banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Jul 2025, 21:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 14:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
U krajnjoj liniji onaj koji je dozivio iskustvo Jednosti lako to prepozna u drugome i onda nema polemike, teskih rijeci, intelektualne ekvilibristike- opstaje samo LJUBAV i TISINA.

I pljesak zapanjenih :D neznalica :D nakon pauze ispunjene divljenjem tvome dostignucu.

Kako se ta LJUBAV i TISINA ispoljava u svakodnevnom zivotu ?

Nemoj mi samo reci ljubavlju i tisinom.:P

Hehehe... :D Sam si rekao da su putevi razliciti, a sad ti se nasi odjednom ne svidjaju. Mozda zato sto nismo monasi, dervisi, i tako to. :D

p.s. Ono sto sam napisala nije bila semanticka igrarija. Samo si to tako dozivio.:)

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 15:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
I pljesak zapanjenih Very Happy neznalica Very Happy nakon pauze ispunjene divljenjem tvome dostignucu.

Dobra moja Mjesecarko,
Nema tu nikakvog dostignuca, to je jedno stanje posve normalno za svakoga, nema tu divljenja itd. Zbog jednostavnosti stanja ono nam i izmice.Stalno ocekujemo( a tako su nas od malih nogu ucili) da je dodir sa Bogom nesto nemoguce i komplikovano.

Kako se ta LJUBAV i TISINA ispoljava u svakodnevnom zivotu ?

Pa posto to stanje nije permanentno (barem kod mene nije trajalo duze od 5-6 dana u komadu) ja zivim nirmalan zivot. Sa svim frkama i svakodnevnim desavanjima. Ali vrlo cesto, u sred najvece frke, postajem svjestan povezanosti te frke ( problema) sa mnom u pravom smislu rijeci. Postajem svjestan da ti ta frka nije dosla bez veze, vec da me necemu uci, da ima svoj duboki smisao. I onda mic po mic sve vise primijecujem da je sve Jedno. Isto ti je kad imas frku i kad je nemas. Nema razlike izmedju toga dvoga. To su samo dvije strane istog novcica. Jer ti JESI i sa frkom i bez nje. Pa sta?
To je takodje LJUBAV i TISINA.
Nase vaspitanje je napravilo od toga razlicitost. Evo jedan mali primjer naucni: Kada te bodu iglom i kada svrsavas tvoj mozak daje isti odziv ( nekoliko desetina mikrovolta i onaj ko samo gleda u encefalogram ne zna sta se to sa stvarno tobom desava) To sto ti ,vjerovatno vise volis da svrsavas nego da te bodu iglom je ipak stvar tvog vaspitanja i naucenih obrazaca ponasanja.

Hehehe... Very Happy Sam si rekao da su putevi razliciti, a sad ti se nasi odjednom ne svidjaju. Mozda zato sto nismo monasi, dervisi, i tako to. Very Happy

Vec sam napisao da ne unosim svoje emocije u razlicite puteve. Vec sam napisao da svi imaju svoj smisao. A svi imaju svoj smisao zato sto nema smisla,nema vremena, nema puta, nema postignuca. Sve je vec bilo i sve jeste i za beskonacnost je par stotina milijardi godina odvojenosti od vlastite sustine, od SEBE ( Boga,Istine,...) zanemarljivo malo, nistavno odn. nikad se nije ni desilo. Moje je da iznesem svoje vidjenje i podijelim moje iskustvo, a onaj ko shvati da tu nema moga samohvalisanja( jer ne zaboravi da ja sustinski pricam uvijek sam sa sobom posto nicega sem mene i nema) kritikovanja radi kritikovanja, velicanja moga puta, minimiziranja drugih puteva i sl. dobija cistu informaciju koju moze uvijek sa mnom prosiriti ( ako hoce dobro dosao ako nece opet dobro otisao - i to je to; nista nije komplikovano ako imas jasnocu tolerancije)

p.s. Ono sto sam napisala nije bila semanticka igrarija. Samo si to tako dozivio.Smile
Bilo bi lijepo da si odvibrirala, ali ja te jos ne osjecam. Evo ti zauzvrat jedan lijep citat koji je neko napisao, a to je upravo bilo moje prvo spiritualno iskustvo. To je bio moj prvi duboki spiritualni uvid,nesto kao uvod za iskustvo Jednosti. Ovaj koji je to napisao je izgleda ili dozivio Jedistvo ili se dobrano ocesao o njega.

ONO STO SVI LJUDI TRAZE I STO IH ODRZAVA, TO JE LJUBAV. ONO STO LJUDE KVARI, TO JE NEDOSTATAK LJUBAVI.

Moram dodati da je u mome dozivljavanju ljubavi ukljucena univerzalna komponenta. Ljubav prema Istini, voljenom bicu, prema Mjesecarki koja mi pise zajedljive postove,mome bratu po iskustvu Jivanu koji cesto pise na ovom a i drugim forumima, svim bicima, prirodi, Suncu, Mjesecu, kosmosu....

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2006, 22:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Гностицизам (гр. γνωσις, тајанствено знање, увођење): Синкретистичко учење, састављено од религија и мистерија веома популарних у Индији, Вавилону и Персији и од митова грчке философије, удружене са неким хришћанским идејама узетим из Јовановог Јеванђеља.
Јерес над јересима

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 00:09 
Početnik
Početnik

Jerusalim
Гностицизам (гр. γνωσις, тајанствено знање, увођење): Синкретистичко учење, састављено од религија и мистерија веома популарних у Индији, Вавилону и Персији и од митова грчке философије, удружене са неким хришћанским идејама узетим из Јовановог Јеванђеља.
Јерес над јересима

Tacno je da mi gnostici imamo tajno znanje. mi znamo kako se uvesti u direktni spoj sa nasim Tvorcem,Bogom, Univerzalnom svijescu....
Mi postojimo otkako je covjeka, mnogo smo stariji od sve i jedne institucionalizovane religije danasnjice ( znaci i od budizma i od hriscanstva i od islama)
Mnogo smo stari, bre Jerusalime. I nijedna nas religija za siroke mase nije mogla unistiti, jer mi smo istinski korijen i sustina svake od njih.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 03:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ви сте маргинална јеретичка група, која ће због својих лажи одговарати ГОСПОДУ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 13:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Androgin je napisao:
Vec sam napisao da ne unosim svoje emocije u razlicite puteve.

A šta ako su ti emocije date kao dar i sredstvo i baš trebaš da ih unosiš u sve da bi kroz to učio i sticao NOVA iskustva, ili bar stara iskustva na nove načine?

Androgin je napisao:
Vec sam napisao da svi imaju svoj smisao.

Sasvim tačno.

Androgin je napisao:
A svi imaju svoj smisao zato sto nema smisla,nema vremena, nema puta, nema postignuca. Sve je vec bilo i sve jeste i za beskonacnost je par stotina milijardi godina odvojenosti od vlastite sustine, od SEBE ( Boga,Istine,...) zanemarljivo malo, nistavno odn. nikad se nije ni desilo.

Ali ovo bih okvalifikovao kao "izvođenje bijesnih glista", naravno iz mog ugla posmatranja :D .

Evo jedne zen priče koja to ilustruje:

NIŠTA NE POSTOJI
Dok je bio još mlad učenik zena, Jamaoka Tešu je išao od jednog učitelja do drugog. Svratio je i kod Dokuona iz Šokokua. Želeći da pokaže šta je postigao, reče:"Um, Buda, osjećajna bića, na kraju krajeva, ne postoje. Prava priroda svih pojava je praznina. Ne postoji spoznaja, ni zabluda, ni mudrost, ni prosječnost. Nema davanja i ničega da se primi."
Dokuon, koji je mirno pušio, ništa ne reče. Iznenada udari Jamaoku svojom bambusovom lulom.
Ovo mladića vrlo razljuti.
"Ako ništa ne postoji", upita Dokuon,"odakle je ova ljutnja došla?"

Androgin je napisao:
ONO STO SVI LJUDI TRAZE I STO IH ODRZAVA, TO JE LJUBAV. ONO STO LJUDE KVARI, TO JE NEDOSTATAK LJUBAVI.

Apsolutno tačno. Međutim, bez djelatnog ispoljavanja, u našem svijetu ljubav kao i sve ostalo, ostaje mrtva i kao da je i nema.
Samim tim i znanje samo po sebi nema nikakvog smisla niti može ičega biti smisao ili cilj, ono je dobro ako je sredstvo koje potiče pozitivnu akciju. Ako to ne čini, onda nije dobro ili je jednostavno nikakvo.
Govorim o svijetu kojeg smo dobrovoljni učesnici.

Lako je "kulirati" i mudrovati sa distancom mudraca (ili "mudraca") kojeg ništa ne dotiče, ali ova materijalni svijet i ova planeta nisu radi toga stvoreni.
Samozadovoljni "duhovnjaci" koji su eto došli do nečeg veelikog, (i u stvari ostali samo zaslijepljeni velikom svjetlošću koju su vidjeli) nisu korisni nikom i ničemu (pa ni sebi), jer je život u stalnom pokretu i razvoju.
I iako je istina da je sve poznato i staro, to je samo jedna strana medalje, jer postoji i druga koja kaže da se stare stvari pojavljuju uvijek u novim i novim pojavnim oblicima. Samim tim, oni koji se ko pijan plota drže samo poznatog i već ispoljenog, propuštaju život koji je u stalnom pokretu i preobražaju.
I oni koji traće život na to da "svate" kako ničeg u stvari nema (ili "nema" svjedno je), bojim se da su se uzalud prijavili kao dobrovoljci u ovom velikom kosmičkom eksperimentu, predstavi i stvaralačkoj igri koju nam je Jedini podario.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
E ja sad ne mogu vise da postiram ovde jer ste puni nekakvih cudnih recenica :D

Ustvari, imam pitanje.

Kada covjek dozivi to "iskustvo", to "povezivanje sa Jednim" ili nijednim ili sta vec, on tad shvati neke stvari, i bude gotiva, sve mu je jasnije. E sad, da li takav lik onda postane totalno nezainteresovan za sve ostalo, odrekne se piva npr. :D ? Ma ustvari, kolika je promjena u covjeku samom, u njegovom zivotu, kako nakon toga razmislja, sta se mijenja, sta ostaje isto? Molim jerusalima da ni ne pokusava da smeta, vec da odgovaraju oni likovi koji su to recimo dozivili.(ili je dozivjeli :-? nevermind)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 23:23 
Početnik
Početnik

Jerusalim

E moj Jerusalime, pa mi smo stalno sa Njim. Otkako je svijeta i vijeka.To i jeste osnovna razlika izmedju gnostika i obicnog vjernika. Svaki, bas svaki , gnostik ima znanje ( nacin) kako da bude sa Njim( inace se ne moze gnostikom zvati). Ja to od mog prvog posta naglasavam i to se, izgleda, stalno prenebregava.
Mi i ne tezimo da budemo masovni "opijum za mase".
A jesi li ti ikada bio jedno sa Njim? Ili je tvoj vrhunac ispoljavanja religioznosti kroz iscitavanje i citiranje Svetih knjiga?

Androgin ::

Vec sam napisao da ne unosim svoje emocije u razlicite puteve.

A šta ako su ti emocije date kao dar i sredstvo i baš trebaš da ih unosiš u sve da bi kroz to učio i sticao NOVA iskustva, ili bar stara iskustva na nove načine?

Nisi me razumio. Ne unosim emocije u razlicite religiozne puteve; u smislu da ne kritikujem razlicite konfesije zestoko braneci jednu, a kudeci drugu.
Znaci u tom smislu ne unosim emocije. Svi religiozni pravci, sve staze i bogaze su dobre.

Androgin ::

A svi imaju svoj smisao zato sto nema smisla,nema vremena, nema puta, nema postignuca. Sve je vec bilo i sve jeste i za beskonacnost je par stotina milijardi godina odvojenosti od vlastite sustine, od SEBE ( Boga,Istine,...) zanemarljivo malo, nistavno odn. nikad se nije ni desilo.

Ali ovo bih okvalifikovao kao "izvođenje bijesnih glista", naravno iz mog ugla posmatranja

Zao mi je sto nemas iskustvo mog ugla posmatranja, jer bi ti stvari koje pisem odjednom postale jednostavne i jasne. Ovdje prvenstveno mislim na iluziju linearnog vremena u koju smo uglavnom uvijeni i upleteni.

Sto se tice zen pricice koju si naveo: Evidentno je da je to prica kad je Tesu bio MLAD sto ce reci nije imao iskustvo prosvjetljenja. Jako dobar primjer iste situacije ( zestok udarac u vilicu koji je dobio Flisar, sutanje do krvi itd.. ) ali Flisar je bio u tom momentu u stanju jednosti i samo se cerekao na sve sto mu se desava.( Evald Flisar; Carobnjakov segrt).

Samim tim i znanje samo po sebi nema nikakvog smisla niti može ičega biti smisao ili cilj, ono je dobro ako je sredstvo koje potiče pozitivnu akciju. Ako to ne čini, onda nije dobro ili je jednostavno nikakvo.

Ti u oba posta govoris o znanju.Kako nema nikakvog smisla.... Zbunjujes me. Da li ti mislis na gnosticko znanje nacina kako da se pojedinac spoji sa Bogom ili mislis na ljudsko znanje, tehnologiju itd?

Lako je "kulirati" i mudrovati sa distancom mudraca (ili "mudraca") kojeg ništa ne dotiče, ali ova materijalni svijet i ova planeta nisu radi toga stvoreni.
Samozadovoljni "duhovnjaci" koji su eto došli do nečeg veelikog, (i u stvari ostali samo zaslijepljeni velikom svjetlošću koju su vidjeli) nisu korisni nikom i ničemu (pa ni sebi), jer je život u stalnom pokretu i razvoju

Da li ti znas koja je osnovna razlika izmedju nekoga ko dozivi jako spiritualno iskustvo i onoga koji to nikad nije imao?
U RAZINI ODGOVORNOSTI PREMA SVEMU ISPOLJENOM. Visoko spiritualno razvijena osoba uopste ne "kulira". Takvu osobu jako boli sve ruzno sto se desava oko nje. Ona osjeca dio odgovornosti za SVE sto se desava, jer ima iskustvo jednosti sa svim ispoljenim.( moze lako zaplakati zbog patnje nasukanog kita u V.Britaniji) Takva osoba je prepuna empatije i ljubavi za sve ispoljeno. Ipak ,cinjenica je, da ce zestoko patiti, ali ne i vremenski dugo, jer ce je pronalazenje nekog dubljeg smisla u svemu tome na neki nacin smiriti, utjesiti.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Vec sam napisao da ne unosim svoje emocije u razlicite puteve. Vec sam napisao da svi imaju svoj smisao. A svi imaju svoj smisao zato sto nema smisla,nema vremena, nema puta, nema postignuca.

Plasim se da ako " cuvas emocije ", rezultat ce biti ono o cemu je pisao Aragorn - postaces mudrac ( siva eminencija ). :evil:

Nedodirljiv ili sam ? :D Samodovoljnost je igra naseg ega. Narocito kada mislimo da smo ga pobijedili. A istina je da ako smo i za mrvicu uvecali covjecnost u sebi, to smo ljudima oko sebe potrebniji. Ne da ih poducimo, vec da im nesto od sebe poklonimo.

Bikce,

To sto si dozivio cini te odgovornijim, ni mrvicu boljim.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 09 Feb 2006, 08:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 00:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:
Jerusalim

E moj Jerusalime, pa mi smo stalno sa Njim. Otkako je svijeta i vijeka.To i jeste osnovna razlika izmedju gnostika i obicnog vjernika. Svaki, bas svaki , gnostik ima znanje ( nacin) kako da bude sa Njim( inace se ne moze gnostikom zvati). Ja to od mog prvog posta naglasavam i to se, izgleda, stalno prenebregava.
Mi i ne tezimo da budemo masovni "opijum za mase".
A jesi li ti ikada bio jedno sa Njim? Ili je tvoj vrhunac ispoljavanja religioznosti kroz iscitavanje i citiranje Svetih knjiga?

Тачно је да сте са њим, али не са ГОСПОДОМ, већ са сатаном

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 00:30 
Početnik
Početnik

Draga moja Mjesecarko,
Pa procita li moj post iznad svog? Sve sam objasnio Aragornu, a pogotovo to o emocijama..
Inace, svidja mi se tvoj citat, jedino, radi boljeg razumijevanja daj mi tvoju definiciju duse. Sta je to dusa?Objasni mi to, molim te. Nesporazumi uglavnom nastaju zbog lose komunikacije i nerazumijevanja.Ono sto ja podrazumijevam u vezi sa necim,moze tebi biti potpuno strano i obratno.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 00:36 
Početnik
Početnik

Jerusalim

E moj Jerusalime, pa u mom religijskom vokabularu nema te rijeci. Sta je ili ko je taj satan? Da li je to neki hriscanski svetac ili .../ Objasni mi, bas me interesuje.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 00:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:
Jerusalim

E moj Jerusalime, pa u mom religijskom vokabularu nema te rijeci. Sta je ili ko je taj satan? Da li je to neki hriscanski svetac ili .../ Objasni mi, bas me interesuje.

како то да ниси упознао свог господара :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 08:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:
Sta je to dusa?

"Mrski" (ne)prijatelju, :lol:

Esencija covjeka.

Polozila ??? :oops: :lol:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Ниси положила. Душа је човечије духовно тело које испуњава ово наше материјално тело. Оно што држи та два тела заједно је Божји Дух (дах) и када га Бог узме себи назад, наступа биолошка смрт, која није ништа друго доли одвајање душе од материјалног тела.

Али, није то тема...јел тако? :wink:

Елем... гностицизам је стар колико и човечанство. Јавља се у могобројним облицима, од отвореног сатанизма, па до умереног облика протестантизма. Змија са безброј глава... Познате су гностичке црне мисе на којима се оргија и жртвују животиње, а неретко и људи. Нажалост, ни Балкан није поштеђен те пошасти, и разне гностичко-сатанске групе вршљају гледајући кога ће да прождеру.

Тај најгори сатанистички облик гностицизма је својевремено увезен са запада преко Словеније. Одржавали су кроулијевске (енглески сатаниста Кроули) гностичке црне мисе редовно, практиковали јогу, медитацију, сексуалне оргије, итд... Организовали су свој "калифат", држали "гностичка крштавања", пентаграм и хексаграм ритуале, лекције о тароту и астралној пројекцији...

Ето па међу овде присутним препознајте ко практикује идентичен облике "духовности" са овде побројаним. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 22:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta su " crne mise ", "gnosticka krstavanja ", pentagram i heksagram rituali ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 00:25 
Početnik
Početnik

"Mrski" (ne)prijatelju,

Esencija covjeka.

Polozila ???

Draga moja Mjesecarko,
Napisala si da je 'po tebi" dusa esencija covjeka. To je OK, ali si trebala jos malo da obrazlozis kao bismo se mogli jos bolje terminoloski razumjeti.
Dusa je u stvari djelic Boga odn. Bog. Prema gnostickom poimanju svijeta u svemu ispoljenom se nalazi bozanska iskra ( cesto se citira da je ON stvorio svijet na svoju sliku). Ta iskra je sustiski dio svjesnosti odn. svjesnost sama. Ona je neunistiva i bezvremena. Ona je u stvari Bog. Svako ljudsko bice je Bog koji je zaigran obiljem zivotnih igrica kroz eone zaboravio ko je on stvarno. Znaci svako ljudsko bice je proslo bezbroj inkarnacija ( bezbroj zivota) kupeci iskustva u ovakvom materijalno- manifestovanom Univerzumu ( ima i nematerijalnoh Univerzuma) i kroz skupljanje tih iskustava ( svi smo mi bili i kurve i svetice,bili smo sudije i dzelati, ratnici u ubice i bas sve sto se moze u ovom svijetu kroz ljudsko bice ispoljiti) pocinje da se prisjeca, pa zatim sjeca, da bi na kraju ZNALO da je Bog. Da bi postalo skroz svjesno da se u stvari nikada i nije moglo odvojiti od svoje bozanske sustine, da se nikada nije ni moglo odvojiti od SEBE JEDNOGA SA SVIM. I to ti je sav kosmicki vic. To je sustina religije: da ti da nacin odn. ZNANJE kako da se toga sjetis,kako da postanes jedno sa onim sto si oduvijek bio i sto si stalno ( bez obzira sto se cesto ne sjecas) a to je Bog, Praznina,Priroda, Univerzalna svijest, Tvorac,Statik.... Nema raja nema pakla jer su oni u stvari jedno te isto. ( vec sam napisao da je trajanje od nekoliko stotina milijardi godina smijesno malo, znaci zanemarljivo u odnosu na beskonacnost) Ta nas istina debelo sibne u nos svaki puta kad dozivimo jedinstvo sa Njim. Jer kompletna percepcija svijeta u kojem zivimo je bazirana na POLARNOSTIMA ( i ovo sam pisao) Ali Bog nije polaran, On nije dualan, On je jedan i sve je iz Njegovog ugla jedno sa Njim, sve ispoljeno, a jos vise neispoljeno, je ON,. Prema tome kompletna dualnost pada u vodu, i kada dozivimo stanje stapanja shvatimo da je kompletna dihotomija u stvari igrica sa jednim novcicem, koji naravno ima dvije strane, ali je nedjeljiv, JEDAN je.

Maran Ata

Елем... гностицизам је стар колико и човечанство. Јавља се у могобројним облицима, од отвореног сатанизма, па до умереног облика протестантизма. Змија са безброј глава... Познате су гностичке црне мисе на којима се оргија и жртвују животиње, а неретко и људи. Нажалост, ни Балкан није поштеђен те пошасти, и разне гностичко-сатанске групе вршљају гледајући кога ће да прождеру.

Pa ti Marana baljezgas li baljezgas. Kakve veze ima satanizam sa gnosticizmom? Pa satanizam je hriscanski antipod. Satanisti se igraju sa naopackim krscanskim simbolima, ritualima i ceremonijama. Izruguju se hriscanskoj dogmi i uvode nekakvu satanisticku dogmu sluzeci nekog svog gospodara Satanu. Gnostici ne vjeruju da postoji Satana. Umjereni oblik protestanizma je takodje hriscanski, veoma brojan, odvajak. Ne postoje nikakve gnosticke crne mise, niti u gnosticizmu ima nekakvih zrtvovanja. Ti stvarno nemas pojma sta si sve natrabunjao u svom pokusaju da ono sto ne poznajes nekako smjestis u svoj uski religiozni milje.

Тај најгори сатанистички облик гностицизма је својевремено увезен са запада преко Словеније. Одржавали су кроулијевске (енглески сатаниста Кроули) гностичке црне мисе редовно, практиковали јогу, медитацију, сексуалне оргије, итд... Организовали су свој "калифат", држали "гностичка крштавања", пентаграм и хексаграм ритуале, лекције о тароту и астралној пројекцији...

A.Krouli je bio mag zapadne provenijencije. Njegov rad je veoma cesto pogresno tumacen, i najcesce su ga kritikovali oni koji jako slabo poznaju to sta je on zaista radio. Ali on nema nikakve veze sa gnosticizmom. On ima veze sa magojim, a ona je samo jedna od mnogih ljudskih disciplina pomocu kojih ljudi pokusavaju da ostvare neke svoje zelje.
Gnostici mogu praktikovati yogu, ali najcesce iskljucivo kao metod odrzavanja fizickog tijela u dobroj kondiciji. ( vec sam napisao da je yoga SPORA disciplina).
Seksualni rad,naravno, kod gnostika postoji kao JEDAN OD VISE METODA i bazno je jako dobro opisan u Braunovom Da Vincijevom kodu ( Leonardo je bio gnostik par exellence) Pentagram i heksagram rituali su nesto o cemu ti nemas blage veze, a nemaju bas nikakve veze sa gnosticizmom. To su takodje stari magijski rituali.( kao sto se moze za slavljenje slava u pravoslavlju naci korijen u paganskim slavenskim ritualima obozavanja kucnih duhova-bogova ili Peruna, Vesne.... )
Nema gnostickih krstavanja. Kakva krstavanja. Krstavanja su hriscanske ceremonije, kod nas toga nema. Krst je u gnosticizmu simbol posve drugacijeg znacenja negoli u hriscanstvu.
Tarot je stara disciplina poniranja u kolektivno nesvjesno uz pomoc arhetipskih simbola, a preko oslikanih karata. Astralna projekcija je takodje jako stara disciplina-vjestina. Opisana je jos u starom Egiptu i jako je dobra za razbijanje slike o vezanosti za fizicko tijelo i egzistiranju svijesti van tijela.
Suma sumarum, nalupetao si se u svom pokusaju da proglasis gnosticizmom sve ono o cemu nemas blage veze. Mogao si napisati da je mrski, jereticki bla bla gnosticizam i djevojacko gnijecenje grozdja u kacama za kom, a i koriscenje nelincenciranog Win. XP-a na mom racunaru.
I kad saberem i oduzmem, jedino sto si ispravno zakljucio je:

Елем... гностицизам је стар колико и човечанство.

A moj Marane, to gore od tebe napisano bi trebalo ipak da ima tezinu. Trebao bi da se zamislis nad tom recenicom, jer tvoja vjera je stara svega 2000 i kusurcic godina. A moja???

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 02:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Registrova li iko moj post osim Japanese _rose?
Androgine, od tebe sam ocekivao odgovor. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
JERUSALIM je napisao:
Androgin je napisao:
Jerusalim
????? ?? ?? ??? ?? ???, ??? ?? ?? ????????, ??? ?? ???????

???? ?? ?? ???? ??????? ???? ????????? :evil:

red je to, samo najveci u kasti upoznaju satanu, treba cekati
milenijum, eva ja sam dosao do 150 mjesta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Androgin je napisao:
A.Krouli je bio mag zapadne provenijencije. Njegov rad je veoma cesto pogresno tumacen...

Ево како свако свога брани.... Алистер Кроули је познати енглески сатаниста. Па сада сами закључите ко су ови који га бране. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]