVI PUTEVI SU DOBRI I SVI VODE JEDNOM. Jedina razlika je ta sto neki vode BRZE, a neki SPORIJE. Ja preferiram DIREKTNI I BRZI gnosticki put.
I na kraju jedna moja, znaci posve licna, opaska: Ako ti stvarno mislis da si ti neki pravi pravoslavac onda si u debeloj zabludi. Ja mislim da si ti primjer za to kakav pravi pravoslavac ne smije biti. Ti si sramota za pravoslavlje, ti si jedan fundamentalista koji u svojoj zapjenjenosti i netoleranciji gubi kontrolu i sramoti osnovne hriscanske postulate. Nema u tebi ni H od hriscanina. Ti sijes mrznju i netrpeljivost na ovom forumu. I ovo je cisto moje gledanje sa dovoljno argumenata, a da mi je drago sto ti ovo pisem, nije uopste. Bas naprotiv. Uvijek me boli kada vidim kako mi brat( a za mene su to sva ljudska bica) zastrani, kada od radosti obracanja Bogu na jedan nacin( u ovom slucaju pravoslavni nacin) zeli da napravi monopol. Uvijek u takvim slucajevima sa zaloscu pitam: Ko si pa ti i otkud ti pravo da drugom slobodnom ljudskom bicu ( Bozjem stvorenju) pljujes na njegovo pravo i na njegov izbor nacina obracanja jednom Bogu. Da je ON htio da mu se mi, ljudska bica, jednoobrazno obracamo i bilo bi tako i nikako drugacije.

Gurdjijev

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]